background preloader

Mat: Om

Facebook Twitter

Sofias Lilla Gröna: Att göra det själv. - När jag var hemma i Helsingborg för två veckor sedan upptäckte jag några söta små spröt på min mammas fönsterbräda.

-

Jag frågade henne vad det egentligen var för något och hon svarade att det var ärtskott. Jag är ju som bekant ett stort fan av att odla mina egna råvaror så jag blev extra glad när hon visade mig hur enkelt det var att själv få små ärtskott växande i fönsterkarmen. Det är nämligen bara att lägga ett gäng med torkade ärtor i blöt över natten för att sedan plantera i jord som hålls fuktad. Snart tittar det upp små söta skott och innan man vet ordet av går de att skörda och använda i sallader - om de ens hinner komma så långt. Att knipsa av dem och äta upp på stående fot är nämligen minst lika lockande! För att skörda dem gör man precis likadant som med basilika, nämligen att man toppar skotten precis ovanför ett bladpar. Smaktest: Den godaste havremjölken?

Det finns flera olika havredrycker på marknaden, men vilken är bäst, och på vilka sätt skiljer de sig mot varandra?

Smaktest: Den godaste havremjölken?

Jag bestämde mig för att ta reda på just hur lika eller olika de är, och vilken som smakar godast. Man brukar ju inte direkt ställa dryckerna bredvid varandra och jämföra dem samtidigt, så därför bestämde vi oss för att göra just det. För att kunna bedöma dryckerna på ett rättvist sätt förberedde Nathan allt medan jag väntade i ett annat rum så att jag inte visste vilken havremjölk som hälldes upp i vilket glas. Glasen märktes sedan med siffror så att jag kunde bedöma dem anonymt. Efter att ha listat dem i rangordning fick jag gissa vilken havremjölk jag trodde tillhörde de olika märkena. Ps: Jag valde att inte testa de ekologiska varianterna eftersom inte alla märken har en ekologisk variant. Så, till testet… 1. Betyg: 8.5/10 – vinnare! Lagom fyllig och krämig konsistens, mild doft och lite starkare smak av havre. 2. Betyg: 8/10 Varken söt eller för stark havresmak. 3. 4. 5. 27 Ways To Make Your Groceries Last As Long As Possible.

IFD-maten som lindrar inflammation. Visste du att?

IFD-maten som lindrar inflammation

En måltid med socker och dåligt fett ökar halten inflammatoriska ämnen i blodet i minst tre-fyra timmar. Allt du äter påverkar din hälsa. Med så kallad IFD-mat minskas inflammation och hälsan förbättras. IFD är en förkortning på Inflammation Free Diet, och IFD-mat är mat som motverkar inflammation. Här är ett litet IFD-lexikon, fullproppat med information om maten som lindrar inflammation i kroppen. Grönsaker: Ät massor! Fisk: Ät mycket och helst tre gånger i veckan! Bönor och legymer: Är lätt inflammationsfrämjande så krydda alltid med någon IFD-krydda och raps- eller olivolja för att kompensera!

Olivolja och kokosolja: Använd rikligt och varje dag! Kryddor: Suveränt i maten – använd speciellt IFD-kryddorna vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och curry. Kött och fågel: Ät helst från frigående, gräsätande, vuxna djur. Frukt och bär: Ät mycket bär. Gryner, pasta och bröd: Råris, quinoa, havre och bovete är bra. Av Johanna Gustafsson Utskriftsvänlig sida. Från grunden på lokala råvaror. Välkommen till Hus-Modern! Webshop för dig som gillar att baka, sylta, safta och laga. Att äta Vego. Odla kryddväxter. Det är både roligt och lätt att odla kryddor.

Odla kryddväxter

Kryddväxter är goda, nyttiga och vackra växter som ger din trädgård ett extra värde. De ger mycket smak och doft från liten yta. Och smaken av färska örtkryddor går inte att jämföra med dem man köper torkade på burk. Under en lång period var de mer exotiska kryddorna som peppar, nejlika, lagerblad, kanel och kardemumma "vanliga" kryddor i det svenska hushållet, förutom dill, persilja och pepparrot som vi knappt tänker på som kryddor. Genom invandring och ett ökat resande till andra länder har vi efter hand lärt oss att uppskatta många fler kryddor i vår kost. Många av dessa kryddor har sitt ursprung i Medelhavsländerna där de växer vilt på bergssluttningarna.

Bland grönsaker och blommor eller på balkongen Anlägg gärna en kryddgård med prydliga rutor men du kan lika gärna odla kryddorna bland grönsakerna, i blomsterrabatten, stenpartiet eller i krukor på balkongen. Odling Att odla kryddväxter är inte svårt. Köp riktiga storpack av olika kryddor och örter.