background preloader

Elbilar

Facebook Twitter

Bensinbil är 400 gånger värre än elbil - Dagens PS. Former Top Gear host's decison to sell Mirai fuel cell car points to problem with hydrogen. Volkswagen tror inte på vätgas: ”Fysiken bakom är oförnuftig” Framtidsteknik enligt Toyota och Hyundai – ofördelaktigt enligt andra.

Volkswagen tror inte på vätgas: ”Fysiken bakom är oförnuftig”

Vätgas vara eller icke vara i personbilar delar branschen. När Toyota tidigare i år lanserade sin nya generation av vätgasbilen Mirai menade tillverkaren att det var ett första riktigt kliv på vägen mot att göra tekniken mer allmängiltig. Detta som ett viktigt ben för framtidens vätgassamhälle, där Toyota storsatsar och bland annat nu bygger en egen protoypstad. Thiebalt Paquet, chef för tillverkarens nya vätgasenhet i Europa, sade till Ny Teknik i vintras att teknikens flexibilitet är en stor fördel, och även om det fortfarande behövs finslipning – så börjar den bli konkurrenskraftig. – Vårt långsiktiga mål är att göra bränslecellsbilar lika konkurrenskraftiga som våra elhybrider.

VW och Stellantis avvisar bränsleceller i personbilar Men alla är inte lika övertygade om vätgas och bränsleceller som en del av framtiden för bilar. . – Vi kommer inte att se vätgas användas i bilar, inte ens inom tio år. Forskarna: Därför väljer folk Tesla när de köper elbil. Tesla är utan tvekan världsledande på elbilar.

Forskarna: Därför väljer folk Tesla när de köper elbil

Företagets bilar är eftertraktade och lockar en stor följarskara. Forskningsföretaget Escalent har tittat närmre på vad det är som ligger bakom Teslas framgång. Resultatet kanske överraskar. Det utmanar kanske de flestas uppfattning om vad det är som bidragit till Teslas framgång och position som ledande i omställningen till elbilar. – Medan uppfattningen bland branschexperter föreslår att Tesla slår traditionella biltillverkare på grund av en extraordinär tillgivenhet för varumärket eller dess polariserande ledare, så berättade konsumenterna själva att de attraheras av företagets produkter, säger Mike Dovorany, chefsanalytiker på Escalent. – Faktum är att det bland de svarande som tänkt köpa eller redan köpt en elbil, Tesla eller någon annan, så anser man att Elon Musk snarare kan vara en nackdel om man överväger bilmärket, tilläger Mike.

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden. ”Vi är mitt uppe i ett vägval för oss beslutsfattare och bilindustrin.

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Om man tror på en snabb omställning är det viktigt att visa att elbilar har drastiskt mindre fotavtryck än de fossilt drivna. Och det gör den här studien på ett förtjänstfullt sätt”, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) till Dagens industri. I studien har T&E räknat på vilken mängd råmaterial som går åt under fordonens livslängd, alltså den del som inte går att återvinna i någon form. När det gäller elbilar är det främst de mineraler som används i bilens litiumjonbatterier som i dagsläget inte återvinns fullt ut. Enligt studien har cirka 30 kilo material gått till spillo när elbilen väl skrotas. ”Vår analys visar att råvarubehovet hos elbilsbatterierna bleknar jämfört med bränslet som förbränns av bilar med fossila bränslen, som till skillnad från batterier inte kan återvinnas”, säger Lucien Mathieu, transportanalytiker på T&E, i samband med att rapporten offentliggjordes. Volvo Cars besked: Ska bli helt elektriska till 2030. Nya bonus-malus 2021 klar: 70 000kr för elbilar.

Hävdar att nya elmotorn har 97 procents verkningsgrad. Deras nya elmotor levererar över 400 KW och ett vridmoment på 1 270 Nm.

Hävdar att nya elmotorn har 97 procents verkningsgrad

Enligt Borg Warner ligger verkningsgraden på upp till 97 procent. HVH320 är skapad för fordonsbranschen – och ska kunna fungera i allt från personbilar till tunga kommersiella fordon. Elmotorn kommer med en växelriktare som gör den direkt kompatibel med de 800 volts batterisystem som bland annat bidrar till att korta elbilarnas laddtider. Motorn från Michigan levererar över 400 kW, med ett vridmoment på 1 270 Nm – och enligt tillverkarens pressmeddelande har den vid sitt optimum en verkningsgrad på 97 procent. Totalt kommer man att släppa fyra versioner av HVH320 som ska börja att produceras år 2024 – och Borg Warner säger sig redan ha säkrat upp en av de stora europeiska fordonstillverkarna som köpare. Förkortningen HVH står för "High Voltage Hairpin", och motorn har bland annat en patenterad statorlindning. Artikeln har uppdaterats. Målet: All gatuparkering i Stockholm ska ha laddplats. QuantumScape: Only We Have A Viable Solid-State Lithium Metal Battery.

Nytt test visar: Så länge kan elbilen stå på ”tomgång” på vintern. Youtube. Laddande elbilar kan hjälpa svajigt elnät: ”En del av lösningen” Plötsligt dör vinden, eller så dyker något annat oväntat upp.

Laddande elbilar kan hjälpa svajigt elnät: ”En del av lösningen”

Då måste elanvändare kopplas bort, eller ibland på, ofta sekundsnabbt. Det är Svenska Kraftnät som har till huvuduppgift att hålla balansen. Lika mycket el in som ut, varje sekund, året runt, är superviktigt för att inte en kollaps med stora strömavbrott ska ske. För det betalar myndigheten runt 1,5 miljarder kronor i år till olika företag som erbjuder att snabbt kunna skjuta till och/eller dra ifrån el i det svenska systemet. The Eternal Promise of Solid-State Batteries. Automakers would love to have viable solid-state batteries, and while some are reportedly further along than others, battery packs for cars are far from ready.Volkswagen, Toyota, General Motors, Hyundai, and Ford all have significant investments in solid-state battery technology companies.Solid-state batteries may find their way into cars by the latter part of the 2020s, but it may initially be as a showcase for the technology—and at a significantly higher price than lithium-ion.

The Eternal Promise of Solid-State Batteries

The solid-state battery company QuantumScape debuted its stock last Nov. 27, and it promptly soared into the stratosphere—up 256% in less than a month. Elbilen kan hjälpa svajigt elnät. Plötsligt dör vinden, eller så dyker något annat oväntat upp.

Elbilen kan hjälpa svajigt elnät

Då måste elanvändare kopplas bort, eller ibland på, ofta sekundsnabbt. Det är Svenska Kraftnät som har till huvuduppgift att hålla balansen. Lika mycket el in som ut, varje sekund, året runt, är superviktigt för att inte en kollaps med stora strömavbrott ska ske. För det betalar myndigheten runt 1,5 miljarder kronor i år till olika företag som erbjuder att snabbt kunna skjuta till och/eller dra ifrån el i det svenska systemet. Enligt en ny prognos väntas den summan stiga till 3-3,5 miljarder kronor de närmaste åren för att möta ett allt väderkänsligare elsystem.

Nya vintertestet – så mycket räckvidd tappar elbilarna. Räckvidd är en av elbilens viktigaste parametrar.

Nya vintertestet – så mycket räckvidd tappar elbilarna

Men hur påverkas den av väder och vind? I vårt västra grannland har Norsk Elbilsförening testat hur fem modeller presterar på vintern. En sak på pappret – en helt annan i verkligheten. Att titta på en modellspecifikation med de officiella siffrorna för förbrukning och utsläpp är spännande lösning. För bara ett par år sedan, med den gamla körcykeln för certifiering, var diskrepansen mellan officiell- och verklig förbrukning enorm. Tesla klarade långresa nästan helt på autopilot. Solid-state batteries are the new arms race: Car giants race to be first. The announcements are coming in thick and fast as a number of companies race to be first with a solid-state battery.

Solid-state batteries are the new arms race: Car giants race to be first

Toyota plans revolutionary solid state battery for 2021. Japan kan förbjuda nya bensinbilar till 2035. Volvo Cars vd: Förbjud bensinbilar. Bonus-malus till nya elbilar 2020 räddad – regeringen ger nya pengar - Allt om Elbil. Hur påverkar däckstorleken räckvidden på elbilen? Engineering Explained förklarar - Allt om Elbil. Stopp för bensinbilar i Storbritannien efter 2030.

Nytt däck från Michelin förbättrar räckvidden hos elbilar med upp till sju procent - Allt om Elbil. 11 tips till att köra elbil och maximera räckvidden på vintern - Allt om Elbil. På vintern sjunker effektiviteten i bilarna vi kör.

11 tips till att köra elbil och maximera räckvidden på vintern - Allt om Elbil

Det är oavsett som du kör elbil eller en bil med förbränningsmotor. Orsaken är till stor del kylan men också när bilen får pölsa genom snö och modd ökar motståndet och därmed förbrukningen. Här samlar vi våra bästa tips för att maximera räckvidden i kyla, snö och vinterrusket. Som alltid, är det också bra att köra extra försiktigt på hala vägar och mörka vinterdagar.

Det maximerar räckvidden och ökar också din och andras säkerhet. Ny standard för trådlös laddning: En ”game changer” En standard som ska påskynda införandet av trådlös laddning av elbilar. Nu har SAE International släppt J2954 som lägger grunden för att vi ska slippa sladdar. En av de viktigaste parametrarna när det kommer till elbilism är laddning. Hur och var ett fordon kan laddas är en grundförutsättning för att elektroner ska kunna ersätta flytande bränsle. Hittills har lösningen för det mesta varit sladdbunden, men sedan 2007 har organisationen SAE International arbetat med att ta fram en standard för trådlös överföring. – Att ladda din elbil ska vara lika enkelt som att parkera och gå därifrån, säger Jesse Schneider, ansvarig för att ha tagit fram standarden, i ett uttalande. KTH: Billigare att äga elbil än bensinbil – få bilköpare räknar på totalkostnaderna - Allt om Elbil.

En ny avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan har räknat på kostnaderna kring bilägandet. Man har jämfört kostnaden med att köpa och äga en elbil jämfört med motsvarande bensin- eller dieselbil. Inköpspriset på en elbil är idag generellt högre jämfört med bilar med förbränningsmotor. Däremot är det erkänt att elbilen innebär en lägre driftkostnad. Det är därför mer intressant att flytta fokus bortom inköpspriset. Forskare: Elbil kan vara billigare val än bensinbil. Solid Power Is Delivering Its 1st Generation All-Solid-State Battery. We have already told you how Solid Power believes it has the answer for solid-state cells with its sulfide technology. Plan To Buy An Electric Car? So, How Much Does It Cost To Charge A Tesla Model 3 Vs A Gas Car? You will save money on “fuel” costs with an electric car. Återvunna mobilbatterier ska rädda elbilsbranschen.

Opinion Gängkriminaliteten, den osynliga frihetshögern och Annie Lööfs comeback är tre ämnen som avhandlas på dagens ledarsidor Politikerna får inte hänfalla åt symbolladdade slag i luften i kampen mot gängbrottsligheten. Det skriver Sydsvenskans ledarsida med anledning av domen efter dubbelmordet i Köpenhamn och situationen i Göteborgsförorten Angered. ”Gängen och de kriminella nätverken bekämpas bäst genom samordnade insatser från polis, socialtjänst, försäkringskassa, skatteverk och skola”, resonerar man. ”El enda sättet att få ner utsläppen på vägarna” Republikanernas konvent har dragit i gång i Charlotte i North Carolina. Efter att Donald Trump i går kväll formellt valdes till partiets presidentkandidat har flera namnkunniga republikaner talat.

Donald Trumps son Donald Trump Jr. hävdade att den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden har kallat hans pappa för en rasist och anklagat honom för att lida av xenofobi. Även den före detta FN-ambassadören Nikki Haley tog upp frågan om rasism under sitt tal. Så mycket pengar sparar samhället på skiftet till elbilar. Vilket ekonomiskt värde skulle ett storskaligt skifte till elbilar kunna ha för samhället? En studie från Northwestern University anser sig ha svaret på frågan – konkret i dollar.

Forskarna har bland annat satt konkreta priser på mer abstrakta saker som värdet av att undvika påverkan på klimatet samt negativa hälsoeffekter. Deras slutsats är att USA skulle spara in 17 miljarder dollar – motsvarande 146 miljarder kronor – per år om landet bytte ut 25 procent av sina bilar med förbränningsmotorer mot elbilar. Om man höjde andelen till 75 procent så skulle summan landa på 605 miljarder kronor per år. 250 miljoner ton koldioxid "Fordonselektrifiering i USA skulle årligen kunna förhindra hundratals till tusentals förtida dödsfall samtidigt som man minskar koldioxidutsläppen med hundratals miljoner ton", säger Daniel Peters som ledde studien.

Expertens förslag: Höj drivmedelsskatten – rejält. This Tesla Model 3, Like All Teslas, Can Become A Boat For A Bit. This isn't the first time we've seen a Tesla practically working as a boat. CEO Elon Musk said the Model S floats well enough to act as a boat for a time. He even explained that you can propel the Tesla through the water via "wheel rotation. " However, please understand that he said this is not recommended. Genombrottet: Forskare utvecklar batterier som ske ge elbilar 2000 km i räckvidd - Allt om Elbil.

Ett gäng forskare på Brighsun New Energy i Australien gör sig redo att testa en ny batteriteknik. I åtta år har forskarna arbetat med ett ta fram en ny typ av batterier till bland annat elbilar och mobiltelefoner. Målet är att ta fram en elbil som kan köra 2000 km på en laddning. Tekniken använder en patenterad blandning av litium och svavel som har fem till åtta gånger så hög energitäthet jämfört med traditionella batterier i dagens elbilar. De tidiga testerna visar också att batterier är extremt hållbart. Efter 1700 laddningscykler har batteriet fortfarande kvar 91% av sina kapacitet. Ny studie bekräftar att elbilar inte bidrar till ökade utsläpp. Forskare slår fast: Elbil nästan alltid bättre än bensinbil. Även om en elbil laddas med ”smutsig” el är den nästan alltid renare än motsvarande förbränningsbil, visar en ny studie.

Det är svårt att räkna ut exakt hur höga utsläpp olika biltyper ger under hela livscykeln – alltså från att bilen och bränslet tillverkas tills den återvinns. Men en ny rapport från universiteten i Nijmegen i Nederländerna samt Exeter och Cambridge i England, som BBC skriver om, gör klart att elbilen är renare än en bensinbil i 95 procent av fallen. I länder som Sverige och Frankrike med hög andel el från förnybara källor och från kärnkraft släpper elbilen ut upp till 70 procent mindre koldioxid än en bensinbil under sin livstid.

I England, som har högre andel el från icke-förnybara källor, släpper elbilen ut omkring 30 procent mindre koldioxid. Att elbilen ändå släpper ut koldioxid trots att den inte förbränner något fossilt bränsle beror på att tillverkningen av själva bilen och framför allt batteriet bidrar till en del utsläpp. Därför spårar debatten ur om elbilarnas utsläpp. Livscykelanalys (LCA) elbil vs dieselbil – Teknikens Värld. Elbil renare än dieselbil i Europa – Teknikens Värld. Nyligen publicerade tyska forskningsinstitutet en studie som slog fast att om en elbil laddas med el som utvunnits via kolkraft blir elbilen skitigare än en dieselbil. Studien, som jämförde en Tesla Model 3 med en Mercedes C 220d, fick ta emot hårda ord från många håll, precis som en liknande svensk rapport för ett par år sedan.

Den ansågs felaktig på många sätt, inte minst reagerade många på att bilarna som användes i jämförelsen inte är jämförbara med varandra och att deras respektive livscykler ansågs för korta. Nu har världens största biltillverkare Volkswagen, som inom kort kommer att lansera fler eldrivna fordon, publicerat en studie där man har livscykelanalyserat (LCA, Life Cycle Analysis) två väldigt likvärdiga bilar, nämligen en elektriskt driven Golf (e-Golf) och en dieseldriven Golf (Golf TDI) baserat på data från 2017. Volkswagen har räknat från det att materialen till bilarna utvinns, via produktionsfasen och användandet av bilarna, till återvinnandet av dem. Bara hälften så stora utsläpp från elbilsbatteri. Cornucopia?: Den verkliga elbilsrevolutionen - och de gamla biltillverkarnas undergång. Det pågår en elbilsrevolution, skapad och driven av Tesla.

Men det handlar inte egentligen om själva den elektriska drivlinan, utan det handlar om en revolutionär förändring av hela bilbranschens affärsmodell. För att överleva räcker det inte för gamla biltillverkare att pliktskyldigt lansera elbilar i premiumprisklassen, för de sitter inbyggda i en utdöende affär. Analys nedan. Detta inlägg handlar inte om Tesla-aktien, som jag fortfarande anser är övervärderad och en dålig investering på dessa nivåer. Men det kan förklara varför BMW handlas till p/e 7.24x på 2020 års konsensusestimat, Volkswagen på 6.12x, Daimler på 8.13x, GM på 5.60x och Ford på 10x, och detta trots utdelningar för Ford estimat på t ex 6.47%, och trots nollräntor som borde driva upp aktievärderingarna.

Kia Motors Sweden AB. Redan 2016 fick Kia Niro Hybrid utmärkelsen ”årets smartaste bil 2016”, tack vare sin förmåga att kombinera låga utsläpp, flexibilitet och ekonomi. Kia Niro Plug-In Hybrid blev utnämnd till ”Sveriges bästa laddhybrid 2017” i Teknikens Värld nr. 22. Nu kompletteras familjen med helt nya Kia e-Niro. Kia Niro HybridKia Niro Hybrid lanseras i Sverige och blir genast en favorit med sitt kaxiga utseende och fantastiska bränsleekonomi. CO2: 86g per kilometer. The Polestar 2. Polestar 2 är den första bil som levereras med operativsystemet Android och inbäddade Google-tjänster med bland annat Google Assistant, Google Maps och Google Play Store, förutom en full uppsättning nedladdningsbara appar. Officiell: Tesla Model Y presenterad – blir 7-sitsig, från 39.000 dollar och har 48 mils räckvidd - Recharge.

Teslas nya idé: Laser istället för vindrutetorkare. Elbilsägarna verkar gilla livet vid laddstolpen - Recharge. Elbilen med solpaneler: Lighyear presenterar prototypen One - Allt om Elbil. Svenska batterifabriken Northvolt får grönt ljust - Allt om Elbil. Elbilen har fått bukt på Norges miljöförorenade städer - Allt om Elbil. Volkswagen ska kunna återvinna 97% av allt råmaterial i sina elbilars batterier - Allt om Elbil.

Den schweiziska elbilen laddas på 4 minuter - Allt om Elbil. Tesla Model 3 lika billig som en Volvo – om du får Volvon gratis - Tesla Club Sweden. Ny rapport visar: Elbilen kör snabbt in smutsiga batterier – bensin- och dieselbilarna kan inte konkurrera - Recharge. How does an Electric Car work ? Mynewsdesk. Mer kraft behövs om alla nya elbilar ska laddas. Så ska elnätet försörja fem miljoner elbilar. ​20% lägre koldioxidutsläpp om alla körde elbil - Kundkraft. Miljöskadliga metaller och grön teknik. Nytt miljövänligt sätt att extrahera sällsynta jordartsmetaller.

Livscykelanalys: 84% lägre CO2-ekvivalenta utsläpp för elbil jämfört med fossildiesel. Livscykelanalys klargör: Elbilars CO2-utsläpp är betydligt lägre än dieselbilars - Aktuell Hållbarhet. Elbilens påverkan på miljö och klimat - Emobility.se. Elbilar renare än diesel under hela livscykeln. Elbilen görs mer miljövänlig med hjälp av livscykelanalys. Elbilen behöver bara några år för att ”köra in” utsläpp från batteritillverkning - Recharge.

Ny rapport visar: Elbilen kör snabbt in smutsiga batterier – bensin- och dieselbilarna kan inte konkurrera - Recharge. ”Livscykelanalys visar elbilens fördelar” ”Teslas avancerade auto-parkering klar om 6 veckor” Electric vehicle sales achieve new record in Norway with 45% of new cars being all-electric and 60% plug-in - Electrek. Tesla Model 3 är den säkraste bilen som någonsin testats. Elbilens fördelar och nackdelar - Emobility.se. Elbilens fördelar och nackdelar - Emobility.se. Tesla lanserar program för företagsbilar – Omni. Tesla lanserar lastbil i september – Omni.