background preloader

ET 1

Facebook Twitter

Totuuden jälkeistä aikaa ei ole ollut eikä tule - Areiopagi. Helsinki oli 22.4.2017 niiden kaupunkien joukossa, jossa järjestettiin Tiedemarssi (engl. march for science).

Totuuden jälkeistä aikaa ei ole ollut eikä tule - Areiopagi

Marssin tarkoituksena oli vastustaa yhteiskunnassa ja politiikassa näkyvää trendiä, jossa tutkimustiedon rooli päätöksenteossa vähenee vähenemistään. Marssilla myös haluttiin edistää ihmisten luottamusta tieteeseen tiedon lähteenä. Tiedemarssin kaltaiset tapahtumat voidaan nähdä vastareaktiona väitteeseen, jonka mukaan olisimme siirtymässä totuuden tai faktojen jälkeiseen aikaan. ”Post-truth” lisättiin Oxford English Dictionaryyn jo jokin aika sitten. Lisäksi se valittiin vuoden 2016 sanaksi. Kyseessä on adjektiivi, joka koskee olosuhteita, joissa objektiiviset faktat vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen vähemmän kuin tunteisiin ja henkilökohtaisiin vakaumuksiin vetoaminen.

Vuosi 2016 todisti oikeistopopulismin nousun, Donald Trumpin vaalivoiton ja Iso-Britannian äänestyksen EU:sta eroamiseksi. On varmaankin totta, että elämme nyt tällaista aikaa. Vaihtoehtoisten totuuksien ajan syyllisiä on turha etsiä postmodernisteista – syylliset ovat paljon lähempänä - Päivän lehti 20.5.2017 - HS.fi. Helsingissä marssittiin 22. huhtikuuta faktojen puolesta.

Vaihtoehtoisten totuuksien ajan syyllisiä on turha etsiä postmodernisteista – syylliset ovat paljon lähempänä - Päivän lehti 20.5.2017 - HS.fi

Se kuulostaa oudolta. Mutta outoja ovat ajatkin. Yli kuudessasadassa kaupungissa järjestetty Tiedemarssi oli juuri nyt tärkeä ja tarpeellinen kannanotto. Kun poliitikot ja kansalaiset sanovat, että olennaista ei ole miten asiat ovat, vaan miten asiat koetaan, jonkun täytyy puhua totuuden puolesta. The surprising pattern behind color names around the world. Cognitive bias cheat sheet – Better Humans. Great, how am I supposed to remember all of this?

Cognitive bias cheat sheet – Better Humans

You don’t have to. But you can start by remembering these four giant problems our brains have evolved to deal with over the last few million years (and maybe bookmark this page if you want to occasionally reference it for the exact bias you’re looking for): Information overload sucks, so we aggressively filter. Noise becomes signal.Lack of meaning is confusing, so we fill in the gaps. Signal becomes a story.Need to act fast lest we lose our chance, so we jump to conclusions. Cognitive bias field manual – Capable Men – Personal development strategy. Your personal, digital resource that reveals where we can and cannot trust our intuitions when we look to formulate accurate judgements within our everyday lives.

Cognitive bias field manual – Capable Men – Personal development strategy

Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset” - Tiede - HS.fi. Ihminen ei kehittynyt toisista elämänmuodoista eikä aiheuta ilmastonmuutosta.

Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset” - Tiede - HS.fi

Ainakaan, jos uskoo tiedetoimituksen saamaa palautetta näitä aiheita käsittelevistä jutuista. Suomalaisten luottamus tieteeseen on hiukan kasvanut tällä vuosituhannella, kertovat kolmen vuoden välein toteutettavat Samalla on vähentynyt usko homeopatiaan ja horoskooppeihin. Pitkään tutkijat uskoivat, että tieteellisten tosiasioiden torjunta johtuu tiedon puutteesta. Why Facts Don’t Change Our Minds. Survivorship Bias. Karl Popper, Science, and Pseudoscience: Crash Course Philosophy #8. 182479 rakentavaa vuorovaikutusta. Ex-ennustaja: En osaa ennustaa – kerroin ihmisille mitä he halusivat kuulla.

Vuosia ennustajana toiminut henkilö myöntää, ettei oikeasti osaa ennustaa.

Ex-ennustaja: En osaa ennustaa – kerroin ihmisille mitä he halusivat kuulla

Hän kertoi ihmisille sen, minkä he halusivat kuulla. Tutkijan mukaan monet ymmärtävät ettei ennustus ole välttämättä totta, mutta uskovat silti, koska ennustukset antavat heille toivoa. Are We Living Inside a Computer Simulation?: An Introduction to the Mind-Boggling "Simulation Argument" 12 Cognitive Biases Explained - How to Think Better and More Logically Removing Bias. Miksi luottaisin tieteeseen? Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat.

Miksi luottaisin tieteeseen?

Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä. Mutta mistä maallikko tietää, mihin voi luottaa ja mihin ei, kysyy teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Jotkut väittävät, että (A) kommunismi kaatui, koska se edellyttää ihmisiltä liian suurta sitoutumista yhteiseen hyvään, ja että (B) kapitalismi menestyy, koska se pohjautuu yksilön ahneuteen. Tässä ajatuskulussa vedotaan siihen, että alhaisemmat vietit ovat ihmisessä voimakkaampia kuin ihanteelliset vaikuttimet. Näin siis periaatteessa ja pitkällä aikavälillä. 1. nyrkkisääntö: pitkään oikeana pidetyt tulokset ovat luotettavia. Tieteessä vanhasta ajattelusta luovutaan, kun uusi selitys kuvaa asioita tarkemmin kuin entinen. Pitkän ajan muuttumattomana oleva tieto on siis luotettavaa, koska muuten tieteen itseään korjaava menetelmä olisi jo parannellut niitä. AlaOletaNormitnurin.

Michael Shermer: Why people believe strange things. James Randi's fiery takedown of psychic fraud. Michael Shermer: The pattern behind self-deception. Are You Alone? Businessinsider. You want to talk about wrinkling your brain . . . Businessinsider. Existentialism: Crash Course Philosophy #16. Eutanasia ymmärretään usein väärin – "Onko kuolemaan liittyvä eksistentiaalinen kärsimys surmaamalla hoidettava taudinkuva?" – Eutanasialla tuntuu olevan "määritelmällistä rikkautta", sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Eutanasia ymmärretään usein väärin – "Onko kuolemaan liittyvä eksistentiaalinen kärsimys surmaamalla hoidettava taudinkuva?"

Vielä enemmän siihen liittyy Pälven mukaan väärinymmärryksiä. Lääkäriliitto vastustaa eutanasiaa. Liiton mukaan saattohoidon kehittämisellä ja alueellisten erojen poistamisella suurimmalle osalle ihmisistä voidaan taata hyvä kuolema. Pälve kävi Yle Uutisille läpi kuusi yleistä eutanasiaan liittyvää väärinymmärrystä ja pohti, miksi eutanasia on niin vaikea asia. 1. Eutanasialla tarkoitetaan tilannetta, jossa lähellä kuolemaa oleva, parantumattomasti sairas oikeustoimikelpoinen aikuinen kertoo kärsivänsä ja hän toistuvasti pyytää, että lääkäri lopettaisi hänen elämänsä eli surmaisi hänet, Lääkäriliiton Heikki Pälve sanoo. 2. Ihminen ei itse päätä eutanasiastaan, vaan hän anoo sitä ja jokin kollegio sitten päättää. Pälven mukaan yksilön ajattelutapa muuttuu, jos yhteiskunnassa on eutanasian salliva toimintamalli. 3. 4. 5. 6.

Joulukuusi kärsii janoa ja ikävää, kaipaa tovereitaan ja saa huonekasvit huolestumaan - Aamulehti. Mitä mietit, joulukuusi?

Joulukuusi kärsii janoa ja ikävää, kaipaa tovereitaan ja saa huonekasvit huolestumaan - Aamulehti

Onko sinulla metsää ikävä? Kysymystä ei voi enää välttää luettuaan Peter Wohllebenin kirjan Puiden salattu elämä. PHILOSOPHY - Sartre. Siivittivätkö keinoäly ja Facebookin valtava data brexitin ja Trumpin voittoon? Taustalta löytyy eksentrinen miljardööri ja hämäriä ”vaalienhallintayhtiöitä” Marraskuussa 2016Donald voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit.

Siivittivätkö keinoäly ja Facebookin valtava data brexitin ja Trumpin voittoon? Taustalta löytyy eksentrinen miljardööri ja hämäriä ”vaalienhallintayhtiöitä”

Televisiosta uutisen nähtyään psykologi Michal muisti oitis kummallisen tapauksen Cambridgen yliopistosta parin vuoden takaa ja sulki television heti kättelyssä. Vuonna 2008 Kosinski oli vielä nuori tutkija Varsovan yliopistosta. Hänet oli juuri hyväksytty tekemään väitöskirjaa arvostettuun Cambridgen yliopistoon. Syy löytyi pienestä Facebook-sovelluksesta nimeltä MyPersonality, ”minun persoonallisuuteni”. Se perustui viittä persoonallisuuden osa-aluetta mittaavaan parametriin, ja huimaa tahtia kasvavan yhteisöpalvelu Facebookin käyttäjät saivat halutessaan jakaa sovelluksen antamat tulokset tutkijoiden kanssa. Kosinski ei ollut varautunut sosiaalisen median voimaan.

Yksinkertaista: esimerkiksi kosmetiikkamerkki Macista Facebookissa tykkäävät miehet olivat hiukan todennäköisemmin homoseksuaaleja kuin muut. Kun Vice-lehti Kosinskia tammikussa, tämä kertoi, että sai julkaistuaan löytönsä kaksi puhelua. How Donald Trump Answers A Question. Dilbert Creator Scott Adams on Donald Trump's "Linguistic Kill Shots" Suuri Johtaja on kuollut, kauan eläköön Rakas Johtaja. Ajankohtaisen kakkonen vieraili suljetussa Pohjois-Koreassa vuonna 1995. Suuri Johtaja Kim Il-sung oli kuollut vajaa vuosi sitten, mutta hänen opetuksensa elävät voimakkaana.

Pohjois-Korea ei anna ulkomaalaisten nähdä mitään mitä se ei halua näyttää, mutta propagandan täyttämät puheenvuorot kertovat paljon. Koreat jakautuivat toisen maailmansodan jälkeen, ja sotivat keskenään 1950-luvun alussa, mikä vahvisti eroa entisestään. Kommunistinen Pohjois-Korea oli Suuren Johtajan, Kim Il-sungin luomus. Hän rakensi ympärilleen henkilökultin, ja maan kehitys kulki hänen oppiensa mukaan. Eli Pariser: Beware online "filter bubbles". Sukupuolineutraalin avioliiton hyväksyminen vähensi nuorten itsemurhayrityksiä Yhdysvalloissa.

Kun tietokone kaatuu tai kännykän näyttö menee siniseksi, syyllinen voi olla peräisin ulkoavaruudesta. Kosminen säteily aiheuttaa jatkuvasti häiriöitä kännyköissä, tietokoneissa ja muissa elektronisissa laitteissa. ”Se on suuri ongelma, mutta enimmäkseen näkymätön suurelle yleisölle”, sanoi professori Bharat Bhuva Vanderbildt-yliopistosta Yhdysvaltain tiedeviikolla Bostonissa. Ulkoavaruudesta tuleva kosminen säteily synnyttää Maan ilmakehään törmätessään suurienergiaisia neutroneita, myoneita, pioneita ja alfahiukkasia. Twenty Cognitive Biases That Could Be Helping You Make Bad Decisions. This Image Can Trick Your Brain And Make You See It In Color.

Mind control: Scientists can now make people alter their prejudices and belief in God. Meillä kaikilla on päässämme siivilä – Näin tieto lisää tappelua. Jonathan Haidt: The moral roots of liberals and conservatives. Does Language Influence Culture? Whatever you think, you don’t necessarily know your own mind. How The Language You Speak Changes Your View Of The World. Kolumni: Suomen puhujat todennäköisesti hahmottavat maailman eri tavoin kuin muut, koska meillä vedetään kalsarikännejä. ”Uusi lempisanani: kalsarikännit!” ”Suomen kielessä on sana ’kalsarikännit’, joka tarkoittaa juopottelua kotona alusvaatteisillaan vailla aikeita lähteä mihinkään. Hyvä sana. Uusi suosikkini.” Mitä antropologia on? — AntroBlogi. Tiedätkö mitä ant­ro­po­lo­git tekevät? Vaikka suuri yleisö ei tiedä meistä paljoa, me tiedämme monia mie­len­kiin­toi­sia asioita sinua ympä­röi­västä todel­li­suu­desta.

Tunnistamme ne kult­tuu­ri­set voimat, jotka vai­kut­ta­vat lähes kaikkeen elä­mäs­säsi — aina este­tii­kan tajustasi siihen, minkä asioiden uskot olevan valin­to­jesi seu­rauk­sia ja minkä väis­tä­mät­tö­miä itses­tään­sel­vyyk­siä. Opetussuunnitelman käsitteiden avausta. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2016 alkaen porrastetun siirtymäajan mukaan. Opetussuunnitelman perusteissa on käytetty joitakin käsitteitä, joiden merkitystä elämänkatsomustiedon opetuksessa avataan tässä tukimateriaalissa laajemmin. Soveltuvin osin avaukset on liitetty myös ePerusteisiin. Elämänkatsomustetoa koskevat kohdat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (pdf) "Polvillaan rukoilemista, maan suutelemista" – KHO: Oppilas ei saanut vaihtaa uskonnonopetusta elämänkatsomustietoon. Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjaa, että kirkkoon kuuluvan oppilaan on osallistuttava uskonnonopetukseen.

Pohjoiskarjalainen perhe anoi vuonna 2014 yläasteelle siirtyvälle lapselleen oikeutta vaihtaa uskonnonopetus elämänkatsomustietoon. Anojan mukaan se olisi vastannut paremmin lapsen ja hänen vanhempiensa ajatusmaailmaa. Anomuksen mukaan lapsi itse koki koulun uskonnonopetuksen itselleen vieraana. A commentary of Wiio's laws. Wiio's laws are humoristically formulated serious observations about how human communication usually fails except by accident. This document comments on the applicability and consequences of the laws, especially as regards to communication on the Internet. 1 Communication usually fails, except by accident. Finnish original: Viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi sattumalta. This is the fundamental one among Wiio's laws; others are corollaries from it, examples of it, or vaguely related notes. Jani Kaaron kolumni: Neutraalisti natseista. How to Disagree. Vesitätkö keskustelun surkeilla väitteillä? – Näin tunnistat laiskan argumentoinnin ja keskustelet paremmin.

The non-western books that every student should read. Existentialism: Crash Course Philosophy #16. A graphic history of sex: ‘There is no gene that drives sexuality. All sexuality is learned’ Tutkimus: Sukupuoli­neutraalin avioliiton hyväksyminen vähensi nuorten itsemurha­yrityksiä Yhdysvalloissa - Tiede.

Professori kummastelee ravitsemuskeskustelua: "Kuin olisi palattu keskiajalle" Vanhoja naisnäyttelijöitä ei päästetä ääneen – Laaja tutkimus paljastaa Hollywood-elokuvien syrjinnän. Fatima luopui islamista, mutta ei voi riisua huivia – islamista eroaminen on Suomessa tabu. Open ilmasto-opas. Kuka kuuntelee saamelaisia? - Häiriköt-päämaja. Dan Ariely: Are we in control of our own decisions? All The Colours, Including Grue: How Languages See Colours Differently. Cartesian Skepticism - Neo, Meet Rene: Crash Course Philosophy #5. TEDxUIUC - Daniel Simons - Seeing The World As It Isn't. Värit eri kulttuureissa — AntroBlogi. Don't Believe Your Eyes, These Strawberries Are Not Red. This Picture Has No Red Pixels—So Why Do the Strawberries Still Look Red? - Motherboard. How to analyze and interpret photos objectively, according to professors of visual communication — Quartz.

Kun omiin silmiin ei voi enää luottaa – näin sinua huijataan liikkuvalla kuvalla. Puoluekannatus ja virhemarginaalit – Informaatiomuotoilu.fi. Faktabaari - Faktapohjaisen julkisen keskustelun puolesta. Hans and Ola Rosling: How not to be ignorant about the world.