background preloader

Läsa

Facebook Twitter

Boktips

Fabel, tema och motiv. Litteraturanalys. Litteraturbloggar. Litteraturhistoria. Litteraturtips. Lyrik. Lässtrategier. Varför läsa? Bok och bibliotek 2013: Vad händer i oss när vi läser? Jenny på Wendes: Att våga utmana. Det är inte alltid så lätt att utmana sina elever.

Jenny på Wendes: Att våga utmana

Eller egentligen är det lätt att utmana men det är inte alltid att eleverna upplever utmaningen som positiv. Skolbibliotek 2013: Kan alla älska böcker? Mifforadio: Läsa böcker. Skolministeriet: Hur får man fler att läsa mer? Bokmässan 2014: Läsning lika självklart som motion. Litterära termer - SA11BSv2. Det finns en del begrepp som ni måste använda när ni talar och skriver om litteratur.

Litterära termer - SA11BSv2

Vissa av dem kan ni förhoppningsvis redan (vi gick igenom dem i ettan). Om inte så lär er dem! Bildspråk: Liknelse: liknelsen kan användas i flera olika sammanhang. I pedagogiska sammanhang används den för att hjälpa elever att förstå. Exempel: Björn är vacker som en soluppgång Eftersom ordet vacker i sig inte räcker för att återge den känsla man kan uppleva när man ser Björn så används här ordet soluppgång för att beskriva hur vacker Björn är. Strukturen leder eleven framåt. För över 25 år sedan tog professor Lucy Calkins och hennes forskarkollegor sig an uppgiften att förbättra läs- och skrivkunskaperna hos skolbarn i New York.

Strukturen leder eleven framåt

I dag strömmar tusentals lärare till Columbia University för att ta del av de framgångsrika läs- och skrivstrategierna. En av dem som tidigt imponerades av Teachers College Reading and Writing Project är Catharina Tjernberg, doktor i specialpedagogik som forskar om framgångsrik läs- och skrivundervisning. I tre år har hon följt lågstadielärare som arbetar med processinriktad skrivundervisning i svenska klassrum. – Förhållningssättet går hand i hand med vår svenska läroplan, den formativa bedömning vi arbetar efter och det arbete som Skolverket initierar i Läslyftet.

Arbetssättet bygger på att eleven successivt utvecklas till en självständig skribent. Jenny på Wendes: Mallar och instruktioner. Helena von Schantz: Läxduellen – del 3 Praktiken. Så har tiden kommit för att gå från teori till praktik.

Helena von Schantz: Läxduellen – del 3 Praktiken

Min läxpraktik. Först av allt vill jag klargöra att jag på inget sätt inbillar mig att jag sitter inne med något tolkningsföreträde, eller facit när det gäller bra läxor. Det går att både lyckas och misslyckas på en lång rad olika sätt som lärare beroende på så många faktorer att det som ger high five i en klass kan vara Titanic möter isberget i en annan. En förutsättning är att eleverna är med och utformar konceptet - eller åtminstone köper det. En lärare i en FB-tråd berättade att hennes rektor har infört totalt läxförbud på skolan. . … Det att inte kunna göra ett bra jobb kanske inte låter så alarmerande i alla öron, men att vara lärare och inte kunna göra ett bra jobb är skadligt både för den fysiska och psykiska hälsan. Det offentliga ifrågasättande av läxor som har pågått de senaste tre åren har påverkat elevernas inställning. Läxans basingredienser. Bokcirkel med åk 2. För en vecka sedan introducerade vi starten till den bokcirkel som påbörjas i åk 2 och som pågår fram till påsk.

I det här upplägget har vi som pedagoger och "expertläsare" backat ett steg för att överlåta en större del av lässtrategierna åt eleverna. Boken de läser heter Igelkottens elegans och är en bok som få av eleverna hade valt själva på grund av titel, baksidetext och handling. Men, det är en bok som vi tror att de flesta kommer att tycka om, framförallt genom och efter diskussioner i sina grupper.

Förutom själva lästräningen och analyserandet pratar vi parallellt om de "modernistiska författarna" och till varje träff ska eleverna även leta efter drag av den aktuella författarstilen. Språk-, läs- och skrivutveckling, R2L, Lässtrategier m.m. Nyanser bot mot fanatism. (To whom it may concern.)

Nyanser bot mot fanatism

Det går inte att göra ett mumintroll av en smurf, hävdar min goda vän när jag undervisar på en kurs där elevunderlaget är klent och jag förtvivlar. Smurfar bor i Belgien, dricker hallonsaft och bygger en bro som aldrig blir klar. De ser identiska ut. De är blå och mycket små. Och har en stark ledare med röd luva. Hitta fria texter. I det här inlägget i Kolla källans idélåda tittar gymnasielärare Filippa Mannerheim närmare på några textarkiv som du och dina elever kan ha användning av.

Hitta fria texter

Många av texterna är helt fria att använda, medan andra fortfarande är skyddade av upphovsrätt. Filippa beskriver de olika arkiven, hur texterna får användas och ger också några praktiska tips på användning. Wikipedia Wikipedia är ett fritt uppslagsverk på nätet som skapas av sina användare. Det drivs stiftelsen Wikimedia Foundation och finansieras genom frivilliga donationer. Alla kan skriva och redigera artiklarna och alla ändringar som görs listas på förstasidan under rubriken Senaste ändringarna, vilket innebär att den som vill kan följa dem och kontrollera vad som händer med dem. All text på Wikipedia ligger under Creative Commons-licensen CC-BY-SA, vilket betyder att du får använda och sprida materialet fritt, även kommersiellt, utan att fråga om lov.

Projekt Gutenberg. - Retriever. Pappor, fatta mod och ta samtalet med era söner om vikten av läsning. Kopplingen mellan läsvana och bra betyg är det ingen, alltså ingen, som ifrågasätter.

Pappor, fatta mod och ta samtalet med era söner om vikten av läsning

Ändå står vi där och hejar på killarna när de spelar fotboll, kommer med förslag på laguppställning, introducerar våra killar i vårt fotbollslags hela rika universum. Vi kör dem till träningen och säljer alla deras salamikorvar som klubben kräver. Allt detta gör vi. För våra killars skull.