background preloader

Pedagogik

Facebook Twitter

Gillade ni UR-filmen? Här finns mer information om språkstörning! — språkfors... Detta med video är ett relativt nytt medium för mig (även om jag i våras spelade in korta filmer som används i SPSMs nätbaserade baskurser “Att undervisa elever som har en språkstörning”), och jag har varit lite nervös över hur det skulle bli.

Gillade ni UR-filmen? Här finns mer information om språkstörning! — språkfors...

I vanliga fall när jag skriver mina blogginlägg så finslipar jag det jag skriver, har alla referenser och har möjlighet att bli så detaljerad som jag önskar. I en kort film blir det inga referenser (lite läskigt för mig som forskare ;) - mer på ytan, och dessutom har jag inte helt kontroll på innehållet heller. Just dessa filmer så spelade vi in under nästan två timmar och sedan var det producenten som valde och klippte samman det som kom med. Hur som helst så blev jag nöjd, och jag är glad över att många verkar gilla filmen! För att se den, gå till . Såhär vill jag ha det i skolan samtal kring anpassningar med bildstöd 170510. Vad visar bilden. Enkla vägar till lärande ger fattig kunskap.

Matriserna sköljer över skolan: betyg, bedömningsstöd, konkretiserade ämnesmatriser, kunskapsprofiler till nationella prov, checklistor i lärplattformar, förenklade kunskapsmatriser (Heja) och senast i raden så kallade lärande matriser.

Enkla vägar till lärande ger fattig kunskap

Bedömningen har krupit in i klassrummen och vunnit mark. Matristänkandet påverkar undervisningen och därmed lärandet. So-elevhjalp-hafte-med-mallar. Mallar och instruktioner. Första linjens tillgänglighet - checklistor. Grit är grejen – om du vill lyckas i skolan. Mer kring språkstöttning med skrivmallar och exempeltexter. I förra inlägget skrev jag om språkstöttning och stödmallar och jag tänkte i detta inlägg kort berätta om hur jag använder mig av exempeltexter och stödstrukturer vid skrivandet lite mer ingående.

Mer kring språkstöttning med skrivmallar och exempeltexter

Men först lite om vad som fick mig att landa i metoden att arbeta språkutvecklande. För två år sedan började jag fundera mer och mer på hur jag kunde stötta mina elever i språkundervisningen. Jag kom i kontakt med många pedagoger som talade varmt om språkutvecklande undervisning och blev nyfiken på vad det var. Jag hade många elever som inte nådde målen. Kulturrådet släpper kunskapsöversikt om läsfrämjande. Kulturrådet har anlitat forskaren Jonas Andersson för att ta fram en kunskapsöversikt över läsfrämjande metoder, som bygger på svensk och internationell forskning.

Kulturrådet släpper kunskapsöversikt om läsfrämjande

Målgrupp är alla som har intresse för läsfrämjande verksamhet och litteraturens roll i samhället. Det finns just nu goda möjligheter att stärka läsandet. En diskussion om läsningens betydelse för lärande, bildning och människors möjligheter att delta aktivt i samhället pågår på många håll. Statliga myndigheter har fått stärkta uppdrag att främja läsning, bland annat Skolverket och Kulturrådet. En ny bibliotekslag förtydligar bibliotekens uppdrag att främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning, forskning och kulturell verksamhet. 50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift. Bra formativ bedömning är ofta återkommande bedömning.

50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift

Bra återkommande formativ bedömning är utformad för att ge en ögonblicksbild av elevernas förståelse för materialet. Ju fler ögonblicksbilder vi får, desto en mer fullständig bild får vi av kunskapsnivån. Därför är det önskvärt att med ganska enkla medel kunna avläsa elevernas kunskapsnivå. EdPractices_21.pdf. Janette Olsson - Téléchargements mobiles. Skolplattform2015. Mynewsdesk. Joacim Ramberg.

mynewsdesk

Foto: Lina Bylund. Specialpedagogiskt stöd till gymnasieelever ges främst utanför ordinarie undervisning. Nära hälften av skolorna tillämpar nivågruppering av eleverna. Och fristående skolor har betydligt färre specialpedagoger och speciallärare än kommunala skolor. Det är tre viktiga resultat i Joacim Rambergs avhandling som undersöker det specialpedagogiska stödet i Sveriges alla gymnasieskolor.

Pedagog Huddinge » Hallå där Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson… 1.

Pedagog Huddinge » Hallå där Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson…

Varför har ni valt att börja podda? I vårt arbete som lärare, men även privat, möter vi ofta klagomål på skolan. Nytankeller. Mallar och instruktioner. "Första hjälpen"-kit för formativ bedömning @ Nordström Education. Hjälp unga hantera sina uppkopplade liv. Som ständigt uppkopplad har den smarta telefonen klivit rakt in i det mest privata.Åse Victorin Cederquist och Anna Nygren Våra ungdomar mår inte bra.

Hjälp unga hantera sina uppkopplade liv

Stress, sömnbrist och ständig digital uppkoppling bidrar till att den psykiska ohälsan hos unga i dag är större än någonsin. Kunskapen om hjärnans och kroppens behov är generellt dålig och många föräldrar förstår inte att ta sitt ansvar som gränssättare och vägledare för sina barn. Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education. Skrivet av Daniel Nordström Här hittar ni en sammanställning på olika digitala verktyg som man kan nyttja för att stödja arbetet med formativ bedömning.

Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education

Sammanställningen kommer att uppdateras löpande. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på digitala verktyg. Ett supportsystem för lärare. 20 reflektioner om undervisningen ur elevperspektiv. Den här veckan har jag följt elever på högstadiet under två heldagar.

20 reflektioner om undervisningen ur elevperspektiv

En dag följde jag en klass och en annan dag följde jag en annan klass. De lektioner där eleverna har haft eget arbete har jag gjort samma uppgifter som eleverna gjort (i de ämnen där detta varit möjligt – jag har inte gjort det på språkvalslektioner där jag inte kunnat språket eleverna läst). Att äga sitt lärande. Pedagogiskt Centrum genomför just nu en kurs i bedömning för lärande på Högskolan i Halmstad på uppdrag av RUC (Regionalt Utvecklingscenter) Deltagarna är lärare från olika skolor i Halland och de undervisar på olika stadier, från år 3 till gymnasiet. Deras uppgift under andra tillfället var att ta med sig elevuppgifter/lösningar som respresenterade olika kvaliteter i kunskapskraven och diskutera progressionen och skillnaden uppgifterna emellan, i syfte att diskutera hur man kan arbeta med elevexempel i skolan och vilka vinster man kan se med det. Vidare skulle de förklara elevuppgiften, syftet och dess bakgrund, vilka förmågor eleverna tränade och vad eleverna blev bedömda utifrån.

Här nedan följer lärarnas blogginlägg där de synliggör sitt eget lärande genom olika exempel och perspektiv men också syftet och vinsten för eleverna. EclipseCrossword - the fast, easy, and FREE way to create crossword puzzles i... Free Online Puzzle Maker. 254383_3kp3aexempelbedomning.pdf. Charlottas klassrum.