background preloader

Beskriva och gestalta

Facebook Twitter

Jens Lapidus Heder1. How to Invent Something Useful: 9 Steps. Att beskriva målande (med adjektiv) Att gestalta (använda verb) Litterär gestaltning. Du ska nu få lära dig allt du behöver veta om litterär gestaltning! Gestaltning är det enskilt viktigaste medlet för att göra din berättelse levande. Vad är gestaltning? Gestalta betyder "att ge något en form och en mening genom att visa upp det". På engelska lyder huvudregeln för författare: "Show, don´t tell" - och det handlar om just gestaltning!

Låt oss ta ett exempel på en "ogestaltad" mening: "Hon blev ledsen. " Och så en "gestaltad" variant: "Hennes axlar sjönk liksom ihop, hon tittade ned mot golvet, och i hennes ögon växte tårar fram. " En snabb analys av ovanstående exempel visar följande: I den "ogestaltade" meningen använder vi ett adjektiv för att berätta för vår läsare om karaktärens tillstånd, nämligen adjektivet "ledsen".

I den "gestaltade" meningen använder vi inte ett enda adjektiv, utan använder istället verb för att beskriva/visa vad som händer: "sjönk", "tittade", "växte". Ja, jag vet; det är tråkigt med grammatik :-) Därför går vi raskt vidare. Exempel ett: Vialingua - Platsbeskrivning,miljöbeskrivning. Miljöbeskrivning. EXEMPEL 1: En solig dag i september.

Miljöbeskrivning

Ett myller av folk trängs runtomkring er och det ständiga sorlet av röster överröstas endast av de försäljare som ropar ut sina varor från sina stånd. Ni står mitt på torget i staden Kahzeem. EXEMPEL 2: Dörren knarrar lite när ni öppnar dörren. Det är ett mörkt bibliotek som ni kliver in i. Dammet ligger som ett grått lager över allting och luften känns instängd. Förmedla den inre bilden Ett sätt att beskriva en miljö är att föreställa sig bilden av miljön i sitt huvud, inbilla sig att man står där själv och beskriva utifrån det. Dessutom kan miljön man föreställer sig vara så detaljerad att beskrivningen tar för lång tid. Spara platsen till slutet Så fort du säger var spelarna befinner sig någonstans så kan de agera. Håll dig kort Försök begränsa tiden för ditt beskrivande till runt 20 sekunder.

Prioritera Vissa delar i din miljö är inte lika viktiga, så strunta i att säga dem. Platser Vissa platser brukar jag vilja förbereda i förväg. Exempel på bra miljöbeskrivningar. Igår skrev jag HÄR om miljöbeskrivningar.

Exempel på bra miljöbeskrivningar

Vad gör en miljöbeskrivning bra egentligen? Jag menar att den bästa miljöskildringen är den som inte syns. Och idag tänkte jag visa några exempel på detta. Nedan följer ett utdrag ur flickboken Kerstin och jag av Astrid Lindgren. Den kom 1945 och är författarens andra bok. Eftersom tapeterna såg om möjligt värre ut där än någon annanstans och målningen på fönster och dörrar var så gott som obefintlig trodde jag först att hon skämtade, men det gjorde hon tydligen inte, och när jag tittade närmare efter såg jag också att det var ett vackert rum, lagom i proportionerna och med en trevlig öppen spis på ena långväggen och inbyggda bokhyllor, som arrendatorn tydligen använt till förvaringsplats för bästa porslinet av märkena i dammet.

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker. Ingerun bad mig att skriva något om miljön i skönlitterära texter, gärna med exempel.

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker

Och jag blev väldigt smickrad av att någon bad mig om råd, så det är klart jag gör det! Miljöskildringar skulle jag kunna tjata om i ungefär åtta blogginlägg. För det är något jag tycker är otroligt viktigt när jag själv läser. Det skaver i mina ögon när de är klumpiga. Och nu kanske ni tänker att miljöbeskrivningar är stora textsjok med solnedgångar, möblernas placering i ett rum och en hel radda med adjektiv. En riktigt bra miljöskildring märks nämligen inte. Men hur gör man då för att miljöskildringen inte ska märkas? 1. Alltså måste man fundera på vem perspektivpersonen i scenen är. Vi tar till exempel en person som är läkare.

Att beskriva sjukhusmiljön väldigt ingående och med "fel" detaljer när läkaren är perspektivperson skulle därför ge ett instruerande och klumpigt intryck. Detta är extra viktigt om man skriver high fantasy eller historiska romaner. 2. 3. Att gestalta eller beskriva.

Miljöbeskrivningar.