background preloader

Terveystieto

Facebook Twitter

Terveys- vai ravitsemusväite? Lisä- vai vierasaine? Terveyshuuhaa kukoistaa netissä – näin opit tunnistamaan sen. Verkossa liikkuu loputon määrä harhaanjohtavaa, virheellistä ja jopa haitallista terveyteen liittyvää tietoa.

Terveyshuuhaa kukoistaa netissä – näin opit tunnistamaan sen

Mun valinta -kampanja nuorille 24.-28.4.2017 - Väestöliitto. Seksuaalisuus Mun valinta -kampanja nuorille 24.-28.4.2017 Mun valinta -kampanja nuorille 24.-28.4.2017 Järjestö|Nettikauppa|Tutkimustoiminta|Media Etusivu » Seksuaalisuus Palvelun tekninen toteutus Avoine Oy.

Mun valinta -kampanja nuorille 24.-28.4.2017 - Väestöliitto

Kouluterveyskysely: tyttöjen seksuaalinen häirintä somessa on selvästi lisääntynyt. Netti on aiempaa selkeämmin nuorten seksuaalisen häirinnän kanava.

Kouluterveyskysely: tyttöjen seksuaalinen häirintä somessa on selvästi lisääntynyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) tuoreen Kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan kahdessa vuodessa on tapahtunut selvä harppaus. Runsas neljäsosa Kouluterveyskyselyyn vastanneista yläkoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan tytöistä sanoo kokeneensa seksuaalista häirintää puhelimessa tai netissä vuoden aikana. Kahden vuoden takaisessa kyselyssä näin ilmoitti tytöistä selvästi harvempi, alle viidesosa. Myös lukion ja ammattioppilaitosten tyttöjen kokemukset ovat samansuuntaisia. Mysite 4. Kaksi nuorta miestä kuoli viikonloppuna Joensuussa – poliisi varoittaa mahdollisesta vaarallisesta huumeesta.

Yksityisasunnoista Joensuussa on löytynyt viikonvaihteessa kuolleena kaksi nuorehkoa miestä. huumeet 9.9.2019 klo 09.24päivitetty 9.9.2019 klo 11.09 Poliisi varoittaa, että Joensuun seudulla liikkuu mahdollisesti hengenvaarallista huumausainetta.

Kaksi nuorta miestä kuoli viikonloppuna Joensuussa – poliisi varoittaa mahdollisesta vaarallisesta huumeesta

Viikonloppuna Joensuussa on kuollut kaksi nuorehkoa miestä. Toinen löytyi yksityisasunnosta lauantaiaamuna, toinen eri asunnosta sunnuntaiaamuna. – Joensuussa liikkuu mahdollisesti jotakin vaarallista huumausainetta, josta emme vielä tiedä tarkemmin. Tunteet löytyvät kehonkartasta. Suomalainen aivotutkimus on osoittanut, että koemme tunteita paitsi mielessä, myös kehossa.

Tunteet löytyvät kehonkartasta

Rakastuminen voi todella tuntua lämpönä kaikkialla ja kauhuleffa karmia selkäpiitä. Tutkittaville esitettiin voimakkaita tunteita herättäviä elokuvia, kasvojen ilmeitä ja tarinoita. Sitten he värittivät tietokoneella kuvia kehon kohdista, jotka muuttuivat tunteen seurauksena. Tutkittavana oli kuusi perustunnetta, viha, pelko, inho, suru, ilo ja hämmästys. Joka kolmas yhdynnässä olleista nuorista ei käyttänyt kondomia – Väestöliiton kampanja kannustaa kondomin käyttöön. Nuuska on entistä vahvempaa ja "sätii" kovempaa – "Ei monilla vanhemmilla ole mitään käsitystä tästä tavarasta"

Ruotsista myydään Suomeen vahvaa nuuskaa, jota edes ruotsalaiset eivät käytä. nuuska 26.8.2019 klo 11.22päivitetty 26.8.2019 klo 11.42 Samalla kun nuoret ovat vähentäneet 2000-luvulla muiden päihteiden käyttöä on nuuskan käyttö lisääntynyt.

Nuuska on entistä vahvempaa ja "sätii" kovempaa – "Ei monilla vanhemmilla ole mitään käsitystä tästä tavarasta"

Viiden viime vuoden aikana nuorten nuuskaaminen on kuitenkin muuttunut. Nuorten käyttämä nuuska on nimittäin entistä vahvempaa. Ensiapupelit ja -testit. I Love Suu Hammasuutiset Osa 1: Hampaiden puhdistus. Riippuvuus. Tavoite Opiskelijat oppivat arvioimaan ja analysoimaan, miksi ihmiset tulevat riippuvaisiksi tupakka- ja nikotiinituotteista ja miten riippuvuudesta pääsee eroon.

Riippuvuus

Opiskelijat tunnistavat riippuvuuden eri muodot (fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus). Toteutus. Kysely: Huumeet näkyvät kouluissa yhä enemmän, eikä poliisi ehdi avuksi – Nikke, 22: “Kukaan ei kertonut, että huumeista voi päästä eroon” Nikke oli 12-vuotias, kun hän sekaantui ensimmäistä kertaa huumausaineisiin.

kysely: Huumeet näkyvät kouluissa yhä enemmän, eikä poliisi ehdi avuksi – Nikke, 22: “Kukaan ei kertonut, että huumeista voi päästä eroon”

Ensin hän kokeili lääkkeitä ja alkoholia. Myöhemmin alkoi kannabiksen polttaminen. Pian kuvioihin tulivat kovat aineet. Amfetamiini, ekstaasi, psilosybiiniä sisältävät sienet, LSD, gammabutyrolaktoni eli lakka, subutex. Erityisesti subutex vei mennessään. Kun vantaalainen Nikke siirtyi yläasteelle, koulunkäynti jäi. Tunteet - Väestöliitto. Huom!

Tunteet - Väestöliitto

Osa näiden sivujen sisällöistä avautuu uuden Hyvä kysymys -palvelun artikkeleihin. Jokaisella on tunteita. Ne tuntuvat kehossa ja mielessä. Samaan päivään mahtuu paljon erilaisia tunteita. SEKSITAUDIT. Suunterveyden vaikutus kokonaisterveyteen - I Love Suu. Ei ole sama, miltä suu tuntuu ja näyttää.

Suunterveyden vaikutus kokonaisterveyteen - I Love Suu

Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehoon ja kokonaisterveyteen sekä elämänlaatuun. Kun suu voi hyvin, koko keho voi hyvin. Näin hoidat suunterveyttä Terveelliset elintavat, suuhygieniasta huolehtiminen ja säännölliset käynnit hammaslääkärillä ja suuhygienistillä edistävät suunterveyttä ja auttavat ehkäisemään suun sairauksia. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Huono suunterveys on riskitekijä monille sairauksille. Suun alueen ongelmat vaikuttavat terveyden ohella myös itsetuntoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Gutsy Dok: Riippuvuudesta. Hengenvaarallista huumetta löydetty jo 12 vainajasta. – On huolestuttavaa, jos tämä hengenvaarallinen opioidi tekee uutta tuloaan Suomeen, kommentoi THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku Tullin tiistaina julkaisemia tietoja.

U-47700 -opioidia löytyi muun muassa näistä Tullin takavarikoimista masennuslääkeväärennöksistä. Tulli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on erittäin huolissaan Tullin tekemistä uusista muuntohuumelöydöistä. Amfetamiinia käytetään Oulussa ennätyksellisen paljon – jätevesitutkimuksen mukaan huumeen käyttö on kasvussa koko maassa. Päivittäinen kannabiksen käyttö jopa viisinkertaistaa psykoosin riskin. Sinä keväänä Markus, 4, lakkasi puhumasta – nyt hän on 11-vuotias poika, joka ei ole sanonut koulussa koskaan mitään. 11-vuotias Markus istuu keinussa koulun pihalla. Kiipeilytelineessä elämöi joukko samanikäisiä lapsia. Yksi pojista nappaa tytöltä lippiksen päästä ja juoksee karkuun, tyttö menee kikattaen perään. Kaikki nämä lapset ovat Markukselle tuttuja, mutta kukaan heistä ei tunne Markusta. Ratista käryäminen voi yllättää viihdekäyttäjän – "Yhden kannabissätkän polttaminen näkyy verenkierrossa jopa 10 tuntia"

Harva tietää, että kannabis on yksi pisimpään kehossa pysyvä huumaava aine, sanoo ylilääkäri Markus Partanen. Yhä useampi rattijuoppo ajaa huumeiden, lääkkeiden tai molempien vaikutuksen alaisena. Esimerkiksi pohjalaisteillä huumeratit lisääntyivät viime vuonna selvästi. Pelkästään alkuvuonna 2018 pohjalaisteillä jäi kiinni 250 huumerattijuoppoa, kasvua edellisvuodesta oli 65 prosenttia. Menikö kaverilla karkki "väärään kurkkuun"? Estä tukehtuminen. Koulun Terveyskirjaston nuorten ensiapuvideoissa näytetään muutaman vinkin avulla, miten toimia hätätilanteessa. Ensiaputaitoja tarvitaan yllättäen, ne kannattaa opetella ajoissa. Arjen turval.

Päihteet

Ahtaat sukupuoliroolit kaventavat yhä monien poikien elämää – Poikien Puhelin haluaa moninaistaa miehen mallia: "Itsekin välillä hämmästyn, miten paljon erilaisuus vielä häiritsee osaa pojista" Suurelle osalle nuorista kesäloma on vuoden kohokohta. Samaan aikaan useat sadat nuoret pojat ahdistuvat ja tuntevat itsensä yksinäiseksi.

Asia kävi konkreettisesti ilmi, kun auttava puhelin- ja verkkopalvelu Poikien Puhelin oli viime heinäkuussa ensimmäistä kertaa auki myös loma-aikana. Puheluiden määrä yllätti Poikien Puhelimen esimiehen Miguel Reyesin. – Loma-aikaan iso osa nuorten kontakteista häviä, ei ole kavereita ja vanhemmat ovat töissä. Opas_kouluille_2016_NETTI.pdf. Sexpo. Toiminta - Lasten ja nuorten säätiö - Nuori.fi. "Olen tuntenut äärimmäistä surua, katkeruutta ja vihaa" – Isän 13-vuotias lapsi jäi kiinni huumeista Oulussa, ja samaa tapahtuu myös muualla. Synkeä keskitalven päivä on taittunut jo myöhäiseen iltaan, kun puhelin pirahtaa soimaan oululaisessa kodissa. Kun soittaja esittäytyy, perheen koko maailma seisahtuu, jähmettyy yhtäkkiä aivan paikoilleen.

Saalistajat verkossa. Poliisin kuusi vinkkiä nuorille: toimi näin, jos epäilyttävä henkilö ottaa yhteyttä somessa. Oulussa on ilmennyt uusia alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä – Kaupunkilaiset järkyttyivät: "Ovatko lapsemme turvassa?" Teot ovat tapahtuneet kesän 2018 aikana. Uusia, ulkomaalaistaustaisia epäiltyjä on yhteensä neljä. Näin tunnistat nettisaalistajan: Liikaa kehuja ja intiimejä kysymyksiä. Etusivu - Nuortennetti.

Materiaalit - Varjoton Mieli. Seksuaalinen häirintä netissä - Nuortennetti. ”Joku tuntematon mies lähetti mulle yksityisviestin netissä. Se kuvaili siinä viestissä miten komee mä oon ja kertoi mitä seksiasentoja se tekis mun kaa, jos nähtäis. Nauroin asialle kavereiden kaa, mut oikeesti mua ahistaa ja kuvottaa tosi paljon.” Unen merkitys terveyteen - Prof. Matthew Walker. Annan Terveystiedon Sivut. Kansantaudit. Ruotsin elintarvikevirasto: Joka kolmannella ruotsalaisella teinitytöllä merkkejä raudanpuutteesta – tutkija penää vastaavaa selvitystä suomalaisnuorista. Tytöt tarvitsevat rautaa poikia enemmän, mutta tytöt syövät vähemmän lihaa, joka on hyvä raudan lähde, todetaan Ruotsin elintarvikeviraston selvityksessä. Vaikka monet nuoret syövät liian vähän hedelmiä ja vihanneksia, useimmat onnistuvat saamaan tarpeeksi vitamiineja ja kivennäisaineita. Sen sijaan raudan kanssa on ongelmia – ainakin Ruotsissa.

Annan terveystiedon sivut - Itsetuhoisuus. Opetus­materiaalit - Ahtisaaripäivät. Nuuska viettelee nuorisoa. Hyvinvoinnin vuosikello. Suomen Mielenterveysseura. Kortteja voidaan käyttää yksin, ryhmässä tai parin kanssa. 16-vuotias poika halusi auttaa muita ikäisiään – syntyi palvelu, joka on vuodessa auttanut jo tuhansia lapsia eteenpäin. Lappeenrantalaisen Samu Kempin perustama Apua nuorille -toiminta on tuonut apua jo tuhansille nuorille. 200 tilannetta on välitetty ammattilaisten selvitettäväksi vajaassa vuodessa.

Pages - Mielenterveystalo.fi.

7lk

8lk. Verkkomateriaaleja opetukseen. Turvataitoja nuorille (pdf) Turvataitoja nuorille -opas on suunnattu yläkoulun ja toisen asteen oppilaitosten opettajille, kuraattoreille ja terveydenhoitajille. Toivoisitko lapsellesi parempaa menestystä koulussa? Koululiikunta parantaa oppimista ainakin viidellä eri tavalla. Suomen Mielenterveysseura. Valtaosa vähävaraisten perheiden lapsista kokenut kiusaamista - vaatteet tai vanha kännykkä voivat kirvoittaa haukkuja. Kattava verkkosivusto päihteistä ja riippuvuuksista. Etusivu - Nuortennetti. Edu.fi - Turvanetti. Kouluikäisen terveyden polku - Etusivu. Ope valmentajana opas 2016 web. Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi - Nuoret. Opi elämäntaitoa - Nyyti ry. Kylmä on myrkkyä akillesjänteille - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua. Terveystieto: Kansantaudit. Onnentaidot - Duodecim Koulun terveyskirjasto. Vaarallinen ja eksoottinen huumekasvi yleistyy vauhdilla Suomessa – Yhdysvalloissa osallisena aiempaa useampaan kuolemaan.

Nuuska ja nuoret: Nuuska tuhoaa suun ihan kokonaan - kuvat ei herkille. Tutkimus: Ihminen haistaa myös kielellään. Kolmikymppisen ruokavalio voi näkyä muistissa viisikymppisenä. Tutkimus: Kannabiksen käyttö teininä on yhteydessä huonompaan muistiin, itse­säätelyyn ja päättely­kykyyn - Tiede. Yksi päähänpisto kotibileissä romutti kaiken – neliraajahalvaantuneen Teemu Meriläisen, 18, piti opetella hengittäminenkin uudelleen.

Sähkötupakka on aiheuttanut selittämättömiä keuhkovaurioita – tutkittujen keuhkot ”kuin sinappikaasun polttamat” - Tiede. Arto Nyberg: Tanssija Laura Allonen – nainen, jolla on miehen kromosomit. Nuorten päihteiden käyttö ja rahapelaaminen : ESPAD-tutkimus 2019. Jääkö nuorena pössyttelystä pysyvä jälki kehittyviin aivoihin? Erikoislääkäri ja aivotutkija arvioivat vaikutuksia nuorissa aivoissa.