background preloader

4t ESO

Facebook Twitter

Vista de Un dibuix inèdit del bombardeig d’Espartero sobre la ciutat de Barcelona. ASI QUIERO SER. Armas Y Uniformes De La Guerra Civil Española 1. HISTÒRIA DE CATALUNYA I ESPANYA : SEGLES XIX I XX. Segunda Guerra Mundial. Troben una màquina de xifratge nazi Enigma al fons del mar Bàltic. Uns bussejadors alemanys van pescar aquest novembre una màquina de xifratge Enigma al fons del mar Bàltic.

Troben una màquina de xifratge nazi Enigma al fons del mar Bàltic

L'Enigma va ser, durant bona part de la Segona Guerra Mundial, un sistema inexpugnable per enviar missatges xifrats creat pels nazis, fins que els aliats van poder desentrellar el seu funcionament. Se'n conserven menys d'una desena a tot el món i, ara, aquesta rara troballa s'exposarà en un museu que la restaurarà.

La llegendària màquina de codis va ser descoberta a la badia de Gelting, al nord-est d'Alemanya, per uns bussejadors del grup ecologista WWF, que duien a terme una missió de neteja del fons marí de xarxes de pesca abandonades. Un dels bussejadors va veure el que semblava "una antiga màquina d'escriure", segons ha explicat Florian Huber, cap de l'expedició. Després l'equip es va adonar que havien "pescat" un artefacte històric, i van alertar les autoritats. Peça de museu. Héroes de la Ilustración 02 - Cambiar la sociedad. Héroes de la Ilustración 01 - El poder del conocimiento.

Els comptes del 155 de la Segona República, oblidats en un pis de París. 18 de juliol del 2020. 84 anys després del cop d'estat del general Franco, segueixen apareixent documents relacionats amb l'etapa republicana que, a causa de l'exili i la repressió, han quedat amagats tots aquest anys.

Els comptes del 155 de la Segona República, oblidats en un pis de París

La Universitat de Las Palmas de Gran Canària està digitalitzant i estudiant un nou fons de 15.000 documents provinents de la família del que va ser president del govern espanyol Juan Negrín. Entre ells, els referents a la suspensió de l'autonomia de Catalunya l'octubre del 34. Després de detenir Lluís Companys i tot el govern català l'octubre del 1934, el govern populista d'Alejandro Lerroux suspèn l'autogovern de Catalunya i inicia una revisió sumaríssima de competències i el seu cost. Una mena de precedent del 155 actual. Tot queda documentat per l'anomenada "comisión revisora de los traspasos a la Generalidad": carreteres, beneficència, aviació i, fins i tot, el cost del manteniment de la Guàrdia Civil que havia negociat la comissió mixta de traspassos des del 1931.

TEMA 12 - El régimen franquista (I) (1939-1959) Documental Ideas que revolucionaron el mundo: El coche online. Jim Al-Khalili investiga cómo nuestro impulso innato para explorar la humanidad movilizada y nos dio la máquina de la libertad definitiva, el automóvil.

Documental Ideas que revolucionaron el mundo: El coche online

Basado en una nueva investigación, se asoma dentro de los cuadernos y bocetos originales de los visionarios que, ya sea a sabiendas o no, arriesgaron la muerte, la pobreza y el ridículo para avanzar en la progresión de nuestra especie, dando vida a estas historias utilizando experimentos de vanguardia, un drama impresionante. y CGI. Comienza con un asentamiento humano de 9,000 años de antigüedad, a 200 millas al norte de Siberia, donde los arqueólogos han descubierto la evidencia más temprana de perros. Esos cazadores-colonos habían domesticado al lobo gris europeo para sobrevivir, criándolos para sacar sus trineos. Los Secretos de las Olimpiadas de Hitler. La Guerra de la Independencia Española: Carlos IV Pierde el Trono (1 de 12) Nazi Megaestructuras ep1 La Muralla Del Atlantico. 196 - L'escola abans i després del 39 - En guàrdia! 114 - L'escola catalana a principis del XX - En guàrdia! "Ciutadans: industrials, menestrals i obrers. De l'Escola Pia de Sant Antoni als carrers de Barcelona", AADD: L’Escola Pia de Sant Antoni: dos-cents anys al barri i a Barcelona, Barcelona, Ajuntament de Barcelona, (2016), pp. 76-110.

Sociologia de la industrialització. De la seda al cotó a la Catalunya Central (segles XVIII-XIX), Fundació Noguera, Barcelona, 2011. Manresa: Any zero. Vichy Catalán, la fàbrica d'aigua. 4º de ESO. IES Emilio Muñoz (Cogollos Vega) De levantamientos y fusilamientos en 1808: qué se celebra el 2 de mayo en Madrid. 02/05/2018 09:54 - Actualizado: 02/05/2018 13:30 Como cada año, después del Día del Trabajador los madrileños todavía pueden disfrutar de un día más de descanso.

De levantamientos y fusilamientos en 1808: qué se celebra el 2 de mayo en Madrid

Si bien el 2 de mayo se celebra el levantamiento del pueblo español contra los franceses, lo que dio inicio a la Guerra de la Independencia española, se celebra con más fervor en la Comunidad de Madrid, que tiene en esta fecha su festivo autonómico. Madrid fue el centro neurálgico del levantamiento, que partió de las clases populares y con una importante presencia de mujeres en la lucha contra los 'mamelucos', los integrantes de la Guardia Imperial francesa que fueron arrasados, a pesar de su armamento, por la población madrileña, palos y piedras en mano.

En la mañana del 2 de mayo de 1808, en una España plagada de franceses que buscaban, presuntamente, llegar a Portugal, los madrileños hicieron muestra de su hartazgo ante la presencia de los galos, que se habían excedido en su despliegue —y en sus intenciones—. P. P. Base Documental d' Història Contemporànea de Catalunya (1800-1999). La Guerra del Francès (1808-1814) Guerra del Francès - Treballem amb fonts d'arxiu. Base Documental d' Història Contemporànea de Catalunya (1800-1999). La Guerra del Francès (1808-1814) Luis Buñuel - Tierra sin pan (Las Hurdes) Un procés tecnològic i humà: el tèxtil. El vapor Aymerich, Amat i Jover. “La Fàbrica Tèxtil” és l’exposició emmarcada en el seu context: el vapor llaner Aymerich, Amat i Jover, avui dia convertit en el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Un procés tecnològic i humà: el tèxtil. El vapor Aymerich, Amat i Jover.

El recorregut a través d’aquesta exposició ens trasllada a una fàbrica tèxtil de principis del segle XX en la qual el visitant pot apreciar les diferents etapes del procés tèxtil de la llana i la maquinària real emprada en cada una de les operacions. Però la tecnologia no ho és tot, l’aportació científica també hi és present així com el factor humà. Les fàbriques, les màquines, necessiten l’acció de les persones per funcionar, fet que queda reflectit als diferents racons de l’exposició, la qual es transporta a aquella època. Aquest interactiu neix amb la voluntat de complementar l’exposició amb material digitalitzat que faciliti la interpretació d’aquest espai als nois i noies dels centres educatius. La guerra inacabada. Marcos Álvarez. Encyclopedia Britannica. TEMA 7 - Las transformaciones económicas y sociales del siglo XIX. 1648 - Cómo se puso fin a la Guerra de los Treinta Años (1/2) Viaja con nosotros III: El Grand Tour.

El Grand Tour. Catalunya i la Guerra de Successió (1702-1715) Mor Conxita Grangé, l'última supervivent catalana del camp de Ravensbrück. Conxita Grangé, l'última supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, ha mort a Tolosa quan tot just fa un mes que la Vall Fosca li va fer un homenatge.

Mor Conxita Grangé, l'última supervivent catalana del camp de Ravensbrück

Grangé, que va néixer a Espui, al Pallars Jussà, acabava de fer 94 anys. Sorpresa per les primeres imatges del Terror, el vaixell perdut a l'Àrtic fa 170 anys. Fa tres anys, el govern canadenc va anunciar la troballa de les restes d'un dels vaixells més famosos de l'exploració Àrtica: el veler Terror, amb el qual John Franklin va intentar trobar el mític Pas del Nord-oest, que connecta els oceans Atlàntic i Pacífic a través de l'Àrtic.

Sorpresa per les primeres imatges del Terror, el vaixell perdut a l'Àrtic fa 170 anys

Ara, finalment, un equip de rodatge hi ha pogut baixar i n'ha fet públiques les primeres imatges del derelicte. Els investigadors han quedat impressionats pel bon estat tant del vaixell com de la seva càrrega. S'hi poden veure restes de la vaixella o mobles, com ara aparadors, taules o cadires. Els arqueòlegs esperen trobar-hi també diaris de bord i mapes que aportin informació valuosa sobre aquell viatge. La Revolució Francesa (1789-1799). Un model de revolució burgesa. Garbo, l'espia català que va enganyar els nazis el dia D, tindrà una placa a Londres.

Quan es compleixen 75 anys del desembarcament de Normandia, el Regne Unit posarà una placa a la casa des d'on el català Joan Pujol, conegut com a "Garbo", va salvar el món.

Garbo, l'espia català que va enganyar els nazis el dia D, tindrà una placa a Londres

L'èxit d'aquesta operació va representar el principi de la victòria dels aliats sobre el nazisme a la Segona Guerra Mundial. Joan Pujol Garcia, àlies "Garbo", va ser un agent doble que es va guanyar la confiança de l'Alemanya nazi fent-los creure que dirigia una xarxa d'espionatge que, en realitat, s'havia inventat. Des de Londres, va convèncer el Tercer Reich que el desembarcament de Normandia era només una maniobra de distracció i que el veritable assalt dels aliats es faria al Pas de Calais, uns centenars de quilòmetres al nord-est. CIÈNCIES SOCIALS 4t ESO by Andreu Guiu Puyol. Comentario de texto. POLIS4 T01. Barcelona 1714. Els gravats de la guerra de Successió by Editorial Efados. Llibre de Socials 4t ESO (Text La Galera) “Mare!... mare!...”: Les veus literàries de la Batalla de l’Ebre. “Aquells soldats -aquells jovenets- s’estaven quiets, amb paraules o amb engrunes de mots als llavis, amb aquells grans ulls d’infant abandonat.

“Mare!... mare!...”: Les veus literàries de la Batalla de l’Ebre

Només un d’ells -de dilatades pupil·les agitades i plenes de terror- cridava sense parar, com un tic, com una obsessió, com la paraula última que volgués passar pels seus llavis ressecs: Mare!... Mare!... Mare!... Estava ferit al ventre”, escriu Lluís Ferran de Pol (Arenys de Mar, 1911-1995) al relat Un de tants, inclòs al volum homònim publicat per Club Editor. Lluís Ferran de Pol, Agustí Bartra amb L’arbre de foc (Adesiara) , Francesc Grau Viader amb Dues línies terriblement paral·leles -que Club Editor acaba de reeditar- o Ferran Planes amb El desgavell (Club Editor) van ser escriptors i soldats: van convertir en relat literari l’infern que van viure.

Treure's el malson escrivint. Cartografia humana en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil. Josep Vilajosana Pujol (Cardona 1920-Algun lloc del front 1938).

Cartografia humana en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil

Lleva del Biberó. Convertir la cartografia històrica i els objectes relacionats amb la Guerra Civil en històries particulars amb noms i cognoms. 5 El Trienio Liberal 1820 1823. Materiales para el estudio de Historia de España de 2º de Bachillerato. Los primeros ferrocarriles - Javier Rodríguez Lázaro. El «Museo de Guerra» - Museu d'Història de Catalunya. Blog de Text-La Galera.

G Civil

Duby Georges - Historia de La Vida Privada - El Siglo XX - Diversidades Culturales. HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA. [INTERACTIU] Els processos d'independència a l'Europa del segle XX. Franquisme 2015 by figuera merce. [INTERACTIU] Mapa de les colònies industrials de Catalunya. España, de la Restauración a la democracia, 1875 1980. LADLH Diario de Alcalá-Zamora. La II República española. El primer bienio de gobierno. La II República y la guerra civil española akal. Indianes. Presentació.Àmbits.Epíleg.Fotografies. LOS AUSTRIAS. La Guerra Civil. El «Museo de Guerra» Activitats - Ciències Socials. Geografia, Història i Història de l'Art. Activitat 1 a) Quan i a on va començar la Revolució Industrial?

B) Quins factors van fer possible el creixement de la població? Quines conseqüències va provocar aquest creixement? C) Què va passar amb la propietat de la terra? Què va permetre? D) Quins nous conreus es van introduir? E) Compara el sistema Norfolk amb la rotació amb guaret. f) Quines noves màquines es van incorporar al camp? La bandera española cumple 175 años: ¿Cuál es su historia? El diseño había sido elegido por Carlos III en 1785 para distinguir los barcos españoles de los buques enemigos en alta mar. Fue en 1843 cuando Isabel II firmó un real decreto que impuso la bandera rojigualda como enseña común de todos los Ejércitos, acabando con la amplia variedad de colores y escudos que portaba cada regimiento hasta la fecha. Nueva Historia de España. 4º ESO - HISTORIA. 4º ESO - SOCIAL SCIENCES.

Immanuel Kant: Introducción a la teoría del conocimiento. John Locke - Filosofía - Educatina. HIST RIA CONTEMPOR NIA. DOSSIERS DE CI NCIES SOCIALS. Primera etapa: 2.1. La monarquia constitucional (1789-1792) • El 1789 l’Assemblea Nacional va iniciar un procés reformista per convertir França en una monarquia constitucional i parlamentària. • La fase inicial de la Revolució, la monarquia constitucional (1789-1792), va destacar per: – L’abolició dels privilegis feudals i la promulgació de la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà. – El 1791 es va promulgar una Constitució, que va exemplificar els ideals del liberalisme polític: separació de poders, sobirania nacional, igualtat legal dels ciutadans; encara que reservava al rei el dret de veto i es va establir el sufragi indirecte i censatari. – Es va formar una Assemblea Legislativa, en la qual es van redactar noves lleis revolucionàries per garantir la igualtat de tots els ciutadans.

Las historias de Doncel. Historia 1º Bachiller. Hola a todos: aquí tenéis unos cuantos vídeos tomados de youtube, para que os ayuden a visualizar el tema y ampliar conocimientos. Para verlos hace falta el programa “flvplayer” para Windows o el “VLC”,por ejemplo, para Mac. Si a alguno no le descarga directamente al pinchar sobre el Link, pinchad sobre él con el botón derecho y luego dadle a “descargar archivo”. Os dejo aquí el enlace del FlvPlayer para descargar: FLVPlayer. Primero de Bachillerato. Índice. Index General classes virtuals d'Història de la professora Caty González. LA REVOLUCION INDUSTRIAL. La Revolución francesa en 14 minutos.

Cómo entender la Primera Guerra Mundial. NIKOLA TESLA. La Revolución Industrial. La Revolución Rusa en 7 minutos. Historia 4 by bdomingu. Historia 3 by bdomingu. Colonialisme by M. Roman. Geografía e Historia 4º E.S.O. BLOG DE HISTORIA DEL MUNDO CONTEMPORÁNEO.