background preloader

Npf

Facebook Twitter

Specialpedagogens 5 tips: Så minskar du behovet av extra anpassningar. Skolvärlden belyste nyligen arbetet med extra anpassningar – en fråga som ständigt är omdiskuterad i skoldebatten.

Specialpedagogens 5 tips: Så minskar du behovet av extra anpassningar

Diana Storvik arbetar som specialpedagog på Jensen gymnasium i Göteborg och driver bloggen ”Specialpedagog på gymnasiet”. I ett uppmärksammat blogginlägg skriver hon om extra anpassningar och hur man kan arbeta strukturerat för att minska behovet av anpassningar. . – Extra anpassningar är en fråga som alltid är aktuell och jag ser ett stort intresse bland lärare av att lära sig mer kring hur vi kan arbeta. För mig som specialpedagog är arbetet kring extra anpassningar en viktig del och jag lägger ett stort fokus på det på min arbetsplats.

. – Jag får ofta frågan om hur man effektivt ska jobba med detta, för det är jättetufft att vara lärare och ha koll på alla anpassningar. 5 tips till lärare – så skapar du stödjande strukturer som ökar delaktigheten och minskar behovet av extra anpassningar: Tydlig start och avslut på lektionen. Genomgångarna bör vara korta och varierade. Överläkare: Adhd-studie skrämde föräldrar i onödan. Från intensivt kärleksrus till totalt avståndstagande.

Överläkare: Adhd-studie skrämde föräldrar i onödan

Frågeställaren trodde sig vara i början av en seriös relation – men en dag vände allt. ”Ibland blir vi dumpade av skäl som är dolda för oss”, svarar Jenny Jägerfeld och ger råd. Fråga: Träffade en helt fantastisk kille, några år äldre än mig. Jag hade inga förväntningar alls, trodde bara att vi skulle ses och ha en trevlig kväll. Men vi klickade direkt! Vi fortsatte att träffas i princip varje dag, hördes via sms, sociala medier och telefon. Redan prenumerant? Läs SvD digitalt i 2 månader utan kostnad, därefter 199 kr/mån tillsvidare. Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF. Linda Petersson är doktorand inom specialpedagogik, specialiserad på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och arbetar inom södra regionen på Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) – och hon vet vad skolor behöver göra för att bli bra på att möta barn och elever med NPF. – Man behöver tänka utifrån olika nivåer i vad man behöver göra för de här eleverna.

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

Till att börja med är det viktigt att det finns en baskunskap hos alla som arbetar på skolan när man tar emot elever med NPF. All personal kommer någon gång att ha ett möte med de här eleverna, och därför behöver man ha kunskap inför det mötet. Då behöver man ha kunskap och förståelse för vad funktionsnedsättningen kan ha för konsekvenser, säger hon. Men det räcker inte att bara ha en generell förståelse, utan sedan måste skolan ha en specifik förståelse utifrån den enskilda elevens behov och förutsättningar, menar Linda Petersson. – Då handlar det framförallt om personalen som är närmast eleven som behöver ha det.

Flickor med autism och ADHD måste upptäckas och få stöd tidigare - Riksförbundet Attention. Ett projekt om NPF. Ian. Identifiera o kartlägga behov. Nedan kan du läsa mina sammanfattningar / referat av föreläsningarna.

identifiera o kartlägga behov

Du kan också se dem på film: Brainchild – föreläsningar om särskilt begåvade elever Mona Liljedahl, speciallärare: Gör så här, för de begåvade eleverna. –Dessa barn. De som Skolverket kallar särskilt begåvade barn. Äta bör man – annars förstör man - Alexander Skytte. På väg till matsalen ser jag en elev sitta ensam i korridoren.

Äta bör man – annars förstör man - Alexander Skytte

Någonting stod inte rätt till och jag kände ett behov av att ta reda på vad som var fel. – Jag tänker inte gå till matsalen och äta den jäkla skitmaten. – Ah, tycker du det är äcklig mat idag? – Det är nästan alltid äcklig mat här! Poddtoppen.se. Helena Wallberg: Så stärker man specialpedagogens roll i skolan. Barn med adhd behöver rörelse för att lära. Barn med adhd kan ha svårt för att sitta stilla i skolbänken, medan de hemma framför ett spännande videospel eller en film kan sitta blickstilla.

Barn med adhd behöver rörelse för att lära

Många kanske tror att de vitt skilda beteendena beror på att barnen saknar i motivation i skolan. Men forskning visar att det inte behöver vara så. – Barn med adhd behöver röra sig när de använder exekutiva förmågor. Rörelse hjälper dem att vara alerta, säger psykologiprofessor Mark Rapport vid University of Central Florida. Tittade på Star Wars och matematik-film I studie som publicerats i Journal of Abnormal Child Psychology testades 62 pojkar mellan 8 och 12 år. Båda grupperna tittade uppmärksamt på Star Wars-filmen.

10 fakta som alla borde känna till om Aspergers syndrom. Trots att kunskapen om Aspergers syndrom och autism ökat något, har jag stött på många kunskapsluckor ute i samhället när jag föreläser.

10 fakta som alla borde känna till om Aspergers syndrom

Här har jag samlat de 10 viktigaste fakta som jag anser att alla som träffar personer med Aspergers syndrom och autism bör känna till: 1. Vi som har Aspergers syndrom är extremt olika. Minst lika olika som ni neurotypiker är. Om du tidigare träffat en person med Aspergers syndrom, betyder det inte att nästa Aspergare du kommer att träffa kommer att fungera likadant. 2. 3. 4. 5. Om curlingföräldraskapets resultat och konsekvenser  – Bo Hejlskov Elvén.

Npf-pedagogen: Bra inkludering utgår från elevens behov. ”Jag upplever att många lärare verkligen vill få inkludering att fungera, de försöker, men vet inte riktigt hur de ska gå tillväga”.

Npf-pedagogen: Bra inkludering utgår från elevens behov

Orden är Joanna Lundins, lärare, föreläsare och npf-pedagog på Källbrinksskolan i Huddinge, som under SETT-mässan berättande om hur man får inkludering att fungera i praktiken. Barn med adhd behöver rörelse för att lära. Information för barn - Riksförbundet Attention.