background preloader

Media tav UvA's 10 punten plan voor de toekomst

Facebook Twitter

UvA komt actievoerders tegemoet. NEDERLAND.

UvA komt actievoerders tegemoet

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam belooft meer inspraak, meer openheid over de financiën en meer vaste contracten. Dat schrijft collegevoorzitter Louise Gunning vandaag in een brief aan studenten en medewerkers. UvA komt met 10-puntenplan voor democratisering. De vergadering van Rethink UvA in het Maagdenhuis | Foto: Daniël Rommens Organisatie10 maart 2015 11:24 Het College van Bestuur heeft net een brief naar alle medewerkers en studenten gestuurd waarin een 10-puntenplan wordt aangekondigd ter versterking van de democratie.

UvA komt met 10-puntenplan voor democratisering

Er wordt meer transparantie toegezegd en er komt instemmingsrecht op het gewraakte allocatiemodel. De realisatie van een nieuwe UB op het Binnengasthuis wordt heroverwogen en de begane grond van het Maagdenhuis is voortaan beschikbaar voor discussie en debat. ‘Wij zijn tot de conclusie gekomen dat ten aanzien van de organisatie en besluitvorming een moderne koers noodzakelijk is,’ staat in de brief die is ondertekend door Louise Gunning.

Reacties: ‘Goed dat het college nu een stap heeft gezet’ UvA komt actievoerders tegemoet. Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam belooft meer inspraak, meer openheid over de financiën en meer vaste contracten.

UvA komt actievoerders tegemoet

Dat schrijft collegevoorzitter Louise Gunning vandaag in een brief aan studenten en medewerkers. Het red-de-UvA-10-puntenplan. Het lijkt erop dat de studenten in het Maagdenhuis steeds dichter bij een democratische UvA komen: het College van Bestuur (CvB) van de UvA presenteerde vandaag een 10-puntenplan om de democratie op de universiteit te versterken.

Het red-de-UvA-10-puntenplan

Dat meldt het Amsterdamse studentenblad Folia. Het 10-puntenplan gaat in op de volgende tien zaken om tot een meer democratische universiteit te komen: 1. Versterken medezeggenschap, instemmingsrecht op verdeelmodel. 2. Democratisering, door cruciale besluiten voor te leggen en nieuwe vormen te onderzoeken. 3. Decentralisering, door bevoegdheden zo laag mogelijk te leggen. 4. De brief vanuit het CvB met de punten vormt het startpunt, maar dat betekent niet dat de studenten meteen hun zin krijgen. Folia verzamelde reacties van verschillende betrokkenen. UvA komt actievoerders tegemoet. Het UvA-bestuur belooft meer inspraak, meer openheid over de financiën en meer vaste contracten.

UvA komt actievoerders tegemoet

Dat schrijft collegevoorzitter Louise Gunning vandaag in een brief aan alle studenten en medewerkers. Vooroplopen 'Wij zijn tot de conclusie gekomen dat ten aanzien van de organisatie en besluitvorming een moderne koers noodzakelijk is. Passend bij de tijd van breed gedeelde informatie, passend bij een universiteit waar het debat altijd open en actief gevoerd wordt en passend bij een organisatie van betrokken medewerkers en studenten.

Daarbij hoort het bij de Universiteit van Amsterdam om voorop te lopen en een koers te bepalen die wellicht het gehele universitaire landschap treft', is in de brief te lezen. Meebeslissen over bibliotheek. Studenten voorzichtig positief over plannen UvA. Studenten en docenten reageren voorzichtig positief op de plannen van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam voor democratisering.

Studenten voorzichtig positief over plannen UvA

"Het is een eerste toezegging, maar er is meer nodig dan drie A4'tjes", zegt student Gijs, een van de actievoerders. De algemene lijn in de reacties van de studenten is dat ze deze stap van het college van bestuur toejuichen, maar dat alles afhangt van de invulling. Zo wijzen ze erop dat in de brief van het bestuur niets staat over het rechtstreeks kiezen van het bestuur, terwijl dit wel een belangrijke eis van de studenten was.

"We moeten oppassen dat we niet met een kluitje in het riet worden gestuurd", zegt een van hen. Ook uit de kring van docenten wordt positief gereageerd. 'We proberen nu écht te luisteren' VVD-Kamerlid: 'Onbegrijpelijk dat UvA-bestuur concessies doet' - POLITIEK. 10-03-15 20:27 uur - Bron: Het Parool Studenten houden sinds twee weken het Maagdenhuis bezet uit protest tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam. © anp VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg begrijpt niet dat de UvA concessies doet aan de kleine groep actievoerders. 'Ze lossen zo misschien een bezetting op, maar het is geen goed signaal.

VVD-Kamerlid: 'Onbegrijpelijk dat UvA-bestuur concessies doet' - POLITIEK

Ze zijn los van iedere werkelijkheid.' VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. © anp Duisenberg zegt veel telefoontjes te hebben gehad van studenten die boos zijn op 'de paar bezetters'. Het hoger onderwijs in Nederland is al op de goede weg, stelt de VVD'er. Volgens Duisenberg wordt er per student 40 tot 50.000 euro geïnvesteerd en wordt dat geld opgebracht door de belastingbetaler. (Door: Hanneke Keultjes)