background preloader

Lärakänna med IKT

Lärakänna med IKT
Nu har terminen dragit igång med full fart! I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Men hur gör man då för att lära känna varandra? Ni vet, på riktigt? Om man frågar en lärare om tips på samarbetsövningar eller lärakänna-övningar så kan ni säkert få en drös av heta stolen, 4hörn, oavslutade meningar, intervjua varandra, pusselbitar att rita på, sugrörstorn osv.. Men på senare år har vi fått fler verktyg att använda, så varför inte vidareutveckla eller modernisera de verktyg vi redan har? Eftersom jag har en hel del IKTverktyg att laborera med och fått inspiration från många olika ställen, tänkte jag ge några bra förslag. Podradio.

http://www.livetsgladapussel.se/2013/09/larakanna-med-ikt.html

Related:  Digitala verktyg

BLOGG – Patricia Diaz En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) som vill lära sig allt om sociala medier. LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Jag förstår Den här webbplatsen använder kakor för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare på denna webbplats godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor Ordmoln i undervisningen I senaste numret av Grundskoletidningen beskriver jag hur man kan utnyttja ett par olika ordmolnsresurser på olika sätt i undervisningen. Främst för att att arbeta med språket förstås men även för att starta upp diskussioner och för att analysera texter. Precis innan tidningen gick till tryck låg sajten Wordsift.com nere och därför valde vi att ta bort det som jag hade skrivit om den resursen. Men nu är sidan up and running igen och därför får ni den borttagna texten här istället:

Nya verktyg ska stödja lärandet Från och med 2014 kommer skolorna i Simrishamns kommun att successivt börja använda Google Apps for Education (GAFE) och Google Chromebooks istället för Microsoft Office och PC-datorer. Fördelarna med detta är många. Google Apps for Education är användarvänligt och anpassat för att man ska arbeta och lära tillsammans.

Exit Tickets – återkoppling till dig som lärare En ‘Exit Ticket’ eller ‘Utgångs Pass’ är en lapp med svaret på en fråga som de studerande lämnar vid lektionens slut. Svaret är ett kvitto på hur du som lärare har nått fram med din undervisning. De studerande kan skriva svaret på ett papper, men det går också bra att göra digitalt. ‘Exit Tickets’ är en användbar metod för att du som lärare ska få återkoppling på om målen för lektionen har uppnåtts. Ungefär fem, tio minuter innan lektionens slut får eleverna en kärnfråga för lektionens innehåll. Svaret skriver de på en papperslapp eller i ett digitalt i digital form, (se längre ner).

Lägg på berättarröst och musik på Keynote Nu har jag "lekt" med appen Keynote på iPaden och lagt på berättarröst och musik. För att kunna göra det behöver du förutom appen Keynote även apparna Explain Everything och iMovie. Så här gör du: När din Keynotepresentation är klar knackar du på skiftnyckeln(högst upp i högra hörnet) och väljer Delning och utskrifter - Öppna i annat program - Välj formatet Keynote - knacka på [Välj program] - Välj Öppna i Explain Everything. När Keynoten har laddas klart kan du börja prata in till din presentation om du önskar, se bilden nedan. Och för att lägga på musik går du till ikonen Export movie längst ner i högra hörnet när du är i Explain Everything och välj Movie to Camera Roll, se bilden nedan.

Länkskafferiet - Skolämnen På denna webbplats bidrar användarna själva med ljudinspelningar för att träna olika språk. Du kan alltså även själv bidra med egna ljudinspelningar. Det finns hörövningar på 13 olika språk, bland annat engelska, franska, tyska, italienska, portugisiska, ryska, kinesiska och spanska. Sidan drivs av Group of Pedagogical Experiments vid Académie of Versailles. Ljudfilerna får laddas ner och användas för skolbruk, läs mer under rubriken Privacy policy. Taggar: engelska, främmandespråksinlärning, franska, hörförståelse, italienska, portugisiska, ryska, spanska, språk, språkinlärning, tyska Google drive, Doctopus och Goobric Parallellt med #Digiskol har jag den här terminen börjat jobba i Google drive tillsammans med mina elever. Som jag skrivit tidigare fick de i början av terminen Cromebooks att arbeta med och vi hade ett par dagar innan fått en dags kompetensutveckling kring GAFE, Google Apps For Education, Det kan ju låta lite, men det var det som behövdes för att komma igång. Sen måste man ju som alltid pilla och pröva för att hitta finesser som man är ute efter.

Related: