background preloader

Malinsklipp gestalta en person

Malinsklipp gestalta en person

Hur gestalta Att arbeta med noveller – Min undervisning Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Novellrecept texten är kortkoncentrerad till en händelse med tillbakablickar för perspektivfå personerskrivs ofta i tredje-personkortfattad beskriven miljöutspelas under kort tidparallellhandling förekommer oftainre monolog är vanligthandlingen börjar ofta mitt i handligen – in medias resslutet innehåller en knorr eller poäng En snap-shot novell är Dublinbor av James Joyce.

Språk i alla ämnen för alla elever på Släbro/Råbyskolor Vad är ett väl fungerande arbetslag? Jag har funderat en del över arbetslagsarbetet i skolans värld. Om det fungerar som det ska. Om det är en förutsättning för att kunna utföra yrket väl eller ett nödvändigt ont. Jag har framförallt funderat över hur man får ett arbetslag att fungera som allra bäst. Jag minns en twitterkonversation som mynnade ut i ett blogginlägg av Elisabeth Landström som handlar om arbetslagets styrka. Arbetslag utan arbetslagsledare. Jag är väldigt intresserad av att ta del av hur du ser på arbetslagsarbete i skolans värld. Skriv och kommentera här eller posta ett eget inlägg till redaktion.skollyftet@gmail.com //Anna Kaya Flash Fiction A flash fiction text is only 150 words short/long. Some say it is 75 words long and others say 1500, but we will write 150 words. In this text you remove all extra words like adjectives, adverbs, names, personifications and metaphors. That means that you as a writer leaves the reader to read outside the text and to create his or her own images of the characters and setting in the text. We will use Banksy´s pictures to create our flash fictions to leave an image in our head and to give the reader another one. Choose one picture by Banksy You can choose from the pictures at the bottom of this page. Start in the middle You don’t have time in this very short form to set scenes and build character. Don’t use too many characters You won’t have time to describe your characters in a ultra-short text. Make sure the ending isn’t at the end Avoid that the reader stops reading – place the ending in the middle of the story. Your last line should leave us with something Write long, then go short Proofread

Ett fniss bland dystopierna Bok Änglar, sjöjungfrur, fniss och postapokalyps – det svenska ungdomsboksåret 2014 börjar lovande.Men var är all världen? undrar Lena Kjersén Edman. Zombier och vampyrer är rätt omoderna numera. I stället för historier om odödingar har det kommit ut över 20 fantasyböcker som handlar om mermaids och angels. Trenden i svensk barnboks/ungdomsboksutgivning just nu är helsvensk. Trist. Amerikanska Becca Fitzpatrick skriver ännu en gång om fallna änglar och nefiler i Änglarnas kamp (Wahlströms) och Laini Taylor skrämmer läsaren med berättelser om vingbeklädda änglar och demoner i Mörk ängel (Bazar). Av Svenska Barnboksinstitutets statistik över 2013 års utgivning av 1 770 nya barn- och ungdomsböcker framgår det också att det är mellanåldersböckerna i långa serier (som handlar om deckare, spöken, monster, djur, familj, skola och mobbning) och lättlästa böcker som ökar mest. Nu har den fristående fortsättningen kommit. Vågar de alls tro på en framtid? Så som det är när man är förälskad …

Pälsen av Hjalmar Söderberg Lektionsmål: Få förståelse för hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen Pälsen. Språkmål: Kunna redogöra för och diskutera hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen, genom att analysera handling, karaktärer och bildspråk. Instruktion: 1. Titta på Power-pointpresentationen som finns ovan. Detta för att friska upp minnet. 2. Hur agerar mannen och kvinnan i boken/novellen. Vilka ord används i samband med kvinnor respektive män? Klicka på länken nedan, för att komma till novellen. 3. 1. 2. 3. 4. 5. 4. "Grundprincipen är att människans och samhällets utveckling sker genom utslagning av svaga individer; endast de bäst lämpade överlever och för sina gener vidare till kommande släktled. Hur kan denna teori användas i tolkningen av Pälsen? 5. a. b. c. d. e. f. g. 7. Novellens slut är helt öppet för tolkning.

Poeten som satte Danmark i brand Det är inte en lögn, även om man ute i den stora världen kan ha svårt att förstå det: en diktsamling av en 18-åring har fått danskarna att på allvar förstå vad som står på spel om inte ghettoverkligheten tas på allvar. Süddeutsche Zeitung, Tysklands största kvalitetstidning, skrev nyligen om Yahya Hassans överväldigande succé i Danmark. Tidningens kulturredaktör, Thomas Steinfeld, rosade Hassans dikter, men var begripligt nog förundrad över att en enda ung poet har lyckats mjuka upp låsta positioner i debatten om invandrare och islam i Danmark. Man kan inte klandra Steinfeld för att han undrar, för man måste verkligen känna till den danska integrationspolitikens djupa nederlag för att förstå varför en diktsamling plötsligt kan åstadkomma så mycket. Faktum är att Danmarks i dag mest lästa poet, ja författare över huvud taget, har skapat ett konstverk av en kvalitet som når bortom honom själv i kraft av det sätt på vilket han konstnärligt förlöser sitt våldsamma ämne.

Related: