background preloader

Övrigt

Facebook Twitter

Jlsu. Som en uppföljning till mitt förra blogginlägg om dynamiskt och statiskt tankesätt kommer här den s k isbergsillusionen.

jlsu

Isbergsillusionen visar exempel på vad som krävs för att bli framgångsrik, men som oftast inte syns på ytan. När man ser någon som är riktigt duktig (t ex en idrottsutövare, en musiker, en jonglerare etc) ser det väldigt enkelt ut. Därför är det lätt att tro att det handlar om ”medfödd talang”. Det man dock inte ser är all den träning, den uppoffring och det hårda arbete som ligger bakom. Oftast är det de som tränar mest (och bäst) som når längst. Almanacka, kalender. Världens 12 häftigaste övergivna städer. Mikrolektioner en hit bland eleverna. Årskurs 5 samlades under tisdagen till en sista mikrolektion för terminen och dagens ämne var ”språket som hoppas”, en tio minuterslektion i det internationella språket esperanto.

Mikrolektioner en hit bland eleverna

Under två års tid har klassen hunnit med 125 mikrolektioner som man valt att döpa till ”Grej of the day”. Det har handlat om platser, händelser och personer som har gjort ett avtryck i världshistorien. Många av eleverna är överens om att mikrolektioner är ett bra sätt att lära sig på. – ”Grej of the day” är bra för att man lär sig jättemycket. Man lär sig inte bara gamla saker utan också om personer och händelser. Frågesport blev starten – Jag tycker att ”Grej of the day” är bra för att vi har det ofta och lär oss mycket varje gång. Lärare för klass fem på Västangårdsskolan är mellanstadieläraren Micael Hermansson. Grej of the day. Kickstart med kluriga frågor. Näslös beskyddare, står det på tavlan.

Kickstart med kluriga frågor

Eleverna i klass 4—5 på Västangårdsskolan i Umeå smyger sig ner i bänkarna och sneglar på de två magiska orden. De har som vanligt fått fundera på den kluriga ledtråden sedan dagen innan. Morgnarna börjar alltid lugnt och stilla med läsning. Men när lektionen väl drar i gång är det med en kickstart. GOTD. Nalle. Lika unika! Dumb Ways to Die. Free Original Cartoon Clipart by The Wizard of Draws!

Almanacka, kalender. Do Nothing for 2 Minutes. Games & Activities. Relaxing Instrumental Music by relaxdaily - Thank You & Long Mixes - 9 Hours Playlist. Etik-de 55 viktiga! Klassrumsmöblering – rummets berättelse.

Vi möblerar klassrum av gammal tradition.

Klassrumsmöblering – rummets berättelse

Vi möblerar dem kanske inte alls. Vi får dem. Hur som helst. Klassrummet och dess möblering ska inte handla om det ”hemtrevliga” utan mer om det pedagogiska. Det ska vara skillnad att gå i skolan än att vara hemma. Så här tänker jag då jag organiserar mina klassrum: Om jag är en elev här inne – hur kan jag ta mig från en plats, exempelvis min bänk till pennor och papper. Utvärderingslappar till eleverna. Plocka 1-2 lappar och utvärdera din dag. Bra komma-igång-träning tänker jag. KidsTube. Sökis.se. Adventskalender 2013. Solsystemet, astronomi, planet, asteroid, rymden, teleskop, kikare, meteorit. Tropical rain forest. Fun Rainforest Facts for Kids - Interesting Facts about Tropical & Temperate Rainforests.

Tropical rain forest. Nationella prov. HERE IS TODAY. Do Nothing for 2 Minutes. Free Printables for Teachers - flashcards, printable games, worksheets, phonics materials, conversational activities. Solsystemet (Fysik) - Mellanstadiet. The Snowman Full Version HQ. Sheppard Software: Fun free online learning games and activities for kids. Camp Wonderopolis.

ALLA DESSA SMåKRYP! Solsystemet, astronomi, planet, asteroid, rymden, teleskop, kikare, meteorit. Världens 25 konstigaste djur. ICDL - International Children's Digital Library. For Kids. Online-aktiviteter och spel i matematik.

Sidor med mattespel, (tack Ulrika Ryan i Södra Sandby för tips och inspiration)CoolmathArcademicskillbuildersPrimarygamesNLVMKunskapsstjärnanWinzellGyldendalBBC NumbertimeSudoku onlineURBBC education TAL OCH RÄKNING Hitta par som hör ihop, bra med bråktal, procent Klicka på alla bråk i blandad form, sedan de som är lika med eller större/mindre än 1 och en halv, bra och rolig träning om bråktal.

Online-aktiviteter och spel i matematik

Klicka på par av bråktal som tillsammans blir 1 Ordna decimaltalen i storleksordning Träna multiplikationstabellen (enkel funktion, bra!) Daim- & kolapaj. En av de godaste pajer jag någonsin bakat och ätit!

Daim- & kolapaj

Jag älskar kombinationen av den frasiga bottnen, sega kolan och krispiga Daimen på toppen. Och tillsammans med en krämig klick grädde är den fullkomlig! Förbered gärna pajen dagen innan servering. Förvara den i kylskåpet. Obs! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola. Lärarens hyllade brev sprids på Facebook. Föräldrar, förvänta er inte att vi ska uppfostra era barn.

Lärarens hyllade brev sprids på Facebook

Mejla inte hela tiden. Ifrågasätt inte allt vi gör. Lita på oss. Vi vet vad vi gör. Budskapet från läraren Margareta Liljequist har delats nästan 6 000 gånger på Facebook. – Om vi vill höja skolans status måste vi tänka över vad vi vill att lärarna ska göra. Vattenkikaren. För dig i skolan. Mobilspråket har blivit ett eget språk. Ylva Hård af Segerstad är språkforskare vid universitetet i Göteborg.

Mobilspråket har blivit ett eget språk

Hon studerar just nu det snabba mobilspråkets effekter på hur vi skriver och kommer med en avhandling lagom till jul. - Det används så himla mycket och är så otroligt häftigt. Nalle. Almanacka, kalender. Problemlösning. Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser.

Problemlösning

Vill du använda dem - var så god! Problemen finns i pdf-format. Samma problem finns två gånger per sida. Jag brukar låta eleverna limma in problemen på en sida i sitt räknehäfte och lösa problemet i häftet, därför har jag anpassat problemen till det. De är också i svart-vitt, så att man kan skriva ut och kopiera. Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. Mattekalas med ekvationer - Multipla intelligenser. Förslag på Diamantdiagnoser per årskurs - Kopia.docx. Freeplay Music. Experimentskafferiet. Nyheter - DN.SE. National Geographic - Inspiring People to Care About the Planet Since 1888. Mat, vin, öl, resor, recept & kök. Relaxing Instrumental Music by relaxdaily - Thank You & Long Mixes - 9 Hours Playlist.