background preloader

September 2021

Facebook Twitter

EU sätter stopp för Afghanistan – ta nu itu med de andra länderna. Petras våldtäktsman fick 875000 i skadestånd. Mycket av fokuset i diskussioner och debatter om brottslighet ligger på gärningsmännen.

Petras våldtäktsman fick 875000 i skadestånd

Hur ska man få bort buset från gatan och skydda hederligt folk? Brottsoffer har sällan varit högst på agendan. Jobbinvandringen har blivit en smitväg till Sverige. För ett år sedan släpptes rapporten ”Olle” från Nationellt underrättelsecentrum (NUC).

Jobbinvandringen har blivit en smitväg till Sverige

Den visade hur arbetstillstånd inom den personliga assistansen utnyttjas systematiskt för att möjliggöra bedrägerier, illegal migration, arbetskraftsexploatering och brukarimport. Nu har en slags uppföljning till denna rapport skickats in till regeringskansliet. Granskningen heter ”GRUNDEN” och är genomförd av det regionala underrättelsecentret i västra Sverige (RUC Väst). Syftet har varit att undersöka om fusk med arbetstillstånd även förekommer inom andra branscher och hur det i så fall går till. Stadig minskning av bostadsinbrott i Hässelby-Vällingby. Bostadsinbrotten sjunker stadigt i Hässelby-Vällingby över de senaste åren.

Stadig minskning av bostadsinbrott i Hässelby-Vällingby

Men med mörkare dagar och ökade lättnader, finns risk för en uppgång i höst. Vi ser att du har en adblocker installerad. Eliza och Enisa är födda i Sverige – utvisas till Kosovo. Sofia är född och uppvuxen i Sverige – nu ska hon utvisas. Flickor i Sjuhärad rädda att bli bortgifta – kommuner utfärdade reseförbud - P4 Sjuhärad. Ylva Johansson: krafttag mot företag som utnyttjar migranter. Ett av dragplåstren för migranter att ta sig till Europa är att smugglarna lovar att de kan få arbete, framhåller EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

Ylva Johansson: krafttag mot företag som utnyttjar migranter

Det handlar om svartjobb inom till exempel jordbruk, hotell, restaurang, matleveranser, transporter, hemhjälp eller byggindustrin. – De här branscherna är hårt drabbade av illegala anställningar och det är förstås svårt för företagare som följer reglerna. Men det är också farligt för migranterna, säger Ylva Johansson. EU-kommissionen uppskattar att av unionens arbetsmarknad är runt 17 procent illegala anställningar. För att motverka det finns inom EU ett direktiv som ska stoppa arbetsgivare från att rekrytera migranter som kommer irreguljärt. Experten om att utvisa Tim, 3: ”Inte tillräckligt motiverat” Polisen: Handläggningstiderna för asylansökan måste ned - P4 Uppland.

BO om utvisning av barn: Riksdagen måste sätta ner foten  Treårige Tim, som egentligen heter något annat, ska enligt beslut i Migrationsdomstolen utvisas ensam till Nigeria.

BO om utvisning av barn: Riksdagen måste sätta ner foten 

Detta trots att hans släktingar inte visat intresse för att ta emot honom, och att han bott hela sitt liv i ett familjehem i Skåne. Något som DN var först att rapportera om. Krockar med andra lagar Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin påpekar att hon inte får kommentera enskilda fall, men säger att hon länge sett risken att barnkonventionen, som blev lag 2020, kan krocka med andra lagstiftningar. Ribbenvik om utvisningen av Tim, 3: ”Väldigt sällan de går att genomföra” I hela sitt liv har Tim bott hos en familj på Österlen, där han också går i förskola.

Ribbenvik om utvisningen av Tim, 3: ”Väldigt sällan de går att genomföra”

Men nu kan han alltså skickas till Nigeria. Hans historia, som DN var först att rapportera om, har väckt starka känslor och kritik mot myndigheternas hantering av hans fall. – Tim kan inte språket och har ingen anknytning till landet. Han har aldrig varit där, säger Tims familjehemsmamma Sandra Persson, till SVT Nyheter. Treåriga Tim ska utvisas till Nigeria – har aldrig varit där. Tim föddes i Helsingborg 2018 och var elva dagar gammal när han omhändertogs av Socialtjänsten.

Treåriga Tim ska utvisas till Nigeria – har aldrig varit där

Mamman, som kommer från Nigeria, ansågs inte kapabel att ta hand om honom, och pappan var okänd. Han placerades då i ett familjehem på Österlen i Skåne. Där bor han än idag tillsammans med sin familjehemsmamma Sandra Persson. ”Små företag har makten att deportera dig och din familj” – Små företag har makten att deportera dig och din familj.

”Små företag har makten att deportera dig och din familj”

Har du arbetstillstånd kan du få sparken och är du papperslös kan de ringa gränspolisen. Det är grogrund för riktig maktkorruption, det finns fall där chefen bokstavligen bett arbetare att kyssa dennes fötter, säger Emil Boss på fackförbundet SAC Syndikalisterna. Sedan förra året har förbundets Stockholmsavdelning en speciell satsning mot arbetslivskriminalitet, med bland annat gratis rådgivning och möjlighet till tolkning för utsatta arbetare. ”Vår son frågar om vi verkligen älskar honom” Tim, 3, utvisas till Nigeria – har aldrig varit där.

Treåriga Tim från Brösarp ska utvisas till Nigeria. Tusentals afghaner ännu i limbo – inga politiska åtgärder i sikte - Syre. Kinna Skoglund, grundare av nätverket Vi står inte ut, vittnar om att den psykiska ohälsan ökar dramatiskt bland de unga afghanska medborgare som befinner sig i en limbosituation i Sverige.

Tusentals afghaner ännu i limbo – inga politiska åtgärder i sikte - Syre

Foto: Anna Karolina Eriksson/TT Publicerad 3 dagar sedan Radar– Migration Situationen blir allt svårare för många afghaner i Sverige. Afghaner väntar på ny bedömning från Migrationsverket - Nyheter (Ekot) Treåriga Tim ska utvisas till Nigeria – har aldrig varit där. Moderaterna vill göra det lättare att återkalla uppehållstillstånd - Nyheter (Ekot) Åklagarmyndigheten vill att fler dömda ska utvisas. Nyheter Publicerad: 2021-09-17 11:38 Riksåklagare Petra Lundh har yttrat sig kring förslaget.

Åklagarmyndigheten vill att fler dömda ska utvisas

Foto: TT. Restriktionerna för inresa till Sverige ligger kvar - Nyheter (Ekot) Tim ska utvisas till Nigeria från sitt familjehem. En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 13:04 Artikelns ursprungsadress: Tim är 11 dagar gammal när han omhändertas av socialtjänsten. Hans mamma anses inte kapabel att ta hand om honom, fadern är okänd. Pojken, som i dagarna ska fylla tre, har bott i ett familjhem på Österlen i hela sitt liv. Nu ska han utvisas till Nigeria.

”Omfattande fusk på byggen – tolv företag polisanmäls” I dag gör vi något som vi aldrig trodde vi skulle vara med om. Vi polisanmäler tolv företag! Vi gör det för att skydda människor från att utnyttjas, motverka att hederliga företag slås ut av oschysst konkurrens och värna om en sund och god byggbransch. Att byggbranschen har brottats med stora problem med korruption, fusk, oegentligheter och kriminalitet har länge varit känt. Det är alltför få dömda brottslingar som utvisas – Norran. Fler utländska brottslingar ska utvisas. Av utlänningslagen följer att den som saknar svenskt medborgarskap och döms för brott får utvisas ur Sverige och förbjudas att återvända inom en viss tidsperiod. Men alltför få dömda brottslingar utvisas. Den praxis som finns i dag innebär att få utländska medborgare utvisas från Sverige, trots att de döms för allvarlig brottslighet. Av de utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige och döms för mord utvisas 43 procent – inte ens hälften.

För rån är motsvarande andel endast två procent och för grov misshandel tre. Lång väntan för utvisningshotade familjer i Harads: ”Många mår jättedåligt” Tioåriga Hanieh kan inte sova – hotas av utvisning trots sex år i Harads. Europarådets särskilda kommitté mot tortyr kritiserar Migrationsverkets förvar - Syre. CPT besöker regelbundet inrättningar där personer frihetsberövas runt om i Europa. Efter besöken skickas alltid en rapport med slutsatser till det aktuella landet. Arkivbild. Svenska myndigheter kritiseras för isolering av frihetsberövade. CPTs huvuduppgift är att granska situationen för frihetsberövade i Europarådets medlemsländer. I januari inspekterade en delegation från CPT ett urval institutioner för personer som frihetsberövats av svenska myndigheter. Delegationen sammanträffade också med representanter för Justitieombudsmannen, JO. ”Jag konstaterar att CPT i rapporten tar upp flera av de brister som JO under lång tid och återkommande uppmärksammat i sin tillsynsverksamhet.

Rapport: Hård kritik mot svenska häkten. Jimmie Åkesson om afghaner i Sverige – borde gå att utvisa till Iran. Svenska häkten är internationellt ökända – Upsala Nya Tidning. Tillfälligt stoppande av utvisningar till Afghanistan skapar oro. Dra in flyktingstatusen om reser till hemlandet. Utvisade vill inte testa sig - problem för gränspolisen - P4 Värmland. Försökte resa med falskt coronapass – rev sönder det i väntan på polisen. LANDVETTER: Man greps med falskt corona-pass i Göteborg. Trots utvisningsstop – hemlösa fyrabarnsfamiljen utan hjälp. Utvisade vill inte testa sig - problem för gränspolisen - P4 Värmland. Regeringen återinför inreseförbud till Sverige för resenärer från USA, Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro och Nordmakedonien - Regeringen.se. Corona: Johan Hultberg (M) vill se åtgärder mot importfall. USA och fem andra länder ska omfattas av inreseförbud. USA, Israel och fyra länder till omfattas av inreseförbudet.