background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Hur ser ni på skillnaden mellan läsförståelse och hörförståelse? Fråga Det kan ibland vara svårt att förklara skillnaden i begreppen läsförståelse och hörförståelse. Det kan leda till att vissa skolor inte låter elever med läs- och skrivsvårigheter, som behöver ha text uppläst, få detta vid bedömnings- och provtillfällen. Man tänker då att det man prövar inte är läsförståelse utan hörförståelse, men jag anser inte att det är samma sak. Hur ser ni på läsförståelse respektive hörförståelse? Svar Läsning Läsning innebär att återskapa ett föreställningsinnehåll.

Skriftspråk Skriftspråk innebär att texten tillkommit tidigare. Talspråk Talspråket präglas av dialog, inlevelse och underförstådd information som överförs via blickar, gester och kroppsspråk. Läsförståelse är alltså att förstå det skrivna språket, oavsett vilket läsmedium läsaren använder. Hörförståelse är att förstå språket direkt i talsituationen, oavsett vilket medium som används i dialogen.

Läs mer om läsförståelse av professor Carsten Elbro. Tuben – talböcker i skolan på Stockholms stads webbplats. Novellkalender enligt O del 1-24 – enligt O. Här kommer en sammanställning av årets Novellkalender enligt O med 24 bra noveller. Det har varit lite av en utmaning för mig att sammanställa den här kalendern, men jag är ändå ganska nöjd med utfallet. Visst finns det favoriter kvar som inte fick plats den här gången, men jag tycker om de texter som blev valda.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash Läs också: Novellkalender enligt O del 12 Novellen "Början" av Gun-Britt Sundström är utgiven av Novellix och handlar om en mamma och hennes son. Julberättelser - Jennys julkalender den 7 december 2018. Julen närmar sig med stormsteg. Idag tänkte jag tipsa om en riktigt fin jultext som man kan läsa högt för sina elever, nämligen Tove Janssons Granen. Förra året gav Förlaget ut den ut på nytt tillsammans med en annan fin berättelse av författaren, Det osynliga barnet. Granen är en allålderstext. Den fungerar att läsa för både unga och gamla. I Granen väcks Muminfamiljen ur sin vinterdvala och måste förbereda julen. "Mamma, vakna, sa Mumintrollet förskräckt. Vad menar du? Jag vet inte riktigt, sa hennes son. Granen får en att fundera över det där med jul och den hysteri som den ibland kan innebära. Tove Jansson läser: Det osynliga barnet: Granen Inför läsningen kan man fundera över frågor som: Novellen heter Granen.

Efter läsningen kan man lyfta frågor som: Vad betyder julen för de som bor i Mumindalen? Man kan också arbeta med texten på andra sätt. Kunskapstest på alla ordklasserna | Svensk grammatik - testa dig! Testa dig själv och se vad du kan! Detta är ett test du kan göra för att se vad du kan om ordklasserna. Du kan göra testet direkt eller först repetera dina kunskaper om ordklasserna här. Därefter kan du göra testet. Under frågorna finns ett facit du kan gå till när du är färdig. Läs och repetera det som du har fel på. Gör gärna dessa tester tillsammans med en vän! Övningar ger färdighet! Lycka till! Vi stödjer projektet - Jag mobbar inte - läs mer här! Vilka ordklasser tillhör dessa ord i meningarna? Skriv dina svar på ett papper eller skriv ut sidan. Nils hade tjugo kronor i fickan. Substantiv – subst. Artikel – art. Adjektiv – adj. Räkneord – räkn. Personliga pronomen – pers. pron.

Reflexiva pronomen – refl. pron. Reciproka pronomen – rec. pron. Possessiva pronomen – poss. pron. Demonstrativa pronomen – dem. pron. Determinativa pronomen – det. pron. Interrogativa pronomen – inter. pron. Relativa pronomen – rel. pron. Indefinita pronomen – indef. pron. Verb – verb Hjälpverb – hj.verb Adverb – adv. Färdig? Korta klipp till svenskan - Robin Smith. MALTE PERSSON: Språket, världen och jag. Strax före det svenska valet råkar jag befinna mig i Tensta i Stockholm. I detta till stor del trivsamma, men så kallat "särskilt utsatta" område – "no go-zon" på högerpopulistisk svengelska – kommer Socialdemokraterna att få flest röster. Så är det också det enda partiet som alls har valarbetare där. Jag ser dock åtminstone en valaffisch för Moderaterna. Ulf Kristersson säger att i Sverige ska alla kunna svenska. Huruvida den vinner röster i Tensta lämnar jag öppet. Frågan jag funderar över är snarare – varför vinner den inte min röst?

Varför finner jag den i stället provocerande? Jag älskar ju svenska språket över nästan allting annat. Men jag är också själv invandrare. Att vara rolig och charmig kan jag glömma. Många hitflyttade lär sig aldrig tyska, och i nio fall av tio klarar man sig också fint med engelska. Mer internationell än så är inte vår internationella värld. Ett nytt språk är förstås också en vinst. Men gränsen mellan rimlig och farlig nationalism är vansklig. ”Kärleken är ingen jävla saga” Kärlek handlar inte om besprutade rosor. Det handlar inte heller om att renovera sitt badrum eller visa upp semesterbilder på facebook. Allt det där är bra. Men det är inte viktigt. Den mesta kärleken i ett liv, uppstår med helt andra människor än de man ligger med. Kärlek är ett stort ord men oftast en liten händelse.

Kärlek är att stå och ta emot flyktingar. Kärlek är att förhandla fram schysta villkor på arbetsplatsen. Kärleken är ingen jävla saga. Kärleken är vardag. Eller rättare sagt den kraft som gör vår vardag uthärdlig. En vän till mig sa, alla dessa som blir ihop, helt utan att ha utbildning i det, inte konstigt relationer går i stå och klappar ihop. Och jag kan förundras över det, hur det är i just vår tvåsamhet, vi kan bli som mest barnsliga, fula och handfallna. Det är något skumt. Alla gillar ju kärlek och tror att det är just i tvåsamheten den ska dyka upp och förvandla oss. Som om vi inte tycker om oss. Men det gör vi väl? Vi köper ju dyrt smink because ”I´m worth it”. Hamlet. Kort svensk språkhistoria - Svenska språket. Åsa Söderström - I mitt svenskämneslag repeterar vi valda... Skrivundervisningen behöver erbjuda elever konkreta redskap och modeller | Sk... Roliga språkexempel där det "blir fel"

Novellsamtal i samarbete med skolans bibliotekarie. Att jag gillar läsning och att arbeta med skönlitteratur tror jag de flesta känner till. Sedan senhösten har jag funderat över ett upplägg där mina ettor på gymnasiet skulle få läsa och arbeta med litteratur i mindre grupper. När jag ramlade över Novellixs noveller föll allt på plats. Genom deras noveller skulle alla elever få läsa en "bok". Jag avsatte en del tid under jullovet för läsning av Novellix noveller och jag pratade med skolans duktiga bibliotekarie Marit Hammarland.

När vi kom tillbaka till skolan i januari hade jag hittat sex noveller som jag ville testa bland mina elever. Novellerna var: - Heder av Jens Lapidus - Början av Gun-Britt Sundström - Shuno av Dogge Doggelito - Farväl mitt kvinnofängelse av Karolina Ramqvist - Så som du hade berättat för mig... av Jonas Hassen Khemiri - Speciella omständigheter av John Ayvide Lindqvist Novellerna köptes in och jag och Marit började spåna på ett upplägg utifrån Aidan Chambers modell för boksamtal. 1. Tio bra böcker för unga | enligt O. Nu har många lärare semester och jag har på flera håll sett just lärare önska tips på nya och bra ungdomsböcker. Jag tänkte bidra med en lista hyfsat färska och mycket bra böcker. Som vanligt har jag läst fler böcker av kvinnor än män, men så ser det lite ut i genren också.

Du, bara, Anna Ahlund (2016) handlar om John och Frank och att våga vara kär. Charmig och rolig, men också en känslosam och stark bok. Djupa ro, Lisa Bjärbo (2015) handlar om en grupp vänner som kommer tillbaka hem för att begrava en vän. Jag lever, tror jag, Christine Lundgren (2016) handlar om Kim som under våren i trean mister sin bästa vän Moa. M varken mer eller mindre, Petra Backström (2016) handlar om Maj som är 19 år och har ett minst sagt komplicerat kärleksliv. Om jag var din tjej, Meredith Russo (2016) handlar om Amanda, som tidigare var Andrew men är för övrigt en befriande normal kärlekshistoria. Onanisterna, Patrik Lundberg (2014) om hur Kim försöker hitta sig själv och flyr småstaden för Malmö. Läs också: En hjältes död - Svenskanoveller Wiki - Wikia. Av Pär Lagerkvist I en stad där man aldrig tyckte sig få nog med förlustelser hade ett konsortium engagerat en man som skulle balansera på huvudet uppe på kyrkspiran och därefter falla ner och slå ihjäl sig.

Han skulle ha 500 000 för att han gjorde det. Man intresserade sig livligt i alla samhällslager, alla kretsar för detta företag, biljetterna revs bort på några dar och man talade inte om annat. Alla fann att det var mycket djärvt gjort. Men man fick ju också tänka på att priset var därefter. Det var nog lagom angenämt att falla ner och slå ihjäl sig, och därtill från ensådan höjd. Ur Onda sagor (1924) Självmordsbrev | Augustpriset. Det här är mitt självmordsbrev. Det är det första jag någonsin har skrivit (LOL, majoriteten av världens självdödare skriver antagligen bara ett … (OBS! Ironisk användning av ”LOL”, jag är liksom inte 12)) så jag valde en rubrik som är pang på, ingen spänningsuppbyggnad här inte! Man ska ju gå all in. Jag förstår att ni är chockade men jag har en väldigt bra anledning, även om ni antagligen anser att man måste vara typ ett helkroppsförlamat alko med hudcancer som är fast i ett tortyrrum från medeltiden, och inte ens då skulle det vara rättfärdigat.

Grejen är att jag alltid har velat bli författare, det är min högsta önskan här i livet. Jag har alltid drömt om att sitta på ett café i en bullrig miljonstad vars skyskrapor stolt sträcker sig efter himlavalvet, med en rykande cancerpinne i ena handen och pränta pampig poesi i den andra, eller ligga på ett banangult rapsfält mitt i ingenstans och formulera filosofiska fraser. Argument nummer ett. Jag är så medioker man kan bli. PS. Två fel gör ett rätt... | Augustpriset. Och hon har en skål fylld med pannkakor i trädgården som igelkotten vars hem ligger i den dunkla dungen äter, för gott ska belönas och ont ska bestraffas. Och jag vet att nyckeln ligger under trasmattan på altanen men jag använder den inte för jag väntar hellre på att hon ska komma cyklande på den rostiga tvåhjulingen. Och gruset smattrar när gummidäcket skingrar partiklarna likt Moses skingrade havet och jag tänker att hon inte kan vara en människa, att hon inte kan vara en av oss dödliga när hon stiger av hojen som om den är en limousin.

Och när vi går in i huset som luktar curry och koriander frågar hon mig om jag vill ha kaffe eller te, aldrig om jag vill ha saft, läsk eller vatten och mina skulderblad är blommor som vecklar ut sig på en solig, susande sommarmorgon. Och när jag ger henne bunten med sedlar vet jag inte vad jag betalar för, men jag vet att summan är för liten. Och hennes röst höjs en ters när jag inte har övat på läxan, för gott ska belönas och ont ska bestraffas.

List of dystopian music, TV programs, and games. From Wikipedia, the free encyclopedia This is a list of depictions of dystopian themes in music, TV programmes and games, including computer games and role-playing games. Music[edit] Television[edit] Games[edit] See also[edit] References[edit] Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl. Syftestexten från ämnet svenska om anges nedan tycker jag omringar det område som jag tänker kan vara en ingång i svenskan i vår – att tolka och förstå brev som skrivits hem från människor på flykt under historiens gång och kunna koppla det till egna erfarenheter och upplevelser. Jag delar här utkastet till den planering jag satt ihop under dagen och du får givetvis använda den eller ändra och lägga till som du vill så länge du anger källan.

Jag skulle också bli glad av om ni delar andra ingångar på uppgifter som ni får genom att ta del av det jag satte ihop. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. AMERIKABREVEN som utgångspunkt SVERIGEBREVEN för vidgat resonemang vad handlar de om?

Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl. Fejkade sidor - Källkritik. Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige. På kort tid fick en ung man Sverige att koka med sina absurda låtsasnyheter och debattartiklar från ”arga extremfeminister”. Hans motiv? Kicken och klicken. – Det är otroligt roligt när något man skrivit ihop på en timme diskuteras av halva Sverige, och till och med kommenteras av politiker, säger Jakob till Viralgranskaren. ►LÄS MER: Nej, Gudrun Schyman vill inte förbjuda skägg Han förstår de som går på fejkartiklarna, men vissa upprörda kommentarer får även honom att häpna. – Svenska folket är väldigt dåligt på källkritik. Jakob är 20 år och bor i en mellanstor svensk stad. . – Efteråt kände jag mig väldigt tom – jag hade ingen att lura längre. Satirsidan Storkens nyheter är ett välkänt fenomen för Viralgranskarens läsare. . – Gudrun-artikeln var den största nyheten för Storken ever, konstaterar Jakob. ”Nu har hon gått för långt!!” ►LÄS MER: Nej, Kalle Anka kommer inte att sluta sändas på julafton Varför gör du det här?

Mycket av materialet handlar om rasism och feminism. . – Av ekonomiska skäl. Omtalat.nu | Robert Gustafsson sätts framför en Sverigekarta – härmar klockre... Sv 1 - litteraturtema: arbete. Pojkjäveln Novell av Aino Trosell. Att arbeta med poesi i svenska 1. Om gemensam läsning av skönlitteratur i grupp, läskompetens och läsengagemang... Sv 2 - tema: utvandrarna. Värsta språket: Complete Episode List. Mig skrattade lite när mig såg den här lappen. Mig hoppas att er gör det också! PM-uppgift om de, dem och dom. Från attefallshus till åsiktskorridor. Litteraturbanken. Språkutveckling och återkoppling – vi tränar på strukturen i en debattartikel. Grammatik - Satsdelar - Google Slides. Grammatik - Ordklasser och fraser - Google Slides. Grammatik i Svenska 2 | Lejonet och räven. Elever med funktionsnedsättning. After Eight-brownies. Kladdkaka rocky road. PM-uppgift om de, dem och dom. Skola | Litteraturbanken. Förslag på skräcklitteratur.

Älskade ondska. Ett halvt ark papper. Nominalfras - sicken fras. Mallar och instruktioner. Om läsning. Projekt läsning har döpts om till arbetsområde Lässtrategier.