background preloader

Happy Nerds - Programming Links for Kids

De hittar koden till tekniken Karin Nygårds ställer sig vid tavlan längst fram i ett av klassrummen på Sjöstadsskolan i Stockholm och börjar skriva: Foto: Håkan Elofsson1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Vispa ägg och socker poröst. 3. Hon vänder sig om mot eleverna. – Vad är det här, frågar hon. Händer i luften. – Ett recept, säger någon. Till slut är alla överens om att det nog ska bli sockerkaka. Men femteklassen ska inte baka. Senare förklarar Karin Nygårds vilken koppling hon ser mellan ett recept på sockerkaka och programmering: – Jag vill ta något konkret som de sett förut och visa på likheterna med programmering. Att Karin Nygårds nämner ämnet svenska är ingen slump. – Drivet kommer ur min egen okunskap. Hon upptäckte Scratch, ett verktyg från det amerikanska universitetet MIT, som gör det enkelt att skapa egna datorspel. 2012 blev det en sommarkurs i programmeringsspråket Python. – Jag tyckte att det var jättesvårt men kände ändå att jag kunde greppa det, att jag förstod grundprinciperna. – Ja!

Krav på att elever lär sig programmera Människor styr datorerna. Vi använder oss allt mer av digital teknik, men få av oss vet hur tekniken fungerar. Nu väcks krav på att programmering bör bli ett ämne i grundskolan. – Funktion är också ett programmeringsord som man använder, säger läraren Karin Nygårds. Hon har precis börjat dagens undervisning med en klass femmor på Sjöstadsskolan i Stockholm. Kommunicera med en dator – Jag tycker det är viktigt att man lär sig hur det fungerar. Men att lära sig programmeringsspråk finns inte med i dagens läroplan för grundskolan. – Jag har varit kreativ i min läsning och jag använder det som en metod för att nå de centrala innehållen och kunskapskraven. En fråga om allmänbildning Sedan tidigare har Estland tagit in programmering i grundskolan och nästa år införs det i Storbritannien. En som stödjer uppropet är Björn Regnell, professor i datavetenskap. Vad är den största utmaningen? – Dels de pedagogiska verktygen, men också kompetensutveckling för lärarna. ”Bra att kunna i framtiden”

| ett matteprojekt i år 5 Makey Makey | Buy Direct (Official Site) LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA | Lär dig programmera Jag förstår Den här webbplatsen använder kakor för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare på denna webbplats godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor lu.se Genvägar Denna sida på svenska This page in English This page in English More Sharing Services Share on facebook Share on twitter Share on print Kom igång direkt Ladda ner Kojo Lös våra uppdrag steg för steg Titta i listan: Vad kan du göra med den svenska paddan? På Vattenhallen Science Center har vi kul med programmering för unga och utbildar lärare i hur man kan lära ut programmering för barn. Besök vår sida om kurser för lärare för information om lärarfortbildningar i programmering. Programmering i skolan Utbildningsmaterial, länkar och inspiration. Ladda ner och installera Kojo Aktuellt Prova programmera Kojo och robotar under Kulturnatten i Lund "En chans att luska i vad som driver intresset för programmering hos kvinnor" IVA-aktuellt - om programmering i grundskolan. Fler nyheter Sidöversikt

De lär sig koden till den nya världen | Språktidningen Risken är stor att du snart kan klassas som analfabet. Fast det är väl ändå inte möjligt? Du läste ju precis första raden i den här texten. Nå. 迷ってしまいました。 Det där är japanska och betyder ungefär ’jag har gått vilse’. Det finns anledning att fundera över den frågan, eftersom vi redan lever i ett samhälle där majoriteten inte förstår språket. class HelloWorldApp {public static void main(String[] args) {System.out.println(”Hello World!”) Raderna består av kod i Java, ett av de vanligaste programmeringsspråken. Varje pryl som har en mikroprocessor – en laptop, en smart telefon, ett kylskåp – kräver ett program för att fungera. Ett programmeringsspråk består, liksom de naturliga språken, av en grammatik och ett lexikon. En förutsättning för att det ska fungera är alltså att språkets syntax är oklanderlig. Ta en titt på koden igen: Många är de som vittnat om aha-upplevelsen första gången de kört ”Hello, World!” För tusen år sedan fanns inte ordet analfabetism. Här finns en viktig poäng.

Wikispaces MaKey MaKey | Buy Direct (Official Site)

Related: