background preloader

□□ FN-Dagen - Barnkonventionen

Facebook Twitter

Gåspennans låtar baserat på artiklar ur barnkonventionen

Malarbok_radda_barnen_barnkonventionen. ALLA BARNENS RÄTT. Om vår värld vore en by. KP affisch på 10 artiklar från barnkonventionen. 20 olika artiklar från FN barnkonvention passade till förskolan. En kompisbok baserat på barnkonventionen av Linda Palm - Gullis lästips. Diskussionsfragor. Lararpraktikan Host. Med all rätt: Ellen - UR Skola. Livets Lotteri - Rädda Barnen. Boken Alm 22.

I boken får du möta fåglarna i Alm nr 22, koltrasten, sparvfamiljen, gnälliga skatan och glänsande staren. Plötsligt en dag kraschlandar en fågel under almen. Han blir liggande där smutsig och med en bruten vinge. Han vet inte var han har hamnat. Han känner inte igen sig. Utmattad och trött händer något som gör skillnad i hans liv. Han blir sedd och omhändertagen av fåglarna på olika sätt fast han kvittrar på ett annat språk. Med boken följer en cd-skiva med sånger skrivna av Agneta Almqvist som är insjungen av barn till barn. Sångerna är lätta att sjunga med i. Sångerna finns även i singback- version, vilket gör det lätt för läraren att leda sången i klasrummet eller i förskolan. Längst bak i boken finns sångtexterna, de går också att ladda ner från hemsidan, då också med ackord. Boken riktar sig till barn i åldrarna 4-12år. Jag vill att denna bok ska göra skillnad. Att barn som själva har ett hem kan försöka sätta sig in i hur det kan vara, och kännas, att ensam komma till ett land. I FN:s Barnkonvention finns det 42 artiklar om barns rättigheter. Den här boken handlar om artikel 22. Om du har tvingats fly från ditt hemland har du samma rättigheter som alla andra barn i det nya landet. Om du har flytt ensam ska du få speciellt stöd och hjälp. Om det är möjligt ska du återförenas med din familj. – gullis

Gör barnkonventionen till lag - UNICEF Sverige. Barnkonventionens status i Sverige FN:s konvention om barnets rättigheter, även kallad barnkonventionen, är ett rättsligt bindande dokument som innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn.

Gör barnkonventionen till lag - UNICEF Sverige

Barnkonventionen antogs den 20 november 1989 av FN:s generalförsamling. Idag har 196 stater ratificerat (förpliktat sig att följa) barnkonventionen. USA är därmed det enda landet som inte har ratificerat barnkonvention. Den svenska regeringen ratificerade konventionen 1990 utan några reservationer (1). UNICEF Sverige anser att den metoden inte är tillräcklig för att garantera barn deras rättigheter. Efter många år av påverkansarbete beslutade regeringen om en särskild utredning med uppdraget att bland annat lämna förslag på en lag om inkorporering av barnkonventionen (länk till tilläggsdirektiv 2015:16).

Barnkonventionens status i andra länder Konsekvenser och effekter av en ratificering varierar från land till land beroende på landets rättssystem. Norge som modell Lyssna mer på barnen. Barnkonventionen lättläst barnombudsmannen. Barnkonventionen - UNICEF Sverige. Tio-lektioner-om-barnets-rattigheter_unicef. Färglägga flaggor. 1428505849jvsn rod 2009. Beställ skolmaterial - UNICEF Sverige. Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss.

Beställ skolmaterial - UNICEF Sverige

Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Flykten slutar här Ett studiematerial för gymnasieelever om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. Barnkonventionen. Barn har egna mänskliga rättigheter. 1989 antog FN Konventionen om barnets rättigheter, Barnkonventionen.

Barnkonventionen

Idag har alla världens länder utom två ratificerat, dvs lovat att följa, konventionen vilket gör den till en av FN-systemets mest spridna konventioner. Sverige ratificerade konventionen redan 1990 och idag är bland annat skollagen, föräldrabalken och socialtjänstlagen anpassade efter rättigheterna i Barnkonventionen. Sedan 2011 är också Barnkonventionen inskriven i läroplanen. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga. Artiklarna ska alltid läsas tillsammans. Fyra av artiklarna utgör konventionens grundprinciper. Grundprinciperna är artiklarna 2. Grundprinciperna är mycket talande för hur konventionen ser på barn som rättighetsbärare, med eget värde och egna åsikter. Som lärare finns det flera sätt att jobba med konventionen i det dagliga arbetet. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är en god gärning lyssna till barn och sätta deras bästa främst.

Songtext von Olle Adolphson - Det gåtfulla folket Lyrics. Musikbloggen. Blogg1A-233.jpg (JPEG Image, 3264 × 2448 pixels) - Scaled (31%) Duva. SLI.SE - FN & UNICEF - En översiktsfilm om FN och barnkonventionen. Utbildningsradion, 2013, Från 6 år, 14 min.

SLI.SE - FN & UNICEF - En översiktsfilm om FN och barnkonventionen

U102763-01 Del 1 av 16. Ami, Bruno, Coco och Dani får en chans att rädda teatern från nedläggning. På sjukhuset opereras ett trasigt ord som lämnats in akut, och i Bokstavsbutiken får butiksbiträdet Dick en chans att övertyga en kund som tvivlar på nyttan med bokstäver. Swedish Film, 2011, Från 7 år, 76 min. V3817 Jonathan är 11 år och tillsammans med sin lillasyster Sophie tillbringar han sommarlovet med sin farfar som bor i utkanten av en skog full av märkliga djur.

Barn har alla rätt i världen! SLI.SE - Om hela världen var en by. Om hela världen var en by. Europas flaggor. FN flaggan. Printable World Flags. To make watching the Olympics on TV at home more festive and exciting, for a world travel themed party or to celebrate any international occasion, we’ve put together these 100 countries printable world flags in one file, in perfect sizes to make party bunting with.

Printable World Flags

Download Each page has 10 flags with the name of the country on the side tab. Fold over this tab to use the flags as bunting. Children can try recognising and guessing the flags and then learn the country names of each flag written on the back flap. You can also use them as educational playing cards. Note: We’ve learned the correct way of hanging the American flag vertically – with the stars in the left top corner. We’ll be adding more flags and flag activities and coloring versions, so please check back soon! Skolmaterial FN-dagen 2014 i skolan Svenska FN-förbundet.pdf. SLI.SE - Evas Superkoll del 16 - Barnkonventionen. På väg till skolan (Bio) De bor på fyra avskilda hörn av vår planet men delar en oerhört törst efter kunskap.

På väg till skolan (Bio)

De vet att utbildning och kunskap är avgörande för deras framtid, och kanske till och med deras överlevnad. Från de farliga savannerna i Kenya till de slingriga stigarna i Marockos atlasberg, från den tryckande hettan i södra Indien till de vidsträckta och svindlande platåerna i Patagonien delar dessa barn ett mål och en dröm. Jackson, Zahira, Samuel and Carlito är hjältarna i På väg till skolan, en film som visar vad de fyra eleverna dagligen måste konfronteras med och besegra – enorma avstånd över förrädiska landskap, ormar, elefanter, banditer – för att ta sig till sitt klassrum.

Genom att ta steget ut i den verkliga världen lämnar de också barndomen bakom sig, och deras liv kommer aldrig att bli desamma igen. Pascal Plisson är känd för sina dokumentärfilmer om vår jords mest utmanande områden. ”Ärlig och känslosam” – The Hollywood Reporter. Lyssna på En plats är tom - FN-dagen.