background preloader

Thereses svenska

Facebook Twitter

Stjärnlösa nätter

Frihet och makt. Artiklar att läsa i klassen. Bildspråk - Presentation by Annika Sjödahl. PejloTraning.pdf. Aktiv läsundervisning: Om läsförståelsestrategin ”att ställa frågor”, återkoppling och growth mindset.

Lässtrategin ”att ställa frågor” – att förbereda ett litteratursamtal.

Aktiv läsundervisning: Om läsförståelsestrategin ”att ställa frågor”, återkoppling och growth mindset

I detta inlägg vill jag dela med mig av ett lektionsupplägg där jag aktivt arbetar för att utveckla elevernas läskompetens. Lektionen handlar om att eleverna är delaktiga i förberedelserna inför ett gemensamt litteraturseminarium i ku rsen Svenska 2. I samband med detta arbetar vi med och utvecklar läsförståelse-strategin ”questioning” – att ställa frågor (Barbro Westlund Att bedöma elevers läsförståelse s. 48). Lektionen syftar även till att utveckla elevernas metakognitiva tänkande och förmåga till reflektion. Studentlitteratur. Personligt meddelande. Till den ganska stressade blonda kvinna i grön Volkswagen Golf, årsmodell 2004, som låg efter mig på Skälbyvägen mellan Hässelby och Barkarby och vidare mot Kista norr om Stockholm strax innan klockan 12 idag.

Personligt meddelande

Jag förstår att du fann det här med att jag höll hastighetsgränsen på alla 30- och 50-sträckor oerhört provocerande. Du gjorde det ganska klart genom att köra uppskattningsvis 15 centimeter bakom min bil i närmare fyra kilometer, försöka köra om mig vid ett rödljus (innan du i sista sekund upptäckte den där Volvon och insåg att vi inte körde på en enkelriktad väg), för att sedan slutligen argt accelerera in till höger om mig när vi nådde en 70-väg och köra om mig på insidan. I drygt 100 kilometer i timmen. Läxkapitalismen är ett hot mot skolan. Vi måste prata om läxorna.

Läxkapitalismen är ett hot mot skolan

Framgångsrika skolor har förstått att det viktigaste skolarbetet inte kan lämpas över på barnens föräldrar. Barn lär sig mest i skolan - av utbildade pedagoger - och inte på fritiden. Det här har Patrik Johnsson rektor för Norrevångsskolan i Karlshamn insett. Förra året testade han att ta bort läxor för eleverna i årskurs 7-9. En moské sätts i brand och minnen väcks till liv.

En moské står i brand.

En moské sätts i brand och minnen väcks till liv

Det första jag tänker är att den är anlagd, men jag vågar inte säga det. Några timmar senare bekräftar polisen att det var ett attentat. Vem som ligger bakom vet de inte än. Men jag känner min barndoms stad och jag har mina misstankar. Jag hoppas innerligt att jag har fel. Min familj flyttade till Eskilstuna i början av 90-talet. Jag började lågstadiet kort efter att Ny Demokrati – ett högerpopulistiskt parti med rasistiska tendenser – gjorde sitt inträde i riksdagen. En dag följde jag med en vän hem efter skolan. Jag gav Eskilstuna över 20 år av mitt liv. Medan jag sitter och skriver ser jag hur SD-sympatisörer jublar på nätet över attacken mot moskén. Jacqueline: Steget mot framtiden - Ung Konsument. Att flytta hemifrån är idag ett väldigt stort samtalsämne, speciellt bland unga.

Jacqueline: Steget mot framtiden - Ung Konsument

Det har nästan blivit en trend att ha ett eget boende. Följer man inte den så anses man vara ”mammasjuk” eller med ett enklare ord rädd för att skiljas från sina föräldrar. Det som många dock glömmer bort är själva innebörden med att just flytta hemifrån. Celeste: Varför tar man skolan för givet? - Ung Konsument. De som sitter bakom mig skrattar.

Celeste: Varför tar man skolan för givet? - Ung Konsument

”Vill vi ha klyftor är betyg rätt väg” En mamma jag känner, vi kan kalla henne Maria Wallin, hade en dotter som kom hem med sina första betyg.

”Vill vi ha klyftor är betyg rätt väg”

Alldeles för tidigt hände detta för övrigt. Det var en skoningslös promenad direkt från lek med My little ponys till livets hårda skola utan att passera Gå. Hur som helst. Hon kom hem, ledsen, och mamman, Maria Wallin, tröstade och lirkade och kramade. Det visade sig att det fanns ett par E:n med på pappret hem. NP stöd i SV - Poster by Annika Sjödahl.

"Nu skiter jag i om någon vet" Anastasia möter oss på cykel, klädd i leopardmönstrad tröja.

"Nu skiter jag i om någon vet"

Med sin utstrålning sticker hon ut i Vetlanda, där hon vuxit upp och fortfarande bor. Men hennes relation till småstaden är sårig, det blir tydligt när Anastasia visar oss runt och vi passerar ett kafé. Hon gillar inte de stora fönstren och de dömande blickarna som hon vant sig vid. Både i offentliga rum och på arbetsplatser upplever hon att människor tittar snett, beter sig lustigt och behandlar henne annorlunda. – Nyligen var jag ute och åt när unga killar började skrika så det hördes över hela restaurangen: "Han heter Anton!

Anastasia minns hur hon redan vid fyra års ålder stod framför spegeln och sa: "Jag är en fin flicka". Några texttyper. Några mycket enkla och användbara tips. När man undervisar andraspråkselever i läsning och skrivning: 1 Låt eleverna skriva frågor till karaktärerna de läser om.

Några mycket enkla och användbara tips

Det väcker engagemang, aktiverar elevens eget tänkande och hjälper en som lärare att förstå elevens tankar om texten. Frågorna kan man sedan använda för ytterligare undervisning. Lässtrategier - exempel från klassrummet! Det var svårt att komma igång med arbetet som förstelärare i augusti, tyckte jag.

Lässtrategier - exempel från klassrummet!

Samtidigt som jag kände det var skönt att äntligen kunna lägga tid på att fundera över de bästa vägarna för utvecklingsarbetet, ville jag också att det skulle synas att jag gjorde något. Var jag en lönsam liten förstelärare, liksom? Värdet av den känslan kan man ju diskutera, men det mynnade ut i att jag som en del av arbetet under hösten anordnade tre stycken workshops om lässtrategier. Varje tillfälle var 40 minuter.

Mallar och instruktioner. Läsförståelsestrategier på svenska och engelska. Att arbeta med läsförståelsestrategier är inget nytt för svensklärare, men tack vare det utvidgade kollegiet sprids många bra varianter för att förtydliga och synliggöra detta arbete. Som språklärare har jag inte fått någon formell utbildning kring detta, så inspirationen för min del kommer från nätet. Jag har tittat på de jättetydliga filmerna som Susanne Nystedt har gjort, kollat in Josef Sahlins sida, kikat in på En läsande klass och läst Annika Sjödahls tydliga beskrivningar.

Grunden för dessa strategier ligger hos Barbro Westlund och hennes bok Att undervisa i läsförståelse. Från denna bas kommer strategierna Att förutspå, Att ställa frågor, Att reda ut oklarheter och Att sammanfatta. Den femte strategin finns inte med i Westlunds bok, men förekommer bland annat i En läsande klass: Att skapa inre bilder.