background preloader

Opettajan työvälineet

Facebook Twitter

Sähköiset materiaalit. Papukaijamerkit – Google Drive. Sanat Haltuun - Lukukeskus ry. Harrastakotona. Aivotutkija Minna Huotilaisen vinkit: näin siivoat muistisi ja opit tehokkaammin. Unohtaminen on tärkeä osa oppimisprosessia ja omaa työmuistia kannattaa siivota aktiivisesti.

Aivotutkija Minna Huotilaisen vinkit: näin siivoat muistisi ja opit tehokkaammin

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, millaiset tekijät haastavat muistiamme ja hidastavat uuden oppimista. Pitäisikö sinun ottaa töissä haltuun uusia asioita tai valmistautua tärkeään kokeeseen? Jotta pystyt omaksumaan uutta, tarvitset työmuistia, joka on portti pitkäkestoiseen muistiin. Joskus työmuisti kuitenkin tuntuu olevan niin täynnä, etteivät asiat tartu päähän. Omaa muistiaan kannattaa tyhjentää, jotta sinne vapautuu tilaa ottaa vastaan uusia asioita. . – Työmuisti on ihmisen muistijärjestelmän heikko kohta: meillä on huonompi työmuisti kuin serkuillamme simpansseilla, Huotilainen avaa. Me-koulu. Ei ole meitä ja heitä. on vain me.

Me-koulu

Me-säätiö on käynnistänyt Lohjan kaupungin kanssa Me-koulu Lohjan mallin kehittämisen pilottihankkeen vuosiksi 2017-2019 neljässä alakoulussa ja yhdessä yläkoulussa Järnefeltin koulualueella. Me-säätiön visiona on, että vuonna 2050 Suomessa ei ole yhtään syrjäytynyttä nuorta. Lohjalla on syyskuusta 2017 alkaen toiminut koulujen tukena kolmen Me-koulu -kehittäjätiimi. Tavoitteena on kehittää yhdessä kouluyhteisön ammattilaisten, oppilaiden, huoltajien, kaupungin työntekijöiden ja lähialueen toimijoiden kanssa toimintamalli, joka vähentää kestävästi syrjäytymistä ja sen aiheuttamia kustannuksia. Me-koulu Lohjan kehittämisen tavoitteena on ollut tuottaa pysyviä ja kestäviä toimintamalleja lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Liikennevalot luokkaan. Ryhmädynamiikkaa Kuvametsästys - Viitottu Rakkaus. OPEN LEIKKIKOULU. Itsesäätely videoina. KURKOTA TÄHTIIN KÄSIKIRJA JA TOIMINTAMALLI 5.6.2020.

Ilmaiset Mightifier Vahvuusdiplomit (Suomi, Svenska, English, Espanōl) Biisi-Alias-SHARE - Google Slides. Tutkimusmatka 1–6 Ympäristöoppi (OPS 2016) – Otava Oppimisen palvelut. Uuden Otso-sovelluksen avulla voi kuunnella opetustekstejä ja katsella videoita Painettua Tutkimusmatka-sarjan oppikirjaa käyttävä oppilas voi Otso-sovelluksella mm. kuunnella kirjan opetustekstejä ja katsella videoita.

Tutkimusmatka 1–6 Ympäristöoppi (OPS 2016) – Otava Oppimisen palvelut

Innostava tutkimusmatka ympäristön ilmiöihin avautuu uudella tavalla, kun oppilas voi Otso-sovelluksen avulla kuunnella oppikirjan tekstejä ja katsella videoita. Ääneen luetut tekstit tukevat oppilasta läksyjä tehdessä, kokeisiin kerratessa tai aiheeseen tutustuessa. Tietotekstien kuunteleminen tekstiä seuraamalla vahvistaa myös oppilaan lukutaitoa. Polkuideat 2020 - Google Slides. Lautapelit pihapeleinä - Suomen Latu. Vepin vesiseikkailu.pdf. Hyvinvointia arjen sankareille! Hyvinvointia arjen sankareille! Hyvinvointia arjen sankareille! Liikettä etäkoulupäiviin – ympäristötieto ja kuvaamataito. Hyvinvointia arjen sankareille! Etäopetuksen A-B-C-D-X - Verkkolähetysten eli striimien tekeminen. Koko Suomen nuorten kuvat! – Kulttuuriperintökasvatuksen seura. Koko Suomen kuvat -kampanja haastaa koululaiset ja opiskelijat mukaan jakamaan kuvia kotikulmien tai kotimaan kulttuuriperintökohteista.

Koko Suomen nuorten kuvat! – Kulttuuriperintökasvatuksen seura

Tutustu www.instagram.com/finherita Jos et pääse hyvien kohteiden äärelle, niin kaiva esille vaikka parhaat lomareissumuistosi! Palkintojakin on jaossa. Etäkoulussa: Pyörän huolto. Unelmien maatila. Vahvuuskortit - Positive. Kirjasto kotona - vinkkejä etäkouluun ja vapaa-aikaan. Tänä keväänä kotoillaan.

Kirjasto kotona - vinkkejä etäkouluun ja vapaa-aikaan

Onneksi sisällä voi tehdä vaikka mitä! Alta löydät heti käyttövalmiita vinkkejä ja materiaaleja lukemiseen, sanataiteeseen ja mediataitoihin sekä kirjaston somesisältöihin liittyen. Voit hyödyntää niitä oppilaiden etäopiskelumateriaaleina, perheen yhteisissä hetkissä tai muuten vain vapaa-ajalla. Päivitämme listaa aktiivisesti. Viikoilla 14 ja 15 tulossa mm. uusia kirjallisuuteen ja sanataiteeseen liittyviä Seppo.io-pelejä sekä muita materiaaleja!

Sähköinen koe Formsilla. Milloin on Jennin syntymäpäivä? Ratkaisu : Antti (joka tietää Jennin syntymäkuukauden) sanoo, että Pekka ei voi tietää Jennin syntymäpäivää.

Milloin on Jennin syntymäpäivä?

Siitä voi päätellä, että päivä ei voi olla sellaisena kuukautena, jonka päivämääristä joku on listassa vain yhden kerran. Tällaisia kuukausia ovat toukokuu (19. päivä) ja kesäkuu (18. päivä). Muutoin olisi mahdollista, että päivä on jompikumpi noista vain kerran esiintyvistä, jolloin Pekka tietäisi päivän varmasti. Jäljelle jää viisi päivää, kaksi heinäkuussa ja kolme elokuussa. Näistä molemmissa on vielä ehdolla 14. päivä. Pekka sanookin jo tietävänsä päivän ja sen jälkeen Anttikin tietää sen: Jennin syntymäpäivä on 16. heinäkuuta. Improvisaatioteatteria netin yli - ImproAapinen. Areena tarjoaa paljon kuunneltavaa lapsille. Julkaistu 26.03.2020 - 11:50.

Areena tarjoaa paljon kuunneltavaa lapsille

Päivitetty 26.03.2020 - 14:29 Jos lapsen ruutuaika alkaa paukkua, apu löytyy Yle Areenan kuunneltavista lastenohjelmista. Areenassa on paljon satuja, äänikirjoja, kuunnelmia ja musiikkia, joita voi kuunnella myös leikkien äärellä tai päivän lepohetkien tukena. Tässä artikkelissa esitellään muutamia nostoja, Areenan koko lasten audiosisältöihin pääset tutustumaan näppärästi täältä. Magis-mobiilipeli – hyvinvointitaitoja lapsille koronan keskellä. Koronan aiheuttama poikkeustilanne tarjoaa lapsille oivan mahdollisuuden tutustua Magis-peliin ja samalla saada työkaluja vaikean tilanteen käsittelyyn.

Magis-mobiilipeli – hyvinvointitaitoja lapsille koronan keskellä

Magis-peliä voi tässä tilanteessa esim. tarjota koulutehtävien lomassa pelattavaksi, sillä peli edistää myötätunto- ja hyvinvointitaitoja. Vaikka peli on kehitetty kouluympäristössä, sitä voi pelata myös kotona, yksin tai yhdessä vanhemman kanssa. Myös opettaja voi hyödyntää Magista nykytilanteessa vaikkapa yhtenä etätyökaluna lasten kanssa. Suositellut selaimet ovat Chrome ja Firefox. Pelissä seikkaillaan Taikamaailmassa, jossa lapsi oppii pelin hahmoja auttaessaan mm. käsittelemään tunteitaan ja sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. TV-ohjelmia eskarilaisten ja alaluokkien etäopetukseen. Julkaistu 19.03.2020 - 17:06.

TV-ohjelmia eskarilaisten ja alaluokkien etäopetukseen

Päivitetty 25.03.2020 - 14:27 Kuutiojuuri ja sen mahtavat tehtävät paljastavat, että matematiikkaa on kaikkialla! Edes ruokaa ei voi kokata ilman matikkaa! Tiedonjyvä on luonnontieteellisiä ilmiöitä tutkiva ohjelmasarja, jossa opitaan tekemällä. Matleenan blogi: Ilman kirjautumista toimivia sovelluksia. Lue myös päivittyvä bloggaukseni Vinkkejä etäopetukseen!

Matleenan blogi: Ilman kirjautumista toimivia sovelluksia

- - - - - Monipuolinen etäopetus tarkoittaa suuressa osassa oppilaitoksia Googlen tai Microsoftin pilvipalvelua, sähköistä oppimisympäristöä (esim. Moodle) ja videoneuvottelusovellusta, joka voi löytyä em. palveluista tai se voidaan hankkia erikseen (esim. Adobe Connect, Zoom). Aina tällaisia ei ole käytettävissä, esimerkiksi niillä ekaluokkalaisilla, joilla ei vielä ole sähköpostiakaan. Näissä tilanteissa avuksi voivat tulla muun muassa maksuttomat ja ilman kirjautumista toimivat sovellukset, joista nostan alla esiin muutamia ohjevideoiden kera. Tietoa, Oppimateriaalia ja apua – OpenDigi.

Päivä 1. Hienosti menee opettajat! Keskustelua seuratessa täytyy vain hämmästellä, miten paljon tämä tilanne on meitä opetusalan ihmisiä yhdistänyt. Vapaaehtoiset ovat alkaneet kerätä ja tuottaa oppimateriaalia, yritykset ovat avanneet omiaan ja myös opetusalan ulkopuolelta asiantuntijat valmistelevat oppitunteja etäopetuksen tueksi. Tämän päivän kirjeessä koostamme ensimmäistä osaa materiaalista ja olemme kiitollisia kaikista vinkeistä mitä meille jaatte. “Auttava sähköposti” opendigiFi@gmail.com palvelee myös ja sitä kautta vastaillaan ja otetaan yhteyttä apua tarvitseviin. Opetushallitus suosittaa käyttämään ensisijaisesti niitä järjestelmiä, joita alueellanne on käytössä ja joiden käyttöä oppilaiden kanssa on harjoiteltu.

KUVISKOULU #1: VÄRITUTKIMUKSET - LEIKKI LEIKKINÄ. #leikkileikkinäkuviskoulu on opetussuunnitelmaa mukaileva, innostava, monen ikäiselle lapselle sovellettava tehtäväpankki täynnä helposti kotimateriaaleilla toteutettavia ideoita. Tulen jakamaan seuraavien viikkojen aikana tehtäviä monipuolisesti eri kuvataidekasvatuksen osa-alueilta: esimerkiksi piirtäminen, maalaaminen, grafiikka, rakentelu, kolmiulotteinen työ, arkkitehtuuri ja ympäristötaide. Viikolla yksi treenaamme värioppia, kokeilemme kollaasin tekemistä ja harjoittelemme piirtämistä. Tässä ensimmäinen tehtävä, väritutkimukset! Kuviskoulua voi soveltaa omaan arkeen sopivaksi. Open somekirja. Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa kirjaston ollessa kiinni. Kirjastojen ollessa kiinni valtioneuvoston päätöksella ainakin 13.4. asti, moni kaipaa luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa, johon on pääsy verkon yli. Oma e-kirjastomme palvelee tavalliseen tapaan, mutta kasvaneen kysynnän vuoksi aineistoa on paikoitellen normaalia haastavampi saada käsiinsä.

Tähän artikkeliin olemme listanneet erilaisia muiden tahojen tuottamia palveluita, joiden kautta kenellä tahansa on maksuton pääsy kirjallisuuden, äänitteiden ja elokuvien äärelle. Alle listatuissa palveluissa ainakin osa sisällöstä on vapaasti käytettävissä, mutta jotkut palvelut vaativat rekisteröitymisen. Linkit ovat kunkin otsikon alla aakkosjärjestyksessä. Tälle sivulle kannattaa palata myös myöhemmin, sillä täydennämme listaa sitä mukaa, kun löydämme erilaisia uusia palveluja.

Ohjeita etäopetukseen. Materiaaleja etätyön tueksi – Google Drive. Aivojumpat ja arvoitukset. Matleenan blogi: Kymmeniä muutoksia suosituissa sovelluksissa. Huomaan lähes viikottain uusia ominaisuuksia tai muita muutoksia opetuksessa ja ammatillisessa verkostoitumisessa käytetyissä verkon sovelluksissa. Blogini ylivoimaisesti luetuin kirjoitus on huhtikuulta 2018. Siinä esittelin 10 suosittua sovellusta, jotka muuttuvat tai lakkautetaan.

Nyt käyn alla läpi noin 20 sovellusta ja nostan esiin niiden keskeisiä muutoksia, hyviä tai huonoja. Melkein kaikissa on linkki lisätietoihin, useimmiten aiempiin bloggauksiin tai ohjedioihin, jotka löytyvät kootusti koulutusdiojen sivulta. Padletissa uutena karttapohja Padletissa uutta ovat karttapohjat, joista bloggasin esimerkin kera lokakuussa. Tulevat keikat - Koronakonsertit.fi. Huom! Keikkailmoituksien yhteydessä voi ilmoittaa myös mahdollisia tapoja tukea artistia, esimerkiksi jos on jossain myynnissä jotain fanikamaa, tai vaikka mobilepay/paypal -maksujen yhteystiedot tms. Me voimme lisätä sitten infot ko. keikan yhteyteen. Emme vielä tiedä menetelmän laillisuudesta mitään mutta emme siis itse välitä maksuja, toimimme vaan informaation välittäjänä.

Maanantai 16.3. Audio Areena. Radion sinfoniaorkesterin Nuorta rakkautta -konsertti. Prodigies - Music Curriculum for Preschool and Primary School Children. COVID-19 Response: Complimentary Socrative Pro & Showbie Pro for Schools Movi... Yesterday I announced that we were launching a program to help schools move to a virtual learning setup using our Showbie and Socrative apps. In this message, I promised to give Showbie and Socrative free to Schools through the end of July 2020. I intended to offer our apps to all interested schools in order to help everyone get through the most critical phase of the Coronavirus pandemic.

Earlier today, many of our customers began formally learning from home, relying on our systems to form their virtual classroom. Within minutes of the start of school, hundreds of thousands of students and teachers flooded into Showbie to begin their distance learning activities. Unfortunately, the surge of traffic completely overwhelmed our systems and took them down. When we made our offer yesterday, we did so with the sincere intent to help the global education community in a time of great need. Homepage. Vinkkejä kotitekoisiin pakohuoneisiin. Olen aina rakastanut kaikenlaisia ongelmanratkaisutehtäviä ja nyt olen tietenkin onneni kukkuloilla, kun Suomeen on noussut niin paljon pakohuoneita. Niiden innoittamana olen kehitellyt omiakin pakohuoneita. Ongelmana on se, että pakohuone pitäisi tehdä paikkaan, jossa ei ole kauheasti mitään muuta (esim. lastenhuone tai koululuokka on superhuono paikka perinteiseen pakohuoneeseen.

Kerran tein sellaisen meidän autokatokseen. Matleenan blogi: Kuvakortit ja visualisointi. Koulutuksissa, ohjaustilanteissa, ryhmien lämmittelyssä ja pidemmälle ehtineen ryhmän työskentelyn apuna voi käyttää erilaisia apuvälineitä. Ne voivat olla esimerkiksi kuvia, kysymyskortteja, sananlaskuja tai pikkuesineitä. Kuvista parhaita ovat riittävän suuret kuvat ja runsas valinnanvara, sillä esimerkiksi kauniista maisemakuvista ei välttämättä löydy osuvaa kuvaa jokaiseen mielentilaan. Pedagogiset Pihapelit - 10 hauskaa peliä ulos! Kokeile! YouTube. Erasmus+ project card. Reetta Bizet - ideoita opetukseen. Uusi lukukausi on lähtenyt jo käyntiin ympäri Suomea, ja toivottavasti ainakin hieman levänneimmin mielin ollaan palattu opettamaan!

Nyt kevätpuolella keskityn blogissa erityisesti arkea helpottaviin opettajan digitaitoihin sekä kielten puolesta kieliopin ja kirjoittamisen työkaluihin. Oppimateriaalista apua tieto- ja viestintäteknologian opetukseen. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa kehitetty digitaalinen oppimateriaali, Linkki, on suunnattu ensisijaisesti peruskoulun 7.–9. vuosiluokille tieto- ja viestintäteknologian opetukseen.

Linkki soveltuu sekä tuntikohtaiseksi oppimateriaaliksi, mutta myös oppilaan omatoimisen opiskelun tueksi. Työrauhaa luokkahuoneeseen: 5,4,3,2,1 – Onnellisuuspaja. Tekijänoikeudet tutuiksi. Saako verkkomateriaaleja kopioida ja käyttää vapaasti opetuksessa? Kahoot! formatiivisen arvioinnin työkaluna. Uutta motivaatiota erilaisilla oppimisen ja opettamisen tavoilla – ”Oppilas v... Luokkahuone. IMG 0351. IMG 0350. IMG 0349. Videoita saa esittää opetuksessa, ainakin 2021 alkaen. Itsesäätelyn keinoja lapsille. Kahdeksan vinkkiä ryhmäyttämiseen – Otava Oppimisen palvelut.

Tuntuuko, että päässäsi on liikaa muistettavia asioita? Näin siivoat muistisi... Matleenan blogi: PurposeGames - käytä tai luo oppimispelejä. Tulostettavat liput ja lippusiimat juhliin ja tilaisuuksiin. Ilmaiset harjoitukset peruskouluun. Materiaalit - Opintokeskus Sivis. Ilmaiset Mightifier Vahvuusdiplomit. Qoala. Blind Kahoot! opettaa uutta asiaa. Keväiset sanapelit – Kevätmielistä aivojumppaa ja kevätsanoja ryhmille. Yksityisopetusta koululaiselle netin kautta tai kasvotusten.

Dive into intangible cultural heritage! - intangible heritage - Culture Sector. Pakopeli 6lk. Critique and feedback - the story of austin's butterfly - Ron Berger. Kuinka itseohjautuvaa oppimista tulee toteuttaa koulussa? – koulu ja sivistys. Aistimusten ylitulvaan ei kieltäminen auta – levoton lapsi tarvitsee liikettä. Päättelypähkinät – Pulmallista aivojumppaa ryhmätoimintaan.

Untitled. Kettu lentää -selkoaineisto ryhmille. Etusivu. EU:n yleinen tietosuoja-asetus opetuksessa. Tunnistaminen - Työsuojelu. Materiaalit – Innokas. Opettajankoulutuslaitoksen muut julkaisut. Timetable-empty. Tulosta lukujärjestys sekä moniste lomakuulumisten käsittelemiseen. Eipä oppi ojahan tahi aatos allikkohon!: Tuhat kiloa koettua iloa. 183993 tietokoneen kannykan ja muiden mobiililaitteiden kayttoon liittyvista oikeuk. 100 Tarinaa » Uusi opetussuunnitelma koululaiselle selitettynä - 100 Tarinaa. Hellström: Pedagogiikkaa ja koulupolitiikkaa: Ota käteen kamerakynä. Rakentavan keskustelun pelisäännöt. Älliä.fi. Educational Technology and Mobile Learning: Some of The Best STEAM Websites f...