background preloader

April 2020

Facebook Twitter

Angelina åker från Danmark till Sverige – för att träna. I Danmark har restauranger, köpcentrum, sport- och idrottsanläggningar och gym varit stängda sedan slutet på mars.

Angelina åker från Danmark till Sverige – för att träna

För Angelina Boisen, 43, är det en utmaning att inte få gå till gymmet. Expect Sweden's coronavirus restrictions to last for months: Swedish PM - The Local. Löfven told a press conference on Thursday afternoon that the government had decided to extend the entry ban, which was to run out this week, for another 30 days.

Expect Sweden's coronavirus restrictions to last for months: Swedish PM - The Local

The ban applies to people entering Sweden from outside the EEA and Switzerland, but does not apply to everyone. Anna Karin Hatt efter ministermötet: Alla vill lösa arbetskraftsfrågan - LRF. - Mötet visade att alla verkligen är måna om att arbetskraftsförsörjningen till jord- och skogsbruket ska fungera, och det är en riktigt bra utgångspunkt, säger Anna Karin Hatt, vd på LRF.

Anna Karin Hatt efter ministermötet: Alla vill lösa arbetskraftsfrågan - LRF

Coronakris i jordbruket: Risk att bönder inte klarar skörden. Utländsk arbetskraft har stoppats – LRF oroat. Det har förekommit fall där säsongspersonal som ska arbeta inom jordbruket har stoppats, säger Lantbrukarnas riksförbund (LRF) till Sveriges Radio.

Utländsk arbetskraft har stoppats – LRF oroat

Bland annat ukrainska jordbruksarbetare har nekats inresa på grund av coronaviruset. Regeringsbeslut: Utländska säsongsarbetare får arbeta i svenskt lantbruk - LRF. Regeringen förlängde i förra veckan inreseförbudet till Sverige från tredje land, det vill säger från länder utanför EU, fram till i mitten av maj.

Regeringsbeslut: Utländska säsongsarbetare får arbeta i svenskt lantbruk - LRF

LRFs påverkansarbete har samtidigt lett till att undantaget för inreseförbudet vidgades så att personer med arbetstillstånd inom jordbruket ska släppas in av svensk gränspolis. Trots att medlemsländerna i EU har varit överens om riktlinjer för ökad rörlighet av säsongsarbetare mellan medlemsländerna, är det svårt att resa med bil genom flera länder för att komma till Sverige. - Från LRFs sida fortsätter vi dialogen med regeringskansliet om vad som kan göras för att underlätta resandet till Sverige. Vi vet att många inom trädgårdsodling är i en väldigt pressad situation och snabbt behöver veta hur de ska bemanna säsongen. Vi gör allt vi kan, säger Palle Borgström, förbundsordförande på LRF.

Sverigesradio. Gränskontrollerna förlängs än en gång. Gränskontrollerna förlängs ännu en gång. Skärpta regler för utvisning på grund av brott. Skärpta regler för utvisning på grund av brott. Utvisad 22-åring uppges ha utsatts för tortyr - Nyheter (Ekot) Advokaten uppger att mannen ska ha utsatts för grov tortyr. – Direkt när min klient anlände i Turkiet utsattes han för grov tortyr.

Utvisad 22-åring uppges ha utsatts för tortyr - Nyheter (Ekot)

Bland annat elchocker av den turkiska säkerhetspolisen. Han ställdes på kall marmor och de hällde vatten över honom. Migrationsverket: ”Vi kan inte tvinga någon att äta” Under påskveckan inledde ett tjugotal förvarstagna i Ljungbyhed en hungerstrejk som nu spridit sig till Flen.

Migrationsverket: ”Vi kan inte tvinga någon att äta”

Nu svarar Migrationsverket på kritiken från de strejkande. – Det är inte rimligt att vi hålls inlåsta när det är svårt att verkställa utvisningarna, sa tjugoåriga Khaled Amiri till Blankspot i veckan. Hungerstrejken pågår i förvaret i Flen på grund av oron för att smittas av corona. Larmet inifrån förvaret: ”Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd.” Ny utredning ska leda till att fler utvisas för brott. För ganska precis ett år sedan beslutade Högsta domstolen – med minsta möjliga marginal – att en utländsk medborgare som dömts för våldtäkt till ett år och tio månaders fängelse inte skulle utvisas.

Ny utredning ska leda till att fler utvisas för brott

Mannen hade ingen familj och inget jobb i Sverige, men han hade bott här i åtta år, vilket HD ansåg innebära stark anknytning till Sverige. – Regelverket kring utvisning är alldeles för svagt, och dessutom har praxis utvecklats så att man kan ifrågasätta reglerna, säger justitieminister Morgan Johansson. Hur domstolarna ska bedöma ”stark anknytning” till Sverige är en av flera frågor som en ny utredning ska titta närmare på.

Utgångspunkten är att reglerna för utvisning ska skärpas. ”Fast tjänst på sex månader – det finns inte” Totalt handlar det om över 7 000 ensamkommande ungdomar i Sverige som fått en andra chans till att stanna permanent i Sverige.

”Fast tjänst på sex månader – det finns inte”

Ungdomar som fick avslag på asylansökan, men som fått beviljat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Villkoret är att de ska gå ut gymnasiet med godkända betyg i alla ämnen, och därefter skaffa en fast tjänst inom ett halvår. Annars blir de utvisade. Svårt med distansundervisning Najib Bege, projektledare för kartläggningen på Rädda barnen anser att man behöver se över innehållet i gymnasielagen, eftersom det är omöjligt för ungdomarna att hitta en fast tjänst direkt efter gymnasiet, menar han.

. – Kraven bör anpassas till den verklighet som finns i samhället, säger Najib Bege. Familjen kräver svar: Varför utvisades Resul till Turkiet? Det sista telefonsamtalet kom på fredagen den 17 april. 22-åriga Resul Özdemir ringde från Migrationsverkets förvar utanför Stockholm hem till resten av familjen i Värmland.

Familjen kräver svar: Varför utvisades Resul till Turkiet?

Han berättade att han blivit ombedd att packa ihop sina saker för att bli förflyttad till en ny avdelning i förvaret. I februari fick Resul Özdemir ett andra avslag på sin asylansökan i migrationsöverdomstolen, så nu ökade oron. Han bad sin syster Sara Özdemir tala med hans advokat. Bilden som Sara Özdemir säger sig ha fått från svenska myndigheter var dock lugnande: det kunde inte bli tal om någon utvisning av hennes bror under den närmaste tiden.

Varning för syltbrist när thailändska bärplockare inte får komma hit - Nyheterna - tv4.se. Efter utvisningsbeslut – känd imam åtalas. De två personerna som nu åtalas är den välkände imamen Abo Raad och hans son. De ska anmäla sig hos polisen fem dagar i veckan fram till att utvisningen verkställs, men nu åtalas Abo Raad för att ha anmält sig vid fel tid vid två tillfällen. – Han har vid ett tillfälle råkat inställa sig cirka en timme för tidigt, och vid ett annat tillfälle så påstår åklagaren att han har inställt sig cirka en halvtimme för sent, säger Alparslan Tügel som är mannens advokat till Sveriges Radio. Imamens son åtalas också för att ha misskött sig vid två tillfällen. Förnekar brott Båda två förnekar brott och menar att de inte haft något uppsåt att bryta mot anmälningsplikten, utan att det handlar om ett fåtal misstag.

Men enligt åklagaren Hans Ihrman är det en allvarlig överträdelse. Stor oro för att Migrationsverkets förvar bidrar till smittspridning - Nyhetsmagasinet Syre. I vanliga fall kan fler personer bo i samma rum, men nu har Migrationsverket satt gränsen till fyra personer. Foto: Johan Nilsson/TT Radar– Migration För att minska spridningen av covid-19 kräver nätverken Ung i Sverige och Look at Sweden now att de som sitter i Migrationsverkets förvar ska släppas. Förvaren är små, slutna och trångbodda – motsatsen till Folkhälsomyndighetens rekommendationer i övrigt, enligt anmälans undertecknade.

Jordgubbsplockare från Polen på plats - P4 Östergötland. En död i nya coronaviruset efter att ha varit intagen på Migrationsverkets förvar i Märsta. Tvåhundra intagna släpps från Migrationsverkets förvar. Sverigesradio. – Det är katastrof här. Det finns 30 personer här, på varje rum fyra, säger Sheref, en av de intagna på förvaret i Kållered utanför Göteborg. Artikel. – Arbetet fortsätter, men vi har ju en del praktiska hinder. De främsta hindren är ju att flera länder har stängt sina gränser. Så vi har ju en minskning med ungefär 80 procent, jämför med förra året i antal ärenden som vi kan verkställa, säger Patrik Engström, nationell gränspolischef.

Mellan 19 mars och 15 april har polismyndigheten utvisat 87 personer, alltså en kraftig minskning jämfört med samma period förra året då det handlade om 462 personer. Dels beror det på stängda gränser, men också på att flera länder har stängt de myndigheter som Migrationsverket normalt för en dialog med. Det här gör det inte bara svårare att verkställa utvisningar just nu, det har också gjort det svårare att planera framtida utvisningar. . – De senaste veckorna så kan vi ha hävt ett ungefär ett hundratal förvar. Svårt att utvisa från Sverige. Gränspolisen gjorde tillslag mot bygge – fann murande "turister" Gränspolisen i region syd utförde den 24 mars en inspektion på en byggarbetsplats i Köpingsvik på Öland. Flera tips hade föranlett inspektionen och på platsen fann polisen fyra murare utan arbetstillstånd. De misstänks nu tillsammans med byggherren för brott mot utlänningslagen. Polisen hade besökt platsen ett par månader tidigare och såg då bara ett par husgrunder.

M, C, KD, L: De som utgör terrorhot måste kunna utvisas. M, C, KD och L: Vi är överens – regeringen måste ta fram lösningar Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. DEBATT. Regeringens förslag löser inte problemen med utvisningsdömda personer som utgör ett säkerhetshot mot Sverige.

Inreseförbud in till landet – Arlanda drabbas. Med anledning av spridningen av coronaviruset har EU-kommissionen uppmanat medlemsländerna att införa inreseförbud. Sveriges regering meddelade därför under tisdagen att resor från länder utanför EU blir från och med onsdagen, förbjudet. – Den ordinarie gränskontrollverksamheten bedrivs som vanligt idag och den kommer att drivas som vanligt imorgon också, men fler människor kommer att nekas inresa och avvisas, Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen. Säsongspersonal släpps inte in i landet: ”Väldigt förvånande” - Nyheter (Ekot) Familjen splittras av utvisning efter 13 år i Sundsvall - P4 Västernorrland. Inte kristen nog för Migrationsverket. Men hennes fråga om att försöka rädda det som räddas kan, handlar inte bara om det egna företaget utan om hela den företagsstruktur hon är del av en bra bit från centralorten.

Hungerstrejk på förvaret i Flen. Hungerstrejken sprider sig till förvar i Göteborg. Hungerstrejk på förvaret i Flen – oro bland intagna. Ingen som har besökt Dubai i modern tid kan ha missat Burj Khalifa, en svindlande hög byggnad som med sina 828 meter och 163 våningar just nu också är den i särklass högsta skyskrapan i världen. Men Burj Khalifa kommer inom bara tio års tid ha förpassats till en tredjeplats på listan över världens högsta skyskrapor. Hungerstrejk på förvaret i Ljungbyhed. Insändare: Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Tittade på första avsnittet av ”Andra världskrigets hemliga flyktvägar” på SVT play. Det handlade om modiga människor som hjälpte flyktingar. Böndernas oro i coronakrisen – saknar folk till våren.

Corona: Var är stödpaketen för hemlösa och asylsökande? DEBATT. Hela världen går igenom en kris som ingen av oss har upplevt hittills. Den påverkar oss alla, om än på olika sätt. Samtidigt som vi delar oro och osäkerhet med hela världens befolkning, ser vi också hur människor samverkar och stödjer varandra. Grannar hjälper till med att handla, permitterad och varslad personal omskolar sig, telefonkedjor skapas och så vidare.

Vi ser mycket gott som händer i spåren av den allmänna osäkerheten. C: Gymnasielagens regler bör lättas upp under pandemin - Nyhetsmagasinet Syre. Thailändska bärplockare kan utebli – tuff smäll för branschen. Håller kvar intagna på förvaret – trots att pandemin skakar om rättsläget. UD flyger hem fler svenskar - Nyheterna - tv4.se. Europeiska kvinnor flyr till Stockholm för fest och lyx. Svenska statsministern Löfven informerar om de svenska gränserna och coronaläget. Virusåtgärder och inreseförbud kvar länge - Ystads Allehanda. Sverige förlänger inreseförbud med 30 dagar - säsongsarbetare tillåts komma in. Förordning om fortsatt giltighet av förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige.

Migrationsverket kan inte genomföra utvisningar: "Går att placera i häktet" - Nyheterna - tv4.se. Regeringen förlänger inreseförbudet fram till den 15 maj. Aftonbladet: De senaste nyheterna, Sveriges största nyhetssajt. Corona: Inreseförbud till Sverige förlängs i 30 dagar. Inreseförbudet förlängs med 30 dagar. Corona: Inreseförbud till Sverige förlängs i 30 dagar. Förlängning av tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige med anledning av covid-19. Återvändande. Webbinarium 15 apr: Återvändande - Fores. Inreseförbudet förlängs med 30 dagar - Nyheter (Ekot) Inreseförbudet förlängs med 30 dagar. Säsongsarbetare stoppas av gränspolisen – slår hårt mot svenska bönder. Säsongarbetare släpps inte in i Sverige – LRF oroat - Nyheter (Ekot) Stor oro för att Migrationsverkets förvar bidrar till smittspridning - Nyhetsmagasinet Syre.

Sverigesradio. Coronaviruset stoppar utvisningar från Sverige  Gränspolischefens aprilskämt: Ta tempen på alla som inte är svenska medborgare. Tio frivilligorganisationer larmar riksdagen: Corona sprider sig i... - Stoppa utvisningarna till Afghanistan! Ett effektivare regelverk för utlänningsärenden med säkerhetsaspekter.