background preloader

September 2019

Facebook Twitter

Hon sitter inlåst på förvaret: Det är som ett fängelse – Sekotidningen. Jag får inte veta hennes fullständiga namn, inte några detaljer om hennes asylansökan, eller vad som hänt innan hon kom till förvaret.

Hon sitter inlåst på förvaret: Det är som ett fängelse – Sekotidningen

Men jag förstår att hon hamnat i en svår situation i ovisshet. Det land som Sverige vill skicka henne till vill inte ta emot. Grymt bedrägeri att locka ensamkommande. Åren fram till hösten 2015 kunde man resa till Sverige och vara helt säker på att få permanent uppehållstillstånd om man uppgav att man var under 18 och utan föräldrar.

Grymt bedrägeri att locka ensamkommande

Man behövde inte visa några papper eller identitetsbevis. Ingen kontrollerade åldern. Man fick plats på kommun-Sveriges dyraste boendeform, erbjöds plats i gymnasiet och kunde kvittera ut en hygglig dagpenning. Om man uppgav att en eller båda föräldrarna var avlidna kunde man dessutom få ut en retroaktiv efterlevandepension på 50 000 kronor. 2015 åkte 35 000 unga, i skiftande ålder, till Sverige och sökte uppehållstillstånd som ensamkommande.

Kostnaden för bara denna migrantgrupp steg brant upp till mer än 30 miljarder, per år. De unga fick vänta. Rymning från förvar i Märsta - Migrationsverket. Vittne från förvaren: ”Man vet sin plats och håller den” Åstorpsbon Jennie Lenander har besökt Sveriges alla förvar och antalet gånger hon varit på plats i Åstorps är för många för att räkna.

Vittne från förvaren: ”Man vet sin plats och håller den”

Två av tre som ska utvisas håller sig gömda - P4 Örebro. Inre utlänningskontroll avslöjade man med skarpladdad pistol i Pildammsparken. Malmö9 september 2019 15:06 Civilklädda gränspoliser bestämde sig för att kontrollera tre unga män vid Triangelns tågstation.

Inre utlänningskontroll avslöjade man med skarpladdad pistol i Pildammsparken

När polis fick stopp på männen dumpade en av dem en skarpladdad pistol i en buske, enligt åtal. Nu ställs mannen inför rätta. Placera asylsökande i mottagningscenter. DEBATT.

Placera asylsökande i mottagningscenter

I tisdags förra veckan träffades den parlamentariska kommittén för framtidens migrationspolitik för första gången. Mottagandet behöver fungera och integrationsmisslyckandet måste lösas. Höger-vänsterregeringens januariöverenskommelse ger Sverige de mest generösa reglerna i EU för familjeåterförening. Prognosen är 24 000 anhöriginvandrare. Sveriges kommuner och landsting (SKL), Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen har varnat för ett betydande finansieringsgap i kommunernas ekonomi.

Domstolarnas märkliga beslut Aktuella exempel visar att domstolar och myndigheter drar i fel riktning. Utvisningar till Afghanistan fortsätter trots protester i Märsta. Rädda Barnen kommenterar utvisning av barn och unga till Afghanistan - Rädda Barnen. Nästan 2000 personer i barnhushåll lever under ett överhängande hot om utvisning till Afghanistan, ett av världens farligaste länder.

Rädda Barnen kommenterar utvisning av barn och unga till Afghanistan - Rädda Barnen

Protest mot nya utvisningar till Afghanistan. Aktivister demonstrerade ikväll utanför förvaret i Märsta för att stoppa en väntad utvisning av ett 80-tal personer till Afghanistan.

Protest mot nya utvisningar till Afghanistan

Utanför förvaret i Märsta i norra Stockholm står ett femtiotal personer. Framför dem sätter polisen upp avspärrningsband och meddelar demonstranterna att deportationen kommer att inledas ”under kvällen” men ger ingen exakt tid. Utanför avspärrningarna står Fraidoon och ser mot den avspärrade byggnaden. Placerar ut skor i en aktion mot utvisningar till Afghanistan.

Moderaterna: Vi behöver återta kontrollen - P4 Örebro. – Vi behöver återta kontrollen över vilka som vistas i landet, det handlar om att göra fler identitetskontroller, kunna omhänderta mobiltelefoner för att säkerställa identitet, det gäller att fler människor tas i förvar, fler förvarsplatser och vi behöver stärka säkerheten på förvaren, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna: Vi behöver återta kontrollen - P4 Örebro

Två av tre personer som har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket håller sig kvar i landet även efter att utvisningen skulle ha skett. Det handlar om mer än 11 000 personer som tros hålla sig gömda. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna föreslår alla åtgärder som bland annat innebär att människor sätts i förvar, visar Ekots rundringning. Tung asylroll för Ylva Johansson i EU - Nyheter - Corren.se - Nyheter Linköping Östergötland. Sedan EU-inträdet 1995 har samtliga svenska ledamöter i EU-kommissionen varit kvinnor: 1995–99 Anita Gradin (S): rätts- och inrikeskommissionär. 1999–2004 Margot Wallström (S): miljökommissionär. 2004–10 Margot Wallström: vice ordförande och ansvarig för institutionella relationer och kommunikation. 2010–14 Cecilia Malmström (L): inrikeskommissionär. 2014–19 Cecilia Malmström: handelskommissionär.

Tung asylroll för Ylva Johansson i EU - Nyheter - Corren.se - Nyheter Linköping Östergötland

Omöjlig med asylrätt om folk inte lämnar. Foto: Stina Stjernkvist / TT Rätten att söka asyl är fin i teorin, men fungerar inte om de som inte har asylskäl inte accepterar Sveriges nej utan själviskt stannar kvar.

Omöjlig med asylrätt om folk inte lämnar

Fler än 11 000 personer som har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket håller sig gömda, berättade P4 Örebro på tisdagen. I reportaget intervjuades 19-åriga Maja som fått avslag tre gånger och med gråt i rösten sa ”jag vill inte tillbaka till Afghanistan” (10/9). Jag kan förstå frustrationen och längtan efter att få bo i ett land som Sverige, men tyvärr kan vi inte ta emot alla som önskar stanna. Risken blir att de hamnar i ett parallellsamhälle, med svartjobb, kriminalitet, radikalisering och utsatthet, vilket skapar otrygghet för oss alla. 2016 lovade Anders Ygeman (S), då inrikesminister, att 80 000 av de asylsökande som kom 2015 och fick avslagsbeslut skulle utvisas de närmaste åren. Men ändå är många kvar. Sverige får migrationsportfölj i EU-kommissionen – ”ett väldigt stort förtroende”

EU-kommissionen är det organ som utformar de lagar som EU-parlamentet röstar om och har på så vis stort inflytande i hur EU-länderna styrs. »Vi gör vad som krävs för att rädda våra barn« - Dagens Arena. NYHET De har alla fått avslag på sina asylansökningar. Nu sittstrejkar 50 barnfamiljer från Afghanistan på Norra Bantorget i Stockholm. »Vi sitter här tills politikerna lyssnar på oss« säger Shgofa Barez. På den fjärde dagen kom regnet. Utvisningen till Afghanistan den största hittills - Dagens Arena. NYHET 50 personer fanns med på det flygplan som avgick till Kabul under natten mot tisdag. Det är det högsta antalet hittills som har utvisats till Afghanistan vid samma tillfälle. Gränspolisen har bekräftat att 50 personer fanns med på planet till Afghanistans huvudstad. Tre utvisades på grund av brott, övriga 47 hade fått sitt sista avslag på ansökan om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Samtliga var över 18 år och män. 50 personer utvisades till Afghanistan under tisdagen. Tvångsutvisningar till Afghanistan. Vi konstaterar att säkerhetsläget i Afghanistan ständigt försämras och förändras vilket medför att situationen i landet är svår att förutspå. Internationella rödakorskommittén (ICRC) har under 2017 beslutat att drastiskt dra ner på sin verksamhet i Afghanistan med anledning av att organisationens utsatthet har blivit allt för stor. Internationella rödakorskommittén har i oktober 2017 uttalat att Afghanistan befinner sig – både säkerhetsmässigt och ur ett humanitärt perspektiv – i en ytterst svår situation och att det därför inte är ett land som är säkert nog att utvisa individer till. Uttalanden som detta från ICRC är ytterst ovanliga, något som i sig visar på hur allvarligt organisationen ser på läget i landet. Migrationsverket har under hösten 2017 publicerat ett nytt rättsligt ställningstagande avseende Afghanistan. Röda Korset välkomnar att Migrationsverket noga följer i utvecklingen i landet.

Under 2018 har säkerhetsläget och den humanitära situationen förvärrats ytterligare. Regeringsförklaringen den 10 september 2019. Regeringsförklaring avgiven av statsminister Stefan Löfven Eders Majestäter, Eders Kungliga Högheter,Herr talman, Ärade ledamöter av Sveriges riksdag! Sverige är vår plats på jorden. Generationerna före oss har byggt ett av världens rikaste och mest rättvisa länder. Vår uppgift är att rusta landet starkare för att klara omställningen till en ny tid. Vi ska lämna ett mer hållbart, tryggt och jämlikt land vidare till våra barn. Vårt land – präglat av vacker natur, öppenhet och en hårt arbetande befolkning – har enorma möjligheter.

De problem vi har möter vi tillsammans och inte var och en för sig. Så blir EU:s permanenta gränsstyrka – hundförare, vakter och kommunikatörer - OmVärlden. EU:s permanenta gränsstyrka, som ska bli 10 000 personer år 2027 kommer bestå av tre kategorier som byggs upp successivt. Det handlar om en fast styrka, anställd direkt av Frontex, om längre tidsbudna kontrakt och om kortare kontrakt, som medlemsländerna ansvarar för.

Redan i dag finns personal från olika EU länder på plats för att stötta Frontex, exempelvis har svenska kustbevakningen tidigare varit på plats i Medelhavet. Men nu ska Frontex alltså få en permanent styrka. 50 personer utvisade till Kabul i Afghanistan. SD: De som är här illegalt ska lämna Sverige. M: Slapphänt på förvar för dem som ska utvisas. Kustbevakare åtalas efter flyktingtragedi - Nyheter - NSD.se. Det var vid lunchtid den 11 oktober 2013 som den italienska kustbevakningen blev anropad av en fiskebåt som befann sig i nöd sydväst om Malta. Fiskebåten hade rest från Libyen med ungefär 480 personer ombord, i huvudsak syriska och palestinska flyktingar och migranter.

De italienska tjänstemän som tog emot nödanropen besvarade dem med en uppmaning att ringa Maltas kustbevakning i stället. Maltas kustbevakning ansåg å sin sida att Italien hade bättre möjligheter att undsätta båten. Medan Malta och Italien bråkade om vems ansvar det var fortsatte båten att sjunka. Till slut skickade den italienska flottan ett fartyg, som kom fram först vid klockan 18. ”Utvisningarna gör något med Sverige” På samhällets skuggsida tickar en bomb. Hur många texter kan det egentligen skrivas om ämnen som angränsar till migration? Väldigt många – tyvärr.

En av anledningarna fångades väl av Malcom Kyeyune nyligen här i Dagens Samhälle när han skrev att invandringens gravitationskraft ”påverkar numera så många frågor – kriminalitet, ekonomi, kultur, demografi – att det blir allt svårare att inte tala om den.” 85-årig demenssjuk kvinna i Gustavsberg utvisas till Armenien. 24-åring visade falskt uppehållstillstånd på arbetsplats i Ystad: ”Tänkt stanna här för alltid” - Ystads Allehanda.

Gränspolisen omhändertog dömd 24-åring efter rättegång i Ystad – saknar uppehållstillstånd - Ystads Allehanda. Debatt: Europa måste ta kontroll över invandringen. Sveriges kandidat till EU-kommissionen, Ylva Johansson, bör fokusera på tre EU-områden: migration, gränskontroll och insatser mot gränsöverskridande brottslighet. Det skulle göra både Sverige och Europa tryggare, skriver Europaparlamentariker Tomas Tobé (M). Ökning av utvisningar som kräver eskort. – Enligt vår senaste prognos ser vi en viss ökning av överlämnade ärenden till Polismyndigheten för verkställighet under de kommande åren, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst. Fler byter spår: "Ett sätt att undgå utvisning" Två år efter metoo har rörelsen fått effekt.

Apatiska barn berättar: Vi tvingades spela sjuka. Ohörda rop. Nermin var tolv år gammal när han bestämde sig för att ta sitt liv. Alla verkade vara emot honom: hans mamma, hans pappa, läkarna, ja, hela världen. Han bad till Gud varje dag att någon skulle upptäcka vad hans föräldrar gjorde mot honom – att de tvingade honom att sitta i rullstol, att de inte gav honom någon riktig mat, att de hindrade honom från att vara ute och träffa kompisar, att hans pappa slog honom i nacken om han så lyfte på ett ögonlock inför läkarbesöken – men inte ens Gud lyssnade.

De steg han fick lov att ta i sitt rum, när ingen utomstående såg, räckte inte för att hålla kroppen i form. Polis allt oftare närvarande vid utvisningar - Nyhetsmagasinet Syre. Migrationsverkets förvar i Ljungbyhed. Foto: Johan Nilsson/TT. Myndigheter samarbetar mot verkstadsfusk - Motor-Magasinet. Klippte upp staket vid Migrationsverket - Flen - Katrineholms-Kuriren.

Turister i Sverige låstes in trots visum - nekas skadestånd. Bröder från Senegal skulle besöka släkt i Malmö men sattes i förvaret i Åstorp.