background preloader

Resa

Facebook Twitter

Vandringsguide till Skierfeklippan - Porten till Sarek - Oddhikers. Skierfeklippan ligger vid utkanten av Sareks nationalpark och erbjuder kanske Sveriges mest storslagna utsikt.

Vandringsguide till Skierfeklippan - Porten till Sarek - Oddhikers

Har du någon gång sett magiska bilder av Sareks delta och dess ringlande vattendrag så är de med största sannolikhet tagna härifrån. Skierfe reser sig 700 meter över den storslagna Rapadalen där stora delar av Sarekfjällens smältvatten passerar. Sarek ses ofta som otillgängligt och väldigt tufft, vilket det också är. Det här gör att majoriteten av oss inte ens överväger att lägga det på sin “bucketlist”. En vandring till Skierfeklippan däremot är enklare än vad man tror. Under sommaren 2021 vandrade vi till Skierfe och fann överlag att det var svårt att hitta bra information.

Vandra till Skierfeklippan – En snabb sammanfattning I normalt tempo tar det ungefär 3 dagar att ta sig till Skierfe och tillbaka. - Ippátjåhkkå (Soldalen) Världsarvsleden.

Höga kusten

En WordPress-webbplats – Bara ännu en WordPress-webbplats. Fornsök. Akkanålkeleden - Arvidsjaur. Startsida - Isälvsleden - Vandringsled i Västerbotten. Isälvsleden är en cirka 60 km lång vandringsled mellan samhället Vindeln och byn Åmsele i Västerbottens län.

Startsida - Isälvsleden - Vandringsled i Västerbotten

Leden sträcker sig genom ett fantastiskt landskap som skapats av inlandsisen för många tusen år sedan. Här finns ett unikt område som vittnar om isens härjningar. Här hittar du bland annat vackra dynlandskap med mäktiga grusåsar, sagobetonad gammeltallskog och stränder som är delar av länets största sanddyner. Längs den fascinerande leden finns flera vindskydd och även en övernattningsstuga. Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide. Naturreservat, Natura 2000 Areal: 91,6 ha.Vägbeskrivning: 27 km.

Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide

V Arvidsjaur. Kör väg 45 västerut mot Slagnäs. Sväng höger 2 km. efter Avaviken.Lägesbeskrivning: Vägkarta 24 I Storavan. X 7282 Y 1627 På långt håll syns Jan-Svensamössan. Kuriosa: Namnet "Jan-Svensamössan" sägs komma från en berättelse om nybyggaren Jan Svensson i Avaviken som en midsommarafton i början av 1800-talet glömde sin fårskinnsmössa på toppen. Naturtyper: Västlig taiga 59% Torra hedar 14% Silikat-rasbranter 8% Sjöar 5% Klippveg. på kalkrika bergssluttningar 5% Örtrika, näringsrika skogar 4 % Enbuskmarker på hedar eller kalkgräsmarker 0,1% Grodkällan (Tsuobbuoája) på Slengmyran - Arvidsjaur. Västerbottens-Kuriren. Murtsertoppen, Översikt, Fjällvandring sommartoppar, Hemavan. Karta över Höga Kusten. Goda utsikter i Pitebygden. En dagsvandring till Kärkevagge. Kärkevagge, eller som det alltså heter på nordsamiska Geargevággi, betyder Stendalen.

En dagsvandring till Kärkevagge

När du knallat upp hit från Låktatjåkko fjällstation, en höjdskillnad på ungefär 400 höjdmeter, kommer du att förstå varför. I den underbart grönskande dalgången ligger tusentals enorma stenblock utströdda. Spår av en istid i tillbakadragande. Från stationen upp till Kärkevagge är det inte mer än åtta kilometer, vill du fortsätta hela vägen upp till sjön Rissajaure så har du möjligen ytterligare fyra kilometer lättvandrad led att följa. Men den här dagen har vi – som trots allt hade som mål att bada i Rissajaure – fastnat bland Kärkevagges majestätisk block. Jag kommer på mig själv hundra gånger den här dagen med att jag tänker på att jag hade velat vara här som barn. Det är ett unikt landskap. Även om vattnet kommer direkt från glaciären Vássejietnja så brukar folk vilja ta sig ett dopp här – när de vandrat den dryga milen upp från Låktatjåkkos fjällstation. Fem vanliga misstag på fjällvandring - Kajak & Äventyr. Våra kroppar är gjorda för att ta sig fram i naturen.

Fem vanliga misstag på fjällvandring - Kajak & Äventyr

Men våra hjärnor kan ha glömt ett och annat trick och knep när de kommer direkt från civilisationen ut i det vilda. Här är fem vanliga misstag som är enkla att undvika. 38d0ac9160330b2ea975a9201901031546513468. I-51-1535974641212. Vildmarksvägen. Tärnaby Camping. Stora Sjöfallet. Stora_sjofallet_brochure. Sveriges mötesplats för Friluftsliv. Mitt i världsarvet Höga Kusten. Mountainbike – Saxnäsgården Hotell & Konferens. Fäbodaleden - Antnäs. 300 år som fäbod Fäbodverksamheten var ett bristtecken i jordbruksekonomin.

Fäbodaleden - Antnäs

Det saknades åkermark, medan skogsarbete fanns i överflöd. Alltså drevs korna på skogen och mjölken förädlades på fäbodvallen. I Antnäs fanns ursprungligen tre fäbodvallar: Kvarnvallen, Mittivallen och Orrtjärnsvallen. Alla etablerade bondgårdar hade en egen fäbodladugård och de flesta även egen stuga. Styrkeprogrammet - över 700 övningar för styrketräning. Stomlinjer_32_171210_181208. Biljett. Bjorkudden. Västerbottens bästa vandring. - Visit Västerbotten. Kort och intensiv?

Västerbottens bästa vandring. - Visit Västerbotten

Lång och strapatsrik? Eller kanske vacker och avkopplande? Eller varför inte prova Klangvägen - en unik vandringsled där ljudet sätts i centrum. Västerbotten är känt för sina fantastiska vandringsleder. En av de nyaste och mest intressanta finns i Agnäs i Bjurholms kommun. Många reser till Västerbotten för att fjällvandra en bit längs den världsberömda - och 45 mil långa - Kungsleden, som passerar genom Vindelfjällens högalpina centrum med vassa fjälltoppar och böjande landskap.

Några av Västerbottens bästa vandringsleder: Skellefteå. 48 timmar i…Inverness och Loch Ness. Den historiska staden Inverness (link is external) är känd som det skotska höglandets huvudstad och erbjuder en perfekt bas för att utforska norra Skottlands sjöar, fjordar och dalgångar.

48 timmar i…Inverness och Loch Ness

Dess namn kommer från det gæliska "Inbhir Nis" som betyder ”Ness mun” – vid Inverness mynnar floden Ness ut i havet från sjön Loch Ness. Denna berömda sjö ligger 20 minuters bilresa söder om staden, och är det legendariska hemmet för Loch Ness-odjuret, även känt som Nessie. Att hyra en bil kan ha sina fördelar, men många av områdets sevärdheter kan nås med buss från Inverness. Energiska besökare kan föredra att hyra en cykel och njuta av natursköna cykelvägar såsom South Loch Ness Trail och Great Glen Way.