background preloader

Metaforer

Metaforer

Hur gestalta 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Formativt i svenskan har lyft mig och eleverna | Min undervisning Jag skrev tidigare om ett projekt jag startade med Kulor i våra hjärtan som utgångspunkt. Mina elever och jag har varit väldigt nöjda med det arbetet. Dels för att eleverna har fått använda sig av elevexempel som jag skrev om här samt att jag samlat deras egena meningar men även sparat texter som vi har har använt som idéer för hur man kan bygga upp sin text – de har vetat HUR de ska skriva, men även VAD det är som bedöms och krävs av dem. Jag har utgått mycket från de fem nyckelstrategierna och kanske mer än jag brukar med mer exempel och lyft deras favoritmeningar och högläst deras egna alster inför klassen. Det de har jobbat med har fått en mening. Jag har satt ihop en LPP som jag delar här och lagt in lite av de mallar jag gjort iordning samt elevcitat. Om ni har fler tips och idér på arbetsområdet så hör gärna av er, så får jag ta del av det. Så här skriver en elev om lycka: Jag vävar uppe i det blå. Like this: Like Loading...

Läslogg | Klass 6 Surteskolan Att läsa skönlitterära böcker och skriva läslogg Varje vecka har vi läsning och läsloggsskrivande som ”läxa”. Vi går till bibilioteket ungefär var tredje vecka. Boken och läsloggen ska ligga i din väska, så att du kan läsa både hemma och i skolan. Vad ska jag skriva i min läslogg? Om du har svårt att komma på hur du ska skriva när det gäller tankar, känslor, funderingar, så har du lite förslag här: Jag tyckte det var bra/dåligt att… Jag blev glad/ledsen/arg när… Jag undrar över… När jag läste om hur rädd Mio var för riddar Kato tänkte jag på hur rädd jag brukade vara för spöken och monster när jag var liten. Om du ändå tycker det är svårt att komma på vad du ska skriva i läsloggen, kan du använda någon eller några av de här punkterna: Vad har hänt i boken idag? Varför läslogg?” ”Att läsa utan att reflektera är som att äta utan matsmältning.” ”En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan.” Att skriva läslogg är att skriva om sin läsning. – läsa skönlitteratur med flyt

Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat | Min undervisning Kulor i hjärtat av Cilla Neumann är en mycket tacksam bok att jobba med i svenska. Dels för att den är elevnära, den är lagom lång att läsa på en lektion då den innehåller många noveller, och att den är lätt att knyta ihop med skrivuppgifter där man kan träna på olika kunskapskrap från det centrala innehållet. Jag fick tips på boken av min kompis Nina som också är svensklärare (och biträdande rektor), och de har arbetat med detta projekt på deras skola. Ni känner väl till Malin Larssons blogg Vi ses i skolan och även flippat klassrum? De jobbar på samma skola nämligen och där finns elevexempel att härma om man lyssnar på hennes länkade Youtube-klipp när det kommer till skrivuppgifterna. Här har ni en LPP! Hur har jag då arbetat? Högläst, diskuterat innehåll och använt elevexempel för att tydligöra uppgiften Jag har högläst novellerna och undertiden har vi tillämpat läsförståelsestrategierna. Skrivuppgifter kopplat till specifikt centralt innehåll och använt kamratbedömning Framtiden?

Om rädslan och modet det kräver att våga dela | Min undervisning Det här klippet ska jag visa mina elever imorgon. Det handlar om en av de starkaste känslor vi som människa kan känna. Rädsla! Ni kanske undrar varför? I höstas arbetade vi med projektet Kulor i våra hjärtan. Jag skrev om vad det betydde för mig här och anade föga lite vad det skulle komma att leda till. Idag kom ett mail. Jag vill med detta inlägg visa på hur fint det är när man tar mod till sig och delar, för man får faktiskt dubbelfalt tillbaka. Filmen ja, den kommer att användas av Cancerfonden. Att vara rädd eller att ha mod att dela med sig?

Related: