background preloader

SO

Facebook Twitter

5 coola kartor som krossar Google Maps. Klimatrattan. Genväg till Aha-serien - Nypon Förlag. Tre anledningar till varför vi kodar på SO:n. Den här veckan så fick barn runt om i världen testa att programmera och koda.

Tre anledningar till varför vi kodar på SO:n

För en del är det första gången och för många lärare så är det första gången de låter sina elever koda. Nu är det inte alla som ser poängen med att grundskolans elever ska programmera. Är det inte viktigare att de lär sig läsa, skriva och räkna? Det ena behöver inte utesluta det andra anser jag. När världen förändras så måste vi möta förändringen med kunskap. Rättegångsskolan. Språkinriktad undervisning om Matsmältningen. "Genom undervisningen skall eleven få möjlighet att ställa frågor om människan utifrån egna händelser och upplevelser.

Språkinriktad undervisning om Matsmältningen

Undervisningen skall bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll. " "Eleverna skall använda biologins begrepp, modeller och teorier för att förklara biologiska samband i människokroppen. " "Undervisningen skall innehålla människans kroppsdelar, deras namn och funktion. " (Lgr 11) 5 coola kartor som krossar Google Maps. Geofabrik Tools. Seriealbumet: Sofia Z-4515. Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden.

Seriealbumet: Sofia Z-4515

Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer många frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans som ni kan samtala och fördjupa er kring i klassrummet. Till seriealbumet finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet.

Välkommen till Geologisk. Pedagogknappen är ditt stöd när du arbetar med materialet.

Välkommen till Geologisk

Till varje övning finns det en lärarhandledning. Där finner du en genomgång av övningens olika delar, hur du kan använda länkar och tillhörande filmer (se nedan). Övningarnas uppläggVarje övning innehåller flera olika steg och uppgifter. Alla övningar är kopplade till centralt innehål och kunskapskrav för både årskurs 7-9 och gymnasiet. Geologen berättar”Geologen berättar” ger en koppling till verkligheten och erbjuder samtidigt ett geologiskt perspektiv på frågor kopplade till övningen. Livets Lotteri - Rädda Barnen. Tio topplistor du inte vill vara utan.

Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om.

Tio topplistor du inte vill vara utan

Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. Allemansrätten på andra språk. Informationen är gratis och ger en kort överblick om vad som gäller när du plockar bär, paddlar eller gör något annat ute i naturen.

Allemansrätten på andra språk

Broschyrer om allemansrätten Broschyrer på sex sidor om allemansrätten. Laddas ned från pdf (ca 300 kB) för utskrift eller kopiering. Foldrar om allemansrätten. Giza 3D - Dassault Systèmes. Norden i pizzakartonger. Vi hat gjort de nordiska länderna i trolldeg och målat i kartfärger.

Norden i pizzakartonger

Sedan srev vi fakta och målade bilder till varje land. Vi har redovisat för trean. Hoppas att också sexorna vill höra. HÄR ÄR SVERIGE. Vi har skogar, sjöar, berg och odlad mark. HÄR ÄR NORGE. HÄR ÄR FINLAND. .HÄR ÄR DANMARK. HÄR ÄR ISLAND. Sverigebreven - DN Fokus. En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling.

Sverigebreven - DN Fokus

Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Auschwitz-Birkenau Virtual Tour - Auschwitz-Birkenau - Wirtualne zwiedzanie. Plume Labs Air Report. Lantmäteriet släpper hela Sverige i Minecraft - Lantmäteriet. Vid årsskiftet slutar Lantmäteriet att ta betalt för en del av sin kartinformation.

Lantmäteriet släpper hela Sverige i Minecraft - Lantmäteriet

Då släpper myndigheten Vägkartan, Terrängkartan, Fjällkartan och en rikstäckande positioneringstjänst med meternoggrannhet. Redan i somras släpptes Översiktskartan och en enkel höjdmodell. - Vi vill att vår kartinformation ska komma till nytta i hela samhället. Därför jobbar vi för att göra den tillgänglig enkelt och gratis för alla. Att vi tjuvstartar med att släppa kartorna även i Minecraft före julafton är ett led i arbetet att även få den yngre generationen att använda och se möjligheterna med geodata från Lantmäteriet, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

Möjlighet att bygga efter svenska kartor Först ut att kunna få använda den kartinformation som släpps vid årsskiftet blir alltså användarna av datorspelet Minecraft. Fakta. Min Geografi för iPhone, iPod touch och iPad från App Store i iTunes. A Free Map Quiz Game. 2020 energy – för en hållbar framtid! Skolan Par Tillsammans med en klasskompis (jag delar upp er i par) kommer du att få spela spelet 2020 energy.

2020 energy – för en hållbar framtid!

Det är ett spel med fokus på hållbar utveckling. Spelet består av tre ”nivåer”: IndividuelltRegionaltGlobalt Varje nivå består av tre olika ”uppdrag”. EnergibesparingEffektiv energiförbrukningFörnybar energi Ni väljer tillsammans ett uppdrag per nivå och arbetar med (Finns det tid över i slutet, får ni givetvis även spela vidare alla uppdrag, men endast ett uppdrag per nivå ska redovisas i rapporten) I spelet (längst upp till vänster på sidan) finns en ordbok. 15 bra digitala verktyg för geografi. Idag har jag och mina elever från åttan i Mälarhöjdens skola en PopUplektion på SETT.

Vi jobbar med geografi och för er som inte har möjlighet att komma förbi så kan ni läsa här om 15 av de appar och hemsidor som vi använder när vi undersöker världen och presenterar vad vi kommit fram till. Jag ger även några exempel på frågor eller användningsområden knutet till arbetsområdet handel. Undersöka WDI – Data Finder I den här appen kan du själv skapa visualiseringar av data.

Så förbereder du dig för spektakulär solförmörkelse. 5+1 Orsaker till Franska revolutionen. Materialbank. Många av våra material kan laddas ner och beställas kostnadsfritt. Vid beställning tillkommer porto. Använd sökrutan eller vänstermenyn för att hitta det material du söker. Aktuellt Rasist? Inte jag. FlippadSO. Stort tack till Läraren Jennie som skapat denna flipp :) Hemma Se flippenSammanfatta flippen med egna ord (skriv ner din sammanfattning och ta med till skolan) Använd begreppen nedan i din sammanfattningSkriv ner en fråga utifrån flippen och ta med tillbaka till skolan (en fråga du vill ha svar på, eller en fråga som du vill ”kolla” om dina kamrater kan svaret på) Sweden Academy. Historiedagboken: Nils Dacke. Judendomen del 1. Hemma: Se flippenSammanfatta flippen med egna ord (skriv ner din sammanfattning och ta med till skolan) Använd begreppen nedan i din sammanfattningSkriv ner en fråga utifrån flippen och ta med tillbaka till skolan (en fråga du vill ha svar på, eller en fråga som du vill ”kolla” om dina kamrater kan svaret på) Begrepp från flippen: stamfader Abraham.

Vasamuseet i klassrummet! Vi avslutade terminen med en riktigt bra lektion tillsammans med Lotta på Vasamusset i vårt klassrum. Nu bor vi långt ifrån Stockholm så vi tackar innerligt Vasamuseet för att de erbjuder lektioner via skype och det erbjudandet passade vi på att ta vara på så här i slutet av terminen. Jag var på besök på museet i våras och tänkte då att det kunde blir bra att utgå från Vasaskeppet när vi ska ta oss an 1600-tals historia. Vid något tillfälle tittade jag runt på museets hemsida och hittade möjligheten att få en lektion via skype. Digitala verktyg ger enorma möjligheter! Neatline. Vågen - ordning ger makt: del 1 av 7 9 november kl 10:45 - Unga Radioteatern.

Flippad Historia - Neolitiska Revolutionen (uppdaterad vers.) Vem äger rätten till våra resurser. I stormens öga. Fängslad! Nobelpriskampen 2006. Finding Sasja. UNHCR - Mot alla odds - Välj språk. Ryska revolutionen. Hemma: 1. Titta på flippen (7:47) 2. Skriv ner dina förklaringar av dessa begrepp (begrepp vi sedan diskuterar på lektionen) Här övar du begreppsförmågan: TsarmonarkiBolsjevikLeninkommunismopponeraradikalkapitalismKarl Marxsocialism Skolan: Tillsammans i basgruppen arbeta med följande frågor (redogör för era tankar i era skrivböcker!)

1. Fribergs lärarblogg. Need Flash. Jämföra världens länder visuellt. Mitt Flippade Klassrum. ”Shit vad bra, det lönar sig fett mycket att satsa på skolan!” Crash course World War One! Olika partier – varför då? iPads in Schools - How to use Comic Life App. Comic Life - Download. En app, en lördagkväll och en ny LPP! Digitala spel om mänskliga rättigheter. Att skapa röda trådar. Idag har jag, på lektionerna, arbetat med att skapa en röd tråd mellan en aktuell händelse, kopplat till förmågor och också utifrån aktuellt arbetsområde och kunskapskrav Jag tänkte guida dig genom dagens lektionsupplägg, just för att jag vill visa att det behöver inte vara så ”tillkrånglat”.

Med små, enkla medel kan man skapa den viktiga röda tråden i sin undervisning, där förmågorna kopplat till kunskapskraven hela tiden är i centrum. Ärbar/Sedeslös - skolbesök - Stockholms stadsarkiv. Lärartips. Många pedagoger har nu börjat planera inför skolstarten, här följer därför ett tips som kan förgylla höstterminen.

Historieskatten är ett klassprojekt som ger lärdomar, mysiga stunder och var uppskattat av såväl lärare, som föräldrar, elever och pensionärer under läsåret 13/14. Sobloggalfa. Även den bästa - om källkritik ~ Kilskrift. Inspiration och kunskap för SO-intresserade.