background preloader

IKT

Facebook Twitter

10 Ways to Use Google Docs in the Classroom. As a teacher, you probably know about Google Docs.

10 Ways to Use Google Docs in the Classroom

You’ve probably even been using pieces of it for years! But there’s a lot more to it than just sharing documents and having an easy, cloud-based solution for your classroom. Over the years, I’ve gotten to learn about some pretty sweet features that have made my life as a teacher easier. These functionalities are built into Google Docs, and they are fantastic. Even though they might not be on your radar, take a look. 1. Why start from scratch when you could use a well-designed template? 2. How many times you are working on a Google document and you can’t type anymore because it says there is no Internet connection? 3. Despite being the most powerful online word processor, Google Docs doesn’t make it easy for users to directly save images embedded in the content (nope, copy and paste doesn’t work in most cases). 4. 5. 6. 7. Google Docs also supports voice typing. 8. 9. 10.

Jenny på Wendes: Hur man aktiverar en pekare på iPad. Så bygger vi in de digitala strukturerna - Mia Smith. Jag har flera gånger tidigare skrivit om min frustration kring hur vi brister i att undervisa digitala färdigheter.

Så bygger vi in de digitala strukturerna - Mia Smith

Det kan handla om ämnesspecifika förmågar, vilket jag bland annat har diskuterat i inläggen Varför blir inte mitt ämne mer digitalt? Och Digital scaffolding – det som glömdes bort, men det kan också handla om mer övergripande förmågor. Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola […] kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. (Lgr11 2.2) Det här är allas ansvar. Men är det så enkelt? Vad kursplanering.se är bra för (2013... Smarta tillägg för Google Chrome. Det finns många goda skäl att använda Google Chrome som webbläsare.

Smarta tillägg för Google Chrome

Den är snabbare. Den är lätt att söka med. Det går att synka webbläsarens bokmärken mellan olika datorer. Men en hel del finesser kan man lägga till själv i form av tillägg man hämtar från Chrome Web Store! Idag tänkte jag därför tipsa om ett par bra sådana. Tilläggen lägger sig som små ikoner uppe till höger i webbläsaren och är egentligen små miniprogram man kopplar till webbläsaren.

Statens medieråd - Barn, unga och medier. En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor. Länk till min nya sida om IKT i Skolan som uppdateras kontinuerligt: Sociala medier kan vara ett ypperligt hjälpmedel för lärare.

En blogg om skola, skolutveckling och samhällsfrågor

Här ger jag ett par exempel på vad jag menar: Twitter är riktigt bra fortbildning för lärare och skolledare. Loopy Makes It Easy to Create Animated Simulations. Learn how to code in Python.

Koda

Webtools. Instruktioner. Gamification. Versal: Skapa interaktiva lektioner. Om google earth och kartnålar - Michael Haglöf. Skapa snygga animerade presentationer. Bild- och videoredigering - online. Pixlr Pixlr är ett kraftfullt webbaserat bildredigeringsprogram med lagerhantering som fungerar utmärkt på alla plattformar.

Bild- och videoredigering - online

En kort skriftlig introduktion på svenska till Pixlr, av Alizon Web, hittar du här. Återkoppling, del 2, med stöd av inspelningsverktyg. Förra veckan diskuterade jag vikten av återkoppling och hur denna kan förtydligas med hjälp av digitala (moln)tjänster.

Återkoppling, del 2, med stöd av inspelningsverktyg

Denna vecka tänkte jag fokusera tydligare på verktyg där du som lärare kan spela in dina tankar. Jag vet att det finns en mängd olika verktyg och de flesta kan med lite experimentering fungera riktigt bra för dig. Oavsett vad vi talar om när det gäller pedagogiska verktyg är det syftet och pedagogiken som är i centrum – verktygen är ett sätt att förmedla våra tankar. Tülays IKT-sida: Hitta de bästa typsnitten. De nyaste presentationsverktygen. Versal Versal är en webbsida som låter dig att skapa interaktiva lektioner.

De nyaste presentationsverktygen

Det är lätt att använda och det finns en hel del bra funktioner. Versal samarbetar med Wolfram Alpha och det är tillåtet att använda innehållet från Wolfram. Här finns det lektionsidéer, material m.m. Smartare matriser i Google Documents. Att kommunicera vart elevens kunskapsnivå befinner sig, vilka utmaningar och styrkor eleven visar på och nästa steg i lärandet är grundläggande i formativ bedömning. Matriser har sina styrkor och svagheter, som de flesta modeller för att kommunicera som inte sker öga-till-öga. Fördelen är dock bl.a. att lärarens tankar nedtecknas på ett överblickbart sätt och, om det delas via exempelvis Google Apps, tillgängliggörs för eleven. Som med all teknik (i skolan) innebär det ofta en viss insats för att komma igång med dem och att senare underhålla dem – för läraren. Tid som egentligen inte finns alla gånger. Därför är verktyg som underlättar alltid att föredra – och här är ett som automatiserar matrisifyllnad. Tülays IKT-sida: Tips till dig som vill införa mer IKT i din undervisning.

Tagul - Word Cloud Art. Just Dance Now! #SETTdate - Lärarkanalen. Växersådetknakar. Online. Startsidan. Programmering på lågstadiet. Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle engarera så.

Programmering på lågstadiet

Men nu hände det. För mig är det inte så exotiskt att låta eleverna programmera redan på lågstadiet. I England finns det på schemat och i Finland kommer man igång 2016. I Estland har man varit igång en tid. Här och där sker det i klassrummen även i Sverige. Jag hade beställt ett bi, en Bee Bot, till skolan. Vill du läsa upplägget, som jag skrev ner i efterhand, kan du göra det här. Att få reda på hur något fungerar och att själv testa i praktiken – det är något jag vill låta mina elever vara med om. Måste jag som lärare kunna något av det här? Nästa vecka ska vi programmera varandra på engelsklektionen: turn right, turn left. Untitled. Versal. Jeopardy Style Review Game Creator.

Hur påverkas lärandet när eleverna får var sin dator? - Om oss - Högskolan för lärande och kommunikation. En dator per elev och lärare (en-till-en) är en relativt ny företeelse i Sverige, som började kring 2007, som ett svar på den massiva satsning som startade i USA vid millenniumskiftet.

Hur påverkas lärandet när eleverna får var sin dator? - Om oss - Högskolan för lärande och kommunikation

I dagsläget har över 200 av Sveriges kommuner anammat möjligheten att ge varje elev och lärare var sin dator. I en ny avhandling i pedagogik från Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping har Håkan Fleischer undersökt vilka konsekvenser detta fått för lärandet. - Det är uppenbart att de näst intill provocerande positiva utvärderingarna i USA har påverkat svensk skola. Vid närmare granskning är såväl utvärderingar som forskning ytlig till sin karaktär, menar Håkan Fleischer.

Apptips

Barnhack! – kom igång med programmering. Guide Barnhack!

Barnhack! – kom igång med programmering

– kom igång med programmering Av Anders Thoresson Idag använder de flesta yngre i Sverige uppkopplade apparater och datorer. .se - Publikationer. .SE producerar löpande kunskapsspäckade Internetguider inom olika spännande ämnen. Vill du beställa ett större antal eller handla mot faktura kan du kontakta publikationer@iis.se. Internetguider Användarvillkoren som ingen läser. Produkt. Från idé till färdig app. Hur fungerar det egentligen att gå från en idé till en färdig app? Här är min historia: Vintern 2012 letade jag matematikappar i App Store och blev lite småprovocerad. Som matematikutvecklare, föreläsare och läromedelsförfattare har jag på gott och ont konstant matematikglasögonen på mig.

Jag blev lite förvirrad över det enorma utbudet och fascinerad över hur många appar som inte höll måttet i mina ögon. Skapa din dröm-app utan programmering. I den här artikeln går jag igenom hur du skapar appar till Iphone och Android utan att du behöver kunna programmeringsspråken till de mobila operativsystemen. Jag kommer börja med att ta en titt på Android och längre ner hittar du en guide till Iphone. Igår nåddes vi dock av den tråkiga nyheten att App-inventor, sajten som används för att skapa Android-appar, inte längre kommer drivas vidare av Google efter årsskiftet. Verktyget kommer bli öppen källkod men det kommer också påverka funktionaliteten en del. IKT-GUIDEN - HEM. 11 class activities with sensors you didn’t know your phone had.

Mobile devices can do more than we imagine! Appfredag - Gratis och kraftigt prissänkta appar för barn. IKT I SKOLAN, DEL 24: BRA NÄTRESURSER. 197 Educational YouTube Channels You Should Know About. Att arbeta i intervaller. För någon vecka sedan tipsade en kollega mig om The Pomodoro. Ett hjälpmedel som ska få oss att arbeta mer effektivt och i intervaller. I en värld när distraktionen är stor så beslöt jag mig för att testa detta. Ibland är det svårt att hålla fokus och ett arbete som påbörjas kan lätt störas av annat. The Pomodoro är en timer som låter oss arbeta 25 minuter och sedan ta paus eller byta arbetsuppgift. Det är både en app till mobilen och en fysisk klocka. App Maker for iPhone and Android. Already have your own desktop website, but want to give your customers an easy way to reach you on their mobile smartphones?

Startsida - Mediekompass. Lino - Sticky and Photo Sharing for you. 24 Apps, Games, and Websites Teachers are Using in STEAM Classrooms. Classkick - Students Work, Everyone Helps. Improving Google Classroom for students around the world. Extensions, Add Ons and Apps, Oh My! How to Utilize Google in Your Classroom. Ultimate Guide to the Paperless Classroom. For Education Devices Pilot Guide [PUBLIC] Free Puzzlemaker. ClassTools.net. Lärarverktyg: Tre bra sidor för lärare. Super Teacher Tolls Jeopardy Review Game, Who Want to be a Millionaire, Speed Match Review Game, Flash Board Game, Seating chart, Group Maker, Random Name Generator, Classroom Timer, Classroom Countdown, QR Island.

Creative Computing. IKT. Edudemic - Education Technology Tips For Students And Teachers. Classroom [Sverige] – grupp – Google+ Made with Code_Google. 10 Great Digital Citizenship Lessons from Google. The 6-step guide to flipping your classroom. Tülays IKT-sida. iPad grundutbildning.

PIM - LIKA. Gj7pp2Zyo4. IKT-GUIDEN - HEM. Nu lanserar vi Classroom för Google Apps for Education. Recension av 3D Avatar Creator - Film och foto med egna avatarer. Startsida - settomdrive. Jag förbjuder dig att missa den här appen! EDpuzzle. Teknikstöd. 5 Terrific Web Tools to Create Academic Digital Portfolios.

Iktplan.no. AppShed - Build HTML5, iPhone and Android apps online for schools, education and business. Doodle 4 Google. Plugget 2.0. 12 Roles For Google Drive In The Classroom. Fiffinurlig/1r5176bnpjgd. 40 Maps That Will Help You Make Sense of the World.

Kan Zombies motivera dig till att träna? (Gamification i praktiken) Innehållsförteckning över bloggserien tips på IKT i skolan. Readymag. Livets glada pussel: Lärakänna med IKT. Digitala verktyg för lärandet. En skola i förändring. Webbprogram. Pedagogisk QR-kod. Introduktion - glogsterswedish. Gratis schema till skolarbetet. iBuildApp - Create Android and iPhone App, Free, No Coding Required. ”Det händer något magiskt när mobilen åker fram” PIM - IKT - Lyftet. Självrättande examination i Google Drive dokument.

Mina 100 i topp-appar.