background preloader

Filosofia

Facebook Twitter

Kun nuoruuden päämäärät on saavutettu, iskee helposti tyhjyys: ”On naiivia kuvitella, että elämä tarjoaisi samoja mahdollisuuksia kuin parikymppisenä”, sanoo onnellisuusfilosofi - Elämä. Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triatlonin ja crossfitin harrastajia - Elämä. Lapsimorsian huutokaupattiin Facebookissa – ”Barbaarista teknologian käyttöä” - Ulkomaat.

Facebook on joutunut jälleen arvosteluryöpyn kohteeksi.

Lapsimorsian huutokaupattiin Facebookissa – ”Barbaarista teknologian käyttöä” - Ulkomaat

Syynä on se, ettei sosiaalisen median jätti reagoinut riittävän nopeasti, kun sen sivuilla huutokaupattiin alaikäistä lapsimorsianta. Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia - Kaupunki. Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan - Hyvinvointi. Onko ihmisellä vapaa tahto ja jos ei, romahtaako moraalimme? Näin tieteen tulokset horjuttavat uskoa vapaisiin valintoihin - Tiede.

Tutkijakaksikko laski, miten avaruusoliot voitaisiin houkutella Maahan laserin avulla – Ensimmäiset Kummeli-jaksot ovat jo saavuttaneet Lyyran tähdistön - Tiede. Tutkijakaksikko laski, miten avaruusoliot voitaisiin houkutella Maahan laserin avulla – Ensimmäiset Kummeli-ja Jos ihminen ei voi mennä avaruusolennon luokse, on avaruusolennon tultava ihmisen luokse.

Tutkijakaksikko laski, miten avaruusoliot voitaisiin houkutella Maahan laserin avulla – Ensimmäiset Kummeli-jaksot ovat jo saavuttaneet Lyyran tähdistön - Tiede

Hieman tällaisen ajatuksen pohjalta yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston jatko-opiskelija James ja avaruustekniikan apulaisprofessori Kerri esittelevät ajatusta jättimäisestä laserista, joka toimisi eräänlaisena ”kuistin valona”. Se kertoisi, että kotona ollaan. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Tutkijat ovat kuunnelleet avaruutta radioteleskoopeilla vuosikymmeniä toivoen, että haaviin sattuisi vieraan sivilisaation viesti.

Osa tutkijoista katsoo, että meidän pitäisi itse aktiivisesti viestiä avaruuteen. Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta - Nyt.fi. Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata Pitäisikö ihmisen saada virallisesti nuorentua, mikäli tämä kokee olevansa vääränikäisessä kehossa?

Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta - Nyt.fi

Hollantilainen Arnhemin paikallisoikeus joutuu pohtimaan kysymystä, sillä eläkeikään ehtinyt Emile 69, yrittää ajaa iänmuutosta oikeusteitse. Hollantilaiseläkeläinen haluaa oikeuden alentavan hänen ikäänsä virallisesti kahdellakymmenellä vuodella, jotta hän saisi parempia työtarjouksia ja deittisivusto Tinderissä kävisi parempi flaksi. Naisten aborttioikeuskamppailun uusin ja yllättävin näyttämö on Norja - Ulkomaat.

Puola, Irlanti, Argentiina, Yhdysvallat.

Naisten aborttioikeuskamppailun uusin ja yllättävin näyttämö on Norja - Ulkomaat

Siinä muutamia maita, jotka olemme tottuneet liittämään uutisiin naisten aborttioikeuskamppailuista. Norja tuntuu sopivan huonosti listan jatkoksi. Sinne se kuitenkin pitää lisätä. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Norjan keskustaoikeistolainen pääministeripuolue Høyre lupasi viime viikolla Norjan kristilliselle kansanpuolueelle, että aborttioikeuden heikennyksistä voidaan keskustella. Mikä on hyvän elämän salaisuus? Miljoonayleisön YouTubessa kerännyt Jordan B. Peterson saapuu Suomeen ja kertoo sen meille. "Tämän hetken vaikutusvaltaisin länsimainen ajattelija".

Mikä on hyvän elämän salaisuus? Miljoonayleisön YouTubessa kerännyt Jordan B. Peterson saapuu Suomeen ja kertoo sen meille

Näin The New York Times on kutsunut huomenna Suomessa esiintyvää Jordan B. Petersonia. Kulttuuritalossa Helsingissä on nähty lukuisia suuren luokan tähtiä, mutta sunnuntai-iltana siellä kuullaan ensimmäistä kertaa maailmankuulun kanadalaisprofessorin näkemyksiä elämästä. Helsingin tilaisuus myytiin nopeasti loppuun. Kauko Röyhkä sanoi, ettei mies saa enää sanoa mielipiteitään ja aiheutti somemyräkän – Professori: Media on itse luonut ”miesjurnutusta” korostavan ilmiön - Nyt.fi. Kauko Röyhkä sanoi, ettei mies saa enää sanoa mielipiteitään ja aiheutti somemyräkän – Professori: Media on it ”Hyvä, että myös naiset ovat kirjoittaneet tästä.

Kauko Röyhkä sanoi, ettei mies saa enää sanoa mielipiteitään ja aiheutti somemyräkän – Professori: Media on itse luonut ”miesjurnutusta” korostavan ilmiön - Nyt.fi

Miehen sanomana vastaavaa pidettäisiin setämäisenä tyhmyytenä. Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä.” Tätä mieltä oli muusikko Kauko Röyhkä Sanomien haastattelussa Röyhkä viittasi kirjailijoiden Pirkko Saision Lena ulostuloihin, joissa varoiteltiin #metoo-kampanjoinnin riskeistä, kuten heppoisista ilmiannoista ja massaliikkeeseen osallistuvien ajattelun kaventumisesta. Suomalaiset pelkäävät kuoleman kohtaamista eivätkä siksi tiedä, miten kaunis hetki se voi olla – Näitä 8 asiaa et tiennyt kuolemasta - Elämä. Suomalaisten elämällä ei ole merkitystä, sanoo professori Arto O. Salonen – Puurramme itsemme tainnoksiin satumaisen vaurauden keskellä, eikä siinä ole mitään järkeä - Elämä. Teknologian peto kasvattaa voimiaan – Tekoälystä uhkaa kasvaa ihmiskunnan viimeinen keksintö, joka pyyhkäisee meidät tieltään kuin luonnonvoima - Sunnuntai.

Rikospaikalta löydettiin Ruotsissa veriset hanskat, ja nyt tappajaa etsitään piirroskuvalla – Kuinka tarkkaan ulkonäön voi dna-näytteestä päätellä ja mikä on laillista? - Kotimaa. Rikospaikalta löydettiin Ruotsissa veriset hanskat, ja nyt tappajaa etsitään piirroskuvalla – Kuinka tarkkaan ”Kaikki, mikä auttaa poliisia rikosten selvittämisessä, on lähtökohtaisesti hyvä juttu.”

Rikospaikalta löydettiin Ruotsissa veriset hanskat, ja nyt tappajaa etsitään piirroskuvalla – Kuinka tarkkaan ulkonäön voi dna-näytteestä päätellä ja mikä on laillista? - Kotimaa

Näin sanoo Keskusrikospoliisin rikoskemisti Emilia ja kyse on ihmisten ulkonäön ja vaikkapa etnisen tai sukutaustan selvittämisestä dna:n avulla. Perimän mahdollisuudet rikostutkinnassa ja henkilöiden tunnistamisessa nousivat esiin Ruotsissa tiistaina julkaistun kasvokuvan myötä. Poliisi julkaisi dna-näytteen perusteella mallinnetun kuvan siitä, miltä saattaa näyttää 13 vuotta sitten göteborgilaisessa kangaskaupassa tehdystä henkirikoksesta epäilty Suomessa vastaavaa ei ole tehty, Lindberg kertoo.

Kirje nuorelle feministi­miehelle - Mielipide. Ilokseni olen huomannut, että nuorista miehistä yhä useammat ilmoittautuvat feministeiksi.

Kirje nuorelle feministi­miehelle - Mielipide

Tervetuloa! Me saamme kiittää feminismiä monesta hyvästä asiasta. Vielä omassa nuoruudessani pojan piti olla tarkkana, ettei olisi paljastunut heikoksi tai pehmeäksi. Ahdas mieskuva johti kiusaamiseen, väkivaltaan ja itsemurhiin. Nykyään oire­yhtymää on tapana kutsua ”toksiseksi maskuliinisuudeksi”. Two Monkeys Were Paid Unequally: Excerpt from Frans de Waal's TED Talk.

”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä - Tiede. Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Hänen kaltaisiaan työssäkäyviä köyhiä on Suomessa paljon muitakin - Elämä. Tragedy of the Commons Part 1 - Chalk Talk. Työn merkityksellisyys ei ole mikään yltiöpäinen luksusvaatimus – Sen kaksi ulottuvuutta ovat hyvän elämän perusedellytyksiä - Elämä. Työn merkityksellisyys ei ole mikään yltiöpäinen luksusvaatimus – Sen kaksi ulottuvuutta ovat hyvän elämän per Miten nyky­nuoriso edes kehtaa vaatia, että työn pitäisi olla merkityk­sellistä?

Työn merkityksellisyys ei ole mikään yltiöpäinen luksusvaatimus – Sen kaksi ulottuvuutta ovat hyvän elämän perusedellytyksiä - Elämä

Ei 1800-luvun maa­tilalla kellään ollut aikaa kyseen­alaistaa työn mielekkyyttä! Joko painoit pitkää päivää tai näit läheistesi kanssa nälkää talvella. Hyvinvointivaltioon ja sosiaaliturvaan syntynyt sukupolvi kyseenalaistaa herkemmin työn tekemisen mielekkyyden. Se saatetaan tyrmätä haihatteluksi, vaikka siinä ei ole mitään väärää. Plato's Philosopher Kings. Jotain on vialla, jos yt-päätöksiä tehdään vatsanpohjatunteella – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiöpositiiviselle pöhinälle - Elämä. Elämä ei ole huvipuisto – teet itsellesi palveluksen, kun opettelet nauttimaan tyynestä tyytyväisyydestä - Elämä. Elämä ei ole huvipuisto – teet itsellesi palveluksen, kun opettelet nauttimaan tyynestä tyytyväisyydestä 8-vuotiaani uskal­tautui huvi­puistossa oman mitta­puunsa mukaan hurjaan vuoristo­rataan.

Elämä ei ole huvipuisto – teet itsellesi palveluksen, kun opettelet nauttimaan tyynestä tyytyväisyydestä - Elämä

Sen jälkeen hän ei tiedä, miten päin olisi adrenaliinin ja mielihyvähormonien jyllätessä kehossa. Lopulta hän päätyy heittämään minulle yläfemmat ennen näkemättömällä voimalla. Jokainen jotain extremeä joskus tehnyt tietää, millainen olo suorituksen jälkeen on: todella elossa oleva. Sitähän varten ihmiset haastavat itseään ja harrastavat kaikenlaista omia rajoja koettelevaa. Vastaavasti elämäntilanteita, joissa sattuu ja tapahtuu paljon, ei syyttä kuvailla vuoristoratamaisiksi: ihminen ehtii lyhyessä ajassa iloita, huolestua, innostua ja ärsyyntyä. Valittaminen siitä, ettei mikään tunnu miltään, on usein valittamista siitä, ettei mikään tunnu riittävän voimakkaasti. Yhteiskunnan toimivuus on testissä joka päivä - Mielipide. Eurooppa on moniongelmainen potilas – mutta silti on lottovoitto syntyä tänne - Politiikka.

Eurooppa on tänään moniongelmainen potilas tai – toivon mukaan – toipilas. Oikeusvaltio on Puolassa ja Unkarissa uhattuna. Pakolaisiin kohdistuu muukalaisvihaa eikä pakolaispolitiikasta ole sopua. Brexit voi aiheuttaa tuntuvaa vahinkoa niin Britannialle kuin EU:n jäsenmaille. Italia on toteutumista vailla oleva katastrofi, jonka uusi populistihallitus voi herkästi sysätä koko Euroopan vakautta uhkaavaan rahoituskriisiin. Euroopan talouskasvu näyttää olevan hiipumassa. Iso uhka on, että protektionismi nostaa maailmalla päätään. Vähemmän tienaavilla on parempi empatiakyky, tutkimukset osoittavat – korkeampi tulotaso johtaa usein itsekkyyteen - Tiede. Vähemmän tienaavilla on parempi empatiakyky, tutkimukset osoittavat – korkeampi tulotaso johtaa usein itsekkyy Yhteiskuntaluokkien erilaiset todellisuudet ja hyvin toimeentulevan vaikeudet ymmärtää köyhän elämää herättivät viikolla keskustelua, kun kansanedustaja Susanna Koski Ylen A-studiossa pitkäaikaistyöttömän Anna-Maija Moni piti Kosken suhtautumista Tikkasen tilanteeseen kylmänä ja epä.

Martin Luther King: his life and legacy – in pictures. Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni” - Elämä. Grafiikka paljastaa ihmiskunnan huikeat edistysaskeleet – Miksi turhautuminen ja jopa suoranainen raivo ovat silti lisääntyneet? - Maailman selittäjä. Ajan henki oli härskimpi 1990-luvulla kuin nyt #metoo-kampanjan aika­kautena – kun virka­miehet lähettivät tasa-arvo­tutkijalle ”kikkelikortin”, kansa raivostui feministeille - Sunnuntai. Ajan henki oli härskimpi 1990-luvulla kuin nyt #metoo-kampanjan aika­kautena – kun virka­miehet lähettivät tas Kun vuosi vaihtuu ja raketit räiskyvät, ei heti huomaa elämässä mitään muutosta.

Uusi vuosi ei tuo hetkessä mukanaan uusia aikoja. Ja kuitenkin ajan henki muuttuu yllättävän nopeasti. Lääkäri nousi seisomaan pH-ruokavaliota koskevalla luennolla ja puhui suunsa puhtaaksi – Juhani Knuuti käy sinnikästä taistelua väärän tiedon levittäjiä vastaan - Elämä. Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitettavaa, että sen myöntäminen on uutinen - Nyt.fi. Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitetta Filosofit, väistykää! Kiista objektivismin ja subjektivismin välillä on vihdoin selvitetty. Objektiivinen todellisuus on olemassa. Näin ainakin mikäli uskomme Britannian digitaaliasioista vastaavaa ministeriä Matt Britannian yleisradioyhtiö BBC:n Hancock kertoi, että ”on jonkinlainen pettymys” joutua sanomaan julkisesti, että objektiivinen todellisuus on olemassa.

Twitterissä Hancock piti valitettavana sitä, että objektiivisen todellisuuden olemassaolon myöntäminen on uutinen. Katalonian itsenäistyminen ei olisi poikkeus Euroopan historiassa: 1900-luvulla uusia valtioita syntyi kaiken aikaa, mutta nyt koko valtion merkitys on murenemassa - Ulkomaat - Helsingin Sanomat. Katalonian itsenäistyminen ei olisi poikkeus Euroopan historiassa: 1900-luvulla uusia valtioita syntyi kaiken Espanjassa katalonialaisten sunnuntain kansanäänestys itsenäisyydestä on repinyt juopaa Katalonian ja maan keskushallinnon välille. Espanjan hallinto piti äänestystä laittomana, ja poliisi käytti äänestysyritysten estämiseksi myös vä Katalonian ero ei kuitenkaan olisi aivan poikkeuksellinen tapahtuma Espanjan historiassa. Aikoinaan siirtomaavalta Espanja oli paljon nykyistä laajempi ja muutenkin isompi mahti maailmassa. Yhdysvaltalainen kaupunkiguru ihailee Helsingin kehitystä ja kehottaa unohtamaan valtiot – ”Elämme kaupunkien vuosisataa” - Kaupunki.

Yhdysvaltalainen kaupunkiguru ihailee Helsingin kehitystä ja kehottaa unohtamaan valtiot – ”Elämme kaupunkien Vuonna 1985 yhdysvaltalaisen huippuyliopiston Yalen oikeustieteellisestä tiedekunnasta valmistui hieman nörtin näköinen, laiha ja kikkarapäinen nuori mies. Sata vuotta nykytaiteen vihaamista: Tämän takia Duchampin pisoaari on ikuinen paheksuttavan nykytaiteen symboli – ja maailman vaikutusvaltaisin teos - Kulttuuri. 29-vuotiaasta Ren Hangista puhuttiin nuoren polven Ai Weiweinä – mutta miksi hän halusi kuolla? Kiinalaiskuvaaja teki itsemurhan vain viikko Tukholman-näyttelynsä avajaisten jälkeen - Kulttuuri. ValokuvaajaRen Tukholman-näyttelyn juliste näyttää ohimennen katsottuna horisonttiin jatkuvalta kukkulamaisemalta, tai jonkinlaiselta oudolta avaruusvuoristolta. Lähempi tarkistelu paljastaa, että kukkulat ovat paljaita pyllyjä. Näemme unia, koska öisin valmistaudumme erilaisiin uhkiin, sanoo professori - Tiede.

Vaikuttaa siltä, että olisin professori Antti Revonsuon Hyllyillä ja pöydillä on kirjoja, papereita ja tietokone. Paska juttu – Jumalan teatteri Oulussa. Eeli Aalto oli ainoa, joka katsoi loppuun asti Jumalan teatterin esityksen vuonna 1987. Jumalan teatterista 30 vuotta – paikalla ollut kulttuuritoimittaja: Suhtaudun siihen nyt tosikommin. Kolmekymmentä vuotta sitten neljä teatterikoululaista järjesti shokeeraavan esityksen Oulun kaupunginteatterissa. Alastomina riehuneet miehet heittivät yleisön päälle muun muassa ulostetta ja pommeja. teatteri.

Jouni Ranta on mies, joka myi Suomen kotien seinät täyteen väärennettyä taidetta – nyt hän paljastaa, mistä taidekaupassa ei puhuta ääneen - Kulttuuri. Suomalaisten kotien seinillä on tuhansittain taideväärennöksiä, ja niitä ovat myyneet maan arvostetuimmat taideliikkeet ja huutokaupat. Viisaus on erittäin harvinainen piirre ihmisessä, sanoo viisaustutkija Eeva Kallio. Moni juuttuu omaan näkökulmaansa, eikä ajattele viisaasti. ”Ihmiset haluavat olla omahyväisen tyytyväisiä siihen, että ovat aina oikeassa”, hän sanoo. - Elämä - Helsingin. Why Time’s Trump Cover Is a Subversive Work of Political Art - Culture. Time Magazine’s annual “Person of the Year” announcement is, year after year, grossly misunderstood. Time Magazine is clear on its sole criterion – “the person who had the greatest influence, for better or worse, on the events of the year” – yet, do a simple search on Twitter and you will find countless people who seem to think that the “Person of the Year” selection is tantamount to an endorsement.

Previous winners have included Joseph Stalin (1939, 1942), Ayatollah Khomeini (1979), Adolf Hitler (1938), and other figures who I think it is safe to assume the Time staff does not endorse. This year, it should come as no surprise that President-elect Donald Trump was chosen to grace the cover of Time’s annual issue (shot by Jewish photographer Nadav Kander). “For better or worse,” Trump, during his campaign and now after his election, has certainly been among the greatest influences on the events of the year.

Betoniarkkitehtuurista voi löytää draamaa, proosaa ja runoutta – monien vihaama betonibrutalismi on hitti erityisesti internetissä - Kulttuuri. Hs. Kolme nopeaa. Ihmiskunta elää hyvin mahdollisesti jonkun muun luomassa simulaatiossa, sanovat johtavat tiedeihmiset – mitä siitä pitäisi ajatella? - Kolumnit. Kuvittele tietokoneen näyttö, jolla näet möykkyisen kaksiulotteisen tien. Sellaisen, jonka voisi kuvitella yksinkertaiseen tietokonepeliin. HsRobottiauto joutuu tekemään päätöksiä elämästä ja kuolemasta – testaa, miten valitsisit itse. HsThomas Moren Utopia on 500 vuoden ajan innoittanut yhteiskunnallisia ajattelijoita, uskonlahkoja, hippejä, kommunisteja ja tieteiskirjailijoita.

Hs. Hs. Hs. Valheenpaljastaja: Varoituslista valemedioista – älä luota näihin sivustoihin. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs Onko maailma siirtymässä totuuden jälkeiseen aikaan? Hs. Hs hyvinvointivaltioaate. Hs Logiikan professori. Tutkijat kysyvät: Elämmekö simulaatiossa – ja onko sillä lopulta väliä? Hs: Naisviha. Liisa Ihmemaailmassa – ONKO KUBISIMISSA JÄRKEÄ? Hs Rasismi vai rotusorto? Hs Oikeudenmukainen kuuleminen. Abitreenien uudet filosofian harjoitustehtävät ovat täällä – Tervetuloa treenaamaan! 60 Philosophy Memes for you Lovers of Wisdom. Jos julkinen keskustelu ei pysy faktoissa, seuraa väkivaltaa - Henkka Hyppösen kolumnit - Kulttuuri.

Hs Empatia, sankaruus. AlaOletaNormitnurin. 23839759Muistipeli. Hs. Hs Ystävällisyys, onnellisuus. Pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita? Filosofi vastaa. Animation Archives - Open Culture archive. Miltä maailma näyttää muiden näkökulmasta? – HS:n grafiikka näyttää pakolaiskriisin taustat. Hs Hannu Lauerma. Hs. Kehnojen Argumenttien Kuvakirja (Suomeksi kääntäneet Mikko Muilu, Harri Heikkilä, Timo Ylimäki, Marja Oilinki, Tere Sammallahti, Lauri Palsa) Hs. Hs. Argumentoinnin virheet. NASA Has Released The Largest Picture Ever Taken And It Will Shake Up Your Universe. Tiede vastaan huuhaa. Vapaa_matikka_11_v1.pdf. Wireless Philosophy. Susirajan selfiet haastavat katsojan – nauraa vai suhtautua vakavasti? Mistä universumi koostuu? The Scale of the Universe 2. Monty Python - Philosopher Football. Väärinajattelija - anarkistinen aikakauslehti. Takku. Demokratia.fi.

Maailma on todennäköisesti harhaa - Tiede. ESP Experiment. Molly Crockett: Varokaa neurosoopaa.