background preloader

Allt vi säger är sant

Allt vi säger är sant

Avsnitt 7 – Klassikeravsnittet « Bokpodden Bokpodden i samarbete med bokus.com Den här gången är det fokus på klassiker, och boy oh boy, vad vi namedroppar. En del av oss har läst många klassiker, andra… inte lika många. Vi pratar om bra och dåliga, och om vad som överhuvudtaget blir klassiker. Vi har även två gäster. Som vanligt är det munck som producerat. Lyssna direkt här: eller ladda hem avsnittet via iTunes. Titlar som vi pratar om i programmet: Stolthet & Fördom – Jane Austen Emma – Jane Austen Svindlande höjder – Emily Brontë Jane Eyre - Charlotte Brontë Den unge Werthers lidanden - Goethe Moby Dick - Herman Melville The bell jar – Sylvia Plath Ringens brödraskap – JRR Tolkien Harry Potter och de vises sten – JK Rowling I am Legend - Richard Matheson Maken – Gun-Britt Sundström Alltings början – Karolina Ramqvist Moment 22 – Joseph Heller En dåres försvarstal - August Strindberg Röda Rummet – August Strindberg Fadren, Fröken Julie - August Strindberg Anna Karenina – Lev Tolstoj Den gamle och havet - Ernest Hemingway På väg – Jack Kerouac

Ett halvt ark papper LIX - läsbarhetsindex Låt oss prata om Applistan jan 2014 ut.pdf 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Gruppträning – boksamtal | Läsmuskler Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Han föreslår att man gör ungefär så här: Ha ett stort papper som ni kan anteckna på. I kolumnen Jag tycker om ska ni skriva något ni gillat med boken. När ni har gått igenom så alla i gruppen snabbt fått säga något som passar i alla kolumner så börjar det spännande samtalet. Sätt då igång att samtala om det! Hjälp varandra med möjliga förklaringar till frågor, argument om vad som ni gillar och inte gillar, försök förstå varför mönstren finns där och lyssna till varandras kopplingar! När ni samtalat klart så kommer ni allihop att ha lärt er en massa av varandra.

Litteraturblogga Filippa Mannerheim har i samarbete med Webbstjärnan tagit fram lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" som vänder sig till lärare på gymnasienivå som vill blogga om litteratur tillsammans med sina elever. Klicka på bilden nedan eller HÄR för att ladda hem pdf:en "Litteraturblogga med eleverna". Lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" vänder sig till lärare på gymnasienivå och går steg för steg igenom allt man behöver kunna när man ska börja litteraturblogga tillsammans med sina elever. Från hur du kommer igång med bloggen och skapar den rätta strukturen, via planering av litteraturprojektet, till elevuppgifter, bedömning och utvärdering. Det ingår dessutom förslag på romaner att blogga om, långsiktiga mål för projektet, underlag för betygskriterierna samt en intervju med Kristina Alexanderson som tidigare litteraturbloggat tillsammans med sina elever. -- Har du några frågor eller funderingar kring materialet eller hur det kan användas i undervisningen?

Gemensam konstruktion: argumenterande text | Verktyg för livet Idag har vi arbetat med den gemensamma konstruktionen kring argumenterande text. Utifrån matrisen vi utformat kring argumenterande texter fokuserade vi på delen där eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmågan att: Därefter fick eleverna ta del av olika fraser som kan vara bra att använda sig av när man ska argumentera. De delades därefter in i två lag som skulle planera för en debatt utifrån två förutbestämda åsikter: Efter att eleverna vässat sina argument var det så dags för den filmade debatten. Eleverna fick därefter titta på debatten och gissa om det var uppskattat! Efter att vi tillsammans tittat på den filmade debatten skapade vi en struktur för att kunna skriva en insändare utifrån den åsikt eleverna debatterat för. Frida & jag planerar alltid lektionerna tillsammans men vi undervisar oftast i halvklassgrupper. Båda blev vi intresserade att testa det den andra hade gjort i undervisningen, vilket resulterade i dagens lektioner.

Related: