background preloader

Debattartiklar

Facebook Twitter

Jon Aagaard Andersson och Ella Mulugeta: Be om ursäkt om du tilltalar oss fel. Debattörerna: I dag på Transgender Day vill vi tipsa om hur ni kan agera inkluderande Ella Mulugeta och Jon Aagaard Andersson: ”Anta inte någons pronomen bara på grund av personens namn eller vad den har för kläder.

Jon Aagaard Andersson och Ella Mulugeta: Be om ursäkt om du tilltalar oss fel

Säger du fel pronomen, be om ursäkt, rätta dig, gå vidare.”Foto: TT/Kristina Wicksell Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. DEBATT. Pride handlar om alla bokstäver i HBTQ. I dag är det Transgender Day of Visibility. Först och främst; anta inte någons pronomen bara på grund av personens namn eller vad den har för kläder. Kära lärare; transpersoner finns överallt.

Synliggör transpersoners och transrörelsens historia. Kära föräldrar; var påläst ifall ditt barn kommer ut som trans. Vi är inte förvirrade, vi sitter snarare fast i de normer som förväntas av oss ända från när vi ligger i magen och folk runtomkring undrar om vi är en tjej eller kille. Sverige gör minsta möjliga för utsatta transpersoner. Transpersoners rättigheter och plats i samhället har äntligen börjat få mer utrymme i den politiska debatten.

Sverige gör minsta möjliga för utsatta transpersoner

Tvångssterilisering är borta. Skadestånd finns som ett vagt löfte och sjukvården börjar sakta men säkert anpassa sig och transpersoner får mer och mer plats i media. Abortregister - en fara för kvinnor. Nyligen fastslog regeringen att ett patientregister behövs inom abortvården i Sverige.

Abortregister - en fara för kvinnor

Ett patientregister innebär att en läkare skriver in att du har gjort abort i ett system. I registret framkommer även information om civilstånd, personnummer, namn och mycket annat. Regeringen menar att detta personregister skulle kunna bidra till ytterligare forskning kring abortvården. Detta låter så klart jättebra och kan mycket möjligt hjälpa abortvården att bli bättre.

Problemet är att ingen tycks tänka på vilka konsekvenser ett sådant register kan ha för kvinnor. Gillar du det vi gör? Vi hade fram tills nyligen en anonym abortvård där en kvinna kunde göra abort utan att någon fick reda på det. I Norge har barnmorskor rätt till att neka abort. Ett register gör att läkare och barnmorskor som är abortmotståndare kan släppa information om vem som har gjort abort. Vi måste utgå från kvinnors säkerhet. Ge kvinnor mer makt över sitt livspussel. Kvinnor vill ha frihet att forma sitt liv, frihet att få välja vilket jobb de vill och kunna kombinera familjeliv och karriär, skriver Ebba Busch Thor. 2017 riskerar att bli ännu ett förlorat år för jämställdheten.

Ge kvinnor mer makt över sitt livspussel

Regeringen tycks tro att symbolåtgärder såsom införandet av ny jämställdhetsmyndighet och kvotering av kvinnor i börsstyrelser löser de jämställdhetsproblemen vi har i Sverige idag. Vi behöver reella jämställdhetsreformer som gör skillnad i verkligheten. Det handlar om att alla oavsett kön ges lika villkor och förutsättningar för att lyckas och ha friheten att göra egna val. Men fortfarande har vi alltför många exempel på att kvinnors kompetens inte tas tillvara och inom vissa områden ser vi en tillbakagång för jämställdheten.

DEBATT: Terror, kön och makt – tio år efter ”9/11” Lena Ag skriver på NEWSMILL.

DEBATT: Terror, kön och makt – tio år efter ”9/11”

Det är snart tio år sedan flygplanen flög in i World Trade Center och president Bush inledde kriget mot terrorismen. Det är dags att syna resultaten. Har kriget mot terorismen uppnått sina syften att värna demokratin, friheten och att skapa säkerhet för människor? Det finns sannolikt inget enkelt svar på detta. Däremot vet vi att den försiktiga utvecklingsoptimism som präglade 1900-talets sista årtionde, och kulminerade i det gemensamma åtagandet att utrota fattigdomen i världen 2015 genom det åtta millenniemålen, i ett slag ersattes med en global världsordning byggd på rädsla och misstroende. De vägval USA och dess allierade gjorde för att oskadliggöra de ansvariga för terrordåden och bekämpa dess nätverk har lett till att vi under de senaste tio åren sett en kraftig ökning av de globala militärutgifterna. Enligt SIPRI har det skett en 50-procentig ökning sedan 2000, trots att antalet väpnade konflikter under samma period minskat. Vem är kvinnan om hon inte är moder?

Att kvinnor vill äga rätten till kontrollen över sitt egna liv är en radikal tanke i cirkus Trump.

Vem är kvinnan om hon inte är moder?

Det är en total rubbning av samhällsordningen, skriver Amandah Andersson. Jag slås av bilden som en dask med en blöt, illaluktande vante i ansiktet. Bilden där president Donald Trump skriver under ett beslut som innebär att statligt bidrag till organisationer som stöder abort ska dras in. Han är omgiven av manliga politiker. Han. Du behöver inte kalla dig feminist, men det här är varför jag gör det. Hej Leo, jag läste just din text om feminism.

Du behöver inte kalla dig feminist, men det här är varför jag gör det

Jag håller inte med dig, men min plan med den här artikeln är inte att berätta för dig varför du borde vara feminist. Jag vill bara berätta för dig varför jag är det. För mindre än hundra år sen så gick inte flickor i skolan för att de skulle utbildas utan för att ”bildas”, som det kallades. Det fanns tre olika skolformer på den här tiden; läroverket, folkskolan och flickskolan. I folkskolan sattes de barn som tillhörde de nedre samhällsklasserna för att det blev lättare att hålla ordning på dem då. Om det dröjde för en tjej att bli gift så kunde hon i vissa fall få jobba som lärarinna så länge men så fort hon ingick i ett äktenskap så slutade hon att arbeta.

LÄS ÄVEN: Leo, 12: Feminister ser på män på samma sätt som SD ser på invandrare Det var på det här viset eftersom att för mindre än hundra år sen så ansågs det vara stor skillnad på pojkars och flickors intellektuella förmåga, flickor klarade inte lika mycket som pojkar.