background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Lärarrummet för lättläst. Här finns information och inspiration till lärare och andra som möter elever med behov av lättlästa och tillgängliga texter.

Lärarrummet för lättläst

Hitta allt från korta tips till uppslag för en hel serie av lektioner. Nya lektioner i april De flesta av de nya böckerna från LL-förlaget har nu fått lektioner. Novellsamlingen med skräckberättelser, Skogens blod. De två lättlästa böckerna Bästa brorsorna och En krossad vas, faktaboken om kvinnokampens historia Rösträtt för kvinnor och Hjalmar Söderbergs klassiska berättelse Den allvarsamma leken. Kom ihåg lektionerna till böckerna som kom i januari. Bedragaren Fallet Anna Frid Anna på Brännö Drömtraktorn 2 Tillbaka till ett krig En man som heter Ove. Lyssna gärna på Wendespodden! I Wendespodden pratar Jenny Edvardsson och hennes kollega om litteratur och läsning. Lättlästa böcker - en väg till det svenska språket Johanna Immonen är svenskalärare på Språkintroduktionsprogrammet på S:t Botvids gymnasium i Hallunda.

Avsnitt 54 med Lotta ”Fröken Flipp” Karlsson om förmågorna, flippat klassrum, SO, SVA och elevnära projekt - #annaochphilip. 9861_einar_oekland__black__amp__decker. Black & Decker Visst bur eg godt.

9861_einar_oekland__black__amp__decker

Åleine i mitt husvære, fast jobb og allting. Men ein ting kunne øydelagt alt. Til dømes denne bokhylla.Fire hol var alt det stod på. Hylla måtte senkast. Ciccis Plugg. Skriva två genrer till samma bild!

Ciccis Plugg

Träna analysförmågan-jämföra Instruerande genren ”Hur man planterar ett frö” Först sätt i fröet i krukan med jord.Sedan vattna fröet…. Narrativa genren ”Det magiska fröet” Det var en gång en flicka som hetta Maria. Eleverna får först fördjupa sig i instruktionen om att så ett frö eftersom vi arbetar med den instruerande genren. Bildstöd kläder. Genrekoden och lgr11 lr. Svenskanoveller Wiki. Antiken. Antiken Epok= tidsperiod Några epoker inom litteratur är: Antiken, Medeltiden, Renässans, Upplysning, Realism, Romantik, Modernism.

Antiken

Tid: 700 f.kr- 475 e.kr Under Antiken formades det västerländska kulturarvet inom litteratur, filosofi, konst, matematik, astronomi och politik. Kolla om du vet vem/vad detta var/är: Att sammanfatta text. Det är svårt att sammanfatta och ”skala en text”.

Att sammanfatta text

Därför fordrar det mycket träning, gemensamt analyserande av delar och helhet för att eleverna ska få en känsla vad det centrala i texten verkligen är. Vem handlar det om? Var utspelar sig handlingen? Vilken är intrigen? En film på tre timmar eller en bok på 300 sidor kan skalas ned till tre meningar eller till och med tre ord. Ett sätt att hjälpa eleverna på traven är att utgå ifrån en något för lång sammanfattning och tillsammans bearbeta texten.

Vi utgick ifrån ett elevexempel som fått med alla centrala delar, men som hade alldeles för många ovidkommande detaljer. Jag har läst kapitlet Emil och Alfred ur Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren. Jag har läst kapitlet Emil och Alfred ur Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren. Plötsligt skär sig Alfred i tummen och blodet flödar. Plötsligt skär sig Alfred i tummen och han blir sämre och sämre för varje timme. Dystopisk mininovell – en lektionsidé. Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451.

Dystopisk mininovell – en lektionsidé

Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Nu är det hög tid för 8A att skapa egna dystopier. Några enkla tips innan eleverna sätter igång: Handlingen ska utspela sig under kort tidFå karaktärerSlutet ska ”ringa efter” novellens slutLägg mycket tid på rubriken (skriv den sist) Ramen är given och en enkel bild (gjord i Canva) får fungera som inspiration.

De kommer tillbaka igen, för tredje gången den här månaden. Språklekar i skolan. Språklekar i skolan. Språkhistoria. Svensk språkhistoria - Startsida. Svenska språket under sjuhundra år - Gertrud Pettersson - böcker(9789144039114) Författarskolan. Svensklärarföreningens hemsida - STARTSIDA. Läslov! Samtalsgoogla med dina elever. Jobba kollektivt, kommunikativt för att utveckla elevernas sökstrategier För några år sedan kom vår tonåring hem med en uppgift.

Samtalsgoogla med dina elever

Han skulle skriva ett ”eget arbete” om konsumtionsvanor. Instruktionerna från lärarna löd: ”Välj ett ämne och en problemformulering. Sök information i trovärdiga källor. När jag kom in i sonens rum satt han ensam vid sin dator med ett öppnat word-dokument framför sig. Sökord: potatis De källor han fått upp var: Wikipedia, Odla.nu – din trädgård på nätet och Svensk potatis webbplats. Han är bekymrad, det kan jag se. Jag sätter mig bredvid honom. – Du, det står här att du ska hitta på en problemformulering. Sonen tittar besvärat på mig. – Nä, men jag fattade inte riktigt vad dom menade med problemformulering…? Nej, hur skulle han kunna förstå det, helt på egen hand? Vi börja där! Vilda sökningar ger källor med olika perspektivSagt och gjort: vi googlar ihop.

Forskning om potatis Är potatis nyttigt Potatisens historia Potatisen – en knöl utan framtid?