background preloader

Spillpedagogikk

Facebook Twitter

Aleksandra

En side med bokmerker til relevante artikler om dataspill i skolen. Hvis du synes denne siden er interessant, ta gjerne et klikk innom Twitterprofilen min:

Hva er spill? Spilldidaktikk - hva er det? Dette innlegget ble først publisert på Språkløyper 25. april 2017.

Spilldidaktikk - hva er det?

Blogginnlegget er såpass langt at Språkløyper delte det i tre. Hva er spillbasert læring? Stikkord: læringsstiler app spillbasert læring “Hjernen arbeider på samme måte som et dataspill”, - mennesker tenker og lærer gjennom erfaringer de har hatt og via simuleringer de har kjørt i hodet, basert på sine erfaringer.

Hva er spillbasert læring?

Hva er spillbasert læring? 7 Nyttige linker om spillbasert læring. The Effective Use of Game-Based Learning in Education. Laeringsmuligheter i dataspill. Laeringsmessige aspekter ved dataspill. Hvorfor anerkjenne og bruke dataspill i skolen? Spill er en dominerende del av dagens barne- og ungdomskultur.

Hvorfor anerkjenne og bruke dataspill i skolen?

Skolen skal reflektere, anerkjenne og ta i bruk den rådende kulturen i samfunnet, som for eksempel bøker, film, tegneserier, musikk og spill. Dersom viktige kulturelle uttrykk utelates fra skolen, kan elevene føle seg fremmedgjorte. Forskning viser at spill er en arena som elever med læringsutfordringer deler med sine jevnaldrende. Elever med læringsutfordringer skiller seg i liten grad fra gjennomsnittseleven når det kommer til bruk av spill. Elever med autismespekterforstyrrelser spiller trolig mer enn snittet, mens elever med ADHD eller spesifikke språkvansker spiller i like stor grad som gjennomsnittet.

Undervisningsopplegg med spill. Spill som kan brukes i undervisning. Spilldidaktikk. Spillpedagogene's podcast om spill i skolen. 5 spill som kan brukes i matteundervisningen. Move over Math Blaster!

5 spill som kan brukes i matteundervisningen

, Number Munchers, and Cool Math – and say hello to the new generation of high-quality, mobile-friendly math learning games! ‘Game Over’ screen from Math Blaster! , a bona fide game-based learning blast from the past. Don’t get us wrong – we still have tremendous respect for the educational games of yesteryear. But as we near a quarter of the way through the 21st century, we think it’s high time to begin establishing a new canon of exceptional learning games. Operation Math Available on iOS, Android, and Amazon Appstore. Embark on a globetrotting learning adventure in Operation Math – an award-winning, spy-themed math learning game from developers Little 10 Robot! Diffission Available on iOS, Android, and web browsers. A satisfying puzzler created in alignment with Common Core standards, Diffission is a dynamic fractions learning game for players of all ages! Prodigy Available on iOS, Android, and web browsers. Twelve A Dozen Available exclusively for iOS. Angrybirds og matematikk.

Elever blir ikke automatisk gode lesere med spill. 6 grep læreren kan ta. Digitale spill som skal lære elevene å lese er utbredt i klasserom til førsteklassinger.

Elever blir ikke automatisk gode lesere med spill. 6 grep læreren kan ta

Men det viser seg at elevene lærer få ferdigheter som kan overføres til lesesituasjoner utenfor spillet. – Mye skyldes nok at det nesten ikke finnes informasjon til lærere om hvordan man bør bruke disse spillene, sier Per Henning Uppstad. Professoren ved Lesesenteret har vært med på å utvikle spill som Graphogame og På Sporet ABC til norske lærere. Han har god innsikt i hvordan disse spillene fungerer, og hva som skal til for at de holder det de lover. Lesespill kan ha liten effekt på læring Mange av spillene lover nemlig mye. «Knekk lesekoden lett som en lek!» Alle som har gitt et nettbrett til en seksåring vet hva som skjer – de blir fullstendig fenget av engasjerende spill, særlig i starten.

. – Både samtaler vi har gjort med lærere og internasjonale undersøker forteller oss at mange har en slags idé om at teknologien i seg selv skaper læring, sier Uppstad. Forskning viser imidlertid noe annet. 1. 2. Dataspill kan gi bedre undervisning. Da dataspillene gjorde sitt inntog i barnerommene, var mange foreldre og lærere bekymret.

Dataspill kan gi bedre undervisning

Ville dataspillet stjele all oppmerksomheten fra leksene? Men dataspill kan være et godt supplement til den tradisjonelle undervisningen. Det oppdaget Birgitte Holm Sørensen og kollegene hennes da de intervjuet en rekke elever fra åttende og niende klasse: – Noen av elevene sa: Engelsklæreren vår skulle bare vite hvor mye vi snakker og skriver engelsk i fritiden. Forsker vil ha mer gaming i skoletida: – Dataspill gjør deg bedre på skolen – NRK Nordland. I helga ble det slutt på Fortnite som vi kjenner det – men gaming og dataspill har uansett kommet for å bli.

Forsker vil ha mer gaming i skoletida: – Dataspill gjør deg bedre på skolen – NRK Nordland

Helga Dís Ísfold Sigurdardóttir er forsker ved Nord Universitet. Hun mener at vi må ta spilling på alvor. Også i skolene. – Norges fremste dataspillere trener like hardt som toppidrettsutøvere. Sosiale medier kan være en uvurderlig del av identitetsforming i tenårene. Hun er opptatt av alternative metoder for undervisning. Hun fant at barn kan lære og trene opp språk, problemløsning, finmotorikk, kommunikasjonsferdigheter og praktiske ferdigheter gjennom å bruke dataspill. Barn kan lære seg førstehjelp, matlaging og bli mer bevisste på miljø. Elever spiller seg til bedre læring. Hva skjer når elever får i oppdrag å lage dataspill for å lære seg samfunnsfag?

Elever spiller seg til bedre læring

(Denne artikkelen er opprinnelig publisert på Gemini.no) To klasser på henholdsvis 6. og 7. trinn fikk i oppdrag å lage spill som del av sin egen læring og ble på den måten historieformidlerne selv i stedet for lærebøkene. Observasjonene er svært oppmuntrende for doktorgradskandidaten som forsker på temaet. – Dataspill er en viktig del av hverdagen til barn og unge og vi ser at engasjementet og gleden ved å spille smitter over til klasserommet, forteller Kristine Øygardslia, stipendiat ved Pedagogisk institutt ved NTNU. Forskning viser at unge lærer engelsk ved hjelp av dataspill. Læring er ikke noe vi gjør kun i skoletiden – læring skjer gjennom hele livet.

Forskning viser at unge lærer engelsk ved hjelp av dataspill

Man lærer for eksempel når man lager mat, leser et kart i en ukjent by, eller slår tåa i spisebordet - igjen. Enhver forelder vil kunne fortelle hvor mye et barn lærer lenge før det noensinne plasseres ved en skolepult. Men visste du at man også lærer veldig mye av å spille dataspill? Spill og læring er ikke et nytt forskningstema, det har blitt grundig forsket på og satt opp mot pedagogikken i langt over et tiår, og det viser seg at dataspill ikke kun er et irritasjonsmoment for foreldre, eller hjernedød underholdning for unge. Dataspill er for eksempel utmerket til å trene opp ferdigheter slik som hukommelse og spesielt språk; man blir rett og slett flinkere i engelsk. Hvordan kan elever på mellomtrinnet bruke digitale spill til problemløsning? Dataspill som undervisningsverktøy - påvirkning på motivasjon og lærerens rolle.