background preloader

Debattartiklar

Facebook Twitter

Säg nej tack till läxor. Glosor, mattetal, läsuppgifter och inhämtning av fakta – under decennier har det varit självklart att svenska skolelever får hemläxor att göra efter skoldagen.

Säg nej tack till läxor

Men trots att generation efter generation växer upp med hemläxor som en naturlig del av vardagen finns det i dag knappt något vetenskapligt stöd för läxan som effektiv inlärningsmetod. I hälso- och sjukvården får man överhuvudtaget inte rekommendera en metod som saknar stöd i forskning. I svenska skolor finns lärare som ger läxor utifrån sin individuella tro på vilken effekt läxorna har, och lärare som inte ger läxor alls. I gällande skollag finns krav på att skolan ska vila på ”vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet.” Trots detta delas läxor slentrianmässigt ut i svenska skolor och genom det överlåter vi en stor del av skolbarnens utbildning på outbildad personal, dvs föräldrarna. Knappast, menar Ingrid Westlund, doktor i pedagogik vid Linköpings Universitet. Stefan Wennberg Pernilla Alm. Läxor skapar onödig stress. Det finns goda exempel på skolor som har gjort enkla och billiga omorganiseringar för att arbeta läxfritt.

Läxor skapar onödig stress

Pernilla Alm Läxor regleras inte i skollagen. De nämns inte i läroplanen. De är, enligt Skolverket, inte obligatoriska för elever att utföra. Trots detta är läxor vanligt förekommande i svenska skolor. Vad önskar regeringen, skolvärlden, föräldrar och elever till exempel åstadkomma med läxhjälp? Läxor är nämligen inte lika med mer kunskap, enligt forskning. Den här forskningen är det många som nonchalerar, förmodligen för att man ”vet” att läxor är bra. 2010 blev läxhjälp obligatorisk i alla skolor i Norge. 2013 kom utvärderarnas rapport. Fastän läxor inte nämns i skolans styrdokument har Skolverket gett ut stödmaterialet ”Läxor i praktiken”, som vänder sig till lärare.

Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner. Genus Publicerad 31 oktober, 2014 | av Newsner.

Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner

Zlatan, krävs det en dotter för att du ska inse dina misstag? Sport Mohamed Touzari skriver om Zlatans skeva kvinnosyn.

Zlatan, krävs det en dotter för att du ska inse dina misstag?

"Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär? " Räcker det inte med idiotiska uttalanden nu, Zlatan? Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär? Att Zlatan är älskad av många har knappast lyckats undgå någon den här veckan. Killen skänker pengar till Svenska Handikappidrottsförbundet för att de ska kunna åka iväg på VM och unga människor lär sig att läsa till hans böcker. Hilmersson: "Ska man skratta eller gråta?" - Fotboll. Alf B Svensson: Sluta försöka göra barn könsneutrala. Att vi föräldrar vill att våra barn ska utvecklas efter sina förutsättningar och inte hämmas av stereotypa könsroller om hur en kille eller tjej ska vara är inget nytt.

Alf B Svensson: Sluta försöka göra barn könsneutrala

Personalen i förskolan och skolan har också under många år försökt motverka traditionella könsroller. Trots det är fortfarande 98 procent av förskollärarna kvinnor. Män begår också fortfarande mer än 90 procent av alla våldsbrott. Så vi har inte lyckats särskilt bra. Många genusfundamentalister säger nu att om vi bara försöker skapa könsneutrala barn genom att behandla pojkar och flickor exakt lika så löser vi problemet. Men den strategin kommer inte att lyckas, för kön är inte bara en social konstruktion. En som haft modet att göra det är Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Hjärnan utvecklas exempelvis olika hos pojkar och flickor. Flickor är mer språkligt begåvade än pojkar. Byxorna är likadana – men marknadsförs helt olika. Killar är kungar - tjejer horor. 2014-10-24 | Uppdaterad 2014-10-28 En kille i Paradise Hotel sa att han hade legat med 300 personer, det tyckte ingen var konstigt.

Killar är kungar - tjejer horor

En tjej sa att hon hade legat med 30 personer, då sa alla andra att det var slampigt. Hur kan det vara okej för en kille men inte för en tjej, det är väl ändå samma sak, skriver Alma Bonander. Jag tittade på ett avsnitt av Paradise Hotel då jag hörde att det var en kille som frågade hur många varje person hade legat med. En kille sa att han hade legat med 300 personer, det tyckte ingen var konstigt. Vi lever 2014 och vi borde ha passerat denna barnsliga gräns för länge sedan. Hillevi Wahl: Därför älskar jag läxor. 9 september 2014 HILLEVI WAHL: Just nu pågår det en het debatt om läxor.

Hillevi Wahl: Därför älskar jag läxor

Behövs de? Slöseri att satsa pengar på verkningslösa läxor. Om mindre än en månad är det val i Sverige. Därför är det hög tid att prata om läxorna. Socialdemokraterna vill avskaffa läxrut och i stället ge läxhjälp åt alla. Även regeringen vill satsa 400 miljoner kronor per år till läxhjälp i skolan. Läxor behövs för att bli bra - gd.se. Alla vet att för bli bra i idrott krävs det massor av träning.

Läxor behövs för att bli bra - gd.se

Men för att bli bra i skolan verkar det inte vara lika självklart att man behöver träna. Tiggeri, ekonomi och moral. Åsynen av tiggare väcker motstridiga känslor.

Tiggeri, ekonomi och moral

Läxor skapar onödig stress. Hög tid att ifrågasätta läxorna - Start. Det är måndag morgon, och Adam och Khadija promenerar lite smått yrvakna på sin väg mot skolan.

Hög tid att ifrågasätta läxorna - Start

Klockan närmar sig 08.00, och en lång och stundom arbetssam dag väntar. Från klockan 08.15 till 15.15 tar sig Adam och Khadija i tur och ordning sig an lektioner i matematik, svenska, idrott, samhällskunskap och engelska. Lektioner där Adam och Khjadija förväntas närvara med full koncentration, vara alerta på alla sätt och vis, och kunna visa upp sina kunskaper efter bästa förmåga.