background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Åtgärdsprogram är svåra att formulera – fyrfältaren kan hjälpa. Jag har aldrig varit så förtjust i det byråkratiska arbetet med att fylla i blanketter och handlingsplaner och att formulera planer för än det ena än det andra.

Åtgärdsprogram är svåra att formulera – fyrfältaren kan hjälpa

Jag är rätt säker på att jag delar känslan av leda inför det arbetet. LOSK.docx. Jämförande analys. Hur ser ni på skillnaden mellan läsförståelse och hörförståelse? Fråga Det kan ibland vara svårt att förklara skillnaden i begreppen läsförståelse och hörförståelse.

Hur ser ni på skillnaden mellan läsförståelse och hörförståelse?

Novellkalender enligt O del 1-24 – enligt O. Här kommer en sammanställning av årets Novellkalender enligt O med 24 bra noveller.

Novellkalender enligt O del 1-24 – enligt O

Det har varit lite av en utmaning för mig att sammanställa den här kalendern, men jag är ändå ganska nöjd med utfallet. Visst finns det favoriter kvar som inte fick plats den här gången, men jag tycker om de texter som blev valda. Photo by Toa Heftiba on Unsplash Läs också: Novellkalender enligt O del 12 Novellen "Början" av Gun-Britt Sundström är utgiven av Novellix och handlar om en mamma och hennes son.

Julberättelser - Jennys julkalender den 7 december 2018. Julen närmar sig med stormsteg.

Julberättelser - Jennys julkalender den 7 december 2018

Idag tänkte jag tipsa om en riktigt fin jultext som man kan läsa högt för sina elever, nämligen Tove Janssons Granen. Förra året gav Förlaget ut den ut på nytt tillsammans med en annan fin berättelse av författaren, Det osynliga barnet. Granen är en allålderstext. Den fungerar att läsa för både unga och gamla. Kunskapstest på alla ordklasserna. Testa dig själv och se vad du kan! Detta är ett test du kan göra för att se vad du kan om ordklasserna. Du kan göra testet direkt eller först repetera dina kunskaper om ordklasserna här. Därefter kan du göra testet. Korta klipp till svenskan - Robin Smith. MALTE PERSSON: Språket, världen och jag. Strax före det svenska valet råkar jag befinna mig i Tensta i Stockholm.

MALTE PERSSON: Språket, världen och jag

I detta till stor del trivsamma, men så kallat "särskilt utsatta" område – "no go-zon" på högerpopulistisk svengelska – kommer Socialdemokraterna att få flest röster. Så är det också det enda partiet som alls har valarbetare där. Jag ser dock åtminstone en valaffisch för Moderaterna. Ulf Kristersson säger att i Sverige ska alla kunna svenska. Huruvida den vinner röster i Tensta lämnar jag öppet. Jag älskar ju svenska språket över nästan allting annat. ”Kärleken är ingen jävla saga” Kärlek handlar inte om besprutade rosor.

”Kärleken är ingen jävla saga”

Det handlar inte heller om att renovera sitt badrum eller visa upp semesterbilder på facebook. Allt det där är bra. Men det är inte viktigt. Den mesta kärleken i ett liv, uppstår med helt andra människor än de man ligger med. Kärlek är ett stort ord men oftast en liten händelse. Kärlek är att stå och ta emot flyktingar. Hamlet. Kort svensk språkhistoria - Svenska språket. Perioder i svensk språkhistoria Urnordiska: före vikingatiden Det gemensamma språk som talades i Norden före vikingatiden kallas för urnordiska.

Runsvenska: år 800–1225 Ungefär från och med vikingatidens början omkring år 800 kan man urskilja svenska som eget språk. Åsa Söderström - I mitt svenskämneslag repeterar vi valda... Skrivundervisningen behöver erbjuda elever konkreta redskap och modeller. Roliga språkexempel där det "blir fel" Novellsamtal i samarbete med skolans bibliotekarie. Att jag gillar läsning och att arbeta med skönlitteratur tror jag de flesta känner till.

Novellsamtal i samarbete med skolans bibliotekarie

Sedan senhösten har jag funderat över ett upplägg där mina ettor på gymnasiet skulle få läsa och arbeta med litteratur i mindre grupper. När jag ramlade över Novellixs noveller föll allt på plats. Genom deras noveller skulle alla elever få läsa en "bok". Jag avsatte en del tid under jullovet för läsning av Novellix noveller och jag pratade med skolans duktiga bibliotekarie Marit Hammarland. När vi kom tillbaka till skolan i januari hade jag hittat sex noveller som jag ville testa bland mina elever. Tio bra böcker för unga. Nu har många lärare semester och jag har på flera håll sett just lärare önska tips på nya och bra ungdomsböcker.

Tio bra böcker för unga

Jag tänkte bidra med en lista hyfsat färska och mycket bra böcker. Som vanligt har jag läst fler böcker av kvinnor än män, men så ser det lite ut i genren också. En hjältes död - Svenskanoveller Wiki - Wikia. Av Pär Lagerkvist I en stad där man aldrig tyckte sig få nog med förlustelser hade ett konsortium engagerat en man som skulle balansera på huvudet uppe på kyrkspiran och därefter falla ner och slå ihjäl sig.

En hjältes död - Svenskanoveller Wiki - Wikia

Han skulle ha 500 000 för att han gjorde det. Självmordsbrev. Det här är mitt självmordsbrev.

Självmordsbrev

Det är det första jag någonsin har skrivit (LOL, majoriteten av världens självdödare skriver antagligen bara ett … (OBS! Ironisk användning av ”LOL”, jag är liksom inte 12)) så jag valde en rubrik som är pang på, ingen spänningsuppbyggnad här inte! Man ska ju gå all in. Två fel gör ett rätt... Och hon har en skål fylld med pannkakor i trädgården som igelkotten vars hem ligger i den dunkla dungen äter, för gott ska belönas och ont ska bestraffas.

Och jag vet att nyckeln ligger under trasmattan på altanen men jag använder den inte för jag väntar hellre på att hon ska komma cyklande på den rostiga tvåhjulingen. List of dystopian music, TV programs, and games. From Wikipedia, the free encyclopedia. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl. Syftestexten från ämnet svenska om anges nedan tycker jag omringar det område som jag tänker kan vara en ingång i svenskan i vår – att tolka och förstå brev som skrivits hem från människor på flykt under historiens gång och kunna koppla det till egna erfarenheter och upplevelser.

Jag delar här utkastet till den planering jag satt ihop under dagen och du får givetvis använda den eller ändra och lägga till som du vill så länge du anger källan. Jag skulle också bli glad av om ni delar andra ingångar på uppgifter som ni får genom att ta del av det jag satte ihop. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Ett brev hem - om emigranter och immigranter - Annika Sjödahl. Fejkade sidor - Källkritik. Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige. Robert Gustafsson sätts framför en Sverigekarta – härmar klockre... Sv 1 - litteraturtema: arbete. Pojkjäveln Novell av Aino Trosell. Att arbeta med poesi i svenska 1. Om gemensam läsning av skönlitteratur i grupp, läskompetens och läsengagemang...

Sv 2 - tema: utvandrarna. Värsta språket: Complete Episode List. Mig skrattade lite när mig såg den här lappen. Mig hoppas att er gör det också! PM-uppgift om de, dem och dom. Från attefallshus till åsiktskorridor. Litteraturbanken. Språkutveckling och återkoppling – vi tränar på strukturen i en debattartikel. Att stötta skrivandet istället för att förenkla nivån ”Tänk dig att du som ambitiös ämneslärare märker att elever kan ditt ämne men stupar på språket. Grammatik - Satsdelar - Google Slides. Grammatik - Ordklasser och fraser - Google Slides.

Grammatik i Svenska 2. Elever med funktionsnedsättning. Syftet med bestämmelsen är att skapa lika förutsättningar för elever som annars inte haft någon möjlighet att nå ett visst betyg. Det är alltså inte meningen att en elev med bristfälliga kunskaper i allmänhet i ett visst ämne ska kunna få ett godkänt betyg. After Eight-brownies. After Eight är ljuvligt goda att äta som de är, men de blir ännu godare när man lägger dem på en browniebotten och pudrar över lite florsocker. Galet goda, rättare sagt! Kladdkaka rocky road. PM-uppgift om de, dem och dom. Litteraturbanken. Förslag på skräcklitteratur. Älskade ondska. Ett halvt ark papper. Nominalfras - sicken fras. Mallar och instruktioner. Om läsning. Projekt läsning har döpts om till arbetsområde Lässtrategier.