background preloader

SO

Facebook Twitter

Alla avsnitt - Historierummet i Barnradion. Diktatorn. Faktorer att undersöka när man jämför länder. En stor del av den geografiska kunskapen får eleven genom att jämföra med något redan välkänt.

Faktorer att undersöka när man jämför länder

Det är också därför som vi börjar med att undersöka närområdet för att sedan utvidga området som eleven ska undersöka. Morgan Andersson. 15 enkla exempel på GIS i undervisningen. Geografiska informationssystem, så kallade GIS, är digitala kartor där information ligger i olika lager.

15 enkla exempel på GIS i undervisningen

Gränslöst digitalt lärande. En sak som förbryllade mig när Lgr 11 kom var hur jag skulle kunna undervisa om GIS, när jag inte hade en aning om vad det var.

Gränslöst digitalt lärande

Det kommer ofta upp frågor rörande GIS i olika grupper som är kopplade till SO. Det kan vara nya lärare som får undervisa i geografi trots att de inte har någon utbildning, eller lärare med en äldre utbildning där GIS inte ingått. Jag tänkte göra ett försök att förklara vad GIS är och resonera lite om nyttan och nödvändigheten av att använda det i skolan. Visualiserade kartor. Visual Storytelling i skolan Projektet syftar till att på ett mer systematiskt sätt tillgängliggöra den kraft som visual storytelling och interaktiva statistikvisualiseringar kan skapa för elever och deras lärare.

Visualiserade kartor

If it were my home. Bästa webbsidorna för kartor. 5 coola kartor som krossar Google Maps. Klimatrattan. Genväg till Aha-serien - Nypon Förlag. Tre anledningar till varför vi kodar på SO:n. Den här veckan så fick barn runt om i världen testa att programmera och koda.

Tre anledningar till varför vi kodar på SO:n

För en del är det första gången och för många lärare så är det första gången de låter sina elever koda. Nu är det inte alla som ser poängen med att grundskolans elever ska programmera. Är det inte viktigare att de lär sig läsa, skriva och räkna? Det ena behöver inte utesluta det andra anser jag. När världen förändras så måste vi möta förändringen med kunskap. Rättegångsskolan. Språkinriktad undervisning om Matsmältningen. "Genom undervisningen skall eleven få möjlighet att ställa frågor om människan utifrån egna händelser och upplevelser.

Språkinriktad undervisning om Matsmältningen

Undervisningen skall bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll. " "Eleverna skall använda biologins begrepp, modeller och teorier för att förklara biologiska samband i människokroppen. " "Undervisningen skall innehålla människans kroppsdelar, deras namn och funktion. " (Lgr 11) 5 coola kartor som krossar Google Maps. Geofabrik Tools. Seriealbumet: Sofia Z-4515. Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden.

Seriealbumet: Sofia Z-4515

Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer många frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans som ni kan samtala och fördjupa er kring i klassrummet. Välkommen till Geologisk. Pedagogknappen är ditt stöd när du arbetar med materialet.

Välkommen till Geologisk

Till varje övning finns det en lärarhandledning. Där finner du en genomgång av övningens olika delar, hur du kan använda länkar och tillhörande filmer (se nedan). Övningarnas uppläggVarje övning innehåller flera olika steg och uppgifter. Alla övningar är kopplade till centralt innehål och kunskapskrav för både årskurs 7-9 och gymnasiet. Geologen berättar”Geologen berättar” ger en koppling till verkligheten och erbjuder samtidigt ett geologiskt perspektiv på frågor kopplade till övningen.

Livets Lotteri - Rädda Barnen. Tio topplistor du inte vill vara utan. Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om.

Tio topplistor du inte vill vara utan

Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. Allemansrätten på andra språk. Informationen är gratis och ger en kort överblick om vad som gäller när du plockar bär, paddlar eller gör något annat ute i naturen.

Allemansrätten på andra språk

Broschyrer om allemansrätten Broschyrer på sex sidor om allemansrätten. Laddas ned från pdf (ca 300 kB) för utskrift eller kopiering. Giza 3D - Dassault Systèmes. 3841 tombs and monuments listed. Thanks to 10 years of collected research, Dassault Systèmes was able to reconstruct the Giza Necropolis as accurately as possible. Norden i pizzakartonger. Vi hat gjort de nordiska länderna i trolldeg och målat i kartfärger.

Sedan srev vi fakta och målade bilder till varje land. Vi har redovisat för trean. Hoppas att också sexorna vill höra. HÄR ÄR SVERIGE. Vi har skogar, sjöar, berg och odlad mark. Sverigebreven - DN Fokus. En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling.

Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Stirrar argt på displayen. I ett sista försök riktar han den mot himlen som i en slags tröstlös bön. Och till slut: full fjäder. Auschwitz-Birkenau Virtual Tour - Auschwitz-Birkenau - Wirtualne zwiedzanie. Plume Labs Air Report. Lantmäteriet släpper hela Sverige i Minecraft - Lantmäteriet. Min Geografi för iPhone, iPod touch och iPad från App Store i iTunes. A Free Map Quiz Game. 2020 energy – för en hållbar framtid! Skolan Par Tillsammans med en klasskompis (jag delar upp er i par) kommer du att få spela spelet 2020 energy. Det är ett spel med fokus på hållbar utveckling. Spelet består av tre ”nivåer”: IndividuelltRegionaltGlobalt Varje nivå består av tre olika ”uppdrag”. EnergibesparingEffektiv energiförbrukningFörnybar energi. 15 bra digitala verktyg för geografi.

Idag har jag och mina elever från åttan i Mälarhöjdens skola en PopUplektion på SETT. Vi jobbar med geografi och för er som inte har möjlighet att komma förbi så kan ni läsa här om 15 av de appar och hemsidor som vi använder när vi undersöker världen och presenterar vad vi kommit fram till. Jag ger även några exempel på frågor eller användningsområden knutet till arbetsområdet handel. Undersöka WDI – Data Finder I den här appen kan du själv skapa visualiseringar av data. Så förbereder du dig för spektakulär solförmörkelse. 5+1 Orsaker till Franska revolutionen. Materialbank. Många av våra material kan laddas ner och beställas kostnadsfritt. FlippadSO. Stort tack till Läraren Jennie som skapat denna flipp :) Hemma.

Sweden Academy. Historiedagboken: Nils Dacke. Judendomen del 1. Hemma: Se flippenSammanfatta flippen med egna ord (skriv ner din sammanfattning och ta med till skolan) Använd begreppen nedan i din sammanfattningSkriv ner en fråga utifrån flippen och ta med tillbaka till skolan (en fråga du vill ha svar på, eller en fråga som du vill ”kolla” om dina kamrater kan svaret på) Begrepp från flippen: Vasamuseet i klassrummet! Vi avslutade terminen med en riktigt bra lektion tillsammans med Lotta på Vasamusset i vårt klassrum. Neatline. Vågen - ordning ger makt: del 1 av 7 9 november kl 10:45 - Unga Radioteatern. Flippad Historia - Neolitiska Revolutionen (uppdaterad vers.) Vem äger rätten till våra resurser. I stormens öga. Fängslad! Nobelpriskampen 2006. Finding Sasja. UNHCR - Mot alla odds - Välj språk.

Ryska revolutionen. Hemma: 1. Titta på flippen (7:47) 2. Skriv ner dina förklaringar av dessa begrepp (begrepp vi sedan diskuterar på lektionen) Här övar du begreppsförmågan: Fribergs lärarblogg. Need Flash. Jämföra världens länder visuellt. Mitt Flippade Klassrum. Crash course World War One! Hemma: Olika partier – varför då? I Sverige finns det åtta partier som är representerade i riksdagen. Det finns även partier som har många anhängare men som inte sitter i riksdagen, FI är ju ett exempel, Piratpartiet ett annat. iPads in Schools - How to use Comic Life App.

Comic Life - Download. En app, en lördagkväll och en ny LPP! I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life. Digitala spel om mänskliga rättigheter. Att skapa röda trådar. Ärbar/Sedeslös - skolbesök - Stockholms stadsarkiv. Lärartips. Sobloggalfa. Även den bästa - om källkritik ~ Kilskrift. Inspiration och kunskap för SO-intresserade.