background preloader

Alf B Svensson: Sluta försöka göra barn könsneutrala

Alf B Svensson: Sluta försöka göra barn könsneutrala
Att vi föräldrar vill att våra barn ska utvecklas efter sina förutsättningar och inte hämmas av stereotypa könsroller om hur en kille eller tjej ska vara är inget nytt. Personalen i förskolan och skolan har också under många år försökt motverka traditionella könsroller. Trots det är fortfarande 98 procent av förskollärarna kvinnor. Män begår också fortfarande mer än 90 procent av alla våldsbrott. Så vi har inte lyckats särskilt bra. Många genusfundamentalister säger nu att om vi bara försöker skapa könsneutrala barn genom att behandla pojkar och flickor exakt lika så löser vi problemet. Men den strategin kommer inte att lyckas, för kön är inte bara en social konstruktion. En som haft modet att göra det är Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Hjärnan utvecklas exempelvis olika hos pojkar och flickor. Flickor är mer språkligt begåvade än pojkar. Vi ska inte göra våld på naturen och försöka skapa könsneutrala barn. Related:  Artiklar

Åsikter: ”Jag släcker din giftiga eld men jag går inte på ditt skitsnack, bilbrännare” Bäste bilbrännare, jag ska berätta ett par saker för dig. Du förstår, jag jobbar som ”brandman”, och jag vill hjälpa dig förstå vad det innebär. ”Brandman” är en yrkestitel för en person som arbetar med att rädda liv. Möjligen är ”livräddare” en mer passande titel. Vi släcker nämligen inte bara bränder. Kort sagt: Vi kommer till dig när det allra mest fasansfulla har inträffat och du hade dött om inte vi hade räddat ditt liv. Men vi är mer än det. Vi är någons barn. Här har du och jag gått skilda vägar kan man säga. Det är nämligen så att när du tänder eld på en bil så tillför du skada. Hängde du med där? Då ska jag berätta en sak för dig. Men jag har varit där du är, och det har många av mina kollegor också. Tänk efter nu, är du snäll. Kaj Engelke Kaj Engelke arbetar inom Räddningstjänst Syd sedan 2008 och bor i Malmö.

Ni är söndercurlade - ta de jobb som finns Debattören: Att dela ut bidrag är inte framtiden – vi måste göra upp med ungdomars lathet Någonting har hänt de senaste åren. Med inställningen, med synen på arbete. Tydligast blir detta när arbetslösa, trots löfte om anställning, inte ens dyker upp på rekryteringsträffar, skriver Mats Persson (L) DEBATT. Vilket ansvar har man egentligen som människa för att försörja sig själv? Frågor man ställer sig efter Aftonbladet artikelserie Jakten på arbetskraften. Men dessvärre är det inte så. Organisationen Företagarna visar i en ny rapport att företagens största problem för att kunna växa är att hitta anställda med rätt arbetsmoral, intresse och ansvarstagande. Någonting har hänt de senaste åren. För att vara extremt tydlig: detta är naturligtvis inte en beskrivning av en hel ungdomsgeneration eller alla arbetstagare. Alla människor har ett eget ansvar för att göra rätt för sig och försörja sig själva. Därför är det nu tid en gång för alla att göra upp med curlingmentaliteten, med kravlösheten.

Anna Liv om sorgen efter Stefan som omkom i en flygkrasch Anna Liv planerar att skriva en bok och hon är noga med att bevara minnet av Stefan tillsammans med deras gemensamma barn Herman och Harry. – Jag vill inte att pojkarna ska känna sorg, utan stolthet och glädje när deras pappas namn kommer upp, säger hon. Harry tar den gula mikrofonen med getingen på och låtsas göra ett tv-inslag. Även om storebror Herman är mer lik sin pappa till utseende, så ser man Stefan även i lillebror Harry. Det är den där glimten i ögat, hur kvick han är i replikerna och samma närhet till ett leende. Anna tittar på sin yngste son och skrattar. Glädjen hemma hos familjen Liv är smittsam och påminner om hur livet går vidare. Trots allt. Det har gått fem år sedan ett flygplan med KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl ombord kraschade in i ett radartorn direkt efter start och ett helt hockeylag försvann, bland dem Annas make och pojkarnas pappa Stefan Liv. Anna vill att den här intervjun ska hjälpa andra och hon blir alltid berörd av att läsa om olyckor som splittrar familjer.

Det finns en vit fläck på kartan - det är världen | Staffan Heimerson Grattis Saudiarabien! Ert land är en förebild. För oss i Sverige! Vi ska nu göra som ni saudier länge framgångsrikt gjort: ha könsseparation mellan män och kvinnor, pojkar och flickor. Vi visar därmed att vi som så ofta har ett komplicerat, dualistiskt - moraliskt och moralistiskt - förhållande till främmande makter. Svensken ville på 1960-talet både fördöma general Francos spanska diktatur och åka på chartersemester till Mallorca. För tio år sedan var Egypten ”häftigt” och ”inne”. Är det ett liknande fenomen när nu könsseparatism smyger sig in i det svenska samhället, oftast på initiativ av Miljöpartiet men också applåderat av Jonas Sjöstedt och Gudrun Schyman? Snart öppnar därför i Stockholmsförorten Hjulsta en fritidsgård exklusivt för tjejer - så att de kan slippa de stökiga grabbarna. I Gottsunda i Uppsala råder så strikt könsseparation att en femårig pojke inte fick följa med sin mamma in i ortens simhall, när bara kvinnor hade tillträde. Men det är det inte.

Flyktingsmugglaren: Har hjälpt landsmän komma till Sverige sedan 70-talet – Att smuggla flyktingar är inget nytt. Det är nu medierna skriver om det, men vi har hjälpt landsmän att komma till Sverige sen slutet på 70-talet. Pengar har alltid funnits med i bilden, men det har inte varit det viktigaste. Det är bekantskapen. Vi kallar honom Hussein och träffas i hans lägenhet i en Stockholmsförort. – Man hjälper bara sina landsmän. Hussein vet inte exakt hur många människor han smugglat till Sverige från Mellanöstern. En smuggling börjar alltid med ett samtal – eller egentligen med ett krig, som Hussein uttrycker det. – När jag får en förfrågan, erbjuder jag alltid olika alternativ. Hussein erbjuder tre olika flyktalternativ: 1. – Det här är det dyraste alternativet, för det kräver mest förberedelser. 2. – Det är inget problem att köpa pass i Sverige. 3. – Det här är det vanligaste alternativet. Hussein vecklar ut en Europakarta och ritar en ring med en röd spritpenna runt Milano. – Det är här allt händer. Men vägen till Milano är varken spikrak eller billig.

IS skräckvälde konkret ondska | Sändaren När andra teologer studerar nåd, änglar och paradisläror fokuserar jag på demonologi. I detta ämnesfält studerar vi lärorna om demoner, fallna änglar och Helvetet, eller för att sammanfatta, olika uttryck för ondska. Rätt ofta önskar jag att allt detta bara vore teori och religionshistoria men det är svårt att föreställa sig en mer konkret ondska av i dag än Islamiska statens gränslösa skräckvälde. IS eller Daesh (ur arabiskans ord för att trampa sönder eller förgöra) grundades ur resterna av irakiska al-Quaida, organisationen för monoteism och jihad, mujaheddins konsultativa råd och ett antal irakiska stammar. Tillsammans har de under svarta fanor utropat ett världsomfattande kalifat med politisk auktoritet över alla världens muslimer. Men på tal om kristendomen är den i dag utrotningshotad i Mellanöstern och Nordafrika och om detta måste vi berätta. ”Aldrig mer” sa vi när Birkenau stängdes för gott.

Kampen mot rasism - Sommarpaket Mordet på John Hron John Hron. Foto: Privat Det är 1995 och John Hron ska börja åttan. Nynazismen breder ut sig som ett brunt bälte över Västsverige. Året är 1995, och nynazismen breder ut sig som ett brunt bälte över Västsverige. Fyra skinheads kommer emellan. Lyssna även på P1 Dokumentär om John Hron där reportern har träffat föräldrarna till John Hron under flera år efter mordet. Nazisträttegångarna i Göteborg Vera Oredsson, 86, före detta partiledare för Nordiska Rikspartiet. Hemma hos 86-åriga Vera Oredsson, före detta partiledare för Nordiska Rikspartiet, finns det ett porträtt av Adolf Hitler och en hakkors-pärlplatta som är gjord av hennes barnbarn. I mitten av 1980-talet sker en våg av nazistiska våldsdåd i främst Göteborg, Växjö och Landskrona. Vilka var dom? Bussfärden som förändrade historien Rosa Parks på bussen i Alabama, 1955. Den 1 december 1955 vägrade sömmerskan Rosa Park att resa sig från sin sittplats för en vit man när hon åkte buss. Ta judarna sist Anton har tröttnat.

Alexander Karim: Förlåt, men du är helt dum i huvudet ”Fy fan vad trött jag blir på negerjävlar o pack som du som tror att dem är bättre än äckta svenskar som byggt upp det här landet från grunden. Ni skall inte vara här!!!! Sluta skriva dina äckliga texter och flytta till baka till dem som vill ha er!!!”. Texten trillar ner i min brevlåda på Messenger och jag blir alldeles kall. Jag är trött. ”Dem tror att Negern kommer att bli kännd för att han skriver i den här skittidningen varje vecka! Lär dig skilja på De och Dem, imbecill! Jag är trött på att använda fikonspråk och vackra formuleringar för att förklara din dumhet. Du som skickar mig meddelanden på Facebook mitt i natten och kallar mig ”negerjävel”. Jo; Jag har gått i skolan längre än du Jag har betalat mer skatt än du Jag har talat svenska längre än du Jag har bott i Sverige längre än du Ergo; jag är mer svensk än du. Det måste finnas annat du kan lägga din tid på istället för den språkliga våldtäkt du distribuerar varje dag. ”Jag hatar dig ditt svarta kräk” det är direkt sverigefientligt.

Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff | Samhälle | Debattämnen Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. – Ge mig tjugo minuter så ska jag fixa ett jobb! Så sa jag till Fredrik Eddahri (Big Fred) när han intervjuade mig för jobbgrillen.se. Det finns inget som gör mig mer upprörd än unga som säger att politikerna måste skapa fler jobb. Jobb är ingenting du får – utan något du skapar och skaffar dig själv. Sedan tonåren har jag alltid haft jobb. Jag har aldrig ”fått” ett jobb. I dag driver jag två bolag inom bok- och pr-branschen, vi söker ständigt folk, gärna unga människor. Det vanligaste är att de inte är tillgängliga. Sedan påstår de att de är stresståliga och gillar att hugga i men efter endast någon vecka vill de inte gå ut och göra ett ärende för att det snöar och är för kallt. Jag kan rada upp hur många exempel som helst på odugliga ungdomar. Värst är de som är för ”fina” för riktigt arbete, de som sätter någon slags ”personlig integritet” främst. Hur svårt kan det vara?

Mental hälsa och medkänsla En dag får Emil, Karim och fem andra personer ett mejl. I det finns en länk till en blogg där en person kallad Ikaros räknar ner till dagen då hen tänker ta sitt liv. Emil vill rädda bloggaren, Karim vill följa med. Johanna Nilsson ställer en öppen fråga och försöker besvara på den på samma sätt. Samtidigt skrapar boken bara på ytan. Ytterligare något som skaver, dock av något mindre betydelse, är när de unga pratar om teknik. Totalt sett?

Grattis, du har uppfostrat ett mähä Jag har aldrig någonsin sett så många övergödda tonåringar som enligt passet och folkbokföringen ska vara vuxna men som enligt dagens praxis endast klarar av att installera en selfie på Instagram och slappt rycka på axlarna inför livet. Kommer så väl ihåg när mina föräldrar under det brinnande sjuttiotalet prövade sig fram i konsten att vara vuxna. hur de med hela sitt hjärta slet för försörjning, kämpade mot mediokra förutsättningar, dagisrättigheter och chansen att som människa mellan könen verka och agera under samma premisser. Minns även med glädje när jag själv tog mina stapplande steg ut i vuxenvärlden med diverse jobb och att på egen hand hantera det första boendet, stoltheten man kände när jag utan mina föräldrars tjat insåg att jag behövde både hemförsäkring och att delta i a-kassan. Matkassarna hoppade inte med magi in i kylskåpet och att vara vuxen var inte en siffra utan visades med det som jag med egen kraft levererade. Nu. LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn "Nä"

Related: