background preloader

Allt vi säger är sant - podcasts om böcker och läsning

Allt vi säger är sant - podcasts om böcker och läsning

Boksamtal á la Chambers | Världens ALMA 197 kandidater finns det till ALMA 2015 enligt nomineringslistan. Det är ganska många! Men en sticker ut lite – han är nämligen nominerad två gånger. Aidan Chambers, från England, står på listan både som författare och, tillsammans med sin fru Nancy, som läsfrämjare. I sitt arbete som läsfrämjare har Aidan Chambers talat och skrivit en hel del både om läsmiljö och om boksamtal (se längst ned). Alla som försökt vet att det är både roligt och svårt att leda boksamtal, särskilt när man ska göra det i större grupp. Boksamtalets fyra frågor Samtalsstrukturen bygger på fyra grundfrågor, som kan tyckas nog så enkla – men som kan leda mycket långt. Vad tyckte du om i boken? Också i en bok man absolut inte tycker om går det (med ansträngning) att hitta något litet enskilt element man kan ta upp på listan ”tyckte om”. Chambers är mycket noga med att ordet ”varför” ska vara bannlyst i boksamtalet. Vad tyckte du inte om i boken? Finns det något du undrar över? Vilka mönster ser du?

Ett halvt ark papper Avsnitt 7 – Klassikeravsnittet « Bokpodden Bokpodden i samarbete med bokus.com Den här gången är det fokus på klassiker, och boy oh boy, vad vi namedroppar. En del av oss har läst många klassiker, andra… inte lika många. Vi pratar om bra och dåliga, och om vad som överhuvudtaget blir klassiker. Eller borde bli. Vi har även två gäster. Som vanligt är det munck som producerat. Lyssna direkt här: eller ladda hem avsnittet via iTunes. Titlar som vi pratar om i programmet: Stolthet & Fördom – Jane Austen Emma – Jane Austen Svindlande höjder – Emily Brontë Jane Eyre - Charlotte Brontë Den unge Werthers lidanden - Goethe Moby Dick - Herman Melville The bell jar – Sylvia Plath Ringens brödraskap – JRR Tolkien Harry Potter och de vises sten – JK Rowling I am Legend - Richard Matheson Maken – Gun-Britt Sundström Alltings början – Karolina Ramqvist Moment 22 – Joseph Heller En dåres försvarstal - August Strindberg Röda Rummet – August Strindberg Fadren, Fröken Julie - August Strindberg Anna Karenina – Lev Tolstoj Den gamle och havet - Ernest Hemingway

Låt oss prata om Gruppträning – boksamtal | Läsmuskler Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Ha ett stort papper som ni kan anteckna på. I kolumnen Jag tycker om ska ni skriva något ni gillat med boken. När ni har gått igenom så alla i gruppen snabbt fått säga något som passar i alla kolumner så börjar det spännande samtalet. Sätt då igång att samtala om det! Hjälp varandra med möjliga förklaringar till frågor, argument om vad som ni gillar och inte gillar, försök förstå varför mönstren finns där och lyssna till varandras kopplingar! När ni samtalat klart så kommer ni allihop att ha lärt er en massa av varandra. Och… lite fika eller så gör förstås boksamtalet ännu trevligare!

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför:

Applistan jan 2014 ut.pdf Litteraturblogga Filippa Mannerheim har i samarbete med Webbstjärnan tagit fram lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" som vänder sig till lärare på gymnasienivå som vill blogga om litteratur tillsammans med sina elever. Klicka på bilden nedan eller HÄR för att ladda hem pdf:en "Litteraturblogga med eleverna". Lärarhandledningen "Litteraturblogga med eleverna" vänder sig till lärare på gymnasienivå och går steg för steg igenom allt man behöver kunna när man ska börja litteraturblogga tillsammans med sina elever. Det ingår dessutom förslag på romaner att blogga om, långsiktiga mål för projektet, underlag för betygskriterierna samt en intervju med Kristina Alexanderson som tidigare litteraturbloggat tillsammans med sina elever. -- Har du några frågor eller funderingar kring materialet eller hur det kan användas i undervisningen?

Intervjuad om textsamtal Igår blev jag intervjuad av Anna Österlund, undervisningsråd på Skolverket, med anledning av Skolverkets kommande utbildningssatsning Läslyftet. Ungefär så här löd hennes frågor och mina svar: - Vad ser du är vinsten med att samtala om texter både innan man läser, under läsningens gång och efter att man har läst? - På vilket sätt gör det här eleverna bättre på att läsa? - Är det någon av delarna (före-under-efter) som är särskilt viktiga att lägga fokus på? - Du undervisar ganska unga, nyanlända elever. - Kan tanken att samtala om text på detta sätt överföras till alla ämnen? - Vad tänker du att lärare som ska samtala om text med sina elever behöver tänka på? - Har du några idéer kring hur man ska välja en lämplig text eller hur man organiserar samtalet så att alla elever deltar? - Finns det något du ser som riktigt utmanande med att använda textsamtal i undervisningen och vad kan man göra för att underlätta detta?

Related: