background preloader

Barn- och ungdomslitteratur för alla!

Barn- och ungdomslitteratur för alla!
Related:  bok- och lästips

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Läromedel i all ära - men använd de på rätt sätt! På skolorna runt om i Sverige kryllar det av bra läromedel där eleverna skall träna läsförståelse. Jag tror alla förlag har antingen några läsförståelsekort, läsförståelseböcker eller dylikt som de har producerat för att hjälpa svenska pedagoger att undervisa i läsförståelse och få eleverna att förstå det de läser. Det är genomtänkta texter, lagom långa, lagom mycket "nya" ord och texter ur olika genrer. Westlund skriver i sin bok "Att bedöma elevers läsförståelse"att svenska lärare upplever att de genom dessa läromedel tränar läsförståelse och att eleverna får lära sig att svara på olika slags frågor oftast på egen hand. De kanadensiska pedagogerna uttrycker att de undervisar sina elever i läsförståelse eller förståelsestrategier. Även om "förändringens vingar blåser" över Sverige så finns det fortfarande pedagoger som i sin okunskap låter eleverna sitta ensamma med läromedel som tränar läsförståelse. 1. - Vad heter morfar?

Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer Litteraturtips för barn, sorterade utifrån förlag. Vombat förlag riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 2-18 år. Tanken med böckerna är att visa olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att det som bryter mot normen framställs som avvikande eller något som måste problematiseras. Vombat förlag vill ge barn och ungdomar böcker som utmanar normativa föreställningar och istället visa de olika aspekterna av barns och ungdomars verklighet. Vad har du i din väska? Familjeboken Text: Eddie Summanen Bild: C.Kåberg Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Inezza Prinsessa Text: Elin Wallte Bild: Frida Wannerberger Prinsessan Inezza är både modig och klok. Tyranno Text: Kristina Murray Brodin Bild: Bettina Johansson En morgon när Sarah vaknar har hon en ny kompis i sitt rum. Fler litteraturtips från Vombat förlag finns på Vombats hemsida: www.vombatforlag.se. Alfabeta Bokförlag Lill-Zlatan och morbror raring (3-6 år)

Livets lotteri - för lärare, kopieringsunderlag Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella frågor nämligen: Om jag hade fötts på någon annan plats - hur hade mitt liv sett ut då? Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar. Det här får du som laddar ner materialet: Lektionspass med övningar kring livsvillkor i olika länder Frågeställningar och värderingsövningar kring Barnkonventionen Uppgifter och reflektionsfrågor kring bilder, filmer, kartor och faktatexter genom Rädda Barnen, Wikipedia, YouTube, Flickr och Google Earth. Vad får dina elever ut av arbetet med Livets lotteri? Här är materialet Foldern som beskriver inspirationsmaterialet Bilaga som förklarar övningarna (1,53 Mb) Barns olika villkor (4,8 mb) Temauppgifter (4,95 mb) och i zip.fil (2,3 mb) Länksamling (947 kb)

Tonårsboken Sagan om den lilla farbrorn | Munspelsungar Vi började med att titta på en tidningsartikel som fröken hade med sig. Den handlade om att Barbro Lindgren är årets Alma-pristagare. Alma-priset (Astrid Lindgren memorial award) delas ut varje år till en barn-ungdomsförfattare. Fröken Bella » Blog Archive » Normkritiska barnböcker Inspirerad av dagens föreläsning om barn i regnbågsfamiljer vill jag nu passa på att dela med mig av några tips på normkritiska barnböcker. Jag kommer att skriva utförligare om själva föreläsningen imorgon, när jag inte har tolvtimmars arbetsdag på axlarna. So here they come: ”Familjeboken” av Eddie Summanen för 3-5 år är en underbar bok om olika familjekonstellationer. ”Här kommer UppfinnarJohanna” av Ann-Christine Magnusson är lämplig för barn som är 3-7 år. ”Jösta och Johan” är en av mina favoritbarnböcker! Anette Skåhlberg har även skrivit boken om Kalle, ”Kalle med klänning”, som firar sommarlov hos sina kusiner och blir avundsjuk på deras svala sommarklänningar. ”Malins mamma gifter sig med Lisa” är skriven av Anette Lundborg och handlar om Malin som är fem år och bor tillsammans med mamma och Lisa. ”Sandalerna” av Anna Hedvall kan läsas för barn från 3 år.

Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt.

Related:  jessica_a80