background preloader

Reportage

Facebook Twitter

YouTube. Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva. Av Redaktionen, Publicerad , senast ändrad Vem drömmer inte om att skriva reseskildringar och få betalt för det?

Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva

Vi som gör Vagabond har tillsammans över hundra års erfarenhet av att resa och skriva och har sammanställt våra bästa tips i den nya boken Skriva resereportage. Här bjuder vi på några goda råd ur boken. Bokens redaktör: Barbro Janson Lundkvist. Ett bra resereportage måste få läsaren att känna sig förflyttad från läsfåtöljen till en helt annan plats i världen. Att skriva resereportage kräver inte så mycket utrustning. 1. Börja med att googla på vad som skrivits om resmålet i andra tidningar. Det duger inte att ringa en redaktion och säga att "jag ska till Kina, vill ni ha nåt? ". Ett underskattat tips är att låna eller köpa böcker som utspelar sig på plats, antingen en klassisk reseskildring eller en roman som ger nyanser och kunskap kring en destination. 2. Tänk inte på formen när du antecknar, det kommer du ha fullt upp att tänka på senare när du ska skriva färdigt reportaget.

”Jag ville sticka ut, våga synas” Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra. – Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna.

”Jag ville sticka ut, våga synas”

Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm. Det är vad kunden själv känner som är viktigt, betonar Robin. Att skönhet ”kommer inifrån” är en sliten klyscha men det ligger något i den, tycker han – det handlar om att tycka om sig själv, inte om att jämföra med andra. – Ingen är vackrare än du. Robin älskar sitt jobb, och det syns. Som liten kille hemma i Säffle brukade Robin tillbringa eftermiddagarna i sin mammas frisersalong. – Jag satt och tittade på när hon jobbade, det såg så roligt ut.

Det intresset bidrog nog till att Robin tidigt skaffade sig en egen, personlig stil, tror han. . – Då syntes jag verkligen, svart runt ögonen och med långt svart hår. Exempel på reportage. Träning för att rädda liv Det är ett tufft jobb de har, brandmännen på Solna brandstation.

Exempel på reportage

Folket från tunnlarna. De är gatubarn, narkomaner och prostituerade som skapat en egen tillvaro i Bukarests underjordiska varmluftstunnlar.

Folket från tunnlarna

De kallar sig för ”samhällets avskum”. Dem som ingen vill ha, dem som ingen vill se. Många är romer, deras liv en följd av den forne diktatorn Ceausescus barnhemspolitik. Utanför järnvägsstationen Gara de Nord i centrala Bukarest sitter en flicka i morgonrusningen och kissar. På busshållplatsen ett par meter bort väntar välklädda huvudstadsbor med rykande kaffemuggar i händerna, runt omkring skyndar stressade resenärer för att hinna med sina tåg.

Ingen verkar heller lägga märke till det öppna brunnslocket i trottoaren alldeles intill. Flickan heter Andreea och är åtta år. Så skriver du ett reportage. Ett reportage är nästan samma som en artikel, men den är lite mer personlig och måste inte handla om dagsaktuella nyheter.

Så skriver du ett reportage

Ofta går reportaget lite mer på djupet och berättar mer om något. Det kan vara en person, ett idrottslag eller en arbetsplats som man vill berätta mer ingående om. Precis som artikeln så inleder man med en rubrik och en ingress. Som ni redan lärt er så är dessa två till för att man skall få upp ögonen för texten och vilja läsa vidare. Rubriken skall vara så kort och stor som möjligt. Sen kommer själva texten. REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland. "Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud. " Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen.

Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. . - Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk. Konsten att skriva ett reportage. Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Syfte: • ökade kunskaper om hur man skriver reportage och beskrivande texter • ökade kunskaper om Burma Förberedelser: Tillgång till reportaget om Burma i Dagens Nyheter som hör till övningen (antingen kopierat på papper eller digitalt via länk).

Konsten att skriva ett reportage

Har du inte tillgång till artikeln går det lika bra med ett annat reportage av liknande karaktär. Läs gärna texten om hur man skriver reportage, som länkas här nedanför, så du vet vilken typ av artikel som ska användas. Läs denna text om hur man skriver reportage: Länk! Övning 1 innehåller moment där eleverna ska jämföra reportaget om Burma med en nyhetsartikel. Uppgift 1: Granska och jämför Medan nyhetsartikeln i första hand går rakt på sak och förmedlar nyhetens kärna, ger reportaget läsarna en upplevelse av att vara på plats. Om du i arbetet med övningen vill byta ut reportaget om Burma mot ett annat reportage så går det naturligtvis bra. Hur läser man ett reportage? Att skriva ett reportage.