background preloader

Maagdenhuis Appropriation 25febr2015-->> 11april2015

Facebook Twitter

Maagdenhuis occupation 1969. Bezetting Maagdenhuis (1969) Docu: De slag om het Maagdenhuis -2015. Maagdenhuis (@hetMaagdenhuis) Instagram photos and videos. 'Kennis boven Winst'; Maagdenhuis Bezetting 2015. Welterusten, College van Bestuur. @rethinkUvA. @rethinkGPIO.

Fear

To nag - treiteren. Fokke & Sukke sur Twitter : "#maagdenhuis @fokkesukke snuffelden in de boekhouding van de Holding van de UvA... Het verhaal van het Bungehuis - Ewald Engelen - Groene A'dammer. Rijksmonument 518486 staat niet voor niets op de lijst.

Het verhaal van het Bungehuis - Ewald Engelen - Groene A'dammer

Met zijn monumentale ingang, karakteristieke bay-windows, uit Reinersreuther graniet bestaande plint, uit muschelkalksteen opgetrokken gevels en zijn aan drie zijden vrije ligging is het pand aan de Amsterdamse Spuistraat 210 een perfect staaltje architectonisch functionalisme. Gebouwd tussen 1930 en 1934 naar een ontwerp van Van Gendt en Klok bood het tot eind jaren zestig onderdak aan het in zaden, granen en palmolie gespecialiseerde handelshuis Bunge NV. Bunge was in die vooroorlogse dagen het Glencore van Nederland. En behoort anno 2015 met 42 vestigingen nog altijd tot de tien grootste grondstofhandelaren ter wereld. 'Bouwplannen van de UvA moeten in de ijskast' 03-03-15 12:50 uur - Bron: Het Parool Hoogleraar Ewald Engelen ziet toekomst somber in Plannen voor het Binnengasthuis­terrein moeten volgens Engelen in de ijskast. © Maarten Steenvoort De voorlopige begroting voor 2015 van de UvA ziet er verontrustend uit, zei hoogleraar Ewald Engelen bij een toespraak in het bezette Maagdenhuis.

'Bouwplannen van de UvA moeten in de ijskast'

Er moet financiële transparantie komen, en een waarheids- en verzoeningscommissie. Ewald Engelen © Maarten Steenvoort De Universiteit van Amsterdam moet de nieuwbouwplannen voor het Binnengasthuis­terrein in de ijskast zetten vanwege de onduidelijke financiële consequenties, vindt hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen. Engelen zei dit gisteravond in een toespraak in het door studenten bezette Maagdenhuis en wees daarbij op de 'verontrustende' concept­begroting van 2015. 'Ik heb de toekomst gezien en die ziet er niet goed uit,' zei hij vanmorgen in een toelichting.

De bedoeling is dat het Binnengasthuisterrein in het centrum uitgroeit tot een soort campus. Engelen-economisering-UvA-2014.pdf. Het Maagdenhuis als profit center. In 2012 werd Nederland opgeschrikt door miljardenverliezen bij woningcorporatie Vestia en het uiteenvallen van onderwijsgigant Amarantis.

Het Maagdenhuis als profit center

Twee semi-publieke hoogvliegers, gedreven door vastgoedambities, torenhoge schulden en schimmige derivaten. Deze excessen zijn onderdeel van een breder, sluipend probleem. Een kleine tweehonderd publieke instellingen, actief in onderzoek, onderwijs, zorg, justitie en natuurbeheer werden twee decennia geleden afgestoten door de centrale overheid. Hoe universiteiten bankiertje gingen spelen. Op 20 november 2012 breekt er paniek uit op het Maagdenhuis, het hoofdkwartier van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan het Spui.

Hoe universiteiten bankiertje gingen spelen

Op die dag stuurt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een rapport van de Onderwijsinspectie naar de Tweede Kamer over de derivatenportefeuilles van universiteiten en hogescholen. Lees hier het rapport van de Onderwijsinspectie. Derivaten zijn bancaire contracten waarmee bedrijven en instellingen het risico dat zij in de toekomst meer rente over hun leningen moeten betalen bij banken kunnen afkopen. Vandaar de naam 'derivaat': de waarde van het contract is afgeleid van (op zijn Engels: ‘derived from’) de kenmerken van de onderliggende lening. Klik hier voor meer uitleg over derivaten.

De maanden ervoor zijn meerdere instellingen − Vestia, Amarantis − negatief in het nieuws gekomen vanwege grote verliezen op deze rentederivaten. Miscellaneous: Guestpost Harro Maas: Schaamteloosheid UvA economen kent geen grenzen. In 2010 verkeerde de Faculteit Economie, Econometrie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam door mismanagement in zware financiële problemen.

Miscellaneous: Guestpost Harro Maas: Schaamteloosheid UvA economen kent geen grenzen

De respons van het gestaalde neoklassieke kader was om de faculteit te 'zuiveren' van alle bij- en zijvakken. De toonaangevende, zeer productieve vakgroep Methodologie en Geschiedenis van het Economische Denken was een van de grootste slachtoffers van deze koelbloedige 'ruiming'. Destijds schreven een aantal externe sympathisanten van de vakgroep -- waaronder naamgever van deze blog -- een stuk op hoge poten waarin wij er op wezen dat het een gotspe was dat een economiefaculteit twee jaar na het grootste cognitieve falen van de economiediscipline juist die vakken en subdisciplines 'ruimt' die voor broodnodige zelfreflectie en zelfkritiek zouden hebben kunnen zorgen.

Schaamteloosheid UvA economen kent geen grenzen Arthur Schram verdedigt het rendementsdenken met een beroep op een efficiente besteding van belastinggeld. Harro Maas. Derivatives providers undermining public education. Het Maagdenhuis, een week na de bezetting. Landelijke actiedag Het zal niemand zijn ontgaan: vandaag was de landelijke actiedag voor democratisering in het hoger onderwijs.

Het Maagdenhuis, een week na de bezetting

Tijdens deze actiedag konden sympathisanten en actievoerders door het hele land hun roep om meer democratie laten horen. Want sinds afgelopen week is De Nieuwe Universiteit niet langer een Amsterdamse aangelegenheid; in studentensteden als Groningen, Leiden, Utrecht, Nijmegen en Maastricht ontstonden de Nieuwe Universiteiten sneller dan koffiebarren in Amsterdam-West. Wat de betekenis is van al deze lokale afsplitsingen is momenteel nog niet duidelijk, maar dat dit geen Amsterdams probleem is, blijkt wel uit de massale initiatieven van studenten door het hele land. Frans van Heest on Twitter: "OCW meldt: er wordt er niet onderhandeld op OCW, dat moet in Amsterdam gebeuren, minister gaat wel luisteren naar de studenten #maagdenhuis" Het Maagdenhuis bezetten, hoe werkt dat eigenlijk? In Amsterdam hebben zeker duizend studenten het Maagdenhuis bezet.

Het Maagdenhuis bezetten, hoe werkt dat eigenlijk?

Ze protesteren er tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en eisen een meer democratisch bestuur en meer transparantie. Het uiteindelijke doel is om meer inspraak te krijgen in het hoger onderwijs. Uiteindelijk eisen ze het aftreden van het universiteitsbestuur. Het Maagdesnhuis is sinds 1969 elf keer bezet geweest, maar hoe gaat zo'n bezetting van het Maagdenhuis nou eigenlijk?

We nemen een historisch kijkje achter de schermen. Studenten na ontruiming Bungehuis naar Maagdenhuis, Louise Gunning spreekt.

Appropriation maagdenhuis

David Graeber 07-03-2015 at Maagdenhuis. Lecture by David Graeber: Resistance In A Time Of Total Bureaucratization / Maagdenhuis Amsterdam. David Graeber in het bezette Maagdenhuis: "Directe actie loont. Op zaterdag 7 maart sprak de internationaal vermaarde antropoloog David Graeber in het bezette Amsterdamse Maagdenhuis.

David Graeber in het bezette Maagdenhuis: "Directe actie loont

DeWereldMorgen.be luisterde mee. Graeber is niet alleen een invloedrijke antropoloog. Ook als activist heeft hij reeds heel wat op z'n palmares. Zo lag hij mee aan de basis tot wat zou uitgroeien tot Occupy Wallstreet. De slogan 'we are the 99%' zou door hem bedacht zijn. ‘Een diploma is geen vis’ - Interview met David Graeber. Halverwege vorige week begon het te gonzen, in het Maagdenhuis en op Twitter.

‘Een diploma is geen vis’ - Interview met David Graeber

David Graeber, de activistische antropoloog die een boegbeeld was van de Occupy-beweging, zou de Maagdenhuisbezetters een hart onder de riem komen steken. UvA-docenten hadden hem uitgenodigd en Graeber nam graag de Eurostar vanuit London voor een weekend Amsterdam. Graeber doceert aan de London School of Economics, de slogan ‘We are the 99%’ wordt aan hem toegeschreven (al zegt hij dat het een gezamenlijk idee was) en hij schreef prikkelende boeken zoals een alternatieve geschiedenis van schuld en het onlangs verschenen The Utopia of Rules: On Technology, Stupidity, and the Secret Joys of Bureaucracy. Drukkende schulden en starre regels, twee onderwerpen waar de studenten en docenten die zich het bestuursgebouw van de UvA hebben toegeëigend graag over praten.

En dus kwamen ze in groten getale. Het is opvallend hoeveel aandacht een bezetting als deze krijgt, en vooral hoeveel sympathie daarin doorklinkt. ‘Niet. Update: Statement College van Bestuur inzake bezetting Maagdenhuis. Er is gisteravond na afloop van een vreedzame demonstratie ingebroken in het Maagdenhuis van de UvA.

Update: Statement College van Bestuur inzake bezetting Maagdenhuis

Daarbij is de deur geforceerd en is de bewaking geslagen. Het College van Bestuur heeft aangifte gedaan. De collegeleden zijn in het Maagdenhuis met de bezetters gaan praten. NotPICNIC sur Twitter : "discarded pens to be recycled, almost empty mobiles & ... ;-) RT @LoriannevGelder Rest CvB puft even uit #maagdenhuis.

Steunbetuigingen - support - solidarity

Ons Dorp sur Twitter : "Feb 26 2015 9 AM @OnsDorpje Veel media in hal #Maagdenhuis, geslapen in de kamer waar normaal de MR vergadert. Media about Maagdenhuis bezetting. Newuni playing MSM publishing power.

Room for Discussion. As international inspiration. (persbericht) //STUDENTEN ZETTEN PROTEST... - De Nieuwe Universiteit - voor een democratische universiteit. Toezeggingen - maar heb jer er wat aan? LSVb eist toezeggingen minister Bussemaker. LSVb eist toezeggingen minister Bussemaker - LSVb - Voor heel studerend Nederland. Stas Uittenbogaard sur Twitter : "Hè? Onderhandeld @studentenbond nu namens #maagdenhuis met minister?"... Leonie Kuhlmann on Twitter: "Onderweg naar Den Haag om namens LOF en @studentenbond met de minister te praten over versterking inspraak studenten! #maagdenhuisbezetting" Frans van Heest on Twitter: "Gesprek met de minister en de studenten hier op OCW is al een half uur uitgelopen. #maagdenhuis" JW Navis on Twitter: "Vergadering Bussemaker en @studentenbond #maagdenhuis blijft maar duren. Gerucht gaat dat eis op tafel ligt voor student-lid ministerraad"

LSVb on Twitter: "Minister geeft aan dat bezetten niet de manier is. "Organiseer wat leuks met een dialoog." De maat is vol, blijkbaar is dit nodig!" LSVb sur Twitter : "Het gesprek met de minister heeft geen toezeggingen opgeleverd.@HovenTom legt aan pers uit dat er meer moet gebeuren. Joris van Breugel sur Twitter : "#maagdenhuis...

Minister Bussemaker schuift verantwoordelijkheid af. Minister Bussemaker schuift verantwoordelijkheid af - LSVb - Voor heel studerend Nederland. Leonie Kuhlmann on Twitter: "Oprecht fijn dat de minister naar ons geluisterd heeft. Echter geen stap verder: onze input wordt niet concreet meegenomen. De maat is vol" Pro-Time sur Twitter : "@jjwobbes bij het #maagdenhuis voor @RTLnieuws...

UvA staff meetings - leading upto public proclamation of support

Ewald Engelen, the financialisation of higher education, Maagdenhuis Amsterdam. Ewald Engelen, the financialisation of higher education part 2 (Q&A) / Maagdenhuis Amsterdam. Lectures. Performances. 20150304 Maagdenhuis auction. Actions - interventions. Tweets. Armen Hakhverdian sur Twitter : "Het CvB komt zo op het Roeterseiland uitleg geven. Erg diverse opkomst qua disciplines en student-staf. #maagdenhuis. Dringende oproep aan Minister Bussemaker vanuit het Maagdenhuis!! Rudolf zat te wachten op studenten die bereid waren in opstand te komen. National Assembly: landelijke bijeenkomst 1mrt2015 zondag 14:30. Ontruiming Maagdenhuis in Amsterdam blijft voorlopig uit. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag. De studenten die het pand al dagenlang bezet houden, lieten op hun beurt weten niet van plan zijn op korte termijn te vertrekken.

"We merken dat er vruchtbare discussies plaatsvinden en dat er inspirerende bijeenkomsten worden georganiseerd", aldus Yasha Lange, woordvoerder van de UvA. Maagdenhuis bezetting VR tour. Rather than glimpsing art & photography in the confines of rectangular frames, step into them in virtual reality with the Google Cardboard for supported smart phones.Explore a wealth of places daily. Voice your concern to info@VisitVR.com before low ratings.Example places: Petra, JordanTibet, ChinaGöreme, TurkeyKhiva, UzbekistanOia, GreeceSahara, MoroccoGrand Teton national park, Wyoming, USAArches National Park, Utah, USA...

Satire

Folia Magazine 25march2015. Raad van Toezicht onafh: van CvB ? De "onafhankelijke" commissie's. BOEM. Esther Crabbendam sur Twitter : "Lijkt erop dat zodra publieke opinie over #Maagdenhuis ging wankelen, CvB bloed rook en toesloeg. Toenadering toch voor bühne? #ontruiming" Stop de bezetting in het Maagdenhuis. Al meer dan drie weken wordt het Maagdenhuis bezet door o.a. studenten en krakers. Zij zijn geenszins representatief voor alle studenten, helaas is dat beeld wel ontstaan. Kort geding - ? 5 ton schade in Maagdenhuis ? smear-campaign. Schade? Het is een schande! Reijer Hendrikse De grove wijze waarop het Maagdenhuis werd ontruimd was volgens Reijer Hendrikse volkomen onnodig en het resultaat van manipulatie van het College van Bestuur van de UvA. ‘Het valse half miljoen blijft rondzingen – over de molensteen van een half miljard schuld hoor je niemand meer’.

Naast de historische appropriatie van het Maagdenhuis van 25 februari zal ook de herinnering aan de ontruiming van afgelopen zaterdag lang nagalmen binnen de academische gemeenschap.

Eviction 11april2015

Petition: UvA Board of Directors (CvB) - president: L. Gunning: CvB, Resign! Restore democracy at the UvA! We Are Unstoppable demo 13april'15. UvA professors condemn Maagdenhuis eviction – ReThink UvA. De oogst van het Maagdenhuis. De Maagdenhuisbezetting had mooi kunnen eindigen. Afgelopen weekend zou er een wetenschapsfestival plaatsvinden, georganiseerd door de studenten en docenten die zich het bestuursgebouw van de universiteit hadden toegeëigend als vrijplaats om hun grieven over de koers van de Universiteit van Amsterdam te uiten. Er zou twee dagen lang college worden gegeven en daarna, zo beloofden de organisatoren, zouden ze het Maagdenhuis schoonmaken en verlaten.

In plaats daarvan was geweld het sluitstuk. Nog voor het festival goed en wel begonnen was, liep het Spui vol met ME. Jaap Oosterwijk on Twitter: "Ik hoor dat @UvA_Student op @instagram foto's van protesten met UvA-tag verwijdert. Zelf posten ze alleen lentebloesem. Way to go, CvB!"

Kamervragen - hoorzitting

Petition-gate. CSRUvA stelt vertrouwen CvB ter discussie en COR_UvA follow-up. RTL WOB declaratie bonnetjes universiteits/HBObesturen june15, UvA negeerde waarschuwingen over huisvestingsplannen. Ewald Engelen sur Twitter : "3 maanden geleden werden wij nog voor gek verklaard, nu veegt COR eigen straatje schoon #maagdenhuis.