background preloader

Annehk

Facebook Twitter

Cosmos: Mahdolliset maailmat. Mikrobit pyörittävät maailmaa – Kuuntele #LukePodcast - Luonnonvarakeskus. Tunnista lintu - opas aloittelijoille. Julkaistu 30.11.2016 - 16:04.

Tunnista lintu - opas aloittelijoille

Päivitetty 01.03.2020 - 11:50 Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi keino lajin määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan. Koko ja yleisvaikutelma Vertaa havaitsemaasi lintua tuttuihin lajeihin, esimerkiksi varikseen tai varpuseen. Varis askeltaa. Varpunen hyppii tasajalkaa. Katso linnun yleisvaikutelmaa, jo se kertoo paljon. Punarinta. Västäräkki. Räkättirastas. Tee testi: Tunnetko puut talviasussa? ARVOKAS METSÄMME 30MIN. Koronavirus. Quiz. : Päästöt pähkinänkuoressa: miten ja mistä suomalaisen ja Suomen päästöt ja hiilijalanjälki muodostuvat? Lue ilmastoinfon ABC! Melkeinpä kaikissa keskusteluissa, ihan oikeassa elämässä tai somessa, olen huomannut, että ihmisillä on noin ylipäänsä heikoissa kantimissa tieto siitä, millä tavalla ja mistä omat päästöt aiheutuvat, ja mikä kaikki niihin vaikuttaa.

: Päästöt pähkinänkuoressa: miten ja mistä suomalaisen ja Suomen päästöt ja hiilijalanjälki muodostuvat? Lue ilmastoinfon ABC!

Lisäksi hakusessa on ollut kuinka paljon erilaiset teot merkitsevät, mihin kannattaa panostaa ja mitkä eivät ole yhtä merkittäviä oman hiilijalanjäljen kannalta. Niin oli meilläkin pitkään. Myöskään maapallon koko kantokyvystä ei tunnu olevan erityisen paljoa tietoa. Se ei ole mikään ihme, sillä vaikka esimerkiksi media kirjoittaa ilmastokriisiin liittyviä juttuja paljonkin, harvassa käsitellään päästölukemia erityisen syvällisesti.

Lisäksi saatetaan puhua päästömääristä, mutta moni ei osaa suhteuttaa niitä mihinkään. Jos joku tekemäni asia tuottaa 1000 kg hiilidioksidipäästöjä, onko se paljon vai vähän? Kaikkea ei tietenkään pysty yhdessä postauksessa avaamaan, mutta tämän tarkoitus on antaa jonkinlainen skaala asioille. The life cycle of a t-shirt - Angel Chang. Etusivu - Kiertääkö hyvä kauttasi. Antropologi Jason Hickel: “Meidän täytyy hylätä ajatus, että vihreä kasvu on tie ulos tästä sotkusta. “Viimeisen reilun 200 vuoden aikana olemme rakentaneet fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan sivilisaation.

Antropologi Jason Hickel: “Meidän täytyy hylätä ajatus, että vihreä kasvu on tie ulos tästä sotkusta

Nyt meidän täytyy muuttaa se täysin.” Antropologi Jason Hickel ei säästellyt sanojaan puheessaan lokakuun Beyond Growth -konferenssissa Helsingissä. Hickelin mukaan tämänhetkiset yritykset ratkaista ilmastokriisi ovat kerta kaikkiaan riittämättömiä. “Meidän täytyy hylätä ajatus, että vihreä kasvu on tie ulos tästä sotkusta”, Hickel toteaa haastattelussa puheensa jälkeen. Usko vihreään kasvuun jatkuu vahvana, vaikka ekologiset kriisit ympärillämme syvenevät. Paxi (Suomalainen) Slum Stories: Kenya - Going to the toilet in a slum. Metsän marjoja - Metsmarjad. Terveys- vai ravitsemusväite? Lisä- vai vierasaine? Ekologinen jälleenrakennus » BIOS: Ekologinen jälleenrakennus. GE02 luonnonmaantieteellinen aluetutkimus ohjeistus. Vastuullinen ruoka terveystiedon opetuksessa - Openruokaopas. Ruokakansalainen on on aidosti kiinnostunut ruuan laadun eri ulottuvuuksista – paitsi terveellisyydestä ja turvallisuudesta, myös jokaisen ihmisen oikeudesta ruokaan, ruuan eettisyydestä, reiluudesta, ympäristövaikutuksista ja kulttuurisuudesta.

Vastuullinen ruoka terveystiedon opetuksessa - Openruokaopas

Lisäksi hän pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan kestävän ruokajärjestelmän puolesta. Omien kulutustottumusten muuttaminen vastuullisemmiksi on hyvä ensimmäinen askel kohti aktiivista ruokakansalaisuutta. Tällä muutoksella voit kuitenkin vaikuttaa vain yhden ihmisen kulutuspäätösten verran. Positiivinen kädenjälkesi maailmassa kuitenkin kasvaa, kun pyrit tavalla tai toisella muuttamaan myös muiden ihmisten kulutuspäätöksiin. Seuraavassa on esitelty joitakin ideoita ruokavaikuttamiseen: Anna palautetta valmistajalle, kauppaan ja ravintolaan Ruokajärjestelmän eri toimijoilla on paljon vaikutusta siihen, millaista ruokaa kaupoissa ja ravintoloissa myydään. Monimuotoisuutta tutkimassa. Mitä on luomu? Tervettä skeptisyyttä - Eväitä kriittiseen ajatteluun terveystiedon maailmassa. Mitä mielenterveys on? Tukea mielenterveyden pulmissa. Mielenterveyttä voi vahvistaa. Piinaava niskakyhmy yleistyy, vie yöunet ja kipeyttää pään – Näin tunnistat ”someniskan” ja pääset siitä eroon - Hyvinvointi.

Piinaava niskakyhmy yleistyy, vie yöunet ja kipeyttää pään – Näin tunnistat ”someniskan” ja pääset siitä eroon Jos kädet alkavat puutua, päätä jomottaa eikä unikaan oikein auta väsymykseen, saattaa kyseessä olla emännänkyhmy.

Piinaava niskakyhmy yleistyy, vie yöunet ja kipeyttää pään – Näin tunnistat ”someniskan” ja pääset siitä eroon - Hyvinvointi

Siis mikä? Mainos (Teksti jatkuu alla) Kyseessä on niskan alaosaan syntyvä rasvapahkura, joka tunnetaan nykyään myös nimellä someniska. Maailmalla kauhistellaan jo nuorta sukupolvea, joka kasvattaa niskaansa sarven tuijottamalla kaiket päivät puhelintaan niska köyryssä Fysioterapeutti Georg Schleiferin jonkinasteinen niskakyttyrä näkyy nykyään yhä nuoremmilla. Niskakyttyrä näkyy nykyään yhä nuoremmilla. Emännän kyhmy voi syntyä yläselässä siihen kohtaan, jossa niska alkaa. Niskaan syntyvä kyhmy liittyy romahtaneeseen istuma-asentoon, jossa hartiat kiertyvät eteen, selkä pyöristyy ja pää työntyy eteen.

Kun pää romahtaa alas, yläselkään syntyy pysyvä jännitys. Lihasten jännitystila aiheuttaa muun muassa lihaskalvojen paksuuntumista niskan alueella. 1. 2. 3. Visualizing World Birth and Death Rates. SOMO esittely. Piirrä karttoja Libre Officella. Tehtäväpankki - Kiertotalousnetti. OPERAATIO ANTHRAX. Tuntematon terroristiryhmä ilmoittaa kätkeneensä erääseen kaupunkiin tynnyrin, joka sisältää geenimuunneltuja, kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä ja erittäin helposti hengitysteitse ihmiseen tarttuvia pernaruttobakteereja.

OPERAATIO ANTHRAX

Tynnyri on ajastettu räjähtämään tunnin kuluttua, minkä seurauksena pernaruttobakteerit pääsevät leviämään ilmaan ja tartuttamaan ihmisiä. Teillä on siis 60 minuuttia aikaa selvittää, mihin kaupunkiin tynnyri on kätketty. Mikäli onnistutte tehtävässänne, tynnyrin sisältämät bakteerit saadaan tuhottua ja maailmanlaajuinen pandemia estettyä! Ryhmänne etenee kohti lopullista ratkaisua ratkaisemalla seuraavia tehtäviä yksi kerrallaan. Syöttäkää tehtävästä saamanne koodi tähän digitaaliseen , niin pääsette etenemään seuraavaan tehtävään. Tehtävä 1. Ota käyttöösi Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeen tehtävät ja taustamateriaalit. Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeessa kehitettiin lukuvuoden 2018-2019 aikana paljon ilmastokasvatukseen sopivaa tehtävää ja pohdittavaa, sekä materiaaleja näiden tueksi.

Ota käyttöösi Ilmastoterveisiä Etelästä -hankkeen tehtävät ja taustamateriaalit

Materiaaleja voi hyödyntää eri oppiaineissa. Materiaalit on suunnattu pääosin yläkouluun ja lukioon, mutta soveltuvin osin niitä voi hyödyntää myös isompien alakoulun oppilaiden kanssa. Seuraavassa tehtävät on esitelty siten, että myös ne, jotka eivät päässeet opekoulutuksiimme mukaan, voivat saada harjoituksista kaiken hyödyn irti. 1. The Extraordinary Life and Times of Strawberry. Seven Million Years of Human Evolution. Circular Classroom - tervetuloa kiertotalouden maailmaan! Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön - Tiede. Maailmanpankki, maailman kehitysindikaattorit - Google Public Data Explorer.

Terveyshuuhaa kukoistaa netissä – näin opit tunnistamaan sen. Verkossa liikkuu loputon määrä harhaanjohtavaa, virheellistä ja jopa haitallista terveyteen liittyvää tietoa.

Terveyshuuhaa kukoistaa netissä – näin opit tunnistamaan sen

Terveyshuuhaata tulee joka tuutista: niin sosiaalisen median ja erilaisten mielipidevaikuttajien kuin perinteisen median kautta. Tervettä skeptisyyttä -blogin kirjoittaja, tutkijatohtori Pauli Ohukainen neuvoo, miten opit tunnistamaan huuhaan. Nyrkkisääntönä voi nykyään pitää, että sosiaalisessa mediassa vauhdilla leviävät terveysuutiset saattavat hyvinkin olla harhaanjohtavia. Ihmisellä on geenejä huomattavasti vähemmän kuin luultiin – vanha geenin määritelmä on vaivihkaa muuttunut - Tiede. Ihmisellä on geenejä huomattavasti vähemmän kuin luultiin – vanha geenin määritelmä on vaivihkaa muuttunut Kehossamme on noin 37 biljoonaa solua ja yli 600 eri solutyyppiä.

Ihmisellä on geenejä huomattavasti vähemmän kuin luultiin – vanha geenin määritelmä on vaivihkaa muuttunut - Tiede

Olipa solu sitten iho-, maksa- tai aivosolu, geenit tuottavat ne. Soluista kehittyy geenien rakennusohjeiden avulla ensiksi ihmisalkio ja sitten vauva. Mainos (Teksti jatkuu alla) Mainos päättyy Geenien ote meistä jatkuu läpi ihmiselämän. Ja proteiinit, ne pitävät solun käynnissä. Geenien lukumäärää ja niiden yksittäisiä tehtäviä kehossamme on haluttu tietysti selvittää. Öljy vaatteissamme - Häiriköt-päämaja. Vaateteollisuus on kooltaan valtava.

Öljy vaatteissamme - Häiriköt-päämaja

Valtava on myös sen hiilijalanjälki.TEKSTI: Kirsi Niinimäki Seuraavat luvut antavat jotain osviittaa tekstiili- ja vaateteollisuuden suuruudesta. Polyesteriä tuotetaan maailmassa vuosittain 54 miljoonaa tonnia ja sen tuotanto muodostaa yli puolet kaikesta tekstiilikuidun tuotannosta. Puuvillaa puolestaan tuotetaan vuosittain 25 miljoonaa tonnia ja luomu­puuvillan osuudeksi arvioidaan tästä vain noin 0,5 prosenttia.

Tekstiilikuitujen tuotanto on kasvanut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana: vuonna 1974 vuosituotanto oli 24 miljoonaa tonnia, vuonna 2017 jo 105 miljoonaa tonnia. Pikamuoti, impulssiostaminen ja vaatteiden hyvin halvat hinnat näkyvät myös vaatekaapeissamme, jotka pursuavat yli äyräidensä. Viime aikoina olemme saaneet lukea uutisista useamman brändin polttaneen myymättä jääneitä vaatteitaan sen sijaan, että myisivät niitä alennuksella. Tekstiili- ja vaateteollisuus on globaali ala. BBC Earth - Your world map is (probably) wrong □ BBC. African Care ry. Uusia opetusvideoita globaaleista ympäristöhaasteista yläkouluun – LUMA-keskus Suomi.

Maailma on nykyään monimutkainen. Mitä kertoa mikromuoveista? Tuntuuko ilmastonmuutos jo läpikolutulta teemalta? Tietävätkö oppilaasi, mikä ero on humuksella ja hummuksella? Seven Million Years of Human Evolution. Kiertotaloustesti - miten sinä pelastaisit maapallon? Meillä on paljon mahdollisuuksia valita ympäristön kannalta fiksusti arjessa, koulussa ja töissä.

Testaa, millainen on sinun tyylisi kuluttaa luonnonvaroja kestävästi ja kiertotalouden mukaisesti. Minkä ikäinen olet? Takaisin. Maaperän kemia. Oppimispelit: Euroopan maantiede. World-map[1] Miten syöpää aiheuttavat mutaatiot syntyvät? - Keys to Cancer. Arktis. Wheel Decide on onnenpyörä, joka aktivoi helposti – ritakeskitalo. Muutama päivä sitten löysin Pinterestistä Wheel Decide– sovelluksen. Se on selaimessa toimiva onnenpyörä, jota voi hyödyntää esimerkiksi erilaisissa päätöksenteko tilanteissa ja peleissä. Pyöritellessäni sivuston onnenpyöriä, päätin kokeilla onnenpyörää heti seuraavana päivänä 8. luokan biologiassa. 8. luokan biologiassa olimme käsitelleet eläimiä jo useita oppitunteja. Pelasta järvi. MAN vs EARTH. Uusi PaikkaOppi -webinaari.

Protecting the coral reefs. Mikromuovit ympäristön saastuttajina. Khaleda, 13, on jo vaimo ja äiti, koska isä päätti niin – mutta ehkäisypillerit ovat löytäneet tiensä myös Bangladeshin maaseudun syrjäkyliin. SHONTOSHPARA 13-vuotias Khaleda Aktar kiikuttaa kolmen kuukauden ikäistä poikaansa Khalidhasania naruista punotussa kehdossa. Isä naitti Khaleda Aktarin lähikylän leveästi hymyilevän pojan kanssa vuosi sitten, ja Aktar tuli saman tien raskaaksi. – Näin mieheni ensimmäisen kerran pienenä, kun kävelin kouluun. Leikimme joskus yhdessä. Hänen vanhempansa tulivat käymään ja sitten isäni vieraili heidän luonaan, Khaleda Aktar kertoo hiljaisella äänellä ja hymyilee.

Vierailujen jälkeen vanhemmat kertoivat, että Aktar ja Muammar Arif Hussein menisivät naimisiin. Pohjois-Bangladeshissa vanhemmat päättävät lastensa naimakaupoista, ja Aktarin isä halusi tyttärensä naimisiin. – En sanonut mitään, kun minulle kerrottiin häistä. Khaleda Aktarin koti on Shontoshparassa, yhdessä monista pienistä kylistä, jotka täplittävät riisipeltojen hallitsemaa maisemaa Intian rajan pinnassa Pohjois-Bangladeshissa. Osmoosi ja EPIC GAMER SETUP (Clickbait LOL!11!)

Tutkijat pystyvät nyt käden käänteessä luomaan ruokakasveja, joiden jalostamiseen kului aiemmin tuhansia vuosia – EU estää tekniikan hyödyntämisen Euroopassa - Tiede. Tutkijat pystyvät nyt käden käänteessä luomaan ruokakasveja, joiden jalostamiseen kului aiemmin tuhansia vuosi Geenitekniikan kehitys kasvinjalostuksessa on nyt huimaa. Niin sanotun crispr-menetelmän eli geenisaksien avulla on mahdollista muokata ruokakasveista nopeasti ja tehokkaasti entistä parempia.

Hitaasti ja hankalasti viljeltävistä ja harvojen herkuksi jääneistä marja- ja hedelmälajeista voitaisiin sen avulla saada mansikan kaltaisia massatuotteita. Tutkimus paljastaa uusia yksityis­kohtia Vesuviuksen purkauksesta: 500-asteinen purkaus­massa kiehautti uhrien veren ja ruumiin­nesteet - Tiede. Sitra Elämäntapatesti. Ilmastonmuutos haltuun – Ennakoi, varaudu, sopeudu. Ilmastonmuutos haltuun - Ennakoi, varaudu, sopeudu. Ilmastonmuutos on täällä! Vesiluontokurssi - sisävedet - lajit - Suuri Sininen. Natural Video The World - Accueil. Animaatiot näyttävät, miten maanjäristys ja tsunami syntyivät – Tämä tiedetään Indonesian luonnon­katastrofista, joka hautasi toden­näköisesti tuhansia ihmisiä koteihinsa - Ulkomaat. My2050 - elämyspeli ilmastonmuutoksesta - Accueil. Suomen pinnanmuodot padeillä. Tervetuloa vieraslajiportaaliin! BrainHatColor. Abitti – Google Drive. Geenisaksilla voidaan vaikuttaa sairauden juurisyyhyn - Sic! Geenieditoinnissa muokataan solun perimää erilaisin keinoin.

Perinnöllisten sairauksien hoito tulee mahdolliseksi uudella tavalla. Mikään geenieditointihoito ei kuitenkaan ole saanut vielä myyntilupaa, sillä laaja kliininen näyttö valmisteiden tehosta ja turvallisuudesta puuttuu vielä. Olemme tottuneet hoitamaan erilaisia vaivoja lääkkeillä, jotka vaikuttavat mahdollisimman tarkasti tiettyjen solujen tiettyihin toimintoihin.

Jos lääke on spesifinen ja annos oikea, tämä toimii usein vallan hyvin. Mitä GE-opiskelija näkee kuvassa. Jääkausiajalla syntyneet pinnanmuodot ja maankohoaminen – aarnehagman.fi. Miksi kissan silmät loistavat pimeässä? Miksi sipuli itkettää? Irti likaisesta palmuöljystä - Greenpeace Suomi. Kioski - ILMASTOUUTISET #1. You Will Want To Recycle Everything After Seeing These Photos! Tieto ja tahto. BiomeViewer. Metrocosm - Data Visualization, Maps, and Statistical Analysis. Population by age, sex and urban/rural residence. Science & Nature - Amazingly done by Steve Cutts. [Off Topic] Science & Nature - Amazingly done by Steve Cutts. [Off Topic] Laaja diabetestutkimus löysi tautia yhä nuoremmilta: "Terveillä, 25-vuotiailla miehillä oli rasvamaksa" Diabetestä lisäävät monet tekijät, mutta maksan rasvoittumiseen suuri vaikutus on ruokavaliolla. diabetes 31.8.2018 klo 10:45päivitetty 31.8.2018 klo 13:47.

Opetusmateriaali. Suomalaistutkijan animaatio ilmastonmuutoksesta kohahduttaa jälleen maailmalla – "Ei näytä, että ilmaston lämpeneminen olisi vähenemässä" 23andme. Ilmastonmuutos: Valikoitua perustietoa – aarnehagman.fi. Tätäkin artikkelia päivitän tarpeen mukaan. Mikään muu asia ei ole niin globaali ja uhkaa niin laajasti koko ihmiskuntaa kuin ilmastonmuutos. #?borders=1~!MTY5OTUwMzY.MTc4NDM1Mg*MzYwMDAwMDA(MA~!CONTIGUOUS_US*MTAwMjQwNzU.MjUwMjM1MTc(MTc1)MA~!IN*NTI2NDA1MQ.Nzg2MzQyMQ)Mg~!CN*OTkyMTY5Nw.NzMxNDcwNQ(MjI1)MQ~!FI*NDg0NzE2OA. Pikkuruiset luunpalat paljastivat ensi kertaa tytön, jonka isä ja äiti olivat eri lajia – Löytö antaa uutta tietoa varhaisten ihmisten pariutumisesta - Ulkomaat. Pikkuruiset luunpalat paljastivat ensi kertaa tytön, jonka isä ja äiti olivat eri lajia – Löytö antaa uutta ti Tutkijat ovat ensi kertaa löytäneet jäännöksiä ihmisestä, jonka isä ja äiti olivat eri ihmislajeja.

Oxfordin yliopiston tutkijoiden Dennyksi nimittämän tytön perimä on tasan puoliksi neandertalilaisen ja denisovanihmisen, kertoo uutistoimisto AFP. Neandertalinihminen, denisovanihminen ja nykyihminen elivät maapallolla osittain samaan aikaan. Dennyn perimän selvittyä evoluutioantropologit otaksuvat, että eri lajit pariutuivat ja lisääntyivät yleisesti.

Goodful - I Could Watch Time Lapses Of Seeds Growing All Day. Uinuva zombigeeni heräsi eloon ja suojaa nyt norsuja syövältä - Tiede. Suurimysteeri-kokonaisuus. National Geographic: Puolet Ison valliriutan koralleista kuollut. Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään. Etusivu. Materiaalit - Varjoton Mieli. Suomen Mielenterveysseura. 5034.