background preloader

Erika. Källkritik, informationssökning

Facebook Twitter

Lärportalen. MIK för mig - digital utbildning - Barn, unga och medier. Källkritik viralgranskaren. Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare. Kulturartiklar I en studie med tio tusen deltagare har forskare kunnat vetenskapligt bevisa att bokläsare har sämre analysförmåga.

Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare

Genom att mata sig med färdiga berättelser försämras möjligheten att tillgodogöra sig verkligheten. Studien visar också att de som aldrig läser är smartare än genomsnittet. Nu uppmanas därför världens skolor att slänga ut böcker och… Nej, jag bara skojar! Det finns ingen sådan idiotiskt rapport eller forskning! Studien, som publicerades i somras av forskare på Columbia University och French national institute, bygger på 2,8 miljoner delningar av 60 000 artiklar från några av världens största medier. “Folk är mer villiga att dela en artikel än att läsa den”, kommenterar forskaren Arnaud Legout.

“Det är typiskt för den moderna informationsinhämtningen. De boende får fil till middag. De boende på Östergården i Trelleborg betalar lika mycket för middagarna som andra boende i Trelleborg.

De boende får fil till middag

Lyckat projekt kan komma att spridas till alla äldreboenden - Trelleborgs Allehanda. Artikeln publicerades 2 juni 2016.

Lyckat projekt kan komma att spridas till alla äldreboenden - Trelleborgs Allehanda

Till tänkandets sak – re:flex. Håkan Fleischer Håkan Fleischer, gästföreläsare på folkhögskolornas fortbildningsdag i oktober, är verksam inom utbildningsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Till tänkandets sak – re:flex

Här filosoferar han i en specialskriven artikel för Re:flex över tänkandet, om så kallade filterbubblor och om vårt sanningsbehov: I denna artikel om nätvanor och lärande skall vi höja blicken. Search strategies, bookmarking. Studie från Stanford University: Studenter är dåliga på att kolla källor. Det kan verka som om ungdomar har koll på läget när de flippar mellan Facebook och Twitter samtidigt som de laddar upp en selfie på Instagram och skickar ett sms.

Studie från Stanford University: Studenter är dåliga på att kolla källor

Men en studie som Stanforduniversitetet gjort, visar att de är lättlurade offer när det kommer till att värderade informationen som sveper genom sociala medier. Överraskad av valresultatet? Skyll på bubblan! Resultatet i det amerikanska presidentvalet verkar ha överrumplat många också här i Finland.

Överraskad av valresultatet? Skyll på bubblan!

Hur är det möjligt att Donald Trump plötsligt var så överlägsen, när alla i det egna Facebookflödet höll på Hillary Clinton? Om du känner igen den här reaktionen befinner du dig sannolikt i en så kallad social medie-bubbla. Du har blivit vilseledd av din umgängeskrets och av de sociala plattformernas algoritmer. Men sociala bubblor är egentligen ingenting nytt, påpekar Isabella Holm vid Sällskapet för mediefostran. - Vi har alltid levt i någon form av bubbla, men sociala medier tar förstås det här till en ny nivå. Isabella Holm och Reidar Wasenius poserar utanför Vegastudion Bild: Lasse Grönroos isabella holm,Reidar Wasenius,sociala medier,Yle Vega.

Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare. Program som ska upptäcka fusk är ineffektiva - Vetenskap & miljö.

English

Lena Andersson: Vem undanbedes härnäst? Begreppet tolerans tycks ha genomgått en transformering.

Lena Andersson: Vem undanbedes härnäst?

Värnandet av den myllrande folkblandningen, som brukade vara toleransens ideal och prövosten, kallas numera intolerans, åtminstone i simbassängen. Bland liberaler pågår sedan länge en diskussion om tolerans och kulturell praxis. Bilder, bildsökning. Googlande. Säker på nätet.

Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag? I den här texten kommer jag ge stöd från Lgr11 till ämnena svenska och engelska till varför vi måste arbeta med digital kompetens och hur man kan göra det.

Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag?

Dessa förmågor och/eller kunskapskrav återfinns även i samtliga no och so ämnen så kanske kan du dra nytta av upplägget. För exakt ett år sedan postade jag tanken om att vi Alla är IKT-pedagoger enligt Lgr11 och jag inser att jag fortfarande brottas med tekniken när jag ser bilden på datorvagnen. Min upplevelse är att det finns för lite material och beprövad erfarenhet kring hur vi ska arbeta med förmågorna för att vi inte hänger med i den digitala utvecklingen lika fort som tekniken utvecklas.

Främst är vi osäkra på bedömningen men även på hur vi ska undervisa. Men jag tror även att tekniken ställer till det då den inte fungerar optimalt eller man inte vet hur man kan göra. Varför digital kompetens? Är du redo för att möta framtiden? Skolans uppdrag Ytterligare en aspekt – tillgodose fler behov Bedömningsfaktorer Söka och välja. Filterbubblan sluter sig allt tätare om oss. Internet har slagit massmediernas informationsmonopol sönder och samman.

Filterbubblan sluter sig allt tätare om oss

Alla med nättillgång kan i dag ta del av miljontals olika röster, från traditionella massmedier till nischade alternativa medier, enskilda bloggare och Twittertyckare. Men? Jo, det finns några men här. Motverka nätmobbning! Källkritik - the animated movie. Övningar i källkritik på gymnasiet - Väggaskolans bibliotek. Anonymitet på nätet – ett måste för yttrandefrihet. Källkritik – genomskåda mediebruset.

Media Smart - Utbildar morgondagens smartaste konsumenter! Här är tipsen som gör ditt googlande lättare. En grundkurs i källkritiskt tänkande. Källkritik på internet. Tema källkritik: Kan man lita på Mia Skäringer eller inte? » Mediekompass. Publicerad: 17 mars 2014 Proviva är ett ”hälsodrycksföretag” som driver kampanj under rubriken ”Det räcker” som syftar på alla människor som kör olika bantningsmetoder.

Tema källkritik: Kan man lita på Mia Skäringer eller inte? » Mediekompass

Författaren och komikern Mia Skäringer flyttar sin blogg till Provivas hemsida. Den 26 februari skriver hon sitt första inlägg på sin blogg som publiceras på Provivas site. Den 7 mars publicerar hon en debattartikel i Aftonbladet. Tuben   BibMeet på Medioteket 2013 Filippa Mannerheim. What is Information Literacy? (Otis College) Discover Information Literacy. Mentorstiden 28/11 2011: källkritik – IKT-tips.

Plagiat

Informationssökning. Att hitta relevant och riktig information handlar mycket om att ställa rätt frågor och att ställa dem på rätt sätt. Dessutom gäller det att kunna sålla i resultatet och att ha ett kritiskt förhållningssätt till informationen man får fram. Nedan ger vi ett antal råd på vägen när det gäller informationssökning. Att googla – är det så enkelt? Mina 7or har fått varsin dator. Är det bra så? Sätt igång och jobba? Nej, vi måste faktiskt lära dem använda den också. Vad ska de lära sig? Lärplattformen? Källkritik /reklam /massmedia.