background preloader

Skriva

Facebook Twitter

Precis som jag! – Några råd till mitt 15 åriga jag. Vi arbetar just nu med acceptans och lika värde.

Precis som jag! – Några råd till mitt 15 åriga jag

Vi har titta på några klipp av Tänkt till – Melanin. Ett moment i det området är att lyssna på råd från artister som de önskade att de hade fått när de var tonåringar. Ni kommer sedan få en skrivuppgift som bygger på dessa klipp. Ni kan få välja vilka ni vill arbeta med. Vill du skriva ut instruktionen hittar du den här. Filmklippen – tolka & förstå Uppgiften är att lyssna på de olika klippen och skriva ner deras råd i stödmallen. Några råd till mitt 15 åriga jag – stödmall Vi går gemensamt igenom svaren efter varje klipp. Skrivuppgift – Precis som jag I filmen Melanin: Det är inte ok! Är du osäker på formen så kan du först läsa på enligt denna Padlet: Rubrik: enligt de som anges nedan. Form: följ de typiska dragen för den texttyp som anges. Precis som jag Vilka fem råd vill du ge till dig själv idag som du tror är viktiga för framtiden? Form: brev Form: krönika Form: reportage Extra uppgift om du vill och hinner: TEXTGENRER. Texttyper SVA åk 9. Texttyper.

Beskrivningar

Genrer/texttyper. Serienocheleven.wordpress. Den magiska dörren -ett romanprojekt. Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet.

Den magiska dörren -ett romanprojekt

Inspiration har hämtats från boken Stråk av bildspråk (Natur och kultur) och dess populära romanprojekt Huset. Läs gärna denna bok för mer bakgrund och förkovran i idéer om skrivprocesser. Upprinnelsen till att jag skrev det här materialet var från början att jag fick en halv klassuppsättning datorer till klassen och med det fick möjlighet att tänka om lite kring undervisningen, hur jag på bästa sätt kunde använda dessa.

Arbetet går givetvis också bra att utföra med papper och penna. Anledningen till att det här romanprojektet just fick heta Den magiska dörren är att vi har en synnerligen märklig dörr i skolan där jag jobbar. Att hitta på en historia från ingenting är svårt även för oss vuxna. Framsida.

Krönika

Reportage. Poesi. Noveller. Instruktioner. Argumenterande text. 40 Must-See Photos From The Past. #5 Is Insane. We came across this selection of astonishing photos from the past, thanks to Reddit user epicnesshunter.

40 Must-See Photos From The Past. #5 Is Insane.

Some of these are absolutely mind-boggling, but what makes most of them so powerful is that they were taken in the past century, just one or two generations away from us. #1. Woman With A Gas-Resistant Pram, England, 1938 #2. Unpacking the head of the Statue of Liberty, 1885 #3. . #4. . #5. . #6. . #7. . #8. . #9. . #10. . #11. 106-year-old Armenian Woman guards home, 1990 #12. . #13. . #14. . #15. . #16. . #17. . #18. . #19. . #20. . #21. . #22. Källkritiken och textrörligheten: Lektionen om kvittot. Jag har undervisat om kvitton, parkeringslappar och annan smått och gott.

Källkritiken och textrörligheten: Lektionen om kvittot

Det finns stor undervisning i det lilla. Jag har ett litet motto för mig själv. Gräv där du står, ta det du hittar, gör något stort av det hela. Jag lutar mig mot tanken: Det finns inget som är så välbekant att inget nytt ryms däri. Det är professor Sven-Eric Liedman som inspirerat mig med denna tanke. Förförståelse och introduktion: Aktivera upp förförståelsen genom att visa ett kvitto som du plockar upp ur din kloka lärarficka. Börja utforska genom att göra en textpromenad, det kan liknas vid en bildpromenad: En textpromenad betyder att vi sätter ord på det vi ser och vi vet: Detta samtal, för det ska vara i samtalsform gör att alla elever kan delta.

Alltså blir nästa frågeställning – Vad vet vi: Jag vet att grundar sig i den första frågeställningen. VAD TROR VI – nu får man spekulera och det hej vilt: Här är vi nu inne på världens diskussion om kaffe. Vad vet vi nu om den som sitter och dricker kaffe? Ja, just det.