background preloader

Barn- och ungdomslitteratur för alla!

Barn- och ungdomslitteratur för alla!
Related:  bok- och lästips

Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer Litteraturtips för barn, sorterade utifrån förlag. Vombat förlag riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 2-18 år. Tanken med böckerna är att visa olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att det som bryter mot normen framställs som avvikande eller något som måste problematiseras. Vombat förlag vill ge barn och ungdomar böcker som utmanar normativa föreställningar och istället visa de olika aspekterna av barns och ungdomars verklighet. Vad har du i din väska? Familjeboken Text: Eddie Summanen Bild: C.Kåberg Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Inezza Prinsessa Text: Elin Wallte Bild: Frida Wannerberger Prinsessan Inezza är både modig och klok. Tyranno Text: Kristina Murray Brodin Bild: Bettina Johansson En morgon när Sarah vaknar har hon en ny kompis i sitt rum. Fler litteraturtips från Vombat förlag finns på Vombats hemsida: www.vombatforlag.se. Alfabeta Bokförlag Lill-Zlatan och morbror raring (3-6 år)

Unga uppfinner egen språkvärld med mobilerna OMG! Alla dessa kryptiska förkortningar, slangord och smileys – utarmar de inte språket?Många förfasar sig över ungas sms- och chattspråk. Men forskning visar att det går utmärkt att röra sig mellan olika språkliga världar.Samtidigt minskar läsförståelsen när det ­gäller djupare texter. DN följde några niondeklassare i Malmö – och deras mobiltelefoner. ”Vgd?” Så kommer en av tjejerna, Ida Akinmarin, att tänka på något: – Det finns såna konstiga förkortningar också. Vilka? – T o m, osv, mm och såna. Det är höstterminens första vecka och i Malmö dröjer sig sommarlovskänslan kvar. ”Ska d ti mf ikväll?” ”Nä kan nt idag :-(” ”ahahaha vafan” ”Var hittar man dig på mf?” ”haha vid karusellerna lr vid maten” ”ofc ;-)” OMFG = ”Oh my fucking God”. De flesta i klassen skickar runt hundra meddelanden per dag, säger de. – Jag har den under madrassen. Ofta vaknar hon mitt i natten, kollar meddelanden och sms:ar. – I natt vaknade jag vid tre. Och du svarade då, klockan tre på natten? – Ja. Och så en kyss-emoji.

Livets lotteri - för lärare, kopieringsunderlag Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella frågor nämligen: Om jag hade fötts på någon annan plats - hur hade mitt liv sett ut då? Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar. Det här får du som laddar ner materialet: Lektionspass med övningar kring livsvillkor i olika länder Frågeställningar och värderingsövningar kring Barnkonventionen Uppgifter och reflektionsfrågor kring bilder, filmer, kartor och faktatexter genom Rädda Barnen, Wikipedia, YouTube, Flickr och Google Earth. Vad får dina elever ut av arbetet med Livets lotteri? Här är materialet Foldern som beskriver inspirationsmaterialet Bilaga som förklarar övningarna (1,53 Mb) Barns olika villkor (4,8 mb) Temauppgifter (4,95 mb) och i zip.fil (2,3 mb) Länksamling (947 kb)

Fröken Bella » Blog Archive » Normkritiska barnböcker Inspirerad av dagens föreläsning om barn i regnbågsfamiljer vill jag nu passa på att dela med mig av några tips på normkritiska barnböcker. Jag kommer att skriva utförligare om själva föreläsningen imorgon, när jag inte har tolvtimmars arbetsdag på axlarna. So here they come: ”Familjeboken” av Eddie Summanen för 3-5 år är en underbar bok om olika familjekonstellationer. ”Här kommer UppfinnarJohanna” av Ann-Christine Magnusson är lämplig för barn som är 3-7 år. ”Jösta och Johan” är en av mina favoritbarnböcker! Anette Skåhlberg har även skrivit boken om Kalle, ”Kalle med klänning”, som firar sommarlov hos sina kusiner och blir avundsjuk på deras svala sommarklänningar. ”Malins mamma gifter sig med Lisa” är skriven av Anette Lundborg och handlar om Malin som är fem år och bor tillsammans med mamma och Lisa. ”Sandalerna” av Anna Hedvall kan läsas för barn från 3 år.

Länkskafferiet - Skolämnen Denna sida lär ut konsten att tala inför publik. Uppbyggnaden av ett tal och hur det ska framföras för att fånga åhörarna beskrivs. Lyssna på stora tal av Churchill, Kennedy, Martin Luther King, Olof Palme, Ronald Reagan, Mona Sahlin, Earl Spencer vid Dianas begravning, Bill Clinton, Tony Blair och kung Carl XVI Gustaf. Insticksprogram behövs i webbläsaren för att lyssna. Taggar: presentationsteknik, retorik, svenska, tal, talekonst Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen. Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut. Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007. Då hade hon precis blivit mamma och det var svårt att hitta bilderböcker som stämde överens med hennes värderingar, i nästan alla fanns duktiga flickor och busiga pojkar.– Medan flickorna skildrades i hemmiljö, fick pojkarna vara ute och upptäcka världen. Sagornas flickor blev ledsna och pojkarna arga. I samma veva drog Marie Tomicic och Lovisa Almborg igång ett förlag med samma inriktning. Normbrytande böcker märks även på de stora förlagen. Att det här händer just nu är inte så konstigt.

Digitalt En digital skolmiljö Täby Enskilda Gymnasium är en 1-1-skola sedan flera år tillbaka och jag som lärare har ett ansvar att anpassa min undervisning efter de förutsättningar det innebär för eleverna. För mig innebär det att utnyttja de möjligheter som följer med datorn som verktyg, men också att sätta mig in i hur digitaliseringen påverkar elevernas lärande. Som svensklärare har undervisningen förändrats enormt sedan eleverna fick tillgång till varsin dator. En annan viktig aspekt av arbetet på en 1-1-skola är förhålla sig till de förutsättningar som kommer med den digitala miljön. Här är några av mina mest lästa inlägg om digitalt arbete: Att läsa och bedöma elevtexter i digitala portföljer System för formativa arbetssätt i Google Drive Föreläsning med Adrienne Gear: Att läsa faktatexter Strategier för att arbeta med källor på ett strukturerat och gemensamt sätt Åsa Edenfeldt

Related: