background preloader

DATORN i UTBILDNINGEN

DATORN i UTBILDNINGEN
KAMPANJ: teckna årsprenumeration nu eller provpren 3 nr för 99 kr! Mer Framtidens lärande - nästa steg! 10-11 april på Münchenbryggeriet, centralt i Stockholm, är det dags för nästa steg: från goda exempel och enstaka föregångare bland kommuner till brett genomförande, solida strategier för skolutveckling. I fokus: • Ledarskap och strategier, lokalt och nationellt • Utvecklat lärande, delande och erfarenhetsutbyte Var med i samtalet - framtiden är här! Tid för tillbakablickstankar

http://www.diu.se/default.asp

Välkommen - Digitalis filosofi till hemsidan för boken Digitalis filosofi, utgiven på .SE:s förlag och producerad av Infontology. Det finns många uppfattningar om Internet och de möjligheter och konsekvenser som ”nätet” kan ha. Den här boken lägger ett pussel där bitarna utgörs av mänskliga relationer, datorer, tankemodeller och olika sätt att uppleva verkligheten.

Låt skolan få använda mer it – på rätt sätt De senaste dagarnas diskussioner om vilken plats surfplattorna egentligen ska ha i våra skolor har varit väldigt uppfriskande. Den är ett tecken på att det finns ett oerhört stort intresse för frågan, och jag är verkligen den första att välkomna det. För när jag å regeringens vägnar presenterade den digitala agendan i höstas så presenterade jag också det nya it-politiska målet för Sverige, ett mål som innebär att Sverige ska sikta på att bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Det målet kommer vi aldrig någonsin kunna nå om vi inte fullt ut drar nytta av it i skolan. Men det är inte samma sak som att it alltid ska användas, i alla sammanhang. På ett sätt är det lite synd att debatten hr blivit så polariserad och att nyanserna kommit i skymundan.

Vad säger läroplanen? Programmering hjälper att träna matte. Det hjälper att tänka i olika ämnen. Man kan bli smartare och komma på idéer. Man kan bli bättre på att samarbeta, lära och utforska. 7 sätt att använda bloggar i skolan >Att blogga har blivit var mans sysselsättning. Många gör det i någon form och då ofta på fritiden. Jag har tidigare nämnt hur vi använder bloggar inom IT-programmet men presenterar här en lista på hur jag anser att en blogg kan användas i skolan för att utveckla undervisningen och skapa en mer kreativ läromiljö. ReflektionsbloggarVåra elever har skapat en personlig blogg där de reflekterar över sina studier och prestationer med jämna mellanrum. Detta är en nyttig process då de lär sig att fundera över vad de gjort och vad de lärt sig. Sebran - gratis program för barn Sebran är ett kul och lärorikt dataprogram med originell grafik och specialskriven musik som hjälper barn (ca 4-9 år) att lära sig läsa och räkna. Programmet är dessutom gratis! Följande övningar ingår

I Geek Girl Mini lär tjejerna sig koda - Lilla gumman Så fort det är en träff med Geek Girl Meetup någonstans brukar Lilla Gumman delta. Vi lär oss av varandra och kanske ännu viktigare, vi inspireras av varandras kunskap och engagemang så att vi kommer vidare och faktiskt startar något själva. I våras träffade Lilla Gumman geekgirlen och svenskaläraren Karin Nygårds på konferensen med temat Enter Space i Stockholm. När Karin kom tillbaks till jobbet startade hon ett projekt hon kallar Geek Girl Mini där hon lär ut kod till tjejer. Som vi har skrivit tidigare så anser vi att programmering och kod är viktig kunskap som barn behöver läras sig i tidig ålder, som ett av våra språk helt enkelt. Kortkommandon i OS X När du vill använda ett kortkommando trycker du ned en specialtangent och en teckentangent. Om du till exempel håller ned kommandotangenten (tangenten med -symbolen) tillsammans med tangenten C, kopieras det som för tillfället är markerat (text, bilder och så vidare till Urklipp. Det kallas också kortkommandot Kommando-C. Specialtangenter används i många kortkommandon. En specialtangent ändrar det sätt på vilket andra tangenttryckningar eller musklick tolkas av OS X.

Välkommen till LÄTT ATT LÄRA! Har haft mycket att göra. En del länkar är döda och jag tänker nu jobba med att uppdatera varje sida. En sida i taget. Snart ska hemsidan fungera som vanligt igen. Maila mig gärna tips om någon länk har dött. DATORN i UTBILDNINGEN Av:Bosse Andersson Trender för lärande IT blir mer och mer integrerat som stöd för kommunikation, informationssökning och publikation i allt fler människors vardagsliv - i arbetslivet och på fritiden. Verktygen och tjänsterna utvecklas till att bli allt mer användarvänliga. Hur påverkar detta lärandet i våra skolor? Vilka trender var tongivande under år 2005 inom området it och lärande?

=== Koda spel i Ruby === Hej och välkommen! Vill du lära dig att skapa egna datorspel? Då har du kommit rätt! Här får du steg för steg lära dig hur man skriver ett rymdspel i ett programspråk som heter Ruby. Så här kommer spelet att se ut när det är klart: Den här sajten är till för nybörjare.

Related: