background preloader

Specped

Facebook Twitter

Hans metod fick Nils att delta i klassen. I dag går det inte längre att se att Nils har haft beteendeproblem, han sticker inte ut i klassen. Det berättar specialpedagogen Niclas Fohlin som arbetat med Nils (som egentligen heter något annat) sedan han gick i fyran. Nils problem att delta aktivt i undervisningen började redan vid skolstarten och han fick tidigt en elevassistent. Det var en vanlig lösning då skolan hade bestämt att man inte skulle ha särskild undervisningsgrupp.

När Niclas Fohlin jobbade med Nils i fyran satt han och hans elev­assistent i klassrummet i ett hörn och Nils skrek ut svar eller hånande kommentarer till läraren och klagade på undervisningen. Han undvek att delta i arbetet och skapade en negativ motkultur mot läraren. Www.frokenanna.com. Så ser jobben ut på papperet. 3 frågor till Jennie Johansson, speciallärare med inriktning språk-, skriv- och läsutveckling, årskurs F–5.

Så ser jobben ut på papperet

Vad är det bästa i din arbetsbeskrivning? – Det är nog nian, ”praktisk stöttning i det direkta arbetet med eleverna och modellera god undervisning”. Innan jag började läsa till speciallärare jobbade jag som klass-lärare här. Jag pratade mycket med rektorn om att specialpedagogiken behöver komma in mer i klassrummet, att alla lärare måste få ett mer specialpedagogiskt tänk i sin undervisning. – Lärarna ska klara många delar själva, men jag kan vara ett stöd. Vi kan till exempel hålla lektioner ihop, observera varandra och lägga upp en intensivträning tillsammans. Specialpedagogens och speciallärarnas uppdrag ser lika ut. Vad kan förbättras i arbetsbeskrivningen? 3 frågor till AnnCatrine Matsson, specialpedagog, årskurs F–9.

Elevhälsan - Experter. Johan Hallberg Frågor och svar om att organisera och leda elevhälsoarbete.

Elevhälsan - Experter

Läs mer » Besvarade expertfrågor Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram: Gudrun Löwendahl Björkman Gudrun Löwendahl Björkman är specialpedagog, författare och föreläsare. » Besvarade expertfrågor. Maria Björsell - ämnesspanare. Varje år önskar sig barnen varsin julkalender för hundratals kronor.

Maria Björsell - ämnesspanare

När man trodde att 2/3 äntligen blivit för stora för Lego- och Disneykalendrar, så kommer Body shop och Kicks! Ett är säkert, ingen dyr kalender utan att jag utmanar barnen på något. Även skolan vill imponera med sina julkalendrar. Det syns i mina Facebook-grupper, där diskuteras det och efterfrågas tips på spännande julkalendrar. I den här bloggen tänkte jag berätta om en julkalenderutmaning som jag och sonen har snickrat ihop. Men först några tankar som ligger till grund för själva utmaningen… Bakgrund till utmaningen. LegiLexi. Bc3a4nkhjc3a4lp. Almedalen 2018: ordlista för begrepp att använda och undvika för samtal kring utmaningar, skolsvårigheter, specialpedagogik. Skolan kommer att diskuteras i Almedalen i synnerhet och i politiken i allmänhet.

Almedalen 2018: ordlista för begrepp att använda och undvika för samtal kring utmaningar, skolsvårigheter, specialpedagogik

Lärares utmaningar med elever i skolsvårigheter är ständigt på tapeten. Det här skulle kunna få mig att börja jobba som lärare i Rinkeby igen. Jag vill inleda det här blogginlägget med att skriva att jag saknar att arbeta i Rinkeby.

Det här skulle kunna få mig att börja jobba som lärare i Rinkeby igen

Jag lärde mig så otroligt mycket under de ca 10 år som jag arbetade där. Det var så oerhört fantastiskt på många sätt och vis med många engagerade kollegor och underbara elever. Men även väldigt tungt. Socialt tungt. Nu var detta inte anledningen till att jag slutade, vi flyttade och jag bytte skola av den anledningen, men jag funderar en hel del på om jag skulle söka mig tillbaka. Så pyser du rätt. Sommarlovet är inom räckhåll.

Så pyser du rätt

Kanske är betygen redan satta och betygskatalogen underskriven, eller så sker det snart, under de närmaste veckorna. Då kan det också vara tillfälle för lärare att fundera över om man har någon elev som är aktuell för undantagsbestämmelsen. På ”Skolverketprosa” är det en bestämmelse som säger att lärare har möjlighet att bortse från ”enstaka delar” av kunskaps-kraven vid betygssättningen om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl menas att eleven har en funktionsnedsättning eller andra liknande personliga förhållanden som inte är av tillfällig natur. Det låter väl enkelt? – Gå in på ett forum på sociala medier, där betyg diskuteras, någon gång i maj eller december, och du ser att undantagsbestämmelsen diskuteras hela tiden, säger Sara Bruun, lärare i engelska på Ringsjöskolan i Höör. Mitt svar till Skolverkets svar på vår / Barn i behovs debattartikel.

Skolverkets material är dock mycket problematiskt och befäster på ett tydligt sätt negativa och attityder och fördomar mot elever och föräldrar till barn med NPF.

Mitt svar till Skolverkets svar på vår / Barn i behovs debattartikel

I materialet om inkludering lyfter man ut ur forskningen en enda parameter. Arbetet med relationer som lösningen på allt. (trots att man i förbifarten nämner att det finns fler parametrar). I materialet nämns endast i förbifarten att elever som är i behov av särskilt stöd skall få det samt att skolan skall utveckla lärmiljöer och undanröja hinder så att eleven har möjlighet att kunna nå kunskapskraven.( Del 5 Kartläggning och undervisning s 16) Man beskriver forskning som på senare år betonat betydelsen av ett synligt , tydligt strukturerat arbetssätt kan ha stor betydelse för elever med exekutiva svårigheter som svårigheter med uppmärksamhet och arbetsminne. Ett exempel i materialet ” En elev (som beskrivs som utåtagerande med ADHD diagnos) kastar grus på en annan flickas ansikte. Ytterligare exempel : Stöttande verktyg. This site uses cookies from Google to deliver its services and to analyze traffic.

Stöttande verktyg

Information about your use of this site is shared with Google. By using this site, you agree to its use of cookies. Learn more Got it Stöttande verktyg Titta i menyraden vilka stöttande verktyg som finns beskrivna på denna sida. Specialpedagogiska och digitala boktips Var-dags-hjälp, Hjälpmedelsinstitutet.