background preloader

Malinsklipp gestalta en person

Malinsklipp gestalta en person

Exempel på bra miljöbeskrivningar Igår skrev jag HÄR om miljöbeskrivningar. Vad gör en miljöbeskrivning bra egentligen? Jag menar att den bästa miljöskildringen är den som inte syns. Och idag tänkte jag visa några exempel på detta. Nedan följer ett utdrag ur flickboken Kerstin och jag av Astrid Lindgren. Eftersom tapeterna såg om möjligt värre ut där än någon annanstans och målningen på fönster och dörrar var så gott som obefintlig trodde jag först att hon skämtade, men det gjorde hon tydligen inte, och när jag tittade närmare efter såg jag också att det var ett vackert rum, lagom i proportionerna och med en trevlig öppen spis på ena långväggen och inbyggda bokhyllor, som arrendatorn tydligen använt till förvaringsplats för bästa porslinet av märkena i dammet. Inte så tokigt, tycker jag. Sedan tycker jag att partiet är lite väl långt och beskrivande också. Men nu tänkte jag att vi skulle titta på hur Astrid Lindgren skriver nästan fyrtio år senare, i boken Ronja Rövardotter (1981).

Hur gestalta Att arbeta med noveller – Min undervisning Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Novellrecept texten är kortkoncentrerad till en händelse med tillbakablickar för perspektivfå personerskrivs ofta i tredje-personkortfattad beskriven miljöutspelas under kort tidparallellhandling förekommer oftainre monolog är vanligthandlingen börjar ofta mitt i handligen – in medias resslutet innehåller en knorr eller poäng En snap-shot novell är Dublinbor av James Joyce.

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker Ingerun bad mig att skriva något om miljön i skönlitterära texter, gärna med exempel. Och jag blev väldigt smickrad av att någon bad mig om råd, så det är klart jag gör det! Miljöskildringar skulle jag kunna tjata om i ungefär åtta blogginlägg. För det är något jag tycker är otroligt viktigt när jag själv läser. Och nu kanske ni tänker att miljöbeskrivningar är stora textsjok med solnedgångar, möblernas placering i ett rum och en hel radda med adjektiv. En riktigt bra miljöskildring märks nämligen inte. Men hur gör man då för att miljöskildringen inte ska märkas? 1. Alltså måste man fundera på vem perspektivpersonen i scenen är. Vi tar till exempel en person som är läkare. Att beskriva sjukhusmiljön väldigt ingående och med "fel" detaljer när läkaren är perspektivperson skulle därför ge ett instruerande och klumpigt intryck. Detta är extra viktigt om man skriver high fantasy eller historiska romaner. 2. Hänger ihop med att den ska komma inifrån karaktären. 3.

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Flash Fiction A flash fiction text is only 150 words short/long. Some say it is 75 words long and others say 1500, but we will write 150 words. In this text you remove all extra words like adjectives, adverbs, names, personifications and metaphors. That means that you as a writer leaves the reader to read outside the text and to create his or her own images of the characters and setting in the text. We will use Banksy´s pictures to create our flash fictions to leave an image in our head and to give the reader another one. Choose one picture by Banksy You can choose from the pictures at the bottom of this page. Start in the middle You don’t have time in this very short form to set scenes and build character. Don’t use too many characters You won’t have time to describe your characters in a ultra-short text. Make sure the ending isn’t at the end Avoid that the reader stops reading – place the ending in the middle of the story. Your last line should leave us with something Write long, then go short Proofread

Skrivövning: Att beskriva platser Med en bra platsbeskrivning kan man ta med sig läsaren vart man vill! Beskriv platsen med så många detaljer att läsaren kan skapa sig inre bilder och känna sig förflyttad dit! Några tips när du beskriver en plats: Beskriv alltså inte bara vad som SYNS och HÖRS, utan vad som LUKTAR, SMAKAR och KÄNNS. Exempel: Stenarna skimrar i vattnet. Om man beskriver kan det bli så här: Kalle var arg. Men om du gestaltar kan du skriva så här i stället: Kalle kastade fiskepöt i sjön medan han svor så det osade. Och i stället för att skriva "det var en stormig höstdag" kan du beskriva platsen utan att ens använda orden storm och höst. Vid en bestämd årstid / Vid ett bestämt klockslag / Vid ett bestämt väder Välj årstid, tidpunkt på dygnet eller väder så att det ger din berättelse den stämning du vill skapa - en läskig berättelse blir ju till exempel ännu läskigare om det är sent på natten och det stormar ute. Exempel: Trädets grenar slog mot fönsterrutan. Exempel: Det luktar bensin.

Läslogg | Klass 6 Surteskolan Att läsa skönlitterära böcker och skriva läslogg Varje vecka har vi läsning och läsloggsskrivande som ”läxa”. Vi går till bibilioteket ungefär var tredje vecka. Boken och läsloggen ska ligga i din väska, så att du kan läsa både hemma och i skolan. Vad ska jag skriva i min läslogg? Om du har svårt att komma på hur du ska skriva när det gäller tankar, känslor, funderingar, så har du lite förslag här: Jag tyckte det var bra/dåligt att… Jag blev glad/ledsen/arg när… Jag undrar över… När jag läste om hur rädd Mio var för riddar Kato tänkte jag på hur rädd jag brukade vara för spöken och monster när jag var liten. Om du ändå tycker det är svårt att komma på vad du ska skriva i läsloggen, kan du använda någon eller några av de här punkterna: Vad har hänt i boken idag? Varför läslogg?” ”Att läsa utan att reflektera är som att äta utan matsmältning.” ”En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan.” Att skriva läslogg är att skriva om sin läsning. – läsa skönlitteratur med flyt

Related: