background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Grammatik - Satsdelar - Google Slides. Grammatik - Ordklasser och fraser - Google Slides. Grammatik i Svenska 2. Under våren genomförde jag ett grammatikmoment med min N-tvåa som jag tycker föll väldigt väl ut.

Grammatik i Svenska 2

Så här gjorde jag: Målbild Jag började med att försöka konkretisera för mig själv vad det är eleverna ska kunna göra, utifrån det som står i det centrala innehållet och kunskapskraven, och hur de ska kunna visa att de kan göra detta. Jag tänkte på de resonemang som förs i lärarmaterialet till NP i Svenska 3, där vad som menas med ett rikt och varierat språk diskuteras. Kanske kunde man använda den texten som målbild: att eleverna skulle förstå vad som där sades? Hur skulle eleverna kunna visa sina kunskaper på området? – utgående från en egen text. Slutresultatet hittar du här. Tidsåtgång Jag genomförde det här momentet i maj, och det var kaos. Lektionsserie Lektion 1 Så här sammanfattade en av eleverna på vår klassblogg den första lektionen: ”I tisdags så jobbade vi med Grammatik!

Lektion 2 ”Korsordet” jag använde var ett sk ”skärmkorsord”, något man enkelt tillverkar själv via webben. Lektion 3. Elever med funktionsnedsättning. Syftet med bestämmelsen är att skapa lika förutsättningar för elever som annars inte haft någon möjlighet att nå ett visst betyg.

Elever med funktionsnedsättning

Det är alltså inte meningen att en elev med bristfälliga kunskaper i allmänhet i ett visst ämne ska kunna få ett godkänt betyg. Bestämmelsen är till för de elever som har en funktionsnedsättning, av inte tillfällig natur, som direkt hindrar eleven från att nå enstaka delar av kunskapskraven. Svårigheter att nå enstaka delar av kunskapskraven som orsakas av till exempel sociala omständigheter, familjeförhållanden, religionsutövning eller av att eleven kommer från ett annat land omfattas inte av undantagsbestämmelsen.

Omöjligt att nå enstaka delar av kunskapskravet För en elev med funktionsnedsättning kan det vara omöjligt att nå delar av kunskapskraven. Läraren har att direkt tolka bestämmelsen i förhållande till de ämnesspecifika kunskapskraven. Måste avgöras lokalt Exempel Aspergers syndrom Grav synskada Rörelsehinder. After Eight-brownies. After Eight är ljuvligt goda att äta som de är, men de blir ännu godare när man lägger dem på en browniebotten och pudrar över lite florsocker.

After Eight-brownies

Galet goda, rättare sagt! Tips! Om du inte har en form i exakt samma storlek som i receptet kan du ta en form med andra mått, det viktiga är att det får plats ca 20 After Eight-plattor i formen. Om du använder en rund form, 22–23 cm i diameter får du skära till After Eight-plattorna så de kan placeras i en cirkel. Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola 20 st Superläcker mintchokladkaka med en lite lätt kladdig och seg browniebotten som inte innehåller något bakpulver. 3 ägg 2 dl strösocker1 ¼ dl vetemjöl1 dl kakao2 tsk vaniljsocker 1 nypa salt 150 g smör, smält Garneringca 20 plattor After Eightflorsocker 1. 2. Kladdkaka rocky road. Den här kladdkakan med Rocky Road-smaksättning är helt amazing!!!

Kladdkaka rocky road

Tar man en bit vill man äta upp hela kakan! Rocky Road-fyllningen består av minimarshmallows, dumlekolor och cashewnötter. Sött och salt i en salig blandning – makalöst gott!!! Om man inte vill ha alla ingredienserna i kakan är det bara att utesluta det man inte gillar. Det går också bra att strunta i fyllningen och bara göra en klassisk kladdkaka för receptet är utsökt! Typiska rocky road-ingredienser: dumlekola, cashewnötter och minimarshmallows. PM-uppgift om de, dem och dom. Efter att en ny debatt blossat upp under hösten 2016 har vissa källor till uppgiften bytts ut.

PM-uppgift om de, dem och dom

Plötsligt händer det! Svenska 3: Skriv ett pm om språk i förändring Språk förändras ständigt. Talspråket förändras oftast snabbare än skriftspråket, och när skillnaden blir stor uppstår det en spänning. Litteraturbanken. Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet.

Litteraturbanken

Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi tror på en litteraturläsning i klassrummet där de flesta texterna läses gemensamt och i samverkan mellan lärare och elever i exempelvis samtal och loggskrivande. Samverkande arbetssätt är extra viktigt vid arbete med äldre och med mer avancerade texter. Elevernas läsutveckling gynnas av ett nära samspel med en vägledande lärare och med varandra under lärarens ledning. Eleverna behöver ha förebilder som modellerar lässtrategier och de behöver höra hur andra människor uppfattar en text, för att förstå att texter kan läsas och tolkas på flera olika sätt. Selma Lagerlöfs författarskap kan introduceras redan i skolans tidiga år.

Förslag på skräcklitteratur. Älskade ondska. Ett halvt ark papper. Nominalfras - sicken fras. Mallar och instruktioner. Om läsning. Projekt läsning har döpts om till arbetsområde Lässtrategier. Då har jag äntligen kommit en bit på väg i mitt arbete om läsning och lässtrategier.

Projekt läsning har döpts om till arbetsområde Lässtrategier

För att göra det tydligt för eleverna har jag valt att från och med nu kalla arbetet för arbetsområde Lässtrategier. Successivt kommer det att läggas upp material på min elev-blogg Fröken JE:s blogg och då kopplat till klasserna Sv1BA1a och SvBA1b. Det som redan nu finns att se är en kort film som är en sorts intro för mina elever. Du kan se den här Intro Lässtrategier (eller gå in via länken till höger som heter Jenny på Youtube). Det finns också en beskrivning över arbetsområde Lässtrategier. Då jag vill att mina elever ska bli trygga i användandet av de olika strategierna har jag valt att ta fram färdiga mallar.