background preloader

ET 1

Facebook Twitter

Riku Rantala: Miehuus nousee pelosta, ja tätä naiset eivät ymmärrä. Nälkä lähtee syömällä, akka juomalla ja homous lyömällä – siinä nuoruuteni asenneilmapiiri.

Riku Rantala: Miehuus nousee pelosta, ja tätä naiset eivät ymmärrä

Nyt miehuuden lokerot ovat, luojan kiitos, vapaampia, mutta samalla nuoret miehet saattavat joutua kovempaan paineeseen kuin koskaan. Koska kaikki hienoimmat asiat elämässä on sijoitettu pelon taakse, olen varma, että oman miehisyytenikin ymmärtäminen sijaitsee siellä. Olen sotilaan poika ja reservin kapteeni, feministi, perheenisä, rattiraivoilija, lihansyöjä, toimittaja, entinen ahtaaja, kansanmies, ihmisvihaaja, yrittäjä, uutisaddikti, IFK-fani, joogaharrastaja, yksityisautoilija, fillarikommunisti, kontrollifriikki ja eläinfoobikko. En kuulu mielestäni mihinkään yksittäiseen lokeroon, vaan minuuteni sijaitsee sujuvasti kaikissa niistä, tilanteesta ja tunteista riippuen.

Minä, kuten kaikki muutkin, olen myös sattumien summa: lokeroni voisivat olla aivan toiset. Miehuudestani nousee pelkoa ja jopa raivoa, mutta sattumien summasta johtuen puran sen ainakin pääsääntöisesti muita loukkaamatta. Aleksis Salusjärven kolumni: Julkinen profiilisi on feikki. Mikään ei ole nykymaailmassa henkilökohtaista.

Aleksis Salusjärven kolumni: Julkinen profiilisi on feikki

Kaikki on julkista. Siksi treffit muistuttavat työhaastattelua ja valemediat kukoistavat, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi. Now The 'Brainstorm'/'Green Needle' Auditory Illusion Is Breaking Our Brains. For some time, the internet's favorite metaphor for situations that are bad and possibly beyond redemption has been a flaming trash receptacle.

Now The 'Brainstorm'/'Green Needle' Auditory Illusion Is Breaking Our Brains

The dumpster fire is something that is horrible, but you can't really do anything about but just to watch it burn and hope it eventually runs out of fuel. How language shapes the way we think. The red and green specialists: why human colour vision is so odd. Most mammals rely on scent rather than sight.

The red and green specialists: why human colour vision is so odd

How to Study Way More Effectively. Uskonnonopetus jakaa Helsingin kahtia: et-luokat pullistelevat Kalliossa, Arabiassa ja Käpylässä – toisin kuin Paloheinässä, Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä - Kaupunki. Uskonnonopetus jakaa Helsingin kahtia: et-luokat pullistelevat Kalliossa, Arabiassa ja Käpylässä – toisin kuin Elämänkatsomustiedon opetukseen osallistuvien oppilaiden määrä on kasvanut viime vuosina tuhansilla Helsingin peruskouluissa.

Uskonnonopetus jakaa Helsingin kahtia: et-luokat pullistelevat Kalliossa, Arabiassa ja Käpylässä – toisin kuin Paloheinässä, Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä - Kaupunki

Kun vuonna 2010 runsaat 4 000 oppilasta opiskeli elämänkatsomustietoa, vuonna 2016 luku oli hieman yli 7 000. Se tarkoittaa, että lähes joka viides Helsingin kaupungin peruskoulujen 37 000 oppilaasta opiskeli lukuvuonna 2016–2017 katsomusaineena elämänkatsomustietoa. Optimistic Nihilism. Tutkimus: Keskustelu saa aivot aaltoilemaan samaan tahtiin. Tutkijat pystyivät lukemaan aivoaalloista, ketkä koehenkilöistä puhuivat keskenään.

Tutkimus: Keskustelu saa aivot aaltoilemaan samaan tahtiin

Kun kaksi ihmistä keskustelee, heidän aivoaaltonsa alkavat noudattaa samaa rytmiä, kertoo Baskimaan aivo- ja kielitutkimuksen keskuksessa BCBL:ssä tehty tutkimus. Se on luettavissa englanniksi Scientific Reports (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä. Tahdistuminen tapahtuu, vaikka keskustelijat ovat toisilleen ventovieraita. Tulos näkyi aivokuvissa niin selvänä, että tutkijat pystyivät sanomaan pelkästään niiden perusteella, ketkä kaksi koehenkilöistä olivat juttusilla keskenään.

Jonkinasteista tahdistumista on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa, mutta niissä syyksi on päätelty kuulijan aivojen reaktio puheen sisältöön. Baskitutkijoiden mukaan yhteydessä on kuitenkin kyse jostakin enemmästä, joka liittyy suoraan siihen, että kaksi ihmistä on tekemisissä keskenään. Totuuden jälkeistä aikaa ei ole ollut eikä tule - Areiopagi. Helsinki oli 22.4.2017 niiden kaupunkien joukossa, jossa järjestettiin Tiedemarssi (engl. march for science).

Totuuden jälkeistä aikaa ei ole ollut eikä tule - Areiopagi

Marssin tarkoituksena oli vastustaa yhteiskunnassa ja politiikassa näkyvää trendiä, jossa tutkimustiedon rooli päätöksenteossa vähenee vähenemistään. Marssilla myös haluttiin edistää ihmisten luottamusta tieteeseen tiedon lähteenä. Vaihtoehtoisten totuuksien ajan syyllisiä on turha etsiä postmodernisteista – syylliset ovat paljon lähempänä - Päivän lehti 20.5.2017 - HS.fi. Helsingissä marssittiin 22. huhtikuuta faktojen puolesta.

Vaihtoehtoisten totuuksien ajan syyllisiä on turha etsiä postmodernisteista – syylliset ovat paljon lähempänä - Päivän lehti 20.5.2017 - HS.fi

Se kuulostaa oudolta. Mutta outoja ovat ajatkin. Yli kuudessasadassa kaupungissa järjestetty Tiedemarssi oli juuri nyt tärkeä ja tarpeellinen kannanotto. Kun poliitikot ja kansalaiset sanovat, että olennaista ei ole miten asiat ovat, vaan miten asiat koetaan, jonkun täytyy puhua totuuden puolesta. The surprising pattern behind color names around the world.

Cognitive bias cheat sheet – Better Humans. You don’t have to. But you can start by remembering these four giant problems our brains have evolved to deal with over the last few million years (and maybe bookmark this page if you want to occasionally reference it for the exact bias you’re looking for): Cognitive bias field manual – Capable Men – Personal development strategy. Your personal, digital resource that reveals where we can and cannot trust our intuitions when we look to formulate accurate judgements within our everyday lives.

Cognitive bias field manual – Capable Men – Personal development strategy

Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset” - Tiede - HS.fi. Ihminen ei kehittynyt toisista elämänmuodoista eikä aiheuta ilmastonmuutosta.

Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset” - Tiede - HS.fi

Ainakaan, jos uskoo tiedetoimituksen saamaa palautetta näitä aiheita käsittelevistä jutuista. Suomalaisten luottamus tieteeseen on hiukan kasvanut tällä vuosituhannella, kertovat kolmen vuoden välein toteutettavat Samalla on vähentynyt usko homeopatiaan ja horoskooppeihin. Pitkään tutkijat uskoivat, että tieteellisten tosiasioiden torjunta johtuu tiedon puutteesta. Ajateltiin, että mitä enemmän suuri yleisö saisi lukea yleistajuisia tiedejuttuja ja -kirjoja, katsoa dokumenttielokuvia ja vierailla tiedemuseoissa, sitä laajemmin ihmiset omaksuisivat tieteelliset selitykset. Why Facts Don’t Change Our Minds.

Survivorship Bias. Karl Popper, Science, and Pseudoscience: Crash Course Philosophy #8. 182479 rakentavaa vuorovaikutusta. Ex-ennustaja: En osaa ennustaa – kerroin ihmisille mitä he halusivat kuulla. Vuosia ennustajana toiminut henkilö myöntää, ettei oikeasti osaa ennustaa. Hän kertoi ihmisille sen, minkä he halusivat kuulla. Tutkijan mukaan monet ymmärtävät ettei ennustus ole välttämättä totta, mutta uskovat silti, koska ennustukset antavat heille toivoa. Tähän juttuun on haastateltu entistä ennustajaa, joka haluaa esiintyä artikkelissa nimettömänä.

Are We Living Inside a Computer Simulation?: An Introduction to the Mind-Boggling "Simulation Argument" 12 Cognitive Biases Explained - How to Think Better and More Logically Removing Bias. Miksi luottaisin tieteeseen? Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat. Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä. Mutta mistä maallikko tietää, mihin voi luottaa ja mihin ei, kysyy teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Jotkut väittävät, että (A) kommunismi kaatui, koska se edellyttää ihmisiltä liian suurta sitoutumista yhteiseen hyvään, ja että (B) kapitalismi menestyy, koska se pohjautuu yksilön ahneuteen. Tässä ajatuskulussa vedotaan siihen, että alhaisemmat vietit ovat ihmisessä voimakkaampia kuin ihanteelliset vaikuttimet. Näin siis periaatteessa ja pitkällä aikavälillä. AlaOletaNormitnurin. Michael Shermer: Why people believe strange things.

James Randi's fiery takedown of psychic fraud. Michael Shermer: The pattern behind self-deception. Are You Alone? Businessinsider. You want to talk about wrinkling your brain . . . Businessinsider. Existentialism: Crash Course Philosophy #16. Eutanasia ymmärretään usein väärin – "Onko kuolemaan liittyvä eksistentiaalinen kärsimys surmaamalla hoidettava taudinkuva?" – Eutanasialla tuntuu olevan "määritelmällistä rikkautta", sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve. Vielä enemmän siihen liittyy Pälven mukaan väärinymmärryksiä. Lääkäriliitto vastustaa eutanasiaa. Liiton mukaan saattohoidon kehittämisellä ja alueellisten erojen poistamisella suurimmalle osalle ihmisistä voidaan taata hyvä kuolema. Pälve kävi Yle Uutisille läpi kuusi yleistä eutanasiaan liittyvää väärinymmärrystä ja pohti, miksi eutanasia on niin vaikea asia. 1. Eutanasialla tarkoitetaan tilannetta, jossa lähellä kuolemaa oleva, parantumattomasti sairas oikeustoimikelpoinen aikuinen kertoo kärsivänsä ja hän toistuvasti pyytää, että lääkäri lopettaisi hänen elämänsä eli surmaisi hänet, Lääkäriliiton Heikki Pälve sanoo. 2.

Ihminen ei itse päätä eutanasiastaan, vaan hän anoo sitä ja jokin kollegio sitten päättää. Pälven mukaan yksilön ajattelutapa muuttuu, jos yhteiskunnassa on eutanasian salliva toimintamalli. 3. 4. 5. 6. Joulukuusi kärsii janoa ja ikävää, kaipaa tovereitaan ja saa huonekasvit huolestumaan - Aamulehti. Mitä mietit, joulukuusi? Onko sinulla metsää ikävä? Kysymystä ei voi enää välttää luettuaan Peter Wohllebenin kirjan Puiden salattu elämä. PHILOSOPHY - Sartre. Siivittivätkö keinoäly ja Facebookin valtava data brexitin ja Trumpin voittoon? Taustalta löytyy eksentrinen miljardööri ja hämäriä ”vaalienhallintayhtiöitä”

Marraskuussa 2016Donald voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Televisiosta uutisen nähtyään psykologi Michal muisti oitis kummallisen tapauksen Cambridgen yliopistosta parin vuoden takaa ja sulki television heti kättelyssä. Vuonna 2008 Kosinski oli vielä nuori tutkija Varsovan yliopistosta. Hänet oli juuri hyväksytty tekemään väitöskirjaa arvostettuun Cambridgen yliopistoon. Syy löytyi pienestä Facebook-sovelluksesta nimeltä MyPersonality, ”minun persoonallisuuteni”. How Donald Trump Answers A Question. Dilbert Creator Scott Adams on Donald Trump's "Linguistic Kill Shots" Suuri Johtaja on kuollut, kauan eläköön Rakas Johtaja. Ajankohtaisen kakkonen vieraili suljetussa Pohjois-Koreassa vuonna 1995.

Suuri Johtaja Kim Il-sung oli kuollut vajaa vuosi sitten, mutta hänen opetuksensa elävät voimakkaana. Pohjois-Korea ei anna ulkomaalaisten nähdä mitään mitä se ei halua näyttää, mutta propagandan täyttämät puheenvuorot kertovat paljon. Koreat jakautuivat toisen maailmansodan jälkeen, ja sotivat keskenään 1950-luvun alussa, mikä vahvisti eroa entisestään. Kommunistinen Pohjois-Korea oli Suuren Johtajan, Kim Il-sungin luomus. Hän rakensi ympärilleen henkilökultin, ja maan kehitys kulki hänen oppiensa mukaan. Eli Pariser: Beware online "filter bubbles". Sukupuolineutraalin avioliiton hyväksyminen vähensi nuorten itsemurhayrityksiä Yhdysvalloissa.

Kun tietokone kaatuu tai kännykän näyttö menee siniseksi, syyllinen voi olla peräisin ulkoavaruudesta. Kosminen säteily aiheuttaa jatkuvasti häiriöitä kännyköissä, tietokoneissa ja muissa elektronisissa laitteissa. ”Se on suuri ongelma, mutta enimmäkseen näkymätön suurelle yleisölle”, sanoi professori Bharat Bhuva Vanderbildt-yliopistosta Yhdysvaltain tiedeviikolla Bostonissa. Ulkoavaruudesta tuleva kosminen säteily synnyttää Maan ilmakehään törmätessään suurienergiaisia neutroneita, myoneita, pioneita ja alfahiukkasia. Niitä osuu meihin miljoonia joka sekunti. Emme aisti tätä pommitusta, eikä siitä ole nykytiedon mukaan haittaa eläville organismeille. Pieni osa hiukkasista on niin suurienergiaisia, että ne sotkevat mikroelektroniikan virtapiirien toimintaa. Twenty Cognitive Biases That Could Be Helping You Make Bad Decisions.

The human mind is a beautiful thing. Our ability to perceive, manage and express our individual experiences has been a huge reason for our success as a species. This Image Can Trick Your Brain And Make You See It In Color. Perception is a fickle thing. As good as our senses are at keeping us alive, they can often mislead and deceive us. Here’s a great example of that which you can try at home, featured in the new BBC Four series, Colour: The Spectrum of Science.

Mind control: Scientists can now make people alter their prejudices and belief in God. For the first time, scientists have discovered that they can change the way people think about religion and politics by directing magnetic energy to their brains to temporarily shut off specific regions of the brain. Meillä kaikilla on päässämme siivilä – Näin tieto lisää tappelua. Jonathan Haidt: The moral roots of liberals and conservatives. Does Language Influence Culture? Whatever you think, you don’t necessarily know your own mind. How The Language You Speak Changes Your View Of The World. Kolumni: Suomen puhujat todennäköisesti hahmottavat maailman eri tavoin kuin muut, koska meillä vedetään kalsarikännejä. Mitä antropologia on? — AntroBlogi. Opetussuunnitelman käsitteiden avausta. "Polvillaan rukoilemista, maan suutelemista" – KHO: Oppilas ei saanut vaihtaa uskonnonopetusta elämänkatsomustietoon. A commentary of Wiio's laws. Jani Kaaron kolumni: Neutraalisti natseista.

How to Disagree. Vesitätkö keskustelun surkeilla väitteillä? – Näin tunnistat laiskan argumentoinnin ja keskustelet paremmin. The non-western books that every student should read. Existentialism: Crash Course Philosophy #16. A graphic history of sex: ‘There is no gene that drives sexuality. All sexuality is learned’ Tutkimus: Sukupuoli­neutraalin avioliiton hyväksyminen vähensi nuorten itsemurha­yrityksiä Yhdysvalloissa - Tiede. Professori kummastelee ravitsemuskeskustelua: "Kuin olisi palattu keskiajalle" Vanhoja naisnäyttelijöitä ei päästetä ääneen – Laaja tutkimus paljastaa Hollywood-elokuvien syrjinnän. Fatima luopui islamista, mutta ei voi riisua huivia – islamista eroaminen on Suomessa tabu. Open ilmasto-opas. Kuka kuuntelee saamelaisia? - Häiriköt-päämaja. Dan Ariely: Are we in control of our own decisions? All The Colours, Including Grue: How Languages See Colours Differently.

Cartesian Skepticism - Neo, Meet Rene: Crash Course Philosophy #5. TEDxUIUC - Daniel Simons - Seeing The World As It Isn't. Värit eri kulttuureissa — AntroBlogi. Don't Believe Your Eyes, These Strawberries Are Not Red. This Picture Has No Red Pixels—So Why Do the Strawberries Still Look Red? - Motherboard. How to analyze and interpret photos objectively, according to professors of visual communication — Quartz. Kun omiin silmiin ei voi enää luottaa – näin sinua huijataan liikkuvalla kuvalla. Puoluekannatus ja virhemarginaalit – Informaatiomuotoilu.fi. Faktabaari - Faktapohjaisen julkisen keskustelun puolesta. Hans and Ola Rosling: How not to be ignorant about the world.