background preloader

Pedagogik

Facebook Twitter

Vem är musen som öppnat butik på Bergsgatan? Dygnet runt På Bergsgatan i Malmö har några drivna möss öppnat fransk nötbutik och italiensk restaurang.

Vem är musen som öppnat butik på Bergsgatan?

Det minimala gatukonstverket får många förbipasserande att stoppa och le. Det är ett litet mästerverk i miniformat som har dykt upp på Bergsgatan i korsningen mot Almbacksgatan. Precis utanför restaurangen Kebab House har någon byggt upp ett litet paradis för möss. Den franska nötbutiken Noix de Vie med olika nötter för möss ligger intill den italienska restaurangen Il Topolino som serverar ost och kex. Tittar man närmare på nötbutiken så ser man ett helt lager med nötter inne i butiken och extremt små prislappar och klisterlappar som visar vilka kreditkort butiken tar. Utanför restaurangen står en liten cykel fastkedjad, uteserveringsmöblerna är ute och en liten gatulampa lyser. Vid sidan nötbutiken sitter två miniaffischer uppe. Bakom konstverket står någon som även driver instagramkontot Anonymouse_mmx. Träna ord, begrepp och samarbetsförmåga med Quizlet - Rosana Månsson. På Skolvärlden (nr 4, 2016) tipsade jag om Quizlet som månadens app och här kommer jag att beskriva appen och Quizlet Lives nya funktioner som släpptes i augusti.

Träna ord, begrepp och samarbetsförmåga med Quizlet - Rosana Månsson

Vad används Quizlet till? Quizlet som app finns tillgänglig både för iOS och Android. Slumpa elevernas placering i klassrummet med Mega Seating Plan – Hannas skolblogg. Mega Seating Plan är ett nytt, gratis, web-baserat verktyg för slumpmässig placering i klassrummet.

Slumpa elevernas placering i klassrummet med Mega Seating Plan – Hannas skolblogg

Enkelt att använda och relativt smidigt att mata in klasser och salar. Snyggt och stablit. Vill du testa? Så här gör man (i stora drag): 1) Skapa ett konto eller logga in med ditt Google-konto. Greenscreen, ljudupptagning och klippning med iMovie. Green Screen by Do Ink - Skapa filmer med green screen effekter. Med hjälp av Green Screen by Do Ink kan man på ett enkelt sätt göra egna filmer med green screen effekter.

Green Screen by Do Ink - Skapa filmer med green screen effekter

Förutom appen i sig behöver man enbart en enfärgad och färgrik bakgrund och sen är det bara fantasin och till viss del bakgrundens storlek som sätter gränserna. I Green Screen by Do Ink skapar man filmer med green screen effekter. Detta innebär i korthet att man filmar eller tar kort på en person eller sak mot en enfärgad bakgrund. Den enfärgade bakgrunden görs sedan transparent så att man kan lägga in en annan valfri bakgrund. Det finns skriftliga engelska instruktioner och en engelsk instruktionsfilm som visar hur man går till väga. Att bedöma resonemang om källornas och informationens användbarhet. Förstå kunskapskraven: Resonera om källans trovärdighet och relevans i svenska. Värdegrundskalender. Marcus Oscarsson. Nu är det klart vilka som är nominerade till TV-priset Kristallen.

Marcus Oscarsson

Flera TV4-personligheter och -program fanns bland de nominerade. I kategorin Årets dokusåpa hittar vi två TV4-format. Både Bonde söker fru: Ordmoln i undervisningen. I senaste numret av Grundskoletidningen beskriver jag hur man kan utnyttja ett par olika ordmolnsresurser på olika sätt i undervisningen.

Ordmoln i undervisningen

Främst för att att arbeta med språket förstås men även för att starta upp diskussioner och för att analysera texter. Precis innan tidningen gick till tryck låg sajten Wordsift.com nere och därför valde vi att ta bort det som jag hade skrivit om den resursen. Men nu är sidan up and running igen och därför får ni den borttagna texten här istället: Wordsift.com är kanske inte lika visuellt tilltalande som Wordle.net och Tagxedo.com utan skapar relativt enkla ordmoln, sett till layouten. Tjänsten har dock en annan stor fördel – den fokuserar mer på textanalys! Läs hela artikeln nedan via issuu.com (en tjänst där man enkelt publicerar bläddringsbara PDF-filer). Här finns artikeln som en vanlig PDF-fil. Ny PISA-studie: Viktigt att tänka till om skoldatorer.

– Resultatet från PISA-studien visar att it-användningen i skolan har ökat bland 15-åringar och vi vet sedan tidigare att kunskapen om hur datorerna kan användas inte hängt med.

Ny PISA-studie: Viktigt att tänka till om skoldatorer

Det är viktigt att ha en genomtänkt strategi för it-användningen i skolan för att få ut maximal nytta av investeringarna, säger Anders Fredriksson, biträdande chef på resultatutvärderingsenheten, på Skolverket. Hög it-användning i skolan och låga PISA-resultat Sverige är ett av de länder där tillgången till och användningen av it är som störst och användningen för skolarbete har ökat sedan 2009. I genomsnitt är svenska elever online 39 minuter per dag på skoltid, vilket är över OECD-genomsnittet på 25 minuter.

Bland svenska elever är 18 procent mellan en och fyra timmar på internet per dag och sex procent är minst fyra timmar på internet per dag. Din iPad - så använder du den bäst i skolan. 50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift. Bra formativ bedömning är ofta återkommande bedömning.

50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift

Bra återkommande formativ bedömning är utformad för att ge en ögonblicksbild av elevernas förståelse för materialet. Ju fler ögonblicksbilder vi får, desto en mer fullständig bild får vi av kunskapsnivån. Därför är det önskvärt att med ganska enkla medel kunna avläsa elevernas kunskapsnivå. Vi är inte alltid på topp, även om vi kan sträva efter en bedömningssituation eller en utvärdering som är 100 % effektiv. En bild som exakt berättar vad en elev förstår är vad vi strävar efter.

Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln. Martin Widmark är Sveriges mest utlånade och lästa barnboks-författare och högt älskad av nybörjarläsarna.

Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln

Få barn passerar lågstadiet utan att läsa böckerna om Lasse-Maja, Nelly Rapp och Rakel.* För att bli kompetenta läsare måste barn läsa kilometervis med text. Trist och jobbigt, tycker många. Vänskapslekar » LEKDATABASEN. Förmågorna i kortform. Berget 1.