background preloader

Jämställdhet

Facebook Twitter

Är elever som tar studenten redo att möta samhällets krav?   · Lärarnas Riksförbund. Christer Johansson skriver i en insändare som rakt och tydligt ber oss som står och tittar på att vi ska slippa banderollerna. ”Låt och slippa sexistiska och rasistiska banderoller på studentflaken ” publicerades i Norran, den 3 juni 2019 och Johansson menar att elever aldrig kommer ”att välja en skola som står för trakasserier och sexism, där alla människors lika värde inte står i centrum”.

Är elever som tar studenten redo att möta samhällets krav?   · Lärarnas Riksförbund

Fokus för textens innehåll är de banderoller som skapade flakskandalen och ni kan läsa mer om skandalen här . Johansson menar att byggprogrammen behöver en mer jämställd och jämlik antagning och för att locka kvinnor till yrket behöver de mötas med acceptans. Vem vill söka till ett program om man möts med det motsatta? Jämställdhetsarbetet omfattas av flera olika aspekter och enligt Skolinspektionen arbetar inte skolor tillräckligt med dessa. Från februari 2019. Jag tror att elever måste möta värdegrundsarbete tidigt och som en naturlig del av undervisningen. Inget lidande är större än den anklagade mannens. Den femtioelfte vågen av feminism eller vilken våg det nu är som rullar över oss nu är uppenbarligen den där männen tar över och berättar om hur ledsna och deppade de är över att ha pekats ut som våldtäktsmän.

Inget lidande är större än den anklagade mannens

Deras historier har, skulle man kunna tro, inte fått höras alls. Männens röster har, skulle man kunna tro, tystats. Men nu – nu är det deras tur. Och i spetsen för detta går Fredrik Virtanen, med en tung hemstickad offerkofta på. Han får uppmärksamhet överallt, så även i den här texten, ironiskt nog, eftersom den egentligen handlar om att det borde vara slutjamsat med män nu. Det finns knappast en enda medial plattform som inte har känt sig nödsakad att prata eller skriva om Virtanens nyutgivna bok eftersom den är sprängstoff oavsett om den är bra eller skitkass. Det svartvita blir grått – precis på det sätt som män vill ha feminismen: i en gråzon, med mycket utrymme för männens sanningar, männens upplevelser och framför allt männens godkännande.

Wallin är inte ensam. Det börjar med mig – Utrymmet. Om Machofabriken - Machofabriken. Machofabriken är ett metodmaterial för dig som arbetar med unga mellan 13-25 år.

Om Machofabriken - Machofabriken

Det är ett verktyg i ditt arbete för ökad jämställdhet och för förebyggande arbete mot våld, med fokus på hur sociala normer för maskulinitet kan ifrågasättas och förändras. Arbetet med Machofabriken ger deltagarna möjlighet att reflektera över hur föreställningar kring kön och sexualitet påverkar deras liv och relationer.

De interaktiva övningarna skapar utrymme att pröva nya sätt att förhålla sig och agera, både i relation till andra, sig själv och till samhället i stort. Målet är att unga som arbetat med Machofabriken ska uppleva att de - trots påverkan utifrån - själva kan ta makten över sina liv och att de också kan och vill skapa utrymme för andra att ta makten över sina. Här kan du se dokumentärfilmen Pornland. Checklista-for-familjen. MÄN – För jämställdhet. Mot våld. Redefining masculinity. Stoppa machokulturen. Biebers ord om Chris Brown förminskar mäns våld mot kvinnor.

Torkat blod i mungiporna.

Biebers ord om Chris Brown förminskar mäns våld mot kvinnor

Svullna läppar. Slutna, rödflammiga ögonlock. Sår, blåmärken, uppsliten hud. Bilderna på Rihanna har cirkulerat sedan den där februaridagen för drygt tio år sedan. Misshandeln var brutal. Det var inte den enda gången han ska ha slutit sin näve och skadat henne. 2016 talade Chris Brown ut om sitt våld mot i dokumentären ”Welcome to my life”. Det var inte den sista gången han greps, misstänkt för våldsamma brott mot kvinnor. Förra året ansökte en 24-årig kvinna om kontaktförbud efter att ha uppgett att Chris Brown hade stalkat, trakasserat och slagit henne. ”Det har hänt vid flera olika tillfällen”, sa hon enligt de rättsliga dokumenten. Samma år berättade en annan kvinna att hon blivit våldtagen i Chris Browns hus. För bara några månader sedan greps han av polis – anklagad för våldtäkt, igen. Samtidigt, i en primärt manlig sfär, hyllas Chris Brown. ”Alla väntar tills människor dör innan de ger dem äran de förtjänar”, skriver Bieber och hyllar Brown. Ett misstag.

Unga väljer bort byggbranschen på grund av machokulturen. Sexism, rasism och mobbning.

Unga väljer bort byggbranschen på grund av machokulturen

Byggbranschen är fortfarande kraftigt könssegregerad och har i hundra år genomsyrats av hierarkier och machokultur. – Vi har ett enormt ansvar att se till att branschen blir inkluderande och att vi välkomnar mångfald. Det är en ren ödesfråga, säger Maria Hernroth som är hållbarhetschef på Peab. Mådde dåligt på praktiken För några år sedan kontaktades Maria av ett antal gymnasielever som var ute på praktik i Peab. . – Det var en chock. Vidtog åtgärder omgående Maria tog ärendet till högsta ledningen som svarade med att omgående vidta åtgärder för att försöka råda bot på machokulturen. – Sedan dess håller vi nu på att utbilda samtliga av våra 15 000 medarbetare i jämställdhet- och likabehandlingsfrågor.

Schooloffeminism. Untitled. Normkritisk pedagogik - Janne Bromseth, Frida Darj, Maria Rosén, Gunilla Edemo, Renita Sörensdotter, Lotta Björkman, Agneta Josephson, Veronica Berg, Love Nordenmark, Louise Andersson - ebok (9789176555002) Bildhandboken Gavlekommun Genusfotografen webb. TWWW_A4_Single_Page_LowRes_English. 12 böcker om jämställdhet att läsa i skolan. Böcker fungerar bra som utgångspunkt för samtal och diskussioner om viktiga frågor.

12 böcker om jämställdhet att läsa i skolan

Här är våra tips på böcker som utgångspunkt för samtal om jämställdhet, normer och kön. 9-12 år Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favalli och Fransesca Cavallo En unik historiebok full med verkliga sagor som uppmuntrar alla världens flickor att drömma större och sikta högre. Perfekt för högläsning och som utgångspunkt för vidare arbete på olika teman. Feminism pågår av Sassa Buregren och Elin Lindell Vad är feminism egentligen och var kommer de feministiska idéerna ifrån? Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie Alla elever i gymnasiets årskurs två fick Alla borde vara feminister för att läsa och diskutera.

Lärarhandledning till boken finns här. Ta det som en man av Hampus Nessvold Vi killar får fortfarande lära oss att vi ska kunna ta en smäll, och inte får gråta eller snacka om känslor. Hampus Nessvolds djupdykning i mansrollen borde vara obligatorisk i alla skolor! Vivian har fått nog. We Have a Dream – Om mod, medmänsklighet och människans rättigheter. 17 också! 17 också! Könsnormer i bildspråket - Introduktion. Women's Ideal Body Types Throughout History. Omöjliga kroppar – om skönhetsideal, mode och… Hem / Omöjliga kroppar – om skönhetsideal, mode och genus Studiematerial med bilder, övningar, frågor för diskussion, tips och lärarhandledning, för åk 7–9 och gymnasiet.

Omöjliga kroppar – om skönhetsideal, mode och…

Bilder berättar alltid något om den tid då de gjordes.

Jag, En

Nya skrivelser om jämställdhet i läroplanen.