background preloader

Beskriva och gestalta

Facebook Twitter

Makete.se - dramaturgi i lärande. Karaktärer och personbeskrivningar. Miljöbeskrivningar. Skrivövning: Att beskriva platser. Med en bra platsbeskrivning kan man ta med sig läsaren vart man vill!

Skrivövning: Att beskriva platser

Beskriv platsen med så många detaljer att läsaren kan skapa sig inre bilder och känna sig förflyttad dit! Några tips när du beskriver en plats: Beskriv alltså inte bara vad som SYNS och HÖRS, utan vad som LUKTAR, SMAKAR och KÄNNS. Exempel: Stenarna skimrar i vattnet. Det luktar tång och havet smakar salt. Om man beskriver kan det bli så här: Kalle var arg. Men om du gestaltar kan du skriva så här i stället: Kalle kastade fiskepöt i sjön medan han svor så det osade. Och i stället för att skriva "det var en stormig höstdag" kan du beskriva platsen utan att ens använda orden storm och höst. Vid en bestämd årstid / Vid ett bestämt klockslag / Vid ett bestämt väder. Beskriv huvudkaraktär i bostad. Några tips när du ska beskriva en person. Litterär gestaltning. Du ska nu få lära dig allt du behöver veta om litterär gestaltning! Gestaltning är det enskilt viktigaste medlet för att göra din berättelse levande. Vad är gestaltning? Gestalta betyder "att ge något en form och en mening genom att visa upp det".

På engelska lyder huvudregeln för författare: "Show, don´t tell" - och det handlar om just gestaltning! Låt oss ta ett exempel på en "ogestaltad" mening: "Hon blev ledsen. " Och så en "gestaltad" variant: "Hennes axlar sjönk liksom ihop, hon tittade ned mot golvet, och i hennes ögon växte tårar fram. " MUSICVIDEOS.COM. Att gestalta eller beskriva. Personbeskrivning. Malinsklipp gestalta en person. Miljöbeskrivningar – hur jag tänker. Ingerun bad mig att skriva något om miljön i skönlitterära texter, gärna med exempel.

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker

Och jag blev väldigt smickrad av att någon bad mig om råd, så det är klart jag gör det! Miljöskildringar skulle jag kunna tjata om i ungefär åtta blogginlägg. För det är något jag tycker är otroligt viktigt när jag själv läser. Det skaver i mina ögon när de är klumpiga. Och nu kanske ni tänker att miljöbeskrivningar är stora textsjok med solnedgångar, möblernas placering i ett rum och en hel radda med adjektiv. En riktigt bra miljöskildring märks nämligen inte. Men hur gör man då för att miljöskildringen inte ska märkas? Exempel på bra miljöbeskrivningar. Igår skrev jag HÄR om miljöbeskrivningar.

Exempel på bra miljöbeskrivningar

Vad gör en miljöbeskrivning bra egentligen? Jag menar att den bästa miljöskildringen är den som inte syns. Och idag tänkte jag visa några exempel på detta. Nedan följer ett utdrag ur flickboken Kerstin och jag av Astrid Lindgren. Vialingua - Platsbeskrivning,miljöbeskrivning. Miljöbeskrivning. EXEMPEL 1: En solig dag i september.

Miljöbeskrivning

Ett myller av folk trängs runtomkring er och det ständiga sorlet av röster överröstas endast av de försäljare som ropar ut sina varor från sina stånd. Ni står mitt på torget i staden Kahzeem. EXEMPEL 2: Dörren knarrar lite när ni öppnar dörren. Att gestalta (använda verb) Att beskriva målande (med adjektiv) Den röda tråden. Pennvässaren finns från 1 febr 2012 att beställa från Studentlitteratur.

Den röda tråden

Många pratar om den röda tråden men få har sett den. Ett av Makete-metodens speciella berättarverktyg är den röda tråden. Berättelsens struktur och framåtrörelse gestaltas av en synlig röd tråd.Ett rödfärgat rep på två meter fungerar bra. Huvudkaraktären vill något särskilt. Hon vill gå till kiosken på andra sidan gatan och köpa glass.Hon börjar gå längs den röda tråden och ropar: "Hjälp mig! " Kärnan - ett sätt att skilja viktigt från oviktigt.

Det här läsåret har jag arbetat med ”En läsande klass” och låtit det arbetet få ta ganska mycket tid i anspråk.

Kärnan - ett sätt att skilja viktigt från oviktigt

Just nu fokuserar vi på lässtrategin som fått namnet ”cowboyen”, dvs förmågan att sammanfatta det viktigaste i en text. I det arbetet erbjuder”En läsande klass” i form av t.ex. ”Först – sedan – slutligen” goda stödstrukturer för att hålla den röda tråden, men jag har uppmärksammat en helt annan sak som skapar svårigheter för eleverna när de ska göra sammanfattningar av det lästa, åtminstone så länge det handlar om skönlitteratur. Allt för ofta, när jag t.ex. ber en elev sammanfatta förra kapitlet av en högläsningsbok, får jag inte höra min elev sammanfatta kapitlet, utan snarare återberätta det. Det tar lång tid, det blir krångligt och varje liten detalj är med. De elever som varit frånvarande när kapitlet lästes, och för vilka sammanfattningen är extra viktig, tröttnar på att lyssna efter en stund. Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer. Som en brygga mellan två platser i verkligheten är metaforen när den är som bäst.

Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer

Plötsligt får man syn på något som aldrig tidigare varit i världen, det är ingen bild och det är inte kunskap – det är, i ordets mest bokstavliga mening, skapande. Något nytt träder fram i det verkliga, vidgar tanken, säger: det ryms mer. Om det är något Tomas Tranströmer har lärt mig är det att livet rymmer mer. 1. UR "SOMMARSLÄTT" (från ”Klanger och spår”, 1966) Man har sett så mycket. Verkligheten har tärt så mycket på en, men här är sommaren till sist: en storflygplats – trafikledaren tar ner lass efter lass med frusna människor från rymden. Kommentar: Jag vet inte hur länge jag har känt glädje över den här långa metaforen. 2. Tre svarta ekar ur snön. Så grova, men fingerfärdiga. Ur deras väldiga flaskor ska grönskan skumma i vår.

Kommentar: Tankarna går till försommarens enkla glädje, när champagnens pärlor brusar, skummar under träden på bakgårdar som grönskar. Några tips när du ska beskriva en person. Hur gestalta. Metaforer.