background preloader

Juutalaisuus

Facebook Twitter

Eruv ja juutalainen sapatti - AntroBlogi. Sapattisääntöjen tiukka tulkinta rajoittaa monien orto­dok­si­juu­ta­lais­ten elämää.

Eruv ja juutalainen sapatti - AntroBlogi

Erityisesti juu­ta­lais­nai­set, jotka usein huo­leh­ti­vat kodin asioista ja lasten kas­va­tuk­ses­ta, saattavat kokea rajoi­tuk­set vaikeiksi noudattaa. Eruvia voikin pitää myön­ny­tyk­se­nä, jonka avulla sapatin vietto sujuu muka­vam­min. Israelissa on runsaasti eruveja. Tapa on käytössä myös monissa suur­kau­pun­geis­sa, joissa asuu paljon orto­dok­si­juu­ta­lai­sia, eri­tyi­ses­ti Yhdysvalloissa. Suomessa tapa ei tie­tääk­se­ni ole vielä ollut käytössä. Tiedossa on, että eruveja on ollut jo pitkään, ainakin 1800 vuoden ajan. Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemitistisiä näkemyksiä” - Kotimaa. Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemiti Ensin sänkitukkainen 19-vuotias mies uhkasi polttaa Turun juutalaisen seurakunnan synagogan.

Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemitistisiä näkemyksiä” - Kotimaa

Mies oli jo aiemmin tuomittu vähemmistöön kohdistuneista rikoksista. Lopulta hänet tuomittiin vuoden ehdottomaan vankeuteen yli sadan hautakiven kaatamisesta juutalaisella hautausmaalla. Vuosi oli 1993, ja silloin Suomessa nousi huoli antisemitismin lisääntymisestä. Tästä oli useita muitakin merkkejä, hautakivien kaatamisen ohella esimerkiksi Turun synagogan ilkivaltatapaukset.

Synagogaiskun uhka vaarantaa myös naapuruston Helsingin Kampissa: juutalainen seurakunta on saamassa valtiolta pysyvää rahaa turvallisuuden takaamiseen - Kaupunki. Synagogaiskun uhka vaarantaa myös naapuruston Helsingin Kampissa: juutalainen seurakunta on saamassa valtiolta Helsingin juutalaisen seurakunnan sijainti kaupungin ydinkeskustassa lisää väkivallan uhkaa myös sen naapurustossa.

Synagogaiskun uhka vaarantaa myös naapuruston Helsingin Kampissa: juutalainen seurakunta on saamassa valtiolta pysyvää rahaa turvallisuuden takaamiseen - Kaupunki

Uhkatilanteiden mahdollisuuden on eduskunnassa nyt katsottu lisääntyneen merkittävästi. Siksi juutalaisen seurakunnan turvallisuuden rahoittamisen tulisi valtiovarainvaliokunnan mukaan olla pysyvästi osa valtion budjettia. Mainos (Teksti jatkuu alla) ”Uhat eivät ole pienentyneet, vaan monissa maissa lisääntynyt juutalaisvastaisuus vaikuttaa myös suomalaiseen juutalaisyhteisöön”, valiokunta toteaa mietinnössään. Juutalainen synagoga ja seurakunnan tilat sijaitsevat Helsingin Kampissa. Naapuruston turvallisuuden takaaminen on tärkeä peruste, jonka takia valiokunta pitää välttämättömänä, että turvallisuuden vaatima rahoitus liitetään osaksi varsinaista talousarviota.

Miksi juutalais­vastaisuus nostaa päätään ympäri Eurooppaa? ”Tällaista määrää vihaa ei ole kohdattu toisen maailmansodan jälkeen”, sanoo tutkija - Ulkomaat. Miksi juutalais­vastaisuus nostaa päätään ympäri Eurooppaa?

Miksi juutalais­vastaisuus nostaa päätään ympäri Eurooppaa? ”Tällaista määrää vihaa ei ole kohdattu toisen maailmansodan jälkeen”, sanoo tutkija - Ulkomaat

”Tällaista määrää vihaa ei ole kohdattu toisen maa Ympäri Eurooppaa on alkuvuodesta raportoitu antisemitismin eli juutalaisvastaisuuden lisääntymisestä. Why I use a Jewish ritual bath after my period. Clothing & Appearance Archives. Hyvä sivusto: Jewish Virtual Library. What is Jewish Music? Edu.fi - Juutalaisuus.

Tästä löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia juutalaisuudesta.

Edu.fi - Juutalaisuus

Opetushallitus on laatinut Uskontonetin yhdessä eri uskontojen edustajien kanssa. Osiossa on kuvattu uskonnon opin keskeisiä kohtia sellaisina kuin uskonto itse ne näkee ja kuvaa. Käytännön tilanteissa uskonnon edustajat voivat toimia hyvinkin paljon opista poikkeavalla tavalla. 1. Talmud ”Uni, jota ei tulkita, on kuin lukematta jäänyt kirje” – tällainen on juutalaisten Talmud, ja nyt sitä voi lukea myös suomeksi. Koko Talmud on noin 6 000-sivuinen teoskokoelma, jonka kirjoittamisprosessi kesti noin tuhat vuotta.

Talmud ”Uni, jota ei tulkita, on kuin lukematta jäänyt kirje” – tällainen on juutalaisten Talmud, ja nyt sitä voi lukea myös suomeksi

Kuva 1900-luvun alun Puolasta. Kuva: Interfoto / Lehtikuva Juutalaisten pyhään tekstikokoelmaan Talmudiin sisältyvä Unikirja vaikutti Sigmund Freudiin, kertoo Talmudia suomentanut Riikka Tuori. 12.11.2018 14:15 Juhani Huttunen Interfoto / Lehtikuva ja Hannu Juusola. Ilkka Malmbergin reportaasi vuodelta 2000: Jerusalemissa on aina riidelty, paneteltu ja nujakoitu – varsinkin kristityt keskenään - Kulttuuri. Ilkka Malmbergin reportaasi vuodelta 2000: Jerusalemissa on aina riidelty, paneteltu ja nujakoitu – varsinkin Pitihän se arvata, että Kristuksen haudalla tulee riitaa.

Ilkka Malmbergin reportaasi vuodelta 2000: Jerusalemissa on aina riidelty, paneteltu ja nujakoitu – varsinkin kristityt keskenään - Kulttuuri

Roomalaiskatolilaiset olivat menneet lakaisemaan haudalle rakennetun kirkon pihaa uhmakkaasti väärältä puolelta. Sen puolen roskat olivat vuosisatoja kuuluneet kreikkalaiskatolilaisille. Ei niihin muut saaneet koskea. Kohta seisoivat kahden kristikunnan papit ja munkit vastakkain. Videoitu hyökkäys kuohuttaa Saksassa – perinteisiin juutalaisiin päähineisiin pukeutuneiden miesten kimppuun käytiin kadulla Berliinissä - Ulkomaat. Videoitu hyökkäys kuohuttaa Saksassa – perinteisiin juutalaisiin päähineisiin pukeutuneiden miesten kimppuun k Saksaa kuohuttaa tiistaina tapahtunut välikohtaus, jossa kaksi juutalaista perinteistä kipa-päähinettä käyttänyttä miestä joutui hyökkäyksen kohteeksi kadulla Berliinissä, uutistoimistot kertovat.

Videoitu hyökkäys kuohuttaa Saksassa – perinteisiin juutalaisiin päähineisiin pukeutuneiden miesten kimppuun käytiin kadulla Berliinissä - Ulkomaat

Reutersin mukaan hyökkäyksen kohteena olivat 21- ja 24-vuotiaat miehet. Toinen sai lieviä vammoja. Tapahtuma on nostanut Saksassa pintaan huolia, joiden mukaan antisemitismi saattaa olla voimistumassa. Kouluissa on tullut esiin runsaasti juutalaisten kiusaamistapauksia. Poliisi tutkii asiaa. Natsien vainoista selvinnyt pariisilais­vanhus tapettiin perjantaina ilmeisesti uskontonsa takia – juutalais­järjestö yritti kieltää populistien osallistumisen muistomarsille - Ulkomaat. Natsien vainoista selvinnyt pariisilais­vanhus tapettiin perjantaina ilmeisesti uskontonsa takia – juutalais­j Ranskaa repii riita siitä, kenellä on oikeus kunnioittaa murhatun juutalaisnaisen muistoa.

Natsien vainoista selvinnyt pariisilais­vanhus tapettiin perjantaina ilmeisesti uskontonsa takia – juutalais­järjestö yritti kieltää populistien osallistumisen muistomarsille - Ulkomaat

Käytännössä kaikki Ranskan eturivin poliitikot osallistuvat Pariisissa ja muissa kaupungeissa keskiviikkoiltana järjestettäville muistomarsseille. Marssit kunnioittavat Mireille 85, joka löytyi kuolleena asunnostaan Pariisissa viime perjantaina. Parkinsonin taudin heikentämän naisen ruumiissa oli 11 puukotushaavaa. Surman jälkeen asunto oli sytytetty tuleen, ja hänen ruumiinsa paloi pahoin. Poliisi epäilee surman motiiviksi Knollin juutalaisuutta. Hyökkäykset juutalaisia vastaan yleistyvät Ranskassa – uusin uhri kipaa käyttänyt koulupoika. Presidentti Emmanuel Macron kuvasi kahdeksanvuotiaan pojan pahoinpitelyä kuvottavaksi.

Hyökkäykset juutalaisia vastaan yleistyvät Ranskassa – uusin uhri kipaa käyttänyt koulupoika

Kahdeksanvuotias koulupoika on joutunut juutalaisvastaisen hyökkäyksen kohteeksi Pariisissa. Kaksi teini-ikäistä pahoinpiteli pojan kaupungin pohjoisosassa sijaitsevassa Sarcellesin kaupunginosassa tiistaina. Viranomaisten mukaan hyökkäyksen syynä oli ilmeisesti pojan uskonto. Turun juutalaisen seurakunnan sivut. Sapatti hiljentää Jerusalemin kuin juhannus Helsingin – Mutta jos erehtyy ajamaan autoa väärällä kadulla, voi saada kiven tuulilasiin. Jerusalemissa ei voi perjantai-iltapäivisin hoitaa viikon ruokaostoksia tai luottaa bussien aikatauluihin. Ja se on äärettömän helppo unohtaa. Jerusalem 15.1.2018 klo 14:00päivitetty 15.1.2018 klo 14:14 – Sapatti on alkanut! Pois täältä! Jotain tämän suuntaista joukko partasuisia, tummiin pukeutuneita miehiä huuteli, kun istuin Jerusalemin syysillassa baarin terassilla.

Nautiskelimme valokuvaajan kanssa lasin viiniä ja suunnittelimme tulevia juttuhankkeita. Oli perjantai-ilta, joten kaupungin juutalaisenemmistöinen länsiosa oli juuri hiljentynyt viikoittaiseen sapatin viettoon. Sapatti on juutalaisille pyhin päivä. Sapattina ei surffailla sosiaalisessa mediassa. Uskonnollisemmat juutalaiset noudattavat sapattia niin tiukasti, että he eivät käytä silloin sähkölaitteita tai sytytä valoja. Vanhoillisten ultraortodoksien naapurustoihin ei saa ajaa autolla sapattina. Helsingin juutalainen seurakunta Chabad Lubavitch serving the Jewish Community -Juutalainen Seurakunta- of Helsinki, Finland. Traditional Jewish wedding. Juutalainen elämä - HYVÄ SIVUSTO. Brit mila – Ympärileikkaus Brit mila (בְרִית מִילָה) on uskonnollinen rituaali, jossa juutalaiset pojat otetaan Jumalan ja Israelin lasten yhteyteen ympärileikkauksessa, jonka suorittaa mohel perheen ja ystävien läsnä ollessa. Seremoniaa seuraa juhla-ateria (seudat mitzva).

Ympärileikkaukselle löytyy peruste Toorasta. Jo Abraham ympärileikattiin. Leviticuksessa on myös seuraava käsky: Kahdeksantena päivän lapsi ympärileikattakoon. (3.Moos.12:3)» Helsingin juutalainen seurakunta elää jatkuvassa uusnatsien häiriköinnin pelossa – päiväkoti ja koulu toimivat turvaovien takana, jäsenmaksuista yli puolet menee turvatoimiin - Kaupunki. Helsingin juutalainen seurakunta elää jatkuvassa uusnatsien häiriköinnin pelossa – päiväkoti ja koulu toimivat Helsingin juutalainen seurakunta on huolissaan turvallisuudestaan. Seurakunta käyttää vuosittain yli 200 000 euroa turvallisuusjärjestelyihinsä, ja parhaillaan on käynnissä rahankeräys varojen kartuttamiseksi. What the frock? This Jewish fashion line bucks tradition. Hyödyllistä tietoa juutalaisuudesta Suomessa Fenno Judaica.

Suomen juutalaiset noudattivat pitkälti samaa perinteistä elämän muotoa kuin Itä-Euroopan juutalaiskaupungeissa shtetleissä. Päivittäinen elämä pyöri kodin, synagogan ja työpaikan ympärillä. Miehille olivat tärkeitä synagogassa tai pienemmissä rukoushuoneissa pidetyt päivittäiset rukoushetket. Naisten keskeinen tehtävä oli kodin ylläpitäminen ja sapatin valmistaminen. Naisten uskonnollisuuteen liittyi myös tärkeänä osana joka kuukautinen mikvessä, rituaalikylvyssä käyminen. 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alkupuolella uskonnolliset juutalaiset pukeutuivat perinteisiin itäeurooppalaisiin asuihin, ts. pitkiin mustiin takkeihin, joita jiddishiksi kutsuttiin kapoteiksi, ja hattuihin. Maailmansotien välisenä aikana näistä perinteisistä puvunparsista on enää vähän merkkejä. Lukijat kysyvät, juutalainen vastaa. Väitetään, että juutalainen rotu on muita rotuja älykkäämpi.

Kuinka monissa tutkimuksissa tämä on todettu? Mistä uskotte sen johtuvan? Nainen, 29 “En ole törmännyt tutkimukseen, joka todentaisi asiaa suuntaan tai toiseen. The Top Ten Beautiful Synagogues from Around the World. Fingerpori - 9.3.2017 - Sarjakuvat - HS.fi. Western Wall - Kotel: webcam Jerusalem. Suunnitelma A Dokumentti juutalaisten paluumuutosta. Helsinkiläisnainen selvisi kolmesta keskitysleiristä: ”Seisoin jo kaasukammiossa” Sanctity of Torah Scrolls. Just as we are commanded to show respect for God's name, so also must we revere His teachings. We are commanded, "Stand up before the wise elder and give respect to the aged. You shall thus fear your God" (Leviticus 19:32). Just as we respect our elders who study sacred books, we must honor the books themselves.

One should therefore keep his sacred books and other religious articles on nice shelves or cabinets apart from his secular books. One should also be careful not to store sacred books near food where they may be stained or attacked by mice and vermin. If a book falls to the ground, we kiss it as a sign of love and respect. When picking up a sacred book which has fallen to the ground, it is customary to kiss it as a sign of love and respect for God's teachings. It is forbidden to destroy or desecrate any sacred or religious book, whether it is written in Hebrew or any other language. Sacred books and religious articles should always be handled with respect. Ympärileikkaus Brit Milah Ceremony with the Mohel Ishay Choter.