background preloader

Tagxedo - Word Cloud with Styles

http://www.tagxedo.com/

Related:  lindafastessonsvenskaKlassrumPedagogiklinso76

Kemilektioner för grundskolan - Tolv månadsteman- IKEM Från och med hösten 2011 gäller nya kursplaner för grundskolan. Jämfört med tidigare är det nu tydligare vad barn ska lära sig när det gäller kemi och annan naturvetenskap. Barnen ska tillägna sig ett naturvetenskapliga arbetssätt. De ska kunna göra praktiska undersökningar, designa experiment som är rättvisa, ställa hypoteser et cetera.

lararmalin Idag har jag så äntligen avslöjat vilken ny bok vi i klassen kommer läsa och fokusera arbetet kring de kommande veckorna. Härlig känsla när eleverna är genuint nyfikna inför vilken bok jag ska presentera. Vissa blir nöjda av mitt val medan andra tycker annat. Oavsett så ska det läsas och bearbetas. Peer Instruction på Karlstads universitet Peer instruction eller kort och gott PI ("jämlikesundervisning" eller "kamratlärande" på svenska) är en undervisningsstrategi. Flera gånger per föreläsning ställer föreläsaren en flervalsfråga (dvs. med svarsalternativ a, b, c, se länkar till exempelfrågor nedan). Studenterna diskuterar frågan med sin granne, därav "kamratlärande". Varje student har en "klickare" (bild till höger) med "a"-, "b"-, "c"-knappar som kommunicerar med en radiofrekvens-mottagare som kopplas in i USB-porten på lärarens bärbara dator. Läraren har programvara som samlar in svaren på flervalsfrågorna och visar upp stapeldiagram över resultaten. Ett exempel på den här typen av trådlös teknik är Response (länk nedan).

Förväntningar, beröm och motivation -när fantastiskt bra kan vara riktigt dåligt Alla vill se sina elever lyckas. Vägarna till att få eleverna att lyckas är många och en av de viktigaste är att kunna motivera dem. Detta kan man göra genom att vara kunnig i sitt ämne, ha varierade och spännande uppgifter och genom att vara inspirerande. Ibland hjälper det inte. Språket i ämnet i Lisetten 3/2014 Lisetten nummer 3/2014 kom ut idag och är tjockare än någonsin. 36 sidor fulla av aktuell och intressant läsning om ämnet svenska som andraspråk. Temat i detta nummer är ”Språket i ämnet”och du kan läsa om SO för nyanlända, språkets roll i matematik och NO, svåra ord i läromedel och ett aktuellt forskningsprojekt i Malmö som lyfter fram kodväxlingens roll. Anna Kaya skriver om sin kandidatuppsats om språkutvecklande undervisning i geografi. Dessutom medverkar Gisela Håkansson, professor i allmän språkvetenskap vid Lunds universitet, med en artikel om grammatikundervisning och Jenny Nilsson, doktorand vid Stockholms universitet, skriver om nyanlända elevers sociala och pedagogiska villkor i den svenska skolan. Dessutom recenseras nya böcker och appar och vi lottar ut Christina Wahldéns nya lättlästa böcker som utspelar sig i Afghanistan. Om du är sugen på att läsa ännu mer om språkutvecklande ämnesundervisning vill vi passa på att tipsa om några läsvärda böcker:

Kroppen och första hjälpen Har du koll på var organen sitter i kroppen. Virtuell test på nätet. Välj mellan skelett, organ, muskler och nervsystem. Liv Strömquist Tänker på dig! Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Gå direkt till innehållet Gå direkt till sök Veckans föreställning

Placeringen i klassrummet - hur tänker vi? Klasserna blir allt större och 30-grupper på gymnasiet är idag mer regel än undantag. Ibland känns det omöjligt att som lärare kunna bedriva en undervisning som når fram till alla, oavsett individuella förutsättningar. I väntan på bättre tider (läs: ekonomiska resurser som prioriterar mindre grupper) måste vi helt enkelt förhålla oss till detta. Hur kan vi organisera vårt klassrum för att hitta strategier som möjliggör ett pedagogiskt ledarskap i stora klasser? Att klassrumsplaceringen har betydelse är knappast någon nyhet, det vet alla som har varit elev i skolan och det vet i synnerhet alla som har lärarperspektivet i klassrummet.

Mindmap - Coachande samtal Författare: Niklas Arenander Datum: 7 april 2014 Ämnen: Spec. Ped, Övrigt spec., Övrigt, Studievägledning, Utv samtal mm År: Grundskola år 3–9 Lektionstyp: Samtal/diskussioner Beskrivning Jag har utarbetat ett material som jag använder mig av vid coachande samtal med elever i grundskolan. Det är en mindmap som används på så sätt att ansvarig pedagog eller eleven själv får skriva in sitt namn i den mittersta ringen. Sedan samtalar jag tillsammans med eleven om dennes nuvarande situation i skolan.

Checklista för sociala medier Hur används dina personuppgifter i sociala medier? Vad händer med det material du har publicerat? Kan du avsluta ditt medlemskonto? Skolverket har ställt samman en checklista med ett urval frågor som kan vara bra att ställa innan du börjar använda en tjänst, i skolan eller privat.

Related:  PresentationerIKT