background preloader

Boksamtal och läsning

Facebook Twitter

Ett sätt att tala om böcker. Boksamtal á la Chambers. 197 kandidater finns det till ALMA 2015 enligt nomineringslistan.

Boksamtal á la Chambers

Det är ganska många! Men en sticker ut lite – han är nämligen nominerad två gånger. Aidan Chambers, från England, står på listan både som författare och, tillsammans med sin fru Nancy, som läsfrämjare. I sitt arbete som läsfrämjare har Aidan Chambers talat och skrivit en hel del både om läsmiljö och om boksamtal (se längst ned). När han diskuterar vad som behövs för att läsningen ska utvecklas (hos den enskilde och i en grupp, till exempel i skolan) lyfter han fyra saker: tid att läsa, högläsning, ett väl genomtänkt bokbestånd och goda boksamtal. Alla som försökt vet att det är både roligt och svårt att leda boksamtal, särskilt när man ska göra det i större grupp. Boksamtalets fyra frågor Samtalsstrukturen bygger på fyra grundfrågor, som kan tyckas nog så enkla – men som kan leda mycket långt. Vad tyckte du om i boken? Chambers är mycket noga med att ordet ”varför” ska vara bannlyst i boksamtalet.

Vilka mönster ser du? Läsnycklar och handledningar för boksamtal. För att samtala om böcker med eleverna krävs oftast en hel del förberedelse.

Läsnycklar och handledningar för boksamtal

Givetvis fungerar även de spontana samtalen men ibland vill man ha frågor att utgå ifrån och förslag på arbetssätt och uppgifter kring boken. Här finns länkar till förlag som har egna lärarhandledningar till sina böcker, lärarhandledningar gjorda av pedagoger och bibliotekarier som jag har hittat via nätet, samt det material jag som skolbibliotekarie själv har arbetat fram.

Generella frågor för samtalsledaren. Uppdelat med en sida per samtalsinriktning: huvudperson och andra karaktärer, miljö och problem samt sammanfattning.Chambersfrågor på lappar som eleverna får dra när boken är färdigläst och svara på. Observera att detta är ett .docx-dokument och därför automatiskt sparas ner på din dator när du klickar på länken. Läsnycklar och handledningar av skiftande karaktär. Bilderböcker Glöm inte att bilderböcker med fördel kan användas långt upp i åldrarna. Främst lågstadiet (Hcf) Främst mellanstadiet (Hcg och uHc) Skolbiblistans wiki - Boksamtal - Chambers. År 1-4 Petter Lidbeck - Anna Larssons hemliga dagbok 1-3 Frida Nilsson - Apstjärnan 1-3 Matter - Får i stövlar 2 Steinsdóttir - Ängeln i trapphuset 2-3 Håkan Jaensson - Bullers bluff m.fl 2-4 Shemin - De små ryttarna 2-4 Per Nilsson - Flickan jag älskar heter Milena 2-4 Per Nilsson - Inte som andra 3-4 Per Nilsson - Hälften har pinne 3-4 Babbitt - Speldosan 3-5 Colfer - Legenden om potatishäxan 4 Mats Wänblad - Hög press 3-4 Tove Jansson - Farlig midsommar, t ex 2-6.

Skolbiblistans wiki - Boksamtal - Chambers

Alex - Författarlexikon. Om läsambassadören. Läsambassadören ska verka för att barn och unga, oavsett bakgrund, ska få lika möjligheter att nå litteraturen.

Om läsambassadören

Men även att inspirerar vuxna att främja ungas läsning och verkar för att ge fler möjlighet till en konstnärlig upplevelse genom litteraturen. En viktig målgrupp är barn och vuxna som inte läser, eller läser i liten omfattning. Inom ramen för uppdraget ska läsambassadören medverka på mässor, bokfestivaler, konferenser och andra offentliga arenor runt om i Sverige och prata om läsning och litteratur för unga. Ambassadören ska också driva debatt och delta i det offentliga samtalet. Kulturrådet fungerar som stöd, men läsambassadören har stort utrymme att själv utveckla uppdraget. Läsambassadören 2015–2017Anne-Marie Körling är utsedd till läsambassadör 2015–2017. Juryns sammansättningLäsambassadören 2015–2017 har utsetts av en jury med representanter från litteratur- och biblioteksbranschen.Läs juryns motivering.

Bladen brinner – podcasten. Med läsning som mål. Kulturrådets skriftserie 2015:3.