background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Så genomskådar du fejk på internet | Källkritik – Tänk innan du delar! | Internetkunskap. Vad visar bilden. Skrivarskola. Publicerad: 10 december 2018 Medie- och informationskunnighet – MIK – är centrala frågor i Skolverkets styrdokument och avgörande för vår förmåga och möjlighet att orientera oss i en komplex och föränderlig omvärld. Förståelse för och kunskap om det journalistiska uppdraget och arbetssättet är därför av stor betydelse i undervisningen för våra barn och ungdomar. Genom att låta eleverna själva arbeta med journalistiskt skrivande som ett led i undervisningen, ges de möjligheten att utveckla förmågor att förstå, värdera och tolka nyheter och information. Mediekompass Skrivarskola syftar till att underlätta för lärare som vill använda sig av det journalistiska arbetet som metod i sin undervisning. Centralt i Skrivarskolan är Publicistguiden som Mediekompass utvecklat tillsammans med Statens Medieråd.

Här finner du Publicistguiden som nedladdningsbar PDF. Publicistguiden 2018 i helhet Inledning Press- & nyhetshistoria Tryck- & yttrandefrihet Upphovsrätt Vem gör vad på en redaktion? Medieordlista. Extramaterial, fristående - Natur och Kultur. ArtikelSök - Vilka källor kan du lita på? Fejkade nyheter. Ladda ner Lilla Viralgranskaren – lärarhandledning i källkritik | Metro. Källkritik med Viralgranskarna. Så viralgranskar du videoklipp. Jorden runt på nolltid. Att bedöma resonemang om källornas och informationens användbarhet. Checklista källkritik. Kolla källan. Checklistor. Är det sant?: Källkritik.

Nätets mörka sidor. Källkritik _att hitta korrekt information på Internet.mov. Den största lögnen - Sanningen om Kungsbacka, staden som inte finns. Skola och lärande. ÖVNINGAR INFORMATIONSSÖKNING ÅK 6. Internetkunskap.se. Källkritik på internet. #ärdetsant. Källkritik - vem, vad, varför? - Statens medieråd. ArkivCentrum Örebro län. Utbilda dina elever | MIK-rummet. Varför är det så lätt att uttrycka hat på nätet?

Hur kan vi se igenom propaganda? Vilka metoder används för att påverka oss? Den digitala utbildningen för elever belyser en mängd frågor som kan uppstå i det nya medielandskapet. Innehåll och diskussionsfrågor är anpassade för elever på högstadiet och gymnasiet. Utbildningen kan göras under ett enda fortbildningstillfälle (tidsåtgång ca två timmar). Avsnitten kan även göras fristående, vid olika tillfällen. Utbildningen innehåller följande avsnitt: Introduktion till MIK Film: Vad vi behöver veta och kunna i vår medievardag? Här hittar du ett lärarmaterial med tjugo övningar för klassrummet som kan användas för att följa upp och fördjupa de frågor och diskussioner som kommit upp efter den digitala utbildningen för elever. Mikspanarna | En till Webbstjärnan webbplats. FotoForensics. Nosa på nätet – sagoboken. Källkritik för vuxna. Ojdå! Aldrig trodde jag det skulle gå så.... En helg i februari tänkte jag att jag äntligen skulle försöka skriva ner lite av det jag tänkt kring delande i sociala medier.

Det var ett roligt projekt, dels för att det gav mig tillfälle att friska upp mina vaga kunskaper i Illustrator, dels för att det gav mig anledning att läsa på en del om lagar och yttrandefrihet. När bilden var klar var jag myckt stolt över allt jag lärt mig. Jag gör VERKLIGEN inte anspråk på att vara någon expert på vare sig källkritik eller sociala medier. Detta är mina tankar, min tolkning av hur samspelet i sociala medier skulle kunna bli lite bättre. Söndag eftermiddag la jag ut min bild på Facebook. Så varsågod: den här sidan är till er som vill ha min bild i större storlek tex för att kunna skriva ut den. Dessa är villkoren: Originalbilden får bara spridas i det skick den är. Texten får du gärna kopiera, omarbeta och använda som utgångspunkt i egna texter.

Här kan du ladda hem: Originalbilden - liten (600 px bredd) Viralgranskaren. Media Smart - Utbildar morgondagens smartaste konsumenter! Källkritik. "På Safer Internet Day, den 11 februari, lanserade Statens medieråd MIK-rummet – en resurs för lärare, bibliotekarier och föräldrar. Webbplatsen syftar till att inspirera och ge praktisk hjälp i att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare. Det kommer att finnas bakgrundsfakta kombinerat med reflektionsfrågor, praktiska lektionsupplägg och fördjupningsmaterial. Samarbetspartners är UR, Svensk Biblioteksförening och Konsumentverket.

" No Hate Speech MovementTillsammans mo näthat Fundera på vad du läser, ser och hör på nätet Använd ditt riktiga namn när dupostar eller kommenterar Tänk efter innan du skriver eller delar innehållsom handlar om andra än dig själv Anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på,oavsett om det handlar om dig eller andra. MIK-rummet. Källkritiska övningar för elever och andra | Webbstjärnans kursportal.

Forsta-hjalpen-for-kallkritik-pa-internet.pdf.