background preloader

Klimatsmart slöjd: miljö, material och hållbar utveckling i slöjden!

Facebook Twitter

Här kan du hitta olika typer av information som är kopplade till slöjdämnet och allt som har med ett miljöperspektiv på hantverk och slöjd.

Olika typer av projekt att arbeta med som är klimatsmarta, information om miljöperpektivet kopplat till tillverkning av olika material, fakta om miljöpåverkan för olika material och produkter som vi använder i slöjd och hantverk.

Verktyg & Redskap & Maskiner i slöjden

Miljöaspekter på olika textiltyper. Alla textilier har påverkan på miljön på något sätt, men effekten varierar.

Miljöaspekter på olika textiltyper

I separata artiklar berättar vi om hur tillverkningen av olika textilier påverkar miljön. När du som kund väljer textil är det ofta för att du vill ha en speciell funktion av tyget. Det kan vara värmande ylle, svalt linnetyg, en tvättålig tröja i bomull eller polyester. Men ur miljösynpunkt är textilen inte det viktigaste valet, utan att vi väljer kläder som håller länge och gärna är miljömärkta. Miljöproblemen med tillverkning av textil varierar: Bomull kräver oerhört mycket vatten och kemikalier.Polyester drar mycket energi.Viskos kräver mycket kemikalier. Svanenmärkta textilier - varför behöver vi egentligen bry oss?

6. Ny fiber med begagnad textil som råvara - Utmaningar och möjligheter. 4. Livscykelanalys av textilier.

Ny forskning på textila material

Miljömärkning. Lagning för hela slanten. Trenden att laga sina kläder är här för att stanna.

Lagning för hela slanten

Den senaste tiden har ett flertal böcker skrivits på temat. Lagningsproffs har också synts i TV-rutan där vi fått lära oss hur man hanterar nål och tråd. Det är inte skämmigt och pinsamt att ha lagade kläder längre. Det är tvärt om en symbol för att man bryr sig – om plaggen, miljön och ekonomin. Strömsös bästa lappa och laga - här får du alla tips. Det mest hållbara plagget, miljömässigt, är det du redan har i ditt skåp.

Strömsös bästa lappa och laga - här får du alla tips

Förläng livet på dina kläder och gör en miljögärning, enkelt och snabbt. Lee Esselström tipsar hur du reparerar både stickade och sydda plagg. Till anvisningarna - Lappa och laga både tröja och tyg Det finns otroligt mycket bra tyger på loppis fortfarande. Ett miljösmart klädval. Svanenmärkta textilier - varför behöver vi egentligen bry oss? Materiallära - Sveriges Konsumenter - Sveriges Konsumenter. En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år – textil är fjärde största källan till klimatutsläpp. Inköp av textil har ökat kraftigt, omkring 30 procent, under 2000-talet.

En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år – textil är fjärde största källan till klimatutsläpp

I dag köper vi i genomsnitt omkring 13 kilo kläder och hemtextil per person och år. Mer än halva den mängden slängs varje år i hushållssoporna. Där landar varje år totalt sjuttiotvåtusen ton textilier. I genomsnitt blir det 7,6 kilo per person och år, eller 30 kilo för en familj på fyra personer. Mer än hälften, 60 procent, är i tillräckligt bra skick för att användas igen. Hushållssoporna eldas upp och ger viss energi, men det vore betydligt mindre slöseri på resurser att återanvända textil eftersom nyproduktionen orsakar stor påverkan på miljö och klimat.

Idébank för skolan — Slöjd Håller. Här ger vi förslag på lektioner som hjälper eleverna att tänka, handla och göra konsumentsmart.

Idébank för skolan — Slöjd Håller

Hållbart med slöjden som utgångspunkt och alltid i samarbete med andra ämnen i skolan. Lektionsidéerna aktiverar och stimulerar kunskapskravens förmågor - att prova, reflektera, förklara, analysera och omvärdera sina kunskaper. Svenskan involveras i alla lektionsförslag genom att eleverna söker information, läser, skriver eller berättar om sina arbeten. Elevens eget sökande efter kunskap stimuleras genom att vi hänvisar till länkar och webbsidor. Detta förutsätter att eleverna har tillgång till dator, smartphone eller läsplatta med internetuppkoppling. I Idébanken sorteras förmågorna genom följande rubriker. Modeindustrins mörka bakgård - därför är dina kläder så billiga - Nyhetsmorgon (TV4) Kvalitet - Fördjupning - Textilslöjdens olika områden - UR Skola.

The life cycle of a t-shirt - Angel Chang. Från frö till kläder.wmv. Hur kan jag handla schysstare kläder? Vad har du på dig? Del 1. Vad har du på dig? Del 2. Vad har du på dig? Del 3. Lär dig mer om hur du kan påverka! Slow fashion av Johanna Nilsson. Made in Bangladesh (svenska) Om Klädernas Tillstånd. En genomgång av hur alla olika material till en kostym tillverkas från scratch. Stacey Dooley: Modeindustrins smutsiga baksida. Naturfiber – konstfiber – Kläder & Kvalitet. Min nya kategori ”Klädvård och kvalitet” fick lysande respons och ämnet har överlag varit mycket på tapeten senaste veckan.

Naturfiber – konstfiber – Kläder & Kvalitet

FANTASTISKT säger jag. Men dethär med kvalitet kan vara knepigt och handlar ju om så mycket mer än bara material. Fibre Facts. Materialkunskap åk 7-9, sid 1-65. Från frö till kläder.wmv. Kvalitet: Hållbart mode. Kvalitet: Syjunta. Kvalitet: Köp smart. Kvalitet: Lappa och laga. Stickboom boostar inhemsk ull, ändå slängs 70 procent – fårfarmare: “Inte värt besväret” Det råder en stickboom i Finland som bäst.

Stickboom boostar inhemsk ull, ändå slängs 70 procent – fårfarmare: “Inte värt besväret”

Mönstret till Strömsö-tröjan har laddats ner mer än 300 000 gånger. I många garnbutiker har man svårt att fylla hyllorna med garn i samma takt som det tar slut. Samtidigt som allt fler stickentusiaster gärna använder garn tillverkat av inhemsk ull, slängs en stor del av fårullen bort. Dessutom skeppas mycket av den ull som används till England för tvättning, innan det spinns. På Brännåkers fårfarm är det lamningstider. Fåren är en blandning av Finsk lantras och Dorset, en så kallad Findorset-blandning. . – Findorset har lång svans och ull i pannan. Slow fashion – från får till tröja. Spinna av ull. Kvalitet: Hållbart mode.

Kvalitet: I tvättstugan. Djurens Rätt. Nya bilder avslöjar grava missförhållanden inom ullproduktion. Australien är en av världens största producenter av ull.

Nya bilder avslöjar grava missförhållanden inom ullproduktion

Djurrättsorganisationen PETA skickade i slutet av 2012 tre utredare som under täckmantel besökt 19 av Australiens fårfarmer – utspridda i tre av landets stater. Materialet har filmats mellan oktober 2013 och februari 2014. Dessa filmer visar på grova övergrepp och vi vill varna för mycket starka bilder. Här får vi bland annat se hur arbetare inom industrin sparkar och slår fåren, skär i deras kroppar och till och med bryter av nacken på ett får och lämnar det för att dö.

Får lämnas livrädda och skadade med blödande sår efter attackerna som de utsatts för. Fåren behandlas som varor I filmerna får vi se hur fåren ligger fasthållna på rygg, samtidigt som de sparkas av sina klippare. . – Det handlar ju förstås om att det ska gå så fort som möjligt. Klipparna betalas ofta i volym och en kan klippa upp till 35 får i timmen. Var kommer ullen i Sverige ifrån? – Det säljs så otroligt mycket ull. Istället för ull. Djurens Rätt. How To Make Everything: Suit (3/10) How To Make Everything: Suit (6/10) The solution to the cold (Silk quilt) The last surviving sea silk seamstress. Norrbottens Ullspinneri AB Morjärv. Made in Bangladesh (svenska) PAS From Cotton to T shirt. The life cycle of a t-shirt - Angel Chang. Film om bomull och textil. Kvalitet: Ren bomull, smutsig framställning. Hallå konsument - Konsumentverket. Klipp Om bomullens framställning från UR Kvalitet. Klipp om bomullens framställning UR Kvalitet, arbetaraspekt.

Aralsjön: Sjön som försvann. ”Det är så världens undergång ser ut”, säger Jusup Kamalov och sveper med handen över den långa ökensträcka med snår, som breder ut sig framför oss. ”Skulle vi någonsin drabbas av Harmagedon, kommer människorna i Karakalpakien att vara de enda som överlever – vi lever redan i det.”

Aralsjön: Sjön som försvann

Vi står på en sandsluttning i norra Uzbekistan, och landskapet liknar vilken annan öken som helst – om det inte varit för högarna med snäckskal och flera rödbruna fiskekuttrar, som ligger och rostar till häften begravda i sanden. Världslandbron (8): Aralsjön. Bomullsplockarna får en krona per kilo bomull i Uzbekistan. Vägen till Fairtrade märkt bomull.

The Story of Cotton. Bomull – mer än bara Cotton Club. Bomull är en grundläggande gröda som utgör en viktig faktor för textil-, jordbruks-och livsmedelsindustrin. 64 procent av all bomull används för kläder, 28 procent för heminredning, och 8 procent för industriprodukter.

Bomull – mer än bara Cotton Club

I USA beräknas marknaden omsätta cirka 120 miljarder USD årligen. USA är en stor bomullsproducent, men den inhemska textilindustrin är relativt liten, varför landet exporterar mycket av den bomull som produceras. År 2007 importerades 97 procent av USA: s inhemska nettokonsumtion av bomull trots att uppskattningsvis 27 procent av de varor som konsumerades på den amerikanska marknaden innehöll amerikansk bomull. Totalt sett är Kina den största producenten och konsumenten av bomull och står för 29 procent av världens produktion och 43 procent av världens användning av all behandlad bomull under 2007. Australian Cotton, from Seed to Sock. How To Make Everything: Suit (1/10) How To Make Everything: Suit (2/10) Untitled. How Linen Is Made. Linberedning på Skansen. Materiallära lin. We love linen! - Historical textiles. 15 fascinerande fakta om hampa. Hampa är ett gemensamt namn för växter i hela släktet Cannabis, även om uttrycket ofta används bara för cannabisväxter som odlas för industriell (icke-drogrelaterad) användning.

Industriell hampa har många användningsområden inklusive papper, textilier, nedbrytbara plaster, byggnation, hälsokost och bränsle. Det är en av de snabbast växande biomassorna och en av de tidigast kända förädlade växterna. Här kommer 15 fascinerande fakta om denna mindre behagande version av gräs. 1. Viskos, tencel, lyocell och modal - allt du vill veta och lite till — Slow fashion Johanna Nilsson. Vad är problemen med viskos? Mängden kemikalier och bristen på kontroll Viskos kräver stora mängder kemikalier för att framställas (5,5 kilo för 1 kilo viskos) Och då kontrollen globalt sett är minst sagt bristfällig är det mycket som fortsätter rakt ut i naturen.

Om det kan du läsa mer hos en av mina favoritbloggar: Gröna Trådar: Svensk skog förgiftar floder i Indien. 87 % av all världens viskos tillverkas i Kina, Indien och Indonesien. Piñatex - Piñatex. NowThis - This alternative leather is made out of pineapple waste. Designers Create Vegan Cashmere Made From Tofu. KD New York a dance wear apparel company has launched a Kickstarter campaign to fund their new vegan cashmere made from the leftover soybean fiber created during tofu production. Vegan cashmere is sustainable since it’s made from a normally disposed of by product, flexible, has anti bacterial properties, is machine washable, has “superior drape and breathability”, biodegradable and most importantly cruelty free. ATTN: Video. Kvalitet: Köp smart. Kvalitet: Läder och hårdrock. Collective Evolution - Timeline. See the Ingenious Ways People Are Making Vegan Leather. Gloves, handbags, wallets, watches, you name it: There’s a laundry list of accessories that have traditionally been made from leather—yes, the unfortunate kind that was originally the skin of an animal.

Two Guys in Mexico Just Created Vegan Leather From Cactus. How To Make Everything: Suit (8/10) What really happens to the plastic you throw away - Emma Bryce. 15 t-shirts testade – Råd & Rön utser t-shirten som är bäst i test. Plötsligt syns sprakande färgtryck på t-shirtar till allt från små barn till vuxna. Men trots att det är plagg som bärs närmast huden kan de plastiga trycken innehålla en hel del obehagliga kemikalier. I en analys av 15 t-tröjor som Råd & Rön har gjort hittades ftalater i fyra av t-shirtarna, och i sex tröjor hittade vi alternativa mjukgörare. – Många av trycken är gjorde av PVC-plast, och det är egentligen en hård plast. För att göra plasten mjuk måste man tillsätta mjukgörare som ftalater, säger Anna Edberg, projektledare för tester på Råd & Rön. Ftalater är i många fall reproduktionsstörande, och några är så farliga för hälsan att EU kommer att förbjuda dem från och med nästa år.

Kvalitet: Läder och hårdrock. Kvalitet: I tvättstugan. Råd&Rön - Jeans. Jeans kan kosta allt från bara några hundralappar till flera tusen kronor. Men om du trott att en lite dyrare prislapp på något sätt skulle garantera en schystare tillverkning måste vi tyvärr göra dig besviken. Råd & Röns granskning av jeanstillverkningen visar att det är producenterna av de billigaste jeansen som är bäst på etik och miljö. 7 For All Mankind, ett av de dyraste jeansmärkena i undersökningen med priser från 1 700 kronor och uppåt, får till exempel riktigt dåliga betyg i undersökningen. I undersökningen har vi dels skickat ut frågeenkäter till företagen, dels bett om att få besöka deras fabriker. 7 For All Mankind ville varken svara på våra frågor eller låta oss besöka deras fabriker. Det ville inte heller Lee, Wrangler, Hugo Boss, Kuyichi eller Diesel. I de fall där företagen inte velat samarbeta med oss har vi tittat på vilken information som företagen har om etik och miljö tillgänglig för konsumenter.

Jeanstillverkning är en arbetsintensiv industri. Nature Is Speaking – Kevin Spacey is The Rainforest. Träslag. Ett träslag är trä eller virke från en viss trädart. Oftast har träslaget samma namn som trädet. Virke från ett visst träslag har olika densitet beroende på variationer i fuktkvot. Fuktkvoten kan variera mellan 200 % ner till i princip noll.

Användnings av olika träslag. Nature Is Speaking – Edward Norton is The Soil. Dear Future Generations: Sorry. Nature Is Speaking – Julia Roberts is Mother Nature. Nature Is Speaking – Harrison Ford is The Ocean. POWERFUL VIDEO: Why We Need to Stop Plastic Pollution in Our Oceans FOR GOOD.