background preloader

Tüleys IKT tips

Facebook Twitter

Tülays 4

Tülays 3. Färdiga tidslinjer. Då.nuEn tidslinje på svenska (Wikipedia).

Färdiga tidslinjer

Titta och läs tusentals fascinerande tidslinjer eller skapa egna. Storbritanniens historia World History Atlas & Timelines since 3000 BC En fantastisk tidslinje. (“Histography" is interactive timeline that spans across 14 billion years of history, from the Big Bang to 2015.) Vad vill jag att eleverna ska göra och vilken Chrome-app ska de använda? Bästa webbsidorna för att spela och skapa musik. Virtuell Keyboard Tonematrix Trummor.

Bästa webbsidorna för att spela och skapa musik

2015-års bästa IKT-verktyg. Med hjälp av Sway kan du skapa allt från presentationer och rapporter till personliga reseberättelser - direkt för webben.

2015-års bästa IKT-verktyg

Illustration: Anthony Browne Twine Twine är ett open-source verktyg för att berätta interaktiva, ickelinjära berättelser. Du behöver inte skriva någon kod för att skapa en enkel berättelse med Twine, men du kan utöka dina historier med variabler, bilder, CSS och JavaScript när du är redo. Twine publiceras direkt som HTML, så att du kan bädda in ditt arbete nästan var som helst.

Skapa egna spel. Är du stressad? Relax!

Jul och vintertips

NE-apparna. För att du ska kunna använda apparna krävs att din skola har ett avtal med NE och att du har ett personligt konto skapat på skolan.

NE-apparna

Om skolan har tillgång till NE via internt nätverk kan du använda apparna utan att logga in.Ordböcker I NE:s ordboksapp får du tillgång till NE:s engelska, spanska, franska och tyska ordböcker. Ordböckerna är dubbelriktade, du kan alltså översätta såväl till som från svenska. Samtliga ordböcker i appen kan också användas offline så att du slipper koppla upp dig när du är utomlands.

Stava är speciellt framtagen i utbildningssyfte med årskurs F-3 i åtanke och kan användas av alla skolor som har tillgång till NE. Pussla är speciellt framtagen i utbildningssyfte med förskoleåldern i åtanke och kan användas av alla förskolor och skolor som har tillgång till NE. Räkna är speciellt framtagen i utbildningssyfte med årskurs F-3 i åtanke och kan användas av alla skolor som har tillgång till NE. EclipseCrossword - the fast, easy, and FREE way to create crossword puzzles in minutes. PuzzleFast Instant Puzzle Maker. Random Picker. Bloggverktyget: Cincopa. Ansiktsmaskin. Gombinoscope.

Ansiktsmaskin

Fiver Faces: En gratis app för att göra karikatyrer av porträtt. Bästa digitala verktygen för att utveckla skrivandet. Med Bubblr kan du skapa egna berättelser med CC-bilder från flickr.

Bästa digitala verktygen för att utveckla skrivandet

Du kan lägga till pratbubblor eller som jag har gjort, bara textrutor. Du kan antingen skriva ord för att söka bilder eller ta fram någon flickr-användares bilder. Bilderna drar du till rutorna och på var och en kan du lägga till en pratbubbla eller en textruta. Bästa webbsidorna för att skapa egna spel. Stencyl Stencyl är ett software som du kan ladda hem för att skapa spel och det kostar ingenting i basversion.

Bästa webbsidorna för att skapa egna spel

Gamesalad Ett annat software som du kan använda för att skapa egna spel. På Youtube finns det många filmer som visar hur man gör: Gamestar Mechanic Här kommer du anta utmaningar (quests), skapa spel själv och även dela med dig till andra. Robotprogrammering. Riktiga robotar Bee-Bot Här är en robot som är för de allra minsta.

Robotprogrammering

Lätt att programmera genom att trycka på knapparna. Bästa sidorna för att skapa tecknade serier. Comic creator Strip generator Write comics Make beliefs comix Toondoo Tvokids Pick A Cartoon Cel To Customize Kidsspace.

Bästa sidorna för att skapa tecknade serier

Lära dig ett främmande språk. En mycket bra sida för att lära sig ett annat språk.

Lära dig ett främmande språk

Det finns många bra övningar. Vilket språk vill du lära sig? Engelska Franska Italienska Japanska. En mycket bra matte-resurs. En bra resurs i matematik från Norge. Det finns många interaktiva övningar. Bästa webbsidorna/apparna för att rita, skriva, måla på din skärm. Ett webb-whiteboard.

Gå in på sidan och börja skriva eller rita. Pixiclip PixiClip är en interaktiv whitebord som gör att du kan spela in din skärm och dela med dig av filmen. Bästa digitala adventskalendrarna 2015. Årets digitala julkalender från Ulrika Kjellberg i Thinglink ‎Anna-Kari Palms Julkalender Varje lucka har ett experiment från Utbildningsradion Tiggy testar. Natur och Kulturs Julkalendrar 2015 Pixelcat. TinyTap, Create interactive lessons & games på App Store. YouTube-resurser för lärare. Här på TubeChop kan du enkelt dela med dig en bit av en Youtube-film: 1. Hitta videon du vill spara en del av. 2. Markera den delen du vill ha av videon och tryck på "chop it"3.

Dela med länken eller bädda in den på din hemsida/blogg. Andra förslag CaptureCast Chrome Spela in din skärm och spara filmen på din YouTube-kanal. SafeShareTV. Det svenska teckenspråkets handalfabet. Bästa webbsidorna för statistik. Gapminder "Gapminder är ett digitalt verktyg som presenterar globala samhällsfakta på ett nytt sätt. Med hjälp av det nedladdningsbara programmet Gapminder World kan du se sambandet mellan fattigdom, utveckling och överbefolkning i världen. " STATISTIK för alla 2015/2016 I Statistik för alla 2015–2016 hittar du statistik från SCB och andra statistikproducenter. Så många kommer bo i Sverige i framtiden. YouTube-resurser för lärare. Bästa översättningsverktygen och ordlistorna. Lexin Lexin är en kombination av lexikon och ordböcker som har tagits fram för användning i primärt invandrarundervisning. Google översätt Googles gratistjänst för onlineöversättning översätter text- och webbsidor direkt. Skriv text, ange adressen till en webbplats eller översätt ett dokument.

Lingro Lingro är ett fantastiskt online-verktyg som förvandlar en webbplats eller digital textfil till en interaktiv ordlista där användarna kan klicka på ett ord för att se översättningen och höra dess uttal. Lingro är lätt att använda. Detta verktyg kräver inte en inloggning för att använda de mest grundläggande funktionerna så att det kan vara ett praktiskt verktyg för studenter utan en e-postadress, men lärarna bör skapa ett gratis konto för att dra nytta av ytterligare funktioner, t.ex. lagring, historia och ordlistor.

Glosbe. Draw on the net: Rita och samarbeta. Du kan rita på skärmen, på svarta tavlan eller på jorden. Bästa sidorna för att konvertera dina PDF-filer till blädderbara digitala böcker. Calaméo Publicera en tidskrift, presentation eller ett dokument och dela dem med världen. Bästa webbsidorna för att göra egna digitala tidningar. Bästa "Tal till Text"-verktygen. Bästa "Flippa Klassrummet"-resurserna. Edpuzzel. Clyp - Record and share audio, simply.

Tülays IKT-sida

Tüleys IKT 2.