background preloader

Exempel på bra miljöbeskrivningar

Exempel på bra miljöbeskrivningar
Igår skrev jag HÄR om miljöbeskrivningar. Vad gör en miljöbeskrivning bra egentligen? Jag menar att den bästa miljöskildringen är den som inte syns. Och idag tänkte jag visa några exempel på detta. Nedan följer ett utdrag ur flickboken Kerstin och jag av Astrid Lindgren. Den kom 1945 och är författarens andra bok. Eftersom tapeterna såg om möjligt värre ut där än någon annanstans och målningen på fönster och dörrar var så gott som obefintlig trodde jag först att hon skämtade, men det gjorde hon tydligen inte, och när jag tittade närmare efter såg jag också att det var ett vackert rum, lagom i proportionerna och med en trevlig öppen spis på ena långväggen och inbyggda bokhyllor, som arrendatorn tydligen använt till förvaringsplats för bästa porslinet av märkena i dammet. Inte så tokigt, tycker jag. Sedan tycker jag att partiet är lite väl långt och beskrivande också. Så här listigt berättar hon till exempel om Mattisborgen: Det där ville Skalle-Per inte gärna bli påmind om.

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker Ingerun bad mig att skriva något om miljön i skönlitterära texter, gärna med exempel. Och jag blev väldigt smickrad av att någon bad mig om råd, så det är klart jag gör det! Miljöskildringar skulle jag kunna tjata om i ungefär åtta blogginlägg. För det är något jag tycker är otroligt viktigt när jag själv läser. Det skaver i mina ögon när de är klumpiga. Och nu kanske ni tänker att miljöbeskrivningar är stora textsjok med solnedgångar, möblernas placering i ett rum och en hel radda med adjektiv. En riktigt bra miljöskildring märks nämligen inte. Men hur gör man då för att miljöskildringen inte ska märkas? 1. Alltså måste man fundera på vem perspektivpersonen i scenen är. Vi tar till exempel en person som är läkare. Att beskriva sjukhusmiljön väldigt ingående och med "fel" detaljer när läkaren är perspektivperson skulle därför ge ett instruerande och klumpigt intryck. Detta är extra viktigt om man skriver high fantasy eller historiska romaner. 2. 3. Så hellre kastanjeträd än träd.

Skrivövning: Att beskriva platser Med en bra platsbeskrivning kan man ta med sig läsaren vart man vill! Beskriv platsen med så många detaljer att läsaren kan skapa sig inre bilder och känna sig förflyttad dit! Några tips när du beskriver en plats: Beskriv alltså inte bara vad som SYNS och HÖRS, utan vad som LUKTAR, SMAKAR och KÄNNS. Exempel: Stenarna skimrar i vattnet. Om man beskriver kan det bli så här: Kalle var arg. Men om du gestaltar kan du skriva så här i stället: Kalle kastade fiskepöt i sjön medan han svor så det osade. Och i stället för att skriva "det var en stormig höstdag" kan du beskriva platsen utan att ens använda orden storm och höst. Vid en bestämd årstid / Vid ett bestämt klockslag / Vid ett bestämt väder Välj årstid, tidpunkt på dygnet eller väder så att det ger din berättelse den stämning du vill skapa - en läskig berättelse blir ju till exempel ännu läskigare om det är sent på natten och det stormar ute. Exempel: Trädets grenar slog mot fönsterrutan. Exempel: Det luktar bensin.

Related: